Teleobjektivy Canon, srovnávací tabulka, 01-2012

Vzhledem k aktuální situaci s (ne)dostupností teleobjektivů Canon a nejasnostmi zájemců o novou techniku jsem zpracoval srovnávací tabulku. S aktuálně novými teleobjektivy navíc už neplatí dlouhá pravda, že teleobjektivy Canon jsou levnější než teleobjektivy Nikon. Nevětší trauma aktuální situace je však to, že i když peníze máte, není co koupit, některé nově představené objektivy se ještě neprodávají a pěkné použité sehnat nejde.

Tabulku jsem se pokusil obohatit o aktuální ceny použitých objektivů. Ve většině případu se jedná o odhad, jsou ignorovány náhodné nesmyslné podvodné nabídky, ty seriozní se objevují pouze ojediněle.

Možná vás, podobně jako mě, překvapí některé starší verze objektivu, o kterých jsem se dozvěděl až nyní. Doporučuji se zaměřit i na postupné poměrně výrazné odlehčování objektivů.

Tabulka ke stažení ve formátu PDF


Prezentované informace jsou aktuální pro leden 2012. Ale lze očekávat, že před příchodem nové pětistovky a šestistovky během května 2012 se nic zásadního nezmění.

Teleobjektivy Canon, srovnávací tabulka a aktuální dostupnost k 20.1.2012



Poznámky:
1)   první hodnota u rozměru je průměr objektivu v místě přední čočky, druhá hodnota pak délka objektivu bez nasazené sluneční clony
2)   MFD – minimální možná zaostřitelná vzdálenost objektivu
3)   k cenám objektivů v obchodě www.bhphotovideo.com je nutné připočíst DPH, clo, poštovné a pojištění zásilky
4)   uvedené ceny a situace s dostupností objektivů je platná k 20.1.2012

 

Související odkazy (články o objektivech na NaturePhoto.cz)
Canon EF 800mm f/5.6 L IS USM
Canon EF 500mm f/4 L IS USM
Canon EF 500mm f/4 L IS USM (použitý na prodej)
Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM

Canon EF 200mm f/2 L IS USM
Canon EF 200mm f/2.8 L USM
Canon EF 400mm f/5.6 L USM

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
26. 01. 2012 , kategorie: fototechnika, objektivy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(28 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

vždy je to o tom či sa dám na cestu toho čo ma v živote bude baviť a podriadim tomu aj iné veci, alebo sa nechám udupať názormi spoločnosti ktorá diktuje ako sa majú veci robiť. Ja sám som nikdy nemyslel že budem mať niekedy takú fototechniku ktorú mám teraz. Sníval som o tom a trpezlivosťou som sa k tomu dopracoval. Obetoval som iné veci - nemám vlastný byt, nemám ani auto - snažím sa robiť čo ma baví. Radšej budem cestovať kým nemám rodinu a obetujem iné veci. Ondrej má i môj obdiv!
Jirka
Nikomu nic nezávidím, hluboce se mýlíte pane Jiří J. Mám fotovýbavu za 300.000,-, moje drahá polovička fotí a jezdíme spolu, to by spíš mohl někdo závidět mně, ne? !! A o profesionalitě pana Prosického a jeho pracovitosti nepochybuji! Ale rady Martina jsou legrační. Nic jsem v životě nedostal zadarmo a vím moc dobře, co to obnáší, když chce člověk něco, po čem hodně touží. HOWGH
Jiří J.
Jirko, zřejmě si to neuvědomujete, ale tento web plný pěkných fotek a nezištně poskytnutých rad existuje pouze díky schopnostem a pracovitosti p.Prosického. A díky jeho tolerantnosti sem Vy můžete přispívat svými hloupými myšlenkami plnými závisti.(Já bych tak tolerantní nebyl, a Vaše bláboly otravující diskuzi bych normálně smazal). Evidentně závidíte druhým cokoliv - ať už objektiv nebo manželku. Nechtěl bych Vás za souseda. Bál bych se, že když přijedu novým autem, obejdete mi ho hřebíkem :(
Jirka
Martine, tlacháš tady akorát ty!!!
Ty rady, co dělat a jak neutrácet si nech pro někoho, kdo je ochoten naslouchat těm blábolům. Podívej se na to kolik dnes všechno stojí a pak dělej chytrého. To, že pan Prosický obětoval všechno focení a rodina šla stranou není přednost, ale spíš k zamyšlení. Má veliké štěstí, že to vše jeho manželka toleruje a chápe, ale takové štěstí má jeden z tisíců. Člověk musí být docela sobec, když dá přednost svým koníčkům před rodinou, takže bych se tím moc nechlubil.
Martin
pokračování: Lidi si pomalu zvykají přicházet k hotovýmu,hlavně aby to moc nestálo,příliš nebolelo a měli to nejlepší,ale to takhle nefunguje.Během tří let jsem se s výplatou kolem 14tis. a různých přivýdělků konečně dočkal sestavy 1D Mark III+EF 300/2.8 L+70 + EF 70-200/2.8 L IS II+EF 24-70/2.8L+filtry, brašna,stativ,..,vše pořízeno z druhé ruky.Nefotím wildlife,takže drahé expedice odpadají a zbývají finance na cestování autem za 20tis.Buď chceš mít TOP fototechniku nebo TOP něco jiného. HOWG
Martin
pokračování:
Hekat tady nad tím, že v dnešní době... a kdy byla doba dobrá ?
Jestli myslíš, že se takovýho objektivu dopracuješ čekáním a tlacháním, tak to zapomeň - tohohle se dodřít, to dá starost a ku*ňa velkou !
Já třeba v pátek nechodím bavit se (kina, hospody, apod.), ale připravuji si práci na pondělí. V sobotu a neděli udělám nutné práce kolem baráku, pač nejsem městskej, ale vesnickej a od pondělí špona až do pátku.
Martin
Jirka: Spočti si, kolik za rok prožereš, projedeš PHM, utratíš za zbytečnosti a zbytnosti a budeš se divit. Odpusť si jedny Vánoce, nejeď na jednu dovolenou, jez standardní potraviny bez extempóre jako McDonalds a jiný restaurace, na kratší vzdálenosti jezdi na kole (třeba do práce nebo co já vím kam jezdíš), nepořizuj si zbytečně nový mobil nebo notebook nebo TV nebo pračku myčku lednici, když to funguje. Za rok máš na polovinu toho objektivu.
Jirka
tkadlec-studio: Psal jsem všeobecně a ne o sobě :-)
O.Prosický: :-D :-D :-D no comment, to jste mě rozesmál
* osobně jsem velice rád, a zaroven dekuji, ze onda ve svem volnem case napise recenze a zdarma, ktere treba u me nekolikrat pomohly pri techniky. Na tyto stránky vždy chodím rád, někdo kvůli inspiraci, ale také kvůli radám mě zkušenějšího fotografa
jirka: že svého okolí znám spoustu fotografů co používají "děla" a třeba mají jich i více. Sám mám 300mm 2.8 a vždy si rád přečtu o lepších věcech. Pokud má někdo foťák jen na srandofocení, tak sou to pro něj nesmyslné částky. Pokud někdo fotí zvířata, sporty a pod, a tak to holt potřebuje. Pokud jde o obsah webu, tak je logické že Ondra recenzuje věci které používá a nebude testovat věci které snu horší než má. Kazdy je tady dobrovolně a to že na to nemám, tak tady nebudu zbytečně vypisovat. *
Jirka: Každý svého štěstí strůjcem, jaký si kdo život udělá, takový ho má. Ač jsem od mala snil o velkém domě v přírodě a terénním autě, bydlím se svojí rodinou v malém bytě v Praze a do přírody jezdím v 10 let staré Škoda Fabia za 8tis korun (má najeto 220tis km). Tajně doufám, že z většiny článku si něco vezme i fotograf začínající. Ostatně, i já se pořád učím!
MichalM.
Jirka:myslím že to co píšete není zase tak pravda.Je to otázka priorit v životě.Ano je to hodně peněz za takové vybavení.Ale ten kdo se tomu opravdu věnuje tak tomu podřídí svůj život a když má podporu v rodině tak není co řešit. Někdo si musí koupit po třech letech nové auto protože bez něj nemůže žít a někdo si koupí takovou techniku. Je to jen a jen volba na každém z nás.A co se týká techniky u začínajících fotografů tak ti u takové techniky pokud se tomu budou věnovat stejně skončí :-)
Jirka
Musím se pousmát tomu přehledu objektivů :-) Myslím, že Vaše stránky jsou určeny spíše profesionálům, nebo hodně movitým lidem. Kdo si v dnešní době může dovolit koupit objektiv za 200.000 korun a ještě jet na workshop za 75.000, což je v následujícím článku.
Myslím, že byste měl radit spíše těm zapáleným amatérům, kteří kupují techniku za mnohem menší peníze, protože ti, co mají na tu drahou už o ní přehled většinou mají a vědí co koupit. Tenhle přehled je tak nějak zbytečný.
Přeji hodně zdaru!
Marek1
Ondrej P: Nekde jsem kdesi cetl, ze u puvodni Canoni 300mm/2.8 namerili nejvetsi rozliseni ze vsech objektivu, co kdy byly testovany - tudiz ze je to nejostrejsi objektiv na trhu. Na dojmy a ukazky z te verze II se taky opravdu moc tesim!
Marek1
Ondrej P: Presne... Zopakuji, ted fotim Nikony, ale vybirat hlavne pro foto prirody (pred r.2012), musim nezaujate priznat, ze si vyberu to, co ty - 5D mk II (nej snimac za ty penize) + tele skla Canon (vetsi vyber a lepsi ceny, nez u Nikonu). Ovsem ted v r.2012 to muze byt naopak - ohlaseny Nikon D800 s 36mpx snimacem + fakt, ze asi ty velka telata budou levnejsi od Nikonu. Kazdopadne si myslim,ze u profi skel i tel jsou v realu rozdily mezi N a C mnohem mensi, nez se muze dle diskuzi zdat :)
Lukáš
Ještě jen poznámku, určitě existuje hodně těch, co spoustu objektivů ani neviděli a dělají chytráky, ale já je prodávám a všechny těla a objektivy co o nich píši, jsem testoval!
Takže dobře vím, o čem píši.
MichalM.
Tak to je fajn že bude test 300 f2.8 L IS USM II,protože ji mám v plánu pořídit. A s konvertorem 2x bude určitě fajn. Fotil jsem s jeho předchůdcem tedy 300 f2.8 L IS USM a to sklo mne moc nadchlo. Rád bych 400 2.8 ale ta cena je už šílená. Mám 400 f5.6 a to je suprové sklo i když světelnost mu chybí.
Olda: Přechod je na půli cesty, se 400/2.8 II. už fotím, a 1DX bude v dubnu nebo v květnu. Ale žíly mi to netrhá, foťák zatím mám, uvidím jak cena, když to bude moc, raději se vrátím k tučňákům :-)
add Canon / Nikon: Myslím, že chybu nikdo neudělá ani s jedním. Je logické, že to modernější a odlehčenější bude dražší. Jasné soudy lidí, co jmenované objektivy neviděli ani ve vitrínce obchodu doporučuji ignorovat. Jednoznačně říci co je lepší si netroufnu ani já a to jsem fotil s většinou výše uvedených objektivů (včetně Nikonu). Test nového objektivu Canon 300/2.8 L IS USM II. zpracuji do měsíce, pořízené snímky s TC 2x verz. III fakt stojí za to!
Lukáš: Ačkoli se s ukončením výroby strašilo již několikrát, 400/5.6 se stále normálně prodává. Ale klidně by mohli inovovat, na verzi II. se stabilizací.
Marek1
Lukas: Lukasi, mozna jsem jeden z mala, kdo videl a tak trochu srovnaval Nikon 500/f4 a Canon 500/f4.... Pravda, tela byla jina - 5DmkII a Nikon D3x... Nicmene muj dojem po teto zkusenosti byl a je, ze obe znacky delaji toto velke sklo srovnatelne dobre - rozdily fakt minimalni. Samozrejme to je jen 1 zkusenost, statisticky nijak vyznamna... :-) Jinak srovnaval jsem jeste 70-200/2.8 VRII x ISII... opet, na 200/f2.8 rozdily zcela zanedbatelne, tady vubec nic jednoznacneho...
Karel
Nad příspěvky tohoto typu se musím vždy pousmát... že dorazí ale až sem, to jsem opravdu nečekal!
Lukáš
Dobrý den, k objektivům bych jen podotknul, že pokud by měl Nikon alternativu ke Canoňáckému objektivu 400/5,6 , tak si myslím, že by ubylo těch co fotí Canonem o 50%. Nikon má mnohem lepší těla a v těch drahých objektivech je také lepší než Canon. Jedinou výhodu Canonu vidím doposud v tom, že má větší výběr cenově dostupných objektivů pro neprofesionály, např. 70-200/2,8, 70-200/4, 100-400/4,5-5,6, 400/5,6
Ale jinak je Nikon lepší v dražší technice!!!
Lukáš
Ako je to prosím Vás so 400/5.6, bude nadalej dostupná ?
Marek1
Ten cenovy skok u Canon teleskel mezi v.i I a II je opravdu znacny, to jsou desitky %! Tohle prece nemuze byt jen posilovanim JENu nebo slabsim EURem...?? Ja tedy ted fotim Nikonem, protoze pro to, co jsem potreboval, tam byla lepsi volba, ovsem zcela vazne jsem pro foceni zvirat (coz me oslovuje vic a vic) uvazoval o Canonu prave hlavne kvuli dostupnejsim tele...Tak to pada... a pada i muj velky sen o foceni zvirat, protoze i Nikon tele se mne zdaly uz moc, natoz ted ty Canoni nove ceny..!! :-(
Olda
No, Amerika. U nás se to ani nemůže vyplatit. Ale kdybych pořizoval 300/2,8, 400/2,8, nebo 500/4, popřemýšlel bych o přechodu na Nikon. A hoodně. Ale to u mě nehrozí, bohužel :-(
Nikon začíná cenama drahých objektivů Canon docela válcovat, v kvalitě už ho převálcoval dávno. Říkám to jako Canoňák se vší úctou.
Jak to vypadá u tebe Ondro s přechodem na 400/2,8 a 1DMX?
Ono tam toho chybí víc, třeba i obě 300/4. Prioritně jsem se v tabulce zaměřil na světelná dlouhá skla, i tak se některé údaje ani nedaly sehnat (starší objektivy bez stabilizace).
Radek
Nechybí v tabulce canon 400 5.6?