Nikon D3s, s lišákem Ferdou

Pro jistotu hned na úvod a důrazně. K žádné trvalé zásadní změně nedošlo, stále fotografuji technikou značky Canon a určitě to tak zůstane. Pohnutek k vyzkoušení nejlepšího stroje od konkurence bylo několik a ve spojení s komfortními podmínkami při víkendovém fotografování by byl hřích příležitosti nevyužít. Jaký je Nikon D3s v rukách dlouholetého uživatele značky Canon?

Liška obecná (Vulpes vulpes) Liška obecná (Vulpes vulpes) Red Fox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: NIKON D3S, Objektiv: Nikkor 200-400mm f/4 AF-S ED VR, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. března 2010 8:03:28, zvíře v lidské péči, Studenec, Lužické hory (Česko)

Proč po očku šilhat k sousedům?
Nelze přehlédnout, že zahraniční fotografové zvučných jmen i fotografové živé přírody z Česka mění Canon za Nikon. Pohnutky jsou různé, společného jmenovatele nemají, nicméně ten kdo technikou žije, tuší.
Osobně jsem se svojí fotografickou technikou spokojen, zatím nenastala situace, kdy by mě při fotografování nějak limitovala a už vůbec se nepřihodilo, že bych kvůli ní o nějaký záběr přišel. Jestli pošilhávám vedle, je to pouze ze zvědavosti.
Praktičtější důvodem k vyzkoušení fotoaparátu Nikon D3s bylo to, že jsem během workshopu na Vysočině opět nedovedl účastníkovy optimálně nastavit jmenované tělo pro fotografování letovek. Nebylo to poprvé a nechci, aby se to opakovalo.

Protože jsem měl fotoaparát Nikon D3s zapůjčen pouze na pět dní, nečekejte ode mě nějaký kompetentní test. Spíše podrobnější představení s důrazem na věci, které mě jako uživatele konkurenčního Canon EOS 1D Mark III zaujaly.

Nechtěl jsem se ani pouštět do přímého srovnání, protože logicky o svém miláčkovi vím více a ač bych se hlídal, vždy bych jej podvědomě protěžoval. Stejně se pravděpodobně k odkazům na fotoaparáty značky Canon nevyhnu. Bude to užitečné pro přesnější představu.

Baculaté tělo v rukách
Hned při prvním kontaktu je tělo fotoaparátu Nikon D3s mnohem baculatější něž těla Canon 1D, která působí cihlovitým dojmem a podobně tak se i drží. Vypouklý grip Nikonu se v dlani dobře drží, slušně kopíruje anatomii sevřené dlaně. Bohužel už při prvním focení se mi stalo, že jsem spodní částí dlaně omylem stisknul druhou spoušť. To jsem po této skutečnosti vypnul, ale na Canonu ji můžu mít stále zapnutou (bez nechtěného exponování).
Tělo vážící 1240 g (bez baterie) je až na pár detailů naprosto shodné jako détrojky představené dříve, předchůdce D3 a D3x s vysokým rozlišením. Nikon u novinky ponechal stejné rozlišení, jako měl model D3, 12,1 Mpx. Obraz tak má rozměry 4256x2832 px, avšak alterativně lze nastavit rozměr menší, případně i měnit poměr stran. Příjemnou věcičkou (kterou ale měl již D2x) je nastavení ořezu fotek již ve fotoaparátu, tělo je pak rychlejší a máte menší data. Použít lze objektivy určené pro modely s rozměrem čipu APS-C (Nikonem označovaný jako DX), kdy je maximální rozlišení sníženo na 2784x1848 a nebo lze využít také ořez na crop factor 1,2x kdy je rozlišení 3552x2368.  alternativně lze fotit i z poměrem stran 5:4.

Rozsah citlivostí ISO
Základním rozsahem je ISO 200 až 12 800. Toto rozpětí však lze uživatelsky rozšířit oběma směry. Směrem dolů je možno nastavit citlivost na ISO 100 a směrem nahoru až na rekordní hodnotu ISO 102 400. Právě kvalita obrazu na vysoké hodnoty ISO je jednou z předností nového fotoaparátu. Když jsem poprvé u kamaráda Petra Šimona při společném focení na Šumavě viděl hýly obecné na ISO 6400, vyvolalo to u mě obtížně zastíraný údiv.
V této souvislosti je škoda, že lze měnit ISO pouze velmi toporně. Tlačítko pro změnu hodnoty ISO je na zadní straně pod displejem a k přenastavení ISO potřebujete vždy dvě ruce s tím, že musíte dát fotoaparát od oka. U Canonu toto nutné není, změnu ISO pohodleně provádíte ukazováčkem pouze pár milimetrů od spouště.

Pohodlné ovládání fotoaparátu.
V podstatě většina ovládacích prvků je pro neznalého jinak, celý fotoaparát je jimi pokrytý. Hodnotím to velmi kladně, protože většinu funkcí a nestavení můžete pohodlně provádět přímo a jasně na těle. Bez nějakých složitých nastavování s kontrolou na displeji. To se mi líbí, byť musím přiznat že pro náhodného fotografa, to bude chvíli oříšek. Jak by se ale člověk sžil, bylo by to jednoznačně ku prospěchu.

Záznam videosekvencí
Nikon D3s, podobně jako Canon, byť s jistým omezením, umožňuje snímání videosekvencí. Živé obrázky jsou zaznamenávány s velikostí obrazu 720p a frekvencí 24 obr./s ve formátu Motion-JPEG včetně stereofonního zvukového doprovodu (prostřednictvím externího mikrofonu a konektoru jack pro zvukový vstup). U digitálních zrcadlovek Canon je rozlišení videa větší (Full HD), ale to u Nikonu (HD) nebude jistě nikoho limitovat. Systém autofokusu s detekcí kontrastu byl u přístroje D3S optimalizován tak, aby umožňoval automatické zaostřování při záznamu videosekvencí a v režimu živého náhledu.

Čištění snímače - prachotřes
Skepticky přijímaný, avšak prakticky užitečný systém čištění senzoru dorazil i na Nikon D3s. Na základě odezvy od profesionálních fotografů je v přístroji D3s zabudována nová funkce čištění obrazového snímače generující vibrace ve čtyřech různých rezonančních frekvencích pro potlačení hromadění prachu na antialiasingovém filtru obrazového snímače. Po zkušenosti s podobným systémem u Canonu jej můžu hodnotit kladně.

Autofokus, první kontakt ve tmě
Ještě ten večer, co se mi sestava Nikon D3s a objektiv Nikkor 200-400mm f/4 objevila doma, neubránil jsem se při studování ovládání k několika pokusům s ostřením. V temné místnosti , osvětlené pouze v rohu lampičkou, jsem se pokusil zaostřit okem obtížně viditelné stolní hodny ve vzdálenosti asi  5 metrů. Byl jsem příjemně překvapen, bez jakéhokoliv projíždění se ostření zastavilo přesně na místě, které pokrýval středový ostřící bod.

Zpracování fotografií z Nikonu D3s

Pro náhodného svátečního uživatele je pravděpodobně nejvhodnějším nástrojem pro zpracování RAW dat z fotoaparátů Nikon program Adobe Lighroom 3, který lze nyní zadarmo stáhnout ve verzi beta 2. Tento univerzální a všeho schopný program je mezi fotografy velmi rozšířený,  a to zejména právě mezi uživateli značky Nikon. Pro zpracování všech snímků z Nikonu D3s jsem používal právě tento program.

Pozor ať si neurvete bajonet!

Hned při prvním kontaktu s technikou Nikon pozor na jednu záludnou zradu. Všechny závity na fotoaparátech a objektivech jsou jinak než na technice Canon. Vzpomínám si, jak jsem večer vší silou z neznalosti utahoval zadní krytku objektivu, místo toho abych ji pohodlně sundal. Toto platí i o bajonetu na těle, točit musíte na druhou stranu! Největší hlavolam pak přichází při nasazování těla na objemný objektiv. To je jak dostávat ježka z klece nebo otvírat staré konzervy.
A tím to nekončí, i korekce expozice jsou obráceně, do leva do plusu a do prava do mínusu. Nevím co mají u Nikonu za zvrácenou matematiku, ale tohle se mi jeví jako podivnost. Co se týče ovládání, jde ale pouze o zvyk. Prostě, starého psa novým kouskům nenaučíš!

Hlavně zvířátka nevyplašit
Fotoaparát D3s je vybaven novou funkcí Tichá expozice umožňující fotografovi snížit hluk vydávaný přístrojem při návratu zrcadla do spodní polohy. Tento režim je vhodný pro fotografování zvířat a za dalších situací, ve kterých mohou zvuky fotoaparátu rušit fotografovaný objekt.

Záhada s maximálním počtem snímků během jedné sekundy

Poněkud v rozpacích jsem byl při čtení návodů, když jsem se snažil zjistit, kolik snímků za vteřinu nejrychlejší tělíčko od Nikonu zvládne (režim Ch). Jestli jsem situaci dobře pochopil, tak je to takto. Pokud trváte na full frame fornátu (FX), přes 9 snímků za sekundu se nedostanete.  Avšak při ořezovém (krop 1.5x) formátu DX to může být až 10 – 11 snímku za sekundu, ale s poznámkou, že v této situaci fotoaparát zaostří při prvním snímku a u dalších už na zaostřování prdí (asi má dost starostí se zdviháním zrcátka). Cituji z manuálu, „Mějte na paměti. že při 10 a 11 obr./s. zůstane zaostření nezměněné na hodnotě pro první snímek v každé sérii a pokud je objekt špatně osvětlen, bude expozice nezměněná na hodnotě pro první snímek“. Následky ať si každý domyslí sám. Nutno přiznat, že podobně se občas chová i Canon, ale v manuálu je to zmíněno menším písmem.

Manuál k fotoaparátu, Lexikon kouzel
Tady se krátce zastavím u gigantické brožury k ovládání fotoaparátu. Vlastnosti a chování fotoaparátu Nikon D3s jsou rozepsány na obtížně uvěřitelných 460 stranách. Nevím, jestli to mohlo být stručnější, ale z vlastní zkušenosti říkám, že je to fajn. I náhodný uživatel se i tak rychle zorientuje a během jedné hodiny je schopen ovládat všechny funkce fotoaparátu. Na techniku jsem pako, ale neměl jsem problémy ani já.

Pohodlná přesná lokalizace vzniku fotografií
Zajímavým příslušenstvím je GPS jednotka Nikon GP-1 pro přesnou lokalizaci vzniku fotografie v terénu. Jednotka se zasune do sáněk blesku a kabelem se pak propojí s tělem fotoaparátu. Zaměření souřadnic pak indikuje LED dioda. Po exponování se pak do EXIF dat snímku připíší kromě běžných hodnot také souřadnice. GPS jednotka je napájena z baterie fotoaparátu, ale spotřeba je minimální, takže se nijak výrazně neprojevuje ve zkrácení životnosti baterie. Souřadnice si snadno zobrazíte například pomocí prohlížeče Nikon View NX, který vám přímo na Google mapě zobrazí místo pořízení snímku.

Libůstky nejrychlejšího Nikonu
V menu fotoaparátu Nikon D3s narazíte na takové speciality jako Tvorba retušovaných kopií, Zpracování snímků NEF nebo Prolínání snímků. Je zřejmé, že pro zpracování fotografií nemusíte čekat na pohodlí domova a můžete fotografie zpracovávat již v terénu na foťáku bez počítače. Nezkoušel jsem, tzn. nedokážu říci, na kolik je to použitelné.

S Nikonem do servisu

Je dlouho známým jevem, že uživatelé fotoaparátu Nikon mohou 10x využít možnosti čištění senzoru v servisu a to zcela zdarma. Zakoupené aparáty zde lze také zaregistrovat, což může být velmi užitečné při jejich ztrátě či krádeži. I Nikon má obdobu služby Canon Professional Servises, avšak můžete se registrovat jako občan České Republiky, ne jako před lety já, kdy jsem se musel vydávat za Němce. A jedna podstatná perlička, dvouletou záruku na fototechniku Nikon můžete uplatnit i na výrobky zakoupené v USA.

Focení s lišákem Ferdou
V neděli, během mého wokrshopu Dravci a liška v Českém Švýcarsku jsem fotografoval pouze s Nikonem a myslím, že se jsem se s jeho ovládáním docela sžil.  Tak, že příště bych jej bez komplikací ovládal. Biť některé věci mají k pohodlí daleko. Například zmíněné nepohodlné ovládání změny ISO. Když jsem fotografoval s těžkým objektivem v leže na zemi, musel jsem vždy opřít clonu do trávy, abych hodnotu ISO změnil.
Co se týče obrazu, nerad bych hned vynášel nějaké soudy, viděl jsem pouze čtyři snímky. Nicméně s klidem můžu říci, že ISO 6400 není žádný problém a při dobrých světelných podmínkách a přesné expozici lze s klidem jít ještě dál. Bohužel, trochu mi chybí brilance fotografie, což bylo způsobeno použitým zoomovým objektivem.  Podivný přijde všudypřítomný hnědý nádech všech fotek, kterého se neumím zbavit bez toho, aby zelené tony nešly do modra. Obecně je pořeba do RAWů z Nikonu více hrabat, aby se z dat stala fotka. Tady ale musím přiznat, že to klidně může být tím, že NEFy z Nikonu neumím zacházet.

Shrnutí náhodného uživatele fotoaparátu Nikon D3s

Nemá smysl psát, jestli je lepší Canon nebo Nikon, nejrychlejší stroje obou značek jsou srovnatelné. Záleží pouze na drobných preferencích, pro který výrobek se nerozhodnutý profesionál rozhodne (pokud již nemá zásobu objektivů dané značky). Na Nikonu D3s se mi líbí možnost bezproblémového používání opravdu vysokých ISO (6400 a více), chování a ovládání autofokusu a přátelský přístup k servisování fotografické techniky Nikon. Potěšitelné je i to, že když firma Nikon něco oficiálně představí, lze výrobek hned (nebo ve velmi krátké době) koupit. Přes co bych se nepřenesl je omezený výběr objektivů a vyšší ceny profesionálních skel.


Nejsem schopný tento nahodilý souhrn poznatků o fotoaparátu Nikon D3s nijak obšírněji pojmenovat. Test to není, recenze to není, nejedná se ani o žádné srovnání. Berte tyto řádky jako objektivního předaprílového průvodce k užívání od svátečního uživatele fotoaparátu Nikon D3s.

Za zapůjčení fotoaparátu na testování děkuji společnosti Nikon Česká Republika.


Související odkazy
Nikon D3s – Nikonklub Česká republika
Technická specifikace Nikon D3s od výrobce

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 28.3.2010

Liška obecná (Vulpes vulpes) Liška obecná (Vulpes vulpes) Red Fox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: NIKON D3S, Objektiv: Nikkor 200-400mm f/4 AF-S ED VR, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 330 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. března 2010 8:57:19, zvíře v lidské péči, Studenec, Lužické hory (Česko)  Liška obecná (Vulpes vulpes) Liška obecná (Vulpes vulpes) Red Fox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: NIKON D3S, Objektiv: Nikkor 200-400mm f/4 AF-S ED VR, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 330 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. března 2010 10:02:35, zvíře v lidské péči, Studenec, Lužické hory (Česko) Liška obecná (Vulpes vulpes) Liška obecná (Vulpes vulpes) Red Fox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: NIKON D3S, Objektiv: Nikkor 200-400mm f/4 AF-S ED VR, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/4000 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. března 2010 10:12:20, zvíře v lidské péči, Studenec, Lužické hory (Česko)   Víkendové fotografické vybavení schizofrenika :-)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
28. 03. 2010 , kategorie: fototechnika, fotoaparáty
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(15 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Zdravím, ta frustrace je asi normální. Já zase pociťuiji to samé při použití Canon techniky :-)
Ovládání korekce expozice lze pochopitelně prohodit, já to už udělal dávno, taky se mi to nelíbilo.
Jinak osobně preferuji spíš nízkošumící vysoké ISO jako víceméně reportážní fotograf a tak na D3s nedám dopustit, na tohle, pánové prominou, Canon zatím nemá, byť tuto značku respektuji, ale spíš bych jí zařadil do studia.
Dobré světlo všem.
to Honza: Ono ani s Canoním servisem to u nás není dobré...dokonce mám pocit, že kdyby to bylo jen špatné, byla by to - v rámci možností - výhra...

Ondro, díky za fajn článek!
Jarolím Žáček: Mám podobnou zkušenost a slyšel jsem to i od jiných, kteří přešli na Nikon. I tak si myslím, že je to věc zvyku a toho, že by to možná s originálním nikoním programem bylo pohodlnější.
Nuž s tým NEF od Nikonu som zápasil aj ja a ani po dlhom hraní sa s NEFom sa mi nepodarilo vydolovať niečo také čo z Canon RAWu urobím v priebehu pár sekúnd. Všetko samozrejme v Lightroom. Stále sa mi na tom výsledku niečo nepozdávalo :) ale to asi preto lebo som zvyknutý na obrazovú kvalitu Canonu :D
Honza
Hezký článek, byť možná až moc opatrný :) . Jednu poznámku k "přátelskému přístupu k servisování Nikonu" - je asi veřejným tajemstvím, že český servis Nikonu je zřejmě to nejhorší, co lze potkat a je mnoho z nás, kdo by o tom mohli vyprávět.
U D700 taktéž, čili u D3/D3s/D3X na 99,99% taky :-)
Je to tak. Minimálně ta korekce expozice -/+ lze prohodit v nastavení - tedu u D300 to lze.
Ještě k tomu ovládání; většina tlačítek je pravděpodobně volitelných, tzn. možná lze ovládání nastavit k obrazu svému. Třeba i to problematické nastavování ISO, aby to šlo udělat jedním prstem jedné ruky, bez dávání oka od hledáčku. Bohužel, manuál jsem viděl pouze krátce...
K tomu zpracování bude určitě nejlepší Nikon Capture NX, program dodávaný od výrobce by měl být nejlepší. Podobně jako je to RAWů z Canonu (DPP). Po Adobe LR 3 jsem sáhl proto, že jsem jeho prostředí alespoň trochu znal. Až bude čas, ještě si se zpracováním pohraji a něco sem ve velkém vložím. Nyní moc dalšího nestíhám.
Ahoj Ondro. Zajímavé poznatky. Je to určitě dobrý stroj, jen to vyžaduje změnu určitých návyků. Myslím, že většinou každý hájí to svoje, ale tys to pojal velmi rozumně.
Jinak GPS modul seženeš i na Canon.
Petr Bambousek
To je sranda, podobnou frustraci z ovládání jiné značky jsem prožíval, když jsem šel proti proudu (tedy opačným směrem). Je to fakt o zvyku. Capture NX je jednoznačně vynikající, nicméně LR 3 bych nezatracoval. Má úplně přepracované zpracování obrazu a výstupy jsou z něj naprosto brilantní. Jestli ti to hází divný odstín, tak zkus v modulu Develop, vpravém sloupci vybrat Camera Calibration a v nabízených profilech změnit Adobe Standard na Camera Neutral. V tom je myslím ten kámen úrazu. Petr
Jirsa
Myslím, že pěkně a férově podané. Fotky opravdu nějaké horší než bych čekal (technicky), možná to změnšení, ale každopádně bych vyzkoušel Capture NX, na Nikon je to to nejlepší co jsem vyzkoušel.
Ondro, pěknej článek, miles mne překvapil, žes šel do vyzkoušení něčeho jiného, než s čím dlouhodobě fotíš.
Jinak toto sklo je hodně o kompromisech. Když je focený objekt "dál" od objektivu, podává slabší výkon ( ani né tak rozdíl mezi ohnisky 200 a 400mm ). Mluví se o tom na fórech a třeba Thom Hogan to napsal zde:
http://bythom.com/Nikkor-200-400mm-lensreview.htm

Škoda, že Ti nepůjčili 500/4 VR nebo 600/4 VR.
PS: je veřejným tajemstvím, že na NEFy se jde nejlépe přes Nikon Capture NX2.
Dave: Těch hrubek tam bude tentokrát víc (trochu kvapík), zítra to ještě projedu. Zaostřeno je slušně, i díky D3s, dokonce ten objektiv má na malou clonu slušnou hloubku ostrosti v místě zaostření (ale pozadí je rozjeté jako z 500/4). Jestli nejsou fotky tipťop, tak jedině lajdáckým zmenšením. Jak bude chvíle, dám se velké fotky ke stažení.
Dave
No Ondro:) "vyděl jsem pouze čtyři snímky" VIDĚL, uplne me to zatahalo za oci tak promin.
Moc pekne shrnute poznatky jen poznamka, nektere fotky se mi zdaji takove meke kdyz se podivam na oci ty lisky je to tim zoom objektivem, je to videt na foto 1 a 3 nebo je to malou clonou a FF ze musis lepe zaostrit? Dik a mej se