Novinka: Fotoaparát Canon EOS 1D Mark III

Veletrh PMA je za dveřmi (8.-11. března 2007 v Las Vegas) a jak už to tak bývá, začínají se objevovat první novinky. Nejprve z kategorie „jedna paní povídala“, ale právě nyní i seriózní informace. Jednou z velmi očekávaných, je nástupce reportážního fotoaparátu Canon EOS 1D Mark III,

který je předurčen i pro práci fotografa přírody. Protože o novém těle Canon uvažuji, pokusím se stručně vyzdvihnou několik postřehů, vlastnosti nebo novinky které mě při pátrání zaujali.

Menší hmotnost Canon EOS 1D Mark III je lehčí (a menší?) než jeho předchůdce. Jeho hmotnost je bez baterie 1155 g (MkII 1225 g) a s baterií 1335 g (MkII 1560 g). Tak na tohle opravdu slyším.

Menší velikost baterie A to opravdu dramaticky, skoro o polovinu na 188 g, jak velikost, tak hmotnost. U předchůdce to byla děsná obluda (335 g), lze předpokládat, že to bude mít i malé trafo.

Výdrž baterie Z kategorie sci-fi je výdrž baterie 2200 snímku (při 23°C) na jedno nabytí, tomu však nevěřím. Nechápu, jak se mohla na půlku zmenšit velikost baterie a zároveň se zdvojnásobila výdrž. Příjemné je zobrazování zůstávající energie v procentech, jako to má už dlouho konkurenční Nikon.

Ovládání fotoaparátu Při pohledu na zadní sranu fotoaparátu je ihned zřejmé, že nyní bude ovládání jiné, zmizela včechna tlačítka vlevo od displeje. Doufám, že to bude změna k lepšímu.

Hodnota ISO Nastavená hodnota citlivosti (ISO) se bude zobrazovat na vrchním LCD panelu, to je prima.

Životnost závěrky S novým fotoaparátem můžete vyfotografovat až 300tis záběru, což je obdivuhodné.

Live View Mode Jestli tomu dobře rozumím, fotoaparát Canon EOS 1D Mark III bude mít živý displej, který bude reálně zobrazovat fotografovanou scénu před expozicí. Moc tomu nerozumím, ale jsem zvědavý na výsledek. Součástí tohoto zobrazení je zvětšení 5x a 10x pro kontrolu zaostření, jestli to bude fungovat, určitě proto najdu využití při fotografování v leže s bradou v bahně. Prý dokonce bude vidět změna výsledného snímku při změně nastavení expozice před stisknutím spouště, tomu se mi snad ani nechce věřit.

Synchronizační čas blesku Ten je nyní 1/300 s (Mk II měl 1/250 s), je to zlepšení, ale ještě lepší by bylo 1/500 s, jako měl kdysi jeden Nikon.

Vetší rozlišení 10.1 megapixelů Tak to je zrovna věc, která není prioritní, ale potěší. Ono, kdyby Canon nepřidal pixlíky, nikdo by se o fotoaparát nezajímal. Takto bude příjemnější ořezávání snímků pro úpravu kompozice.

DIGIC III Nový 14 bitový A/D převodník, pravděpodobně bude zajišťovat lepší zpracovaní snímků a určitě se postará o jejich rychlejší uložení.

Highligh Tone Priority Tahle funkce bude pravděpodobně zvyšovat dynamický rozsah snímků, dostane kresbu do bílé i tam, kde by normálně nebyla. Přesné fungování se mi zatím zjistit nepodařilo.

Self-Clening Sensor Unit Senzor se bude pravděpodobně sám oklepávat pro setřesení nečistot na něm usazených, moc tomu nevěřím a moc nadějí do toho nevkládám.

Dust delete Data To by naopak fungovat mohlo, verze 3.0 programu pro zpracování RAW Digital Photo Profesional, bude mít funkci pro odstraňování vad snímků vzniklých ulpěním nečistot na senzoru.

19 křížových AF bodů Jestli to bude mít takový vliv jaký si myslím, bude automatické zaostřování dokonalé. Fotoaparát lépe zachytí pohybující se objekt a ten bude držet v kontinuálním zaostřování a to v jakékoli části snímku.

10 snímku za vteřinu Tak to je těžko uvěřitelné, ale v praxi obtížně využitelné, už 8 snímků za vteřinu u jeho předchůdce bylo pro mě zbytečných, doufám, že to půjde opět regulovat, třeba na 5.

30 snímků v řadě Tahle série kontinuálně vyfocených RAW snímků také pravděpodobně nebude nikoho limitovat. U formátu JPG je to pak 110 snímků.

AF point shift Můj tolik oblíbený kloubový volič AF bodu z fotoaparátu 20D a 5D se objevil i tady, díky.

Větší displej Projekční plátno na zadní straně se zvětšilo na 3 palce, promazávání snímků bude ještě příjemnější.

Protože fotoaparát Canon 1D Mark II zatím nebyl (21. února 2007) oficiálně představen, publikované informace jsou bez záruky. Fotoaparát jsem v ruce neměl, pouze jsem se pídil po internetu. Jeho existenci však lze předpokládat. Na začátku března bude představen na veletrhu PMA v Las Vegas, nějakou chvíli potrvá než se dostane v USA do prodeje a myslím že tak v prosinci před Ježíškem bude i v Česku. Jediná informace o ceně, kterou se mi podařilo najít, hovořila o 4000 USD (cca 88tis korun) za tělo. Lze tedy předpokládat, že na pultech českých obchodů bude za cenu 120tis. korun, jak už je bohužel zvykem....

Další informace na internetu:
Představení fotoaparátu na japonských stránkách firmy Canon
První pohled na fotoaparát na Dpreview.com
Nové příslušenství k fotoaparátu
Snímky ke stažení v plném rozlišení
Podrobný popis fotoaparátu na serveru Fotoaparát.cz
Snímky z Canon EOS 1D Mark III ke stažení na ImagingResource.com

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
30. 08. 2007 , kategorie: fototechnika, fotoaparáty
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář