Mlok skvrnitý

Jak už jsem nastínil v příspěvku o fotografování vzácných slovenských orchidejí, potkali jsme i jedno atraktivní zvířátko. Obojživelníka, se kterým jsem se chtěl setkat dlouhá léta, ale štěstí jsem na něj nikdy neměl. Při prvních krocích lesem jsem ve spadaném listí zahlédl černý lesklý flek se žlutými skvrnami; byl to mlok skvrnitý (Salamandra salamandra). Jak se fotografuje mokrý tmavý salamandr v šeru listnatého lesa?

Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra) Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra) Fire Salamander, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 0.5 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. května 2009 7:47:42, v lese (Slovensko)Hbité zvíře pod listím schované
Oproti mým odhadům, je mlok skvrnitý překvapivě mrštné a rychlé stvoření. Jeho soužití s člověkem je asi poznamenáno špatnými zkušenostmi, proto když se objeví dvounohý vzpřímený nepřítel, mlok zdrhá, nebo se pokouší zavrtat do listí. Protože jsme však měli času dost, nic jsme neuspěchávali a s milým obojživelníkem jsme si během hodiny vybudovali krásný vztah vzájemné tolerance. Chvilku jsme dělali, že jej nevidíme a on si nás po chvilce přestal všímat. V závěru, když už jsme se chystali k odchodu, dokonce krátce vyloženě zapózoval.

Obojživelník mimo hloubku ostrosti

Technická stránka fotografování byla mnohem obtížnější. Světla bylo pod vzrostlými stromy málo, mlok byl stále aktivní, jedinou šancí pro vznik fotografie bylo použití blesku, i když to nemám moc rád. Výsledek podle toho vypadal. Mokrý mlok se lesknul jak zrcadlo, což vypadalo opravdu nepěkně.
Dalším neštěstím je opravdu minimální hloubka ostrosti makroobjektivu při použití full frame zrcadlovky. Celý mlok se do hloubky ostrosti nevejde ani při cloně f/16, jedinou možností je výrazně couvnout dozadu a kalkulovat s následným ořezem. Stejně tak je vhodné ostřit manuálně a nespoléhat se na AF objektivu, ručně je to přesnější.
Fotografování mloka vyžaduje značnou trpělivost, protože je až na výjimky neustále v pohybu. Snadno se stane, že přesně zaostříte a zvíře se rozhodne s hloubky ostrosti odejít. My jsme ale měli nakonec štěstí, mlok si na nás zvyknul a v posledních minutách jsme si mohli dovolit i takový komfort, jakým je fotografování ze stativu s použitím polarizačního filtru k odstranění odlesků. V těch chvílích se mlok ani nepohnul. Při prohlížení fotek jsem pak zjistil, že některé fotografie jsou snímané i s desetivteřinovým otevřením závěrky. Z toho si zkušený fotograf udělá obrázek, že světla na mloka dopadalo opravdu málo.
Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra) Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra) Fire Salamander, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano (externí Canon 580 EX II, na kabelu + Stofen rozptylka), Vytvořeno: 23. května 2009 7:40:00, v lese (Slovensko) Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra)

Varovné žluté semaforky
Mlok má širokou placatou hlavu se zakulaceným čenichem, mírně vystouplýma očima a dorůstá velikosti maximálně 26 cm. Samečci bývají menší než samičky. Obvykle se objevují mloci s černě zbarveným tělem se žlutými skvrnami (případně někdy i pruhy). V některých lokalitách se objevují i poddruhy se skvrnami pomerančově oranžovými nebo červenými. Svým zbarvením je podobný americkým axolotlům a stejně jako u nich, má jeho barevné poskvrnění funkci varovnou a odrazující. Sameček a samička se od sebe zbarvením neliší. Larvy mloka jsou šedohnědě zbarvené s mramorováním. Jako všechny larvy ocasatých obojživelníků, mají i larvy mloka vnější keříčkovité žábry.

Když sameček hledá samičku
Charakteristickým biotopem mloka skvrnitého jsou listnaté a smíšené lesy středních a vyšších poloh.
Mlok skvrnitý potřebuje přítomnost malých čistých potoků nebo i lesních rybníčků, které využívá pro kladení larev. Mimo období rozmnožování je mlok obvykle suchozemský živočich, kdy jej můžeme nalézt i daleko od vody. Na jaře mloci vylézají ze zimních úkrytů, během března a dubna samečci vyhledávají samičky, které jsou vhodné k páření. Pokud sameček takovou potká, šplhá pod samičku a posunuje se rychle dopředu, až dosáhne čenichem k jejímu hrdlu. Poté se silně k samičce přitiskne a pevně obejme její přední končetiny. Vypustí na zem spermatofor (semenný váček) a vzápětí se trochu zdvihne, aby zadní část těla ohnul do strany. Tak dosáhne samička kloakou přímo ke spermatoforu, který může zachytit. Mloci skvrnití jsou vejcoživorodí, kladou pohyblivé larvy. Vývoj larev v těle samičky probíhá většinou v průběhu letních a podzimních měsíců. Ačkoli jsou larvy téměř vyvinuté, přečkávají zimu v těle samičky a ta je rodí až během následujícího jara. Zajímavostí je, že se někdy mezi larvami projevuje kanibalizmus. Větší larvy požírají ty méně vyvinuté.
Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra) Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra) Fire Salamander, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 13, Doba expozice: 10.0 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. května 2009 7:51:19, v lese (Slovensko)Jedovatý obyvatel lesa
Mločí jed, samandarin, který mlok vyměšuje ze žláz za očima, není pro člověka příliš nebezpečný. Avšak, pokud se dostane do očí, způsobuje silné pálení. Menším živočichům, které se snaží mloka napadnout, ale může způsobit silné svalové křeče a zvýšení krevního oběhu v celém těle, spojeného s obtížnějším dýcháním, které může ve větším množství živočicha i zabít. Díky této schopnosti nemá téměř žádného přirozeného nepřítele.

Převážně noční živočich
Mlok skvrnitý žije nočním způsobem života, přes den se ukrývá pod listy, kmeny stromů, v dírách nebo pod kameny, kde je chráněn před přímým sluncem. Ze svých úkrytů často vylézá i za deštivých a nepříznivých dnů. Jeho potravou se stávají nejčastěji malí až středně velcí bezobratlí (žížaly, stonožky, drobný hmyz, pavouci, červi, slimáci), které usmrcuje vysoce efektivním jedem. Na přelomu října a listopadu se před nepříznivým zimním počasím schovává pod zemí, kde se drží přibližně stálá teplota.

Souvisejí odkazy
Rosnička zelená, modelky od Polanky
Fotografie obojživelníků ve Fotobanka
Orchideje, výlet na Slovensko


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 27.5.2009

Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra) Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra) Fire Salamander, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 10, Doba expozice: 3.2 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. května 2009 7:58:56, v lese (Slovensko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
27. 05. 2009 , kategorie: cesty, svět
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(11 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Na chatě v Sýkořicích na Křivoklátsku tyhle úžasné potvůrky vylézají vždy po dešti. V dětství jsem několikrát pozorovala jejich "porod" larev do vody. Nedávno, ještě než začaly mrazy, jsem jednoho zastihla vylézat ze země, nechápu proč nespal. Teď mě majitel okolního lesa tlačí k prodeji chaty a bojím se, že tu krásnou nedotčenou přírodu zničí.
podařilo se mi nafotit salmandra na mé chatě, i když ho nemám tak krásně ostrý a čitelný jako Ondra.Každo ročně mě příjde navštívit Jura.
je to nadhera ten posledni
Pavel Šťastný
U tety na chatě (Lštění, kousek za Prahou)
jsou :). Já ho viděl jenom jednou, ale prej když zaprší, tak se jich tam
vyrojí strašně moc ;-).
Kamil
Tradičně
parádní fotky. Ta několika vteřinová expozice u takovýho zvířátka to je
fakt k neuvěření. Palec nahoru ;)
Michal Kupsa
Pekny fotky i clanek. Mam tuhle potvurku rad,
celkem casto ji vidam na vandru. ;o)
Ono je těch mloků poměrně
dost, jen jsem na ně měl doteď smůlu. A k cílenému hledání jsem se přes
další objekty fotografického zájmu nedostal. Rozhodně doporučuji si
focení mloka vyzkoušet, je to celkem věda :-)
Ahoj Ondro,
krásně nafocený mlok. U nás je mloků hodně (musí být na ně počasí), loni
jsem viděl na stometrovém úseku asi deset kousků. Ještě jsem je, ale
pořádně nefotil. Zatím jsou jen v plánu. Ahoj Honza
Zdravím Ondro z křivoklátska.Mloka jsem
"potkal"2x.Jednou bez foťáku,a pak s výbavou,ale zalezl do
skály.Bylo to pod Bělčí u zříceniny Jinčov.Poblíž tam hnízdil po řadu
let čáp Černý,ale buková větev se v lednu zlomila,a tak i po
několikadenním hledání jsem nové hnízdo nenalezl.Bylo vysoko 9m,ale na
dolním svahu.Objektiv kolmo na oči...Před pár lety je tam kroužkoval můj
známí Jar.Pojer.Já měnil 2x denně kazety při točení.CANON výbavu mám
krátce.Focení mě baví téměř denně...Přeji fajn světlo.LK
Tomáš
moc pekne fotky povedly se :) ja mam na foceni
neposednych zviratek tajny recept... utahat :) jednou jsem pri foceni
skokana na louce za nim pochodoval temer 50m nez se unavil :)
Michal Soukup
No
nádhera, opravdu krásný. Obdivuji tu trpělivost. Ondro, jsi dítě
štěstěny :) ... líbí se mi první a poslední snímek.