Canon EF 400mm f/5,6 L USM

Už je to více jak dva a půl roku, kdy jsem psal čerstvé zážitky z používání teleobjektivu Canon EF 400mm f/5,6 L USM. V kladném hodnocení se nic nezměnilo, jen tuším, že by si článek zasloužil aktualizaci a doplnění nových poznatků. Objektiv používám více jak tři roky a je pro mě při fotografování zvířat z fotografické techniky tím nejdůležitějším.

V tomto článku bych chtěl představit teleobjektiv Canon, který je zaslouženým členem řady L-kových objektivů. Pro pořízení prezentovatelných zvětšenin (a to jak z filmu tak z digitálního čipu) je kvalitní objektiv nezbytností. Avšak zejména při exponování digitálního snímku a následném zvětšení na 100% na monitoru se projeví všechny nedostatky objektivu.

Proč právě tento
Po krátkém používání objektivů Canon EF 75-300mm f/4.5-5.6 (verze bez i s IS USM), relativní spokojenosti při fotografování na film, přišlo rozčarování po snímání digitální zrcadlovkou. Na monitoru vynikly všechny vady objektivů z proměnlivým ohniskem. Měkká kresba, neostrost, naprosto ohavně zobrazené pozadí mimo pole zaostření a aberace na zvracení. Nejodpudivější vady byly patrné právě na tom nejdelším ohnisku. Pochopitelně to nebylo pouze přechodem s SLR na DSLR, svůj podstatný vliv měla i skutečnost, že s praxí přibývalo větších zvětšenin, na kterých je každá vada vidět více. Potom, co jsem se s nadávkami neustále díval na volavky bílé s aberací na hlavě, jsem se rozhodl, že nebudu zvířata dále trápit chybným zobrazování a pořídím si něco jiného. Netrvalo dlouho a Canon EF 75-300mm IS USM opustil moji fotobrašnu na našel si jiného majitele.
alternativ pro vhodného nástupce jsem měl několik. Protože jsem věrný značce Canon, jejíž široká nabídka objektivů je ve fototechnice ojedinělá, téměř jsem ignoroval objektivy jiných značek. Jedinou srovnatelnou v této délce teleobjektivu mohla být Sigma 120-300/2,8 (která má ovšem větší hmotnost a navíc je i výrazně dražší).
Při výběru pro mě bylo podstatné, aby měl objektiv dokonalé zobrazení při ohnisku 400mm (při fotografování zvířat ve volné přírodě minimum), aby nestál více než 35 tisíc a především, aby se dal ještě při mých cestách do exotických končin pohodlně nosit, třeba i týden mimo civilizaci.
Do užšího výběru se dostaly: Canon EF 300mm L IS USM, Canon 100-400mm L IS USM; nakonec jsem však zvolil Canon 400mm f/5.6, ale pokud by Canon 100-400mm stál stejně, možná bych v počátcích překonal jeho vytahování a zatahování při změně ohniska, na cestách je rozhodně univerzálnější. Nyní jsem ale rád, že jsem tak neučinil. Kresba objektivu a rychlost ostření je současnosti pro mě důležitější.

Canon EF 400mm f/5,6 L USM Canon EF 400mm f/5,6 L USM Se svojí délkou 256 mm se vejde do batohu Lowepro Nature Trekker AW II s nasazeným fotoaparátem. Jeho šířka je 90m, není tedy tlusčí než objektiv Canon 70(75) - 300 mm.


Proč ne Canon EF 300mm f/4 L IS USM
Ačkoli je objektiv podobně opticky dokonalý jako jeho 400mm bráška, ve výběru neuspěl. Nedodržel to nejdůležitější, dokonalé zobrazení při 400mm. Ano, na objektivu se dá použít telekovertor, který ohnisko prodlouží, ale to už je berlička navíc. Objektiv má sice přidanou hodnotu IS, ale to pro mě není argument. Objektivům s IS se snažím vyhýbat, mají složitější optickou soustavu (mírně horší optické vlastnosti) a tím jsou i náchylnější k poškození. I tak nevylučuji, že jej v budoucnu nebudu mít, dokážu si představit situace, kdy bych jej použil raději než Canon EF 400mm f/5,6 L USM. Objektiv je mírně dražší než Canon EF 400/5,6 L USM


Proč ne Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM
Další uvažovaná alternativa. Přestože se jedná o zoom, má velmi slušné optické vlastnosti, ale s podáním monofokálního Canon EF 400mm f/5,6 L USM se to srovnat nedá. Nejhorší zobrazení má objektiv na 400mm a o toto ohnisko my šlo především. Přestože lze na objektivu použít telekovertory, výsledky nejsou pěkné, optické vlastnosti se tím dále zhorší.
Největší vadou (pro mě, jiný se přes to přenese) je konstrukce objektivu. Objektiv se při změně ohniska vysouvá jako pumpa a když se vrací do transportní polohy na 100mm bere sebou vše, co na povrchu objektivu ulpělo, především prach. Navíc, optických členů je v objektivu tolik, že snad žádný objektiv jich víc nemá. To je velmi nebezpečné, objektiv je náchylnější na poškození. V mém okolí vím třech fotografech, kteří s tímto objektivem museli do opravy a to i opakovaně. O nutnosti důkladného čištění v servisu po cestě do Afriky ani podrobně nepíši. Objektiv je dražší než Canon EF 400/5,6 L USM.

Volavka modrošedá (Egretta caerulea) Volavka modrošedá (Egretta caerulea) | Great Blue Heron, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark II N, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520.00 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0 EV, Blesk: Ano (externí Sigma EF-500 DG Super, -2 EV, Better Beamer), Vytvořeno: 12. ledna 2007 9:16:24, Little Estero Lagoon, Ft. Myers Beach (Florida, USA) Konstrukce objektivu Canon EF 400mm f/5,6 L USM
Hned po prvním kontaktu je zřejmé, že máte v ruce něco skutečně kvalitního. Masivní, přesto kompaktní a účelná konstrukce, vše v kovu v bílo-šedé barvě s charakteristickým červeným kroužkem na vestavěné vysunovací cloně. Jeho hmotnost 1250 g je znát, ale v rukou ani na těle fotoaparátu to není tolik, na kolik jsem se před objednáním připravoval. Oproti objektivům Sigma váží podstatně méně, jeho hmotnost je stejná jako u kratší kvalitní Sigmy 70-200/2,8. Ovšem nosit fotoaparát na krku s nasazeným objektivem bych drobnějším tělesným konstrukcím nedoporučoval.
Objektiv působí vzhledem ke své závratné délce (256mm) úzkým dojmem, ale jedná se pouze optický klam, jeho šířka je srovnatelná s Canon 75-300 (90mm), ale je užší než Canon EF 300/4 L IS USM. Přibližně v jeho 1/3 směrem od těla fotoaparátu je praktický kroužek pro upevnění objektivu na stativ, jeho výhodou je to, že v něm lze objektivem s nasazeným fotoaparátem na stativu pohodlně otáčet o 360 stupňů. Kroužek lze z objektivu velice snadno v případě potřeby sundat, ale není to nutné i při fotografování z ruky jsem pro něj našel opodstatnění. Při fotografování z ruky nijak nepřekáží. Stativový kroužek (s nasazenou rychloupínací destičkou) lze v případě potřeby přímo opřít o zem (podložku) a nahradit tak stativ (monopod), vyzkoušeno mám zatím bezpečné udržení 1/100s (při opření). V případě větších těl fotoaparátu nebo těl z baterypackem nelze tohoto triku využít. Spodní hrana těla bude níž než rychloupínací destička. Nepříjemnou vadou je to, že se pravidelním otáčením v držáku semiš ve stativové objímce opotřebuje a ani po dotažení již objektiv pevně nedrží. Nepříjemné je to zejména když fotografujete na výšku a na těle fotoaparátu máte přidělaný blesk, to objímka již neudrží. Poměrně rychle to jde opravit tím, že vnitřní stranu objímky vylepíte izolepou. Příjemná správa je, že stativová objímka z Canon 400/5,6 L USM dobře poslouží i na objektivy Canon 200/2,8 L USM a Canon EF 70-200/4 L (IS) USM. Což firma Canon tají, aby z nás vytáhla další prachy.
Na objektivu vše těsní, nic se navyklá a na zaostřovacím kroužků není žádná zbytečná volnost. Skvělý mi připadá i systém vysunovací sluneční clony, nezabere žádné místo a je stále při ruce. Akorát mi chvilinku trvalo zjistit, kde tu clonu vlastně má, stačí jen uchopit přední část, lehce vytáhnout a clona je na světě.
Na vrchní části nasazeného objektivu je stupnice zaostřené vzdálenosti a přepínání AF a MF. Hnedle vedle můžete zvolit mezi ostřením 3,5 m až nekonečno a 8,5 m až nekonečno.
Výhodou je i použití závitu na filtry o průměru 77 mm, a není to jenom proto, že moje další objektivy mají tento průměr. Oproti jiným se mi tento průměr jeví jako standardní. Na objektivu mám trvale nasazen UV filtr, především jako ochranu, ať už proti ulpění kapek při fotografování v dešti nebo jako ochrana při pádu (drobné nehody v terénu).

Rybák královský (Sterna maxima) Rybák královský (Sterna maxima) Royal Tern, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark II N, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520.00 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 12. ledna 2007 10:17:39, Little Estero Lagoon, Ft. Myers Beach (Florida, USA) Použití telekovertorů na objektivu
Objektiv je kompatibilní s extendery Canon (1,4x a 2x) je však nutno počítat s úbytkem světla a tím s potřebou použití vyšší clony, proto je nefunkční AF. I tak na objektiv za dobrých světelný podmínek a při fotografování statických objektů, kdy mám čas objektiv dokonale stabilizovat, telekonvertor Canon TC 2x používám. V tomto případě je nutné ostřit manuálně. Jeho použití se na výstupech projeví úbytkem ostrosti, ale dostupnými SW prostředky lze snímek citlivě účelně doostřit. S extenderem Canon 1,4x funguje autofokus na fotoaparátech řady 1D.
Nejčastěji na objektivu používám TC Kenko SHQ 1,5x, které v kombinaci s Canon 400/5,6 L USM předvádí neuvěřitelné výsledky, jeho použití na fotografiích v počítači nepoznám, což je umocněno tím, že se zvýšení minimální clony nezapisuje do EXIF dat. Největší výhodou je to, že funguje dokonale AF, v této kombinaci mnohem lépe, než kdejaký zoom rozsahu 75-300mm.
Jedinou vadou jinak dokonalého TC Kenko SHQ 1,5x, je poměrně dost viditelná vinětace na při použití těla Canon EOS 1D (I, II, IIN, III), při použití TC s plným formátem (Canon EOS 5D), je daná kombinace naprosto nepoužitelná, horší vinětaci jsem nikde neviděl.


Rychlost automatického zaostřování
Ostření objektivem Canon EF 400mm f/5,6 L USM je naprostá slast, balzám pro fotografa. Neuvěřitelná rychlost přeostření z minimální vzdálenosti na nekonečno, naprostá nehlučnost, která nevyplaší ani to nejpozornější zvíře. Ultrasonic v plné kráse! Ostření není obtížně ani při horších světelných podmínkách. Pokud se autofokus zastaví někde malinko jinde, není problém při zapnutém AF ostřícím kroužkem manuálně doostřit.
Jedinou nevýhodou (tady měla konkurence navrch) je minimální vzdálenost zaostření, 3,5 metru je opravdu hodně, občas to může být problém. Tento problém (v případě fotografování drobných ptáků), jsem někdy řešil použitím mezikroužku, který minimální zaostřitelnou vzdálenost zkrátí, avšak není to zadarmo, mezikroužek autofokus zpomalí a sníží se světelnost objektivu. Účelnější se mi pak v podobných případech jeví použití telekovertoru, který fotografovaný objekt zároveň přiblíží.


Fotografie aneb optická kvalita
Optická kvalita obrazového výstupu je pro mě velmi důležitá a právě tady má Canon EF 400mm f/5,6 největší přednosti. V průběhu poslední let jsem zkoušel všechny dlouhé teleobjektivy Canon (i když některé pouze krátce) a kdybych se měl soustředit pouze na ostrost (podání detailů) snímků, postavil bych Canon 400/5,6 L USM na první místo. Překvapující je to, že objektiv je dokonale ostrý jíž na minimální cloně f/5,6, což rozhodně nebývá zvykem.
Ono, když se vedle sebe podíváte na tutéž fotografii pořízenou třeba objektivem Canon 500/4, bude se vám zdát lepší, ale bude to pouze lepším přenosem kontrastu; což by u světelnějšího objektivu nemělo překvapovat.
Někomu by možná honda za ostrostí výstupů mohla přijít zbytečná, ale při fotografování zvířat ve volné přírodě se občas při zpracování nevyhnete výřezu, právě tam se hodně detailů přinesených objektivem hodí.
Jedinou vadou ostrosti objektivu je pak občasný vznik moaré při použití fotoaparátů Canon EOS 1D Mark II (N) a Canon EOS 5D. Na poloprofesionálních zrcadlovkách (EOS 20D a EOS 30D) podobný jev nevzniká. U nejnovějšího Canon EOS 1D Mark III z důvodů horšího podání detailů (poměrně rozplizlé snímky) jsem moaré v kombinaci s Canon 400/5,6 L USM nepozoroval.
Pěkná je zobrazení objektivu mimo pole zaostření, pozadí je krásně rozostřené, charakterický jev pro monofokálních objektivy. A aberace? Tolik problematická u zoom objektivů? Na Canon EF 400mm f/5,6 L USM žádná není!
Protože mi připadá přihlouplé prezentovovat nějaké zkušební terče, pro ilustraci v závěru článků prezentuji několik výřezů ze 100% zobrazení s různými fotoaparáty Canon, vždy v bez úprav a doostření.

Volavka bělostná (Egretta thula) Volavka bělostná (Egretta thula) Snowy Egret, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Aparát: Canon EOS-1D Mark II N, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520.00 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 11. ledna 2007 9:11:08, Little Estero Lagoon, Ft. Myers Beach, (Florida, USA)

Absence stabilizace obrazu (IS)
Nezanedbatelnou otázkou je absence stabilizace obrazu. Většina podobných ohnisek objektivů Canon (300/4; 300/2,8; 400/2.8; 500/4; 600/4) je jimi vybavena. Stabilizaci obrazu jsem měl možnost používat, je to dobrá věc, ale ne nenahraditelná. Myslím, že používání stativu jako monopodu (bez rozložení) je mnohem učinější. Navíc, u pohybujících se objektů je IS k ničemu (kromě paningu s IS přemnuté do druhé polohy).


Kde si objektiv pořídit
Pokud o tomto skvělém objektivu uvažujete, asi vás v následující řádcích nepotěším. Ačkoli několik prodejců v Česku nabízí objektiv za poměrně závratnou sumu 38 tisíc korun (v listopadu 2004, kdy jsem jej pořizoval to bylo téměř 50 tisíc korun), mám podezření, že jej zde neseženete. Když jsem projevil zájem na www.oehling.cz odpověděli mi, že se zeptají v Německu a od té doby o nich nevím. Stejně tak www.megafoto.cz se ani neobtěžovalo odpovědět. Sháněl jsem objektiv přes internet i jinde v Evropě, ale bez úspěchu. Mám pocit, že se Canon EF 400mm f/5,6 L USM (vyráběný od roku 1993) do Evropy již oficiálně nevozí. Prý má nástupce v Canon EF 400/4 DO IS L, až budete v dobrém rozmaru, schválně se podívejte do ceníku kolik stojí.
Přestože jsem se placení kartou přes internet dlouho vyhýbal, nakonec jsem si objektiv pořídil v USA přes www.bhphotovideo.com za sympatických 1029 USD. Protože do NY zrovna nikdo nejel, objektiv dorazil po objednání za pět! dní do ČR. Ale i po zaplacení dopravy, cla (6,7%) a DPH (19%), kterým se nešlo vyhnout, byla úspora oproti koupi (asi nereálné) v ČR neuvěřitelných 15 tisíc, za což je nejlepší blesk od Canonu. Americká měna je v současnosti směšná a nyní by bylo pořízení objektivu ještě levnější.
V diskusních fórech na internetu je jako nevhodnější alternativa nákupu v BHphotovideo popisováno toto: pokud máte někoho známého v USA, po zaplaceni kartou přes internet napište jako dodací místo jeho adresu. Důležité je, aby bydlel mimo stát NY, tím se vyhnete i americké dani 8%. Až pojede do ČR, nejlépe bez krabice a návodu (lze poslat poštou), je jisté že se vyhnete placení cla a DPH na území ČR. Tím objektiv vyjde na příjemných 21-23 tisíc korun, což je při jeho nesporných kvalitách za hubičku.
Vzpomínám si, jak jsem v září 2004 viděl Canon EF 400mm f/5,6 L USM ve vitríně bazaru Foto Škoda za 36 tisíc a reálně uvažoval že jej koupím. Přestože byl poškrábaný, ze známkami intenzivního několikaletého používání. Nyní jsem rád, že jsem to neudělal, za nižší cenu mám nový a navíc s pěkným a praktickým pouzdrem ve kterém může být objektiv na opasku.

Pelikán hnědý (Pelecanus occidentalis) Pelikán hnědý (Pelecanus occidentalis) Brown Pelikan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark II N, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520.00 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: ne, Vytvořeno: 12. ledna 2007 8:40:34, Fishing Pier, ostrov Sanibel, (Florida, USA) Závěr
Určitě se nejedná o plnohodnotný test, spíše osobní dojmy z používání objektivu. Pokud můžu objektivu něco vytknout, tak jeho délku, mohl být alespoň o 4 cm kratší (pro transport vhodnější). Též světelnost f/5,6 je v hlubokém lese i se stativem na hranici použitelnosti. Občas mi vadí i minimální vzdálenost zaostření.
Jinak samá pozitiva, objektiv přímo stvořený pro mě a pro cesty za přírodou odlehlých národních parků celého světa. Při stisknutí spouště mám jistotu, že mohu prezentovat fotografie vetší než 40x60 cm.
I když si za pár let pořídím vysněný Canon EF 500mm F/4 L IS USM, který je pro mě při fotografování zvířat ve volné přírodě to nejvhodnější, stejně si Canon EF 400mm f/5,6 nechám. Budou situace kdy jeho použití bude účelnější (opravdu daleké cesty, letovky ptáků atd.)

Objektiv Canon EF 400mm f/5.6 L USM si můžete objednat zde, v obchodě MAGAPIXEL, s r.o.

Zkušební snímky pořízené fotoaparáty Canon EOS 300D, Canon EOS 1D Mark II N, Canon EOS 5D a Canon EOS 20D. Ukázky jsou nezmenšené výřezy ze 100% zobrazení. Bez jakýchkoli úprav v počítači, prostě tak jak vypadly z těl fotoaparátů. Žádná úprava úrovní ani doostření. Snímky obsahují kompletní EXIF data.

Canon EOS 300D DIGITAL + Canon 400/5,6 L USM: s Canonem 300D jsem fotografoval dva roky, když jsem neznal jiná těla, byl pro mě obraz to nejdokonalejší co může být. Fotky velikosti A3+, kde je vidět každé pírko.

IMG_9037.jpg, Canon EOS 300D + Canon 400/5,6 L USM
IMG_9282.jpg, Canon EOS 300D + Canon 400/5,6 L USM
IMG_0954.jpg, Canon EOS 300D + Canon 400/5,6 L USM

Canon EOS 1D Mark II N + Canon 400/5,6 L USM: S řadou 1D jsem fotografoval při cestě na Floridu. Při použití 400/5,6 L USM na těle 1D Mark II vzniká v obraze nepříjemné moaré, rozrastrování obrazu, které nelze odstranit. Tato vada je dobře vidět na peří mandelíka a ary. Až bude příležitost ještě vyzkouším 1Ds Mark II, lze tušit, že pokud se vyrovná s moaré, bude na tom ještě lépe.

IMG_3208.jpg, Canon EOS 1D Mark II N + Canon 400/5,6 L USM
IMG_3237.jpg, Canon EOS 1D Mark II N + Canon 400/5,6 L USM
IMG_3153.jpg, Canon EOS 1D Mark II N + Canon 400/5,6 L USM

Canon EOS 20D DIGITAL + Canon 400/5,6 L USM: Tuto kombinaci jsem používal do léta 2007. Obrazově je 20D tak 2/3 cesty mezi 300D a 1D Mark II. 20D se Markovi hodně blíží, pár detailů chybí, ale na druhou stranu nevzniká problematické moaré. V současnosti nejlepší tělo pro použití s Canon EF 400/5,6 L USM.

IMG_5183.jpg, Canon EOS 20D + Canon 400/5,6 L USM
IMG_5188.jpg, Canon EOS 20D + Canon 400/5,6 L USM
IMG_5156.jpg, Canon EOS 20D + Canon 400/5,6 L USM

Canon EOS 5D DIGITAL + Canon 400/5,6 L USM: Sestavu jsem používal v prosinci 2006 během fotografování v Kostarice. Zobrazení je až na moaré u některých snímků dokonalé po všech stránkách (to se však dalo čekat). Jedinou nevýhodou je to, že z teleobjektivu je na FF skoro širokáč nelze použít žádné telekovertory.

Ukázkové fotografie z Canon EOS 5D připravuji.

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
01. 09. 2007 , kategorie: fototechnika, objektivy
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(38 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Dobry den pane Prosicky. Chtel bych se zeptat, jak bude Canon 400mm f/5,6 USM spolupracovat s Canonem EOS 700D? Nejaka omezeni, nebo nevyuziti kvality objektivu fotoaparatem? Dekuji za odpoved. Vachek L.
Velmi pěkný článek. Děkuji.
Pouze jej trošku kazí věta : Nejhorší zobrazení má objektiv na 400mm a o toto ohnisko my šlo především.
Doporučuji opravit.
jinak jsem velký obdivovatel
S pozdravem
Karel Týc
Pouzitie canon 400 vo vasej recenzii na 20D je pekny vysledok.Mam 40D môzem sa spolahnut ze bude podobny alebo mozno trosku lepsi. Za odpoved velmi pekne dakujem.Inak naozaj seriozna recenzia...
Zdravim chcel by som sa spitat ci mate skusenost s Canon TC 1,4 III ci sa neako vyrazne lisi od II rady popripade či by bola jeho kombinacia vhodna na c300 f4 is L usm + telo 550d.
Dakujem s pozdravom Luboš.
Lukáš Kazda
Super článek. Takhle by měla vypadat každá recenze.
Canon 1,4x s prelepenými kontaktmi, ale už to proste nebolo tak rýchle). Ak máš možnosť, skús túto zostavu na inom tele (trebárs na C10D - čo som čítal ostrilo najlepšie, či na C20D/30D, alebo skús radu CxxxD.
Neon
Zdravím, zvažuji koupi tohoto objektivu ale jelikož mam stativ Velbon C400 který nebude moc stabilní pro tento objektiv tak mě zajímá jak se Vám s ním fotí z ruky? Jakou přibližně dobu expozice jste musel mít nastavenou aby obraz byl ostrý? Případně jak se mi s ním bude fotit za ne moc slunného počasí? což budou vycházet menší expoziční časy.. samozřejmě je možnost objektiv o něco opřít nebo si lehnout mno ale rád bych dopředu věděl jak na tom budu s focením z ruky. Děkuji
mam toto sklo uz rok a pol,na male vtaky zo vzdialenosti 4-6m je idealny.ako prvy som puz.sigmu 70-300 apo dg makro,ak zo sigmi chcem dostat dobry vysledok tak ju musim zaclonit aspon naf16,aj to len na 270mm.porovavat vysledky na monitore proste ani nejde,canon 400vka je spica,vrele doporucujem na wildliwe.
chcel by som sa opytat ako je to pri foteni v lese alebo pri nizsej svetelnosti ?
Dušan
Pekný článok, vďaka.
Frohm: Dobrý den, pokud
není takto bokeh zobrazený vždy neměl by to být problém. Při snímání v
protisvěle, obzvlášť pokud není pozadí jednolité (třeba s různými
menšími zdroji), může vypadat takto. Osobně bych s tím problém neměl.
Frohm
Zdravím, pořídil jsem si 400/5,6 ale s eos 20D i 50D
vzniká tento bokeh, nepůjde o vadný kus? Ukázková fotografie:
http://volny.cz/frohm/bokeh.jpg
Roman
Tomáš
Hilger: ohľadom tejto zostavy som nejaký čas prečesával internet a
vyšlo, mi, že viacero ľudí malo problém s touto zostavou práve s telom
C40D, ale neviem, či je to pravidlo. Dúfam, že sa s tým dá niečo robiť
(boli spomínané alternatívy, ako Tamron 1,4x, či Canon 1,4x s
prelepenými kontaktmi, ale už to proste nebolo tak rýchle). Ak máš
možnosť, skús túto zostavu na inom tele (trebárs na C10D - čo som čítal
ostrilo najlepšie, či na C20D/30D, alebo skús radu CxxxD.
Ondro píšeš že použití
TC Kenko 1,5x SHQ + C 400/5,6 L ti fungovalo bez problémů s AF - mě to
osciluje a to poměrně často - i za výborných světelných podmínek
(vetšinou když to nejmíň potřebuju). Používám to na těle 40D
Mám dva dotazy:
- jak by na tom s tím
moaré bylo porovnání 5D s novou FF Canon 5D Mark II ? Dá se očekávat
zlepšení ?

- jak by obstál na max. zoomu objektiv Canon EF 70
-200/f2.8 L USM s TC2x ?

Díky předem za případné odpovědi a
dodatečně přeji naturephoto pf 2009 !
Martin: Kdybch musel mít
jen jeden jediný objektiv, byla by to právě 400/5.6, je to srdcová
záložitost, naučil jsem se s ním fotit cokoli. Obecně jsem spíše
odpůrcem používání TC, jde mi o maximální kvalitu na papíře. Na webu je
k vidění sposta fotek, ale na papíře obstojí jen zlomek. K těm volavkám,
s 300/4 u těch českým nepořídíte, snad jen z velmi dobře postavěného
přírodního krytu (větve, rákosí), koupený kryt (stan) volavky popelavé
plaší.
Martin
děkuji,jen pro doplnění.Chápu dobře že
myslíte že z ostřejší 400/5,6 bude výřez kvalinější než 300/4 s TC.Je to
tak?Jinak pokud jde o malé ptáky tak je "všechno"
krátké,myslím.Ale mě zajímá oblast vodních ptáků (volavky.atd.) takže
tam by možná i 300mm stačilo.Samozřejmě závisí na okolnostech.Je mi to
jasné.Fotí tak i např. Petr Bambousek co jsem se díval.Jinak tedy nyní
pokud by jste vybíral 400/5,6 vs 300/4 IS plus TC, vybral by jste druhou
verzi kvůli IS i za cenu malinko horší kresby?
Martin: IS jsem mírně
přehodnotil, rozhodně to k něčemu je, kresba není tak brilantní jako na
objektivu s jednoduchou konstrukcí, ale citlivým zpracování RAWu to lze
snadno dohnat.
300/4 s TC bude podobný jako 400/5.6 a opět ten drobný
rozdíl lze zpracováním snadno srovnat. Při formátu A3 rozdíl
nepoznáte.
U 400/5.6 je výhoda, že můžete z fotky udělat výřez nebo
použít TC. Při ohnisku 400mm (300+TC) budete v přírodě často krátký.
Martin
Dobrý den,

měl bych na Vás dotaz. Již nějakou dobu používáte nový teleobjektiv
který má IS. Vím že jste zastával názor že je to věc nepotřebná,
zhoršuje ostrost, atd. Jak se na toto díváte s odstupem nyní? Je Váš
názor stále stejný? Uvažuji totiž o kombinaci Canon 300/4L IS a
konvertoru 1,4x jako možnou druhou variantu místo 400/5,6. Je mi
jasné že ostrost bude nižší ale bude tahlle nižší ostrost rozeznatelná
na tisku A3? pokud ne, tak e to asi zbygečné řešit. Jaký je Váš
názor?
Vaše stránky mě velmi
oslovily. Líbily se mi jak fotky, tak i rady, které mě dopomohly k
lepšímu focení. Ale potřeboval bych poradit. Koupil jsem si
fotoaparát Canon EOS 450D a k tomu bych potřeboval objektiv na focení
krajin na profesionální úrovni. Zatím jsem amatér. Doporučte mi
prosím nějaký objektiv do 35000 Kč. Za odpověď děkuji.
Jiří : Zoom
objektiv bude vždy kompromisem, s nepěknými optickými vlastnostmi a to
zejména na tom nejdelším konci, který používají fotografové přírody
nejčastěji. Mám obavy, že jediným vhodným řešením je objektiv
monofokální...
Dobrý den, prosím vás o radu, vlastním
teleobjektiv Tamron AF LD 1:5,6 200-400mm. Na 400mm už není objekt úplně
ostrý, nebyl by lepší objektiv Sigma 70-300mm 4-5,6 APO DG macro? Tuto
Sigmu všude chválí jak se povedla a o tomto Tamronu nikde nic není.
Předem děkuji.
roenick
projedte si ten clanek spellcheckem
pls :) je tam par hrubek...jinak pekny clanek, vase zkusenosti s
objektivy si vzdy rad ctu...premyslim taky o 200/2,8L
Karel Karlos:
Jak je to z Japonska, to nevím, jak nakupovat v USA jsem podrobně popsal
tady
-
http://www.naturephoto.cz/fototechnika/2-nakup-fototechniky-v-usa-objednani-v-b&h-photo.html
Karel Karlos
Omlouvám se za i/y jsem to ale vůůůl;-)
Zdravím chtěl bych poprosit co je všechno
potřeba když bych si chtěl obědnat nějakej objektiv z Japonska a nebo
USA nemám žádné zkušenosti vím že to víjde podstatně levněji jsem právě
v Austrálii a ještě se tay zdržím tak půl roku možná by to bylo lepší z
toho Japonska tak jsetli někdo máte zkušenosti tak pisnite ani nevím jak
to je s daní a různýmy poplatky
Vladimír Bělohradský - www.
Zdravím,
EF 400/5.6L USM by při použití TC Kenko 1.5x S.H.Q. měl pořád ostřit i
na poloprofi těle (20-40D). Já fotografuji s EF 300/4L IS USM a ostří mi
i se starším Kenko 2x což je tusím stejná výsledná clona jako v
kombinaci 400/5.6L + Kenko 1.5x S.H.Q. Může za to fakt, že tyto
telekonvertory neupravují přenášené informace a fotoaparát je
tudíž nerozezná a ostření neomezí, jen měření expozice se zdá být trochu
zmatené a je třeba podexponovat o cca 1EV. Výsledky jsou však na
hraně.
Vyborny clanok. Vdaka. Ja som doteraz pouzival "iba" Canon 400mm
f5.6, a nedavno som si dokupil aj TC Canon 1.4x. Po zalepeni 3 kontaktov
sa mi pri dobrom svetle a pouziti stativu da zebespecit celkom slusne a
spolahlive AF. Osobne nie som velmi nadseny tym, ze som musel zalepit 3
kontakty na TC Canon 1.4x. Moja otazka znie asi takto:
Je AF
rychlejsie v kombinacii objektivu s TC kenko 1.5x, alebo TC Canon
1.4x(zalepene kontakty). S pozdravom Martin
Pro případné zájemce,
kteří nechtějí objednávat v zahraničí jsem dnes našel na Oehlingu
dostupnost březen 2008 (podotýkám, že nejsem u této firmy zaměsnán ani
touto firmou sponzorován :-D). Fotky máte úžasné (jako téměř vždy).
Zdravim pan Prosicky!Vynikajuci
clanok:) Prednedavnom som si zakupil objektiv canon 400/5,6 a teraz ked
citam vas test... Myslim ze som lepsiu investiciu nemohol zvolit:nuts:
Vela inspiracie do dalsej prace - robite to super!!!
Juraj:
Podstatný rozdíl mezi TC Canon 2x a TC Kenko 1,5x SHQ je v tom, že s tím
prvním (Canon) na sestavě nefunguje AF. Tak je tomu pouze v případě
použití těla EOS 1D. Na je potřeba dát pozor!
Dakujem za tento clanok, prave
rozmyslam nad kupou teleobjektivu na moj canon 350D. Zvazoval som medzi
canon 300/4 IS, canon 100-400/5,6 IS a canon 400/5,6. Ale teraz je uz
rozhodnute, bude to prave 400/5,6. Velmi chvalite vykon objektivu s
telekonvertorom Kenko SHQ 1,5x, ale chcel by som vediet ci ste mali
moznost porovnat vykon teleobjektivu aj s telekonvertorom Canon
1,4 II. Nie je lepsie zostat radsej pri canone aj za trochu vyssiu cenu?
Dakujem a zelam vela peknych fotografii prirody.
Miroslav Kulfan:
Dle
zkušenosti s 1D Mk II, mohu potvrdit že při kombinaci Canon 400/5,6 + TC
Canon 1,4x opravdu funguje autofokus.
Jak to běhá s Canon EOS 1D Mark
III, vyzkouším večer, ostřit by to mělo, jde ale o to jak rychle a zda
bude ještě hledáček fotoaparátu přiměřeně světlý.
Dobry den. Je to naozaj výborný článok. Predsa by som sa rád ešte
spýtal, i keď by to malo byť z tohto článku zrejmé, ako je to vlastne s

extenderom Canon 1,4x, či je naozaj tento výborný teleobjektív
kompatibilný s AF pri použití extendera 1,4x , pretože viackrát som sa z
internetu dozvedel, že potom možno ostriť len manuálne. Mám na mysli
konkrétne použitie s foťákom Canon EOS 1D Mark III. Ďakujem za odpoveď a
ostávam s pozdravom M. Kulfan.
Miriam Ivanova:
Nechci to psát tak
kategoricky jako Michal Kozlok, ale význam to bude mít stejný.

Kdybych byl z nějakého důvodu nucený používat fototechniku Nikon,
tak ekvivalent k objektivu 400/5,6 u něj nenajdu, bohužel. Velmi slušný
je Nikon 300/4 ale je krátký. Kdybych musel fotografovat Nikonem,
přišetřil bych na Nikon 300/2,8 a fotografoval s TC. To tak.
Pozn.
Nikon na tělo Canon nasadíte, obráceně to však nejde, závit Nikon
objektivů je menší.
Nevím jak majitel
zdejších stránek, ale já kombinaci canon nikon nedporučuji. Co see
týče alternativy možná nějaký zoom ale kvalitou nidky nebude takový
jako pevné sklo. alternativním výrobcům jako je sigma bych se raději
vyhnul. Jen canon má v nabídce tolik supertelephoto objektivů. Pokud se
chcete zabývat focením přírody musím jedině doporučit přejít na
canon. K TC - většina těl(canon!) dobře spolupracuje při AF do f5.6 výše
jen 1x řada. To znamená že použití jde ale bez autofocusu. ;-)
Dobry den, nadherne forky i
clanky.
Myslite,ze Nikon ma porovnatelny objektiv/alternativu
(ostrostou na konci a cenou) ako vami uzivany Canon
400/5,6?Odporucali by ste -ak to vobec ide - pouzitie redukcie
Canon/nikon?
(pouzivam D200).
Este otazka k pouzivaniu TC: z toho
co pisete, je zrejme, ze kvalita vyslednej foto zavisi aj od pouziteho
fotoaparatu a objektivu.Je mozne podla tech parametrov TC a fotoaparatu
odhadnut aky bude vysledok napr. s D200..?
dakujem
krása. Super
článek. Podobných recenzí by mohlo být více. :-D
Ti japonci jsou
tolik poctivý, že nechtějí na úkor kvality zvyšovat výrobní kapacity,
nyní otevřeli v japonsku novou továrnu. Do objektivů je vkládáno mnoho
ruční práce kvalifikovanými pracovníky. Ale stejně, dneska jsou bezpečné
služby jako paypal, které lze využít při dovozu z usa, takže hurá na
BH.(případných reklamací bych se nebál, cena kterou ušetříte se i po
reklamaci vyplatí) . Přeji pěkné snímky, s pozdravem MK