Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM

Od první chvíle, co jsem místo objektivu Canon EF 500mm f/4 L IS USM začal intenzivně používat novinku Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM, začaly se mi se zrychlující frekvencí ve schránce objevovat zprávy s dotazy, proč jsem se k tomuto kroku odhodlal. Pro spoustu kolegů to byla věc nepochopitelná, snad jen fotografy, se kterými fotografuji častěji, to nijak nepřekvapilo. Prostě se to muselo stát. O svých pohnutkách a prvních zkušenostech se podělím v článku.

04-2012-6852 Čížek lesní (Carduelis spinus) Eurasian Siskin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 8. dubna 2012 14:37:52, Prachaticko, Šumava (Česko) První myšlenky na světelnou čtyřstovku
Už při mých prvních úvahách o pořízení pořádné roury (rozuměj světelného superteleobjektivu) na začátku roku 2008 mi čtyřstovka ve verzi f/2.8 přišla na mysl. Po extrémně dlouhých ohniscích jsem nikdy moc neprahl, i z toho důvodů, že se snažím k fotografovaným zvířatům citlivě přidat něco z atraktivního prostředí; i když je to zrovna v Česku trochu bojovka.
Kratším teleobjektivem bych se srabácky neuchyloval k fotografiím zvířat, která vyplňují celé políčko od rohu k rohu. Nutí mě to tak víc přemýšlet nad prostředím. Bonusem, který nelze přehlédnout, je pak minimální světelnost, minimální clona f/2.8.

Dokonalá náhražka na čtyři roky
Bohužel, jak obeznámený uživatel fotografické techniky Canon ví, předešlá verze objektivu 400/2.8 byla díky své hmotnosti do terénu absolutně nepoužitelná, vážila téměř 6 kg. S tím bych se po bahnitých strmých stezkách s mohutnými kořeny v tropech fakt tahat nechtěl. Tenkrát (březen 2008) jsem musel světelnou čtyřstovku zavrhnout a skončil jsem (tehdy jsem myslel, že na trvalo) u objektivu Canon EF 500mm f/4 L IS USM.
Focení bylo pohádkové, nemůžu si stěžovat na nic, ani na to prostředí k fotografovaným zvířatům jsem nezapomínal. Ale jen do roku 2011, kdy Canon představil inovovanou řadu svých teleobjektivů.

Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 15:15:18, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Pižmoň severní (Ovibos moschatus) Musk Ox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 27. března 2012 18:08:05, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Jasné odhodlání k výměně
Krátce po přečtení specifikací přepracovaných teleobjektivů jsem měl jasno, Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM bude dokonalý univerzální společník, a to nejen na fotografování v temném lese tropů.
Po pár týdnech už jsem neřešil otázku, jestli koupit nebo nekoupit, ale aktuálnější otázku kdy. Na rozhodování mělo výrazný vliv i to, že objektiv Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM byl při svém uvedení  ještě  za “rozumné” peníze, než se prodává dnes, a díky nevýhodnému kurzu dolaru jsem mohl po čtyřech letech absolutně netknutou pětistovku výhodně prodat. Pak už to šlo poměrně rychle.

Proč si pořídit novou světelnou čtyřstovku
Těch výhod nového objektivu Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM  jsem našel mnoho, tady se je pokusím jen stručně shrnout a níže se pak k některým přednostem podrobně vrátím.

  •   lepší světelnost f/2.8
  •   v kombinaci s telekonvertory (TC 1.4x a TC 2x) je dokonale univerzální
  •   lepší chování v protisvětle, ať už mírně z boku nebo v protisvětle přímém
  •   modernější a výkonnější stabilizace obrazu (IS)
  •   těžiště objektivu blíže k tělu (při fotografování z ruky), a to i při použití TC, mnohem lépe se drží
  •   dokonalá ostrost obrazu, a to už při cloně f/2.8
  •   devítilamelová kruhová clona
  •   dokonalé zobrazení obrazu mimo hloubku ostrosti
  •   kratší, mnohem vhodnější minimální zaostřitelná vzdálenost
  •   oproti předchůdci o třetinu snížená hmotnost

Poznamenávám, že to jsou priority moje, vycházejí ze zkušeností v terénu.
Spousta lidí bude spíš řešit to, že se ke zvířatům nemůže dostat blízko a i Canon EOS 7D s krop formátem a pětistovka pro ně budou pořád “nevhodně krátká” na fotografování zvířat.

Protože jsem tu v lednu 2012 podrobně psal o fotografování konstrukčně téměř shodným objektivem Canom EF 300mm f/2.8 L IS II USM, doporučuji nastudovat i to. V některých věcech bych se jen opakoval.

Budníček menší (Phylloscopus collybita) Budníček menší (Phylloscopus collybita) Common Chiffchaff, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 16. června 2012 19:26:57, Prachaticko, Šumava (Česko) Budníček menší (Phylloscopus collybita) Budníček menší (Phylloscopus collybita) Common Chiffchaff, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 560 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 16. června 2012 19:50:20, Prachaticko, Šumava (Česko) V maskovacím oblečku jako v peřince
Objektiv Canon EF 400mm f/2.8 je na první pohled k nerozeznání od tradiční řady “L”. Bytelná konstrukce, která je nyní přesně o 2060 gramů lehčí než předešlá verze objektivu.
Pocitově se mi zdá, že napevno konstruovaná stativová objímka je mnohem lépe zpracovaná. Otáčení je plynulejší a zarážky po 90° jsou mnohem výraznější, což je velmi praktické. Na první pohled je patrné, že je objímka mnohem lépe utěsněná, tzn. nebude po čase drhnout jako pětistovka.
Případným novým majitelům tohoto krásného objektivu doporučím jednu věc. Pořiďte si neoprenovou ochranu na objektiv. Bude tak v bezpečí a můžete jej tak s mnohem větším klidem odkládat na zem. A když jej budete nuceni po letech prodat, po odstranění ochrany Lens Coat nikdo nepozná, že jste s objektivem fotografovali, bude jako nový (vlastní zkušenost).

Dobře použitelná minimální clona

Možná může někomu přijít minimální clona f/2.8 zbytečná, ale pro mne je to velmi praktická libůstka. Ani na makroobjektivu Canon EF 100mm f/2.8 L IS Macro USM nemám problém v účelných případech použít f/2.8, prostě mě baví zdůraznit detail ve fotografii. Nejinak je tomu u nové světelné čtyřstovky, občas fotografuji s clonou úplně otevřenou. Vůbec to není problém, výsledná ostrost je dokonalá, jen to vyžaduje ze začátku trochu cviku. Pokud bude automatické ostření dělat neplechu, doporučuji přistoupit ke korekci AF v Microadjustment v menu fotoaparátu. U klidnějších motivů (zvířat) je pak vhodnější Live View a manuální zaostření, jen tak budete mít jistotu, že bude ostré to, co ostré mám být.
Světelný objektiv přináší několik dalších výhod, které zvyšuji komfort jeho užívání. Objektivy ve verzi f/2.8 jsou vyložené přátelské pro práci s telekonvertory. A ten pohled do hledáčku, to je snad ještě jasnější než realita! Manuální ostření ve velmi špatných podmínkách (třeba v noci) je díky tomu velice pohodlné.

Kozorožec alpský (Capra ibex ibex) Kozorožec alpský (Capra ibex ibex) Alpine Ibex, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 18. srpna 2012 7:30:16, Parco Nazionale Gran Paradiso (Itálie) Kozorožec alpský (Capra ibex ibex) Kozorožec alpský (Capra ibex ibex) Alpine Ibex, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 18. srpna 2012 8:00:55, Parco Nazionale Gran Paradiso (Itálie)  Práce s telekonvertory Canon TC 1.4x III a TC 2x III
Právě tento odstavec pravděpodobně vyvolá největší ohlas a vztek. Nový objektiv Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM funguje s telekonvertory naprosto dokonale, bohužel to ale platí jen pro nové fotoaparáty Canon EOS 5D Mark III a Canon EOS 1D X.
Jak jsem se (a nejen já) přesvědčil, třeba s tělem fotoaparátu Canon EOS 1D Mark IV je to naprosté utrpení (obzvlášť s verzí TC 2x).  
Pokud máte na světelné čtyřstovce TC a starší digitální zrcadlovku, připravte se na to, že před každým fotografováním musíte nejdříve fotografovaný objekt ostřícím kroužkem manuálně přibližně “najít” a pak teprve namáčknout spoušť pro přesné zaostření. Pokud je zaostřeno příliš za, nebo před fotografovaný objekt, ostření se nerozběhne nebo jen velmi obtížně (ověřeno na Canon 5D Mark II a Canon EOS 1D Mark IV). Vzpomínám si, co nadávek jsem vypustil z pusy při fotografování v Africe a to tam bylo vždy poměrně hodně světla. A nebyl jsem sám...
Stále před sebou mám moment z Botswany, kdy naštvaný kolega (vlastník fotoaparátu Canon 1D Mark IV) právě vyzkoušel ostření kombinace Canon EOS 5D Mark III + 400/2.8 L IS II USM + TC 2x III, připadal si jako Alenka v říší divů. Já už jsem situaci znal od pižmoňů, proto mě to nijak nepřekvapilo. Rozdíl v rychlosti přeostření z nekonečna na objekt 3 metry před objektivem je obrovský!
Dokonalá citlivost, přesnost a rychlost při použití TC 2x se mi nejlépe projevila při fotografování u šumavského koupátka přes tmavé zrcadlové sklo, které další clony sebere. Ostření probíhalo s TC 2x na 400/2.8 lépe než u objektivu Canon EF 500 L IS USM bez TC! Nutno podotknout, že svůj podíl na tom mohl opět mít použitý fotoaparát Canon EOS 1D X.

Kratší minimální zaostřitelná vzdálenost
Na mnoha místech jsem si tady na stránkách stěžoval, že mě v některých případech limituje příliš dlouhá minimální zaostřitelná vzdálenost objektivů (kolibříci, drobní pěvci). Objektiv 400/5.6 má 3,5 m; 500/4 má 3,7 m; 800/5.6 dokonce 6 m občas je to k uzoufání. Je nutné použít mezikroužek.
Nový objektiv Canon EF 400mm f/2.8 L IS USM má minimální zaostřitelnou vzdálenost 2,7 m, což je pro mne naprosto dokonalé.
Pokud budu chtít jít blíž například při fotografování kolibříků, optická soustava objektivu už mi v tom nebude bránit. Už nemusím objektivu v podobných případech pomáhat mezikroužkem, který v už tak tmavém prostředí deštného lesa sníží světelnost.
S kratší minimální zaostřitelnou vzdáleností se stává objektiv ještě univerzálnější. Dobře poslouží jako dlouhý makroobjektiv při fotografování motýlů, vážek nebo vzrostlejších rostlin. Z vlastní zkušenosti při fotografování vážek na Šumavě však doporučuji v podobných případech raději použít stativ, při takovémto přiblížení a ohnisku je hloubka ostrosti malá a vyžaduje to pečlivě zaostření.
Terej bílý (Sula bassana) Terej bílý (Sula bassana) Northern Gannet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 19. května 2012 20:21:38, ostrov Helgoland (Německo) Terej bílý (Sula bassana) Terej bílý (Sula bassana) Northern Gannet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/5000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ano, 21. května 2012 17:45:59, ostrov Helgoland (Německo) Přepracovaná stabilizace obrazu
Kromě toho, že s novou verzí stabilizace obrazu (IS) můžete opět o něco prodloužit časy při fotografování z ruky, přichází firma Canon s další praktickou novinkou.
V novém Mode 3 se stabilizace příliš neunavuje při samotném ostření držením namáčknuté spouště, ale je aktivována pouze při expozici. Což kromě jiného prodlužuje životnost baterií, které právě používání zásadně vysává (nejvíce samozřejmě vysává Live View).
Již žádné dlouhé čekání na stabilizování, Mode 3 funguje dokonale.

Jak mi v Africe vyhořel teleobjektiv
Objektiv Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM mám od začátku roku 2012 a už se mnou něco projel. Myslím tedy, že fotografování s ním mohu objektivně zhodnotit. No, a abych byl ještě objektivnější, neměl bych tajit jednu příhodu, která mě v Africe tak šokovala, že jsem se nesvěřil ani kamarádům, kteří cestovali se mnou. Stejně by mi neuvěřili.
Během ranních safari vyjížděk otevřeným terénním autem za zvířaty se po 8. hodině ráno dalo díky ostrému slunci fotit pouze v případě, kdy se něco opravdu dělo. Mnohem účelnější mi připadalo se opřít do sedadla, odložit teleobjektiv s fotoaparátem na stehna a kochat se africkou přírodou. Mnohokrát se tak stalo, že jsem poslední hodinu vyjížďky neudělal jedinou fotografii.
Po návratu do lodge jsem se vypravil do zahrady za leďnáčky, kteří intenzivně lovili ve stínu stromů brouky, aby je v klidu na větvi slupli. Nasměruji objektiv na krásného ledňáčka, a mlha. Obrysy ledňáčka vidím jen obtížně a začínám tuhnout, “Proboha, jak se tu může objektiv zamlžit, bez výraznějších změn teplot?”. Ano, ráno byla kosa, ale objektiv byl už několik hodin na slunci!
Vyndám mikrovláknovou utěrčičku Rodenstok, sundám sluneční clonu, chci otřít přední čočku, ale ta je naprosto suchá bez kapičky vody. Nechápu, sundávám tělo a nacházím zamlžené sklo na druhé straně objektivu u bajonetu. Stále nechápu, ale hned začínám opatrně sklíčko protaženými prsty šmudlat. A nechápu už úplně, nejde to vůbec dolů, ani při použití hrubé síly. Sklo není zamlžené, ale kouřem očouzené. To už se mi motá hlava, začínám se potit a musím si sednout. V objektivu hořelo, což potvrzuje moje přičichnutí k bajonetu a bližší ohledání. Sametová výstelka objektivu a plastová hrana je lehce ohořelá. Nechápu už totálně.
Jak se to mohlo stát? Vysvětlení je možné vlastně jen jedno. Když jsem se jen kochal v autě a nefotil, měl jsem přední čočku nasměrovanou přímo do slunce, které je ráno ještě nízko. Stačila chvilička, za zbytek může africké sluníčko a fyzika. Blbá náhoda, člověk se pořád učí.
Naštěstí, od bajonetu nepřístupné sklíčko je přesně to, které lze velmi snadno vyndat a je jej v případě nutnosti možno nahradit polarizačním filtrem. To znamená, že když jsem se trochu uklidnil, mohl jsem čistit pohodlněji.
Pochybuji, že by se na podobnou “závadu” vztahovala záruka. Odpoledne už jsem ale zase v klidu fotil, jen jsem získal větší respekt ke slunci a stále hlídal, kde vlastně ten neřád přesně je.

Bělokur horský (Lagopus mutus) Bělokur horský (Lagopus mutus) Rock Ptarmigan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 29. března 2012 15:55:32, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Bělokur horský (Lagopus mutus) Bělokur horský (Lagopus mutus) Rock Ptarmigan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 29. března 2012 15:57:59, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Má snad objektiv Canon EF 400m f/2.8 L IS II USM nějaké nevýhody?
Ne, že by bylo na nové čtyřstovce něco vyloženě špatně. Pocitově mi vadí, že sluneční clona nejde dotáhnout napevno tak, aby se v nasazeném i obrácená v utaženém sundaném stavu neprotáčela. Ale asi je to problém jen některých. Jak jsem zjistil, firma Canon už zve podobné chudáky jako já do servisu.  Stejně i vlastníky první várky objektivů, která potřebuje aktualizaci firmwaru objektivu.
Drobnou diskomfortností je to, že díky opravdu velké přední čočce (a široké sluneční cloně) jinak poměrně drobný teleobjektiv do batohu Lowepro Photo Trekker AW II úplně plynule nezapluje (pětistovka tam zapadala lépe, i když byla delší).
No a bohužel, poměrně významnou vadou jinak dokonalého objektivu je jeho astronomická cena.

Rozhodně ne za babku
Realitou dnešních dní je to, že největší přednost značky Canon oproti konkurenci filrmy Nikon, kterou byla nižší cena teleobjektivů, už neplatí. Nová inovovaná řada teleobjektivů Canon je oproti předchůdcům draží přibližně o 80 tis. Kč. Důvodem je jistá daň za vývoj špičkové techniky a významnou roli hraje i aktuální kurz japonského jenu k euru.
Zvýšení ceny se tak nevyhnulo ani objektivu Canon 400mm f2.8 L IS II USM, který lze v Česku koupit za 280 tis. Kč (nyní v září 2012) a nákupem v USA si vůbec nepomůžete.
Ono to vypadá jako ranec peněz, ale asi je na prioritách každého, aby si koupi obhájil. Pokud je pro vás fotografování divoké přírody podobně jako pro mne „smyslem života“, fakt není co řešit. Obzvlášť, pokud snad někomu peníze bezúčelně hnijí na účtu. Chtěl jsem pro rozrůstající se rodinu prostorný ojetý WV Sharan, ale ten mi fotografie opravdu divokých zvířat v obtížných světelných podmínkách neudělá...  

Tak, to by asi stačilo. Technické podrobnosti o inovacích použitých na objektivu Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM doporučuji nastudovat na stránkách výrobce.
Sepsané řádky opět reprezentují jen můj názor, někdo může mít pohled jiný.

Na závěr opět neopomenu zdůraznit, že žádná sebedokonalejší technika vám do hledáčku vysněný zvířecí druh pro fotografování nepřivede. V mnoha případech je účelnější pořízení objektivu Canon EF 400mm f/5.6 L USM za desetinu ceny a studium chování zvířat v přírodě.

Související odkazy na NaturePhoto.cz
Canon EF 300mm f/2.8 L IS II USM
Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM

Canon EF 500mm f/4 L IS USM
Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM

Canon EF 200mm f/2 L IS USM
Canon EF 200mm f/2.8 L USM
Canon EF 400mm f/5.6 L USM
Teleobjektivy Canon, srovnávací tabulka

Canon EOS 5D Mark III
Canon EOS 7D, univerzál do divočiny

Canon 1D Mark IV

 

Všechny články na NaturePhoto.cz

 

Rybařík jižní (Ceryle rudis) Rybařík jižní (Ceryle rudis) Pied Kingfisher, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 728 mm, fotografováno z lodi, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 2. července 2012 17:30:56, Chobe National Park (Botswana) Turaco Schalowův (Tauraco schalowi) Turaco Schalowův (Tauraco schalowi) Schalow's Turaco, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 728 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 1. července 2012 16:41:54, Victoria Falls, Zambezi River (Zimbabwe) Žirafa angolská (Giraffa camelopardalis) Žirafa angolská (Giraffa camelopardalis) Angolan Giraffe, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040 mm, fotografováno z písku, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 29. června 2012 17:20:45, Hwange National Parkl (Zimbabwe)

Ledňáček modropláštíkový (Alcedo cristata) Ledňáček modropláštíkový (Alcedo cristata) Malachite Kingfisher, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040 mm, fotografováno z lodi, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 5. července 2012 15:40:10, Chobe National Park (Botswana)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
29. 09. 2012 , kategorie: fototechnika, objektivy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(10 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Dobrý den.
Patřím taky k těm, kteří mají ještě 400 f2.8 IS II USM se starou verzí softvéru 1.0.0 Jak moc má smysl soft aktualizovat, mám to do Prahy kus cesty a momentálně se tam nechystám a jet jen kvůli toho je trochu finanční a hlavně časový úlet. Za pár týdnů jedu fotit do světa, tak se starám, objektiv mám cca 3/4 roku a nemám dojem že by něco nešlapalo, je aktualizace znát?
Děkuji za případnou odpověď.
ty cece a kde su original fotky z tejto zostavy na pozretie?? Na tie som sa tesil najviac ako kopa toho textu a nic tu nevidim :)
Marian
Paradni recenze, diky moc za ni :-). Sam fotim Nikony, ale ty odlehcene nove objektivy Canonu zavidim, i kdyz zase ta cena je fakt az neprijemne vyssi. I kdyz si myslim, ze v tech dlouhych sklech ma Canon technologicky krapet navrch, takze je to na zvazeni. Presne, jak pise p.Prosicky: Pokud je foto prirody pro nekoho celozivotni a hlavni vasni, asi bych taky nesetril a priplatil si za lehci a modernejsi skla od Canonu - roky/desetiletimi spokojeno uzivani se cena totiz hodne zrelativizuje.
Maří: Kombinaci s TC 2x cítím velmi dobře, přiložené náhledy v článku jsou důkazem, používám to často. Pochopitelně tak brilantní jako samotná čtyřstovka to není, ale s citlivým doostřením při zpracování RAWu se to pohodově srovná. Tu kombinaci můžu doporučit.
Máří
Ondro, fotit testovací fotky je zbytečné. Stačí jen napsat, jak to s tím telekonvertorem cítíš. Věřím ale, že to katastrofa nebude.
radin: Ano, polarizační filtr se zasouvá stejný jako na pětistovce.
Máří: On je to problém jen u TC 2X, a někde v klidu, se zvířetem v "předpokládané" vzdálenosti to tak velká hrůza nebude. Při šoulačce je to ale trochu opruz. I když, třeba to je jen můj subjektivní dojem ve srovnání třeba se zmíněným 5D Mark III. A pro Mecana, ta ostrost s TC by chtěla nějaké zkušební snímky, ale na to už jsem líný.
Máří
Díky za informace. Na tenhle objektiv mám zálusk, proto praktické zkušenosti vždy uvítám. Jen ta komplikace s ostřením při použití sestavy 1DIV+TCIII+objektiv mě překvapila. Na akční focení to nejspíš nebude, ale focení z krytu by se s jistým sebezapřením dalo zvládnout, ne?
Mecan|Photomecan.eu
Ty kominíku, příště nám zapálíš jeep ! Chápu, že ses nepřiznal, to by sis užil :)!
Možná bys měl zmínit ostrost při použití s TC...
Pěkné počteníčko, také už šetřím. Jak je to s polarizačním filtrem, lze použít ten tradiční?