HBW Alive, všechny atlasy doma

Občas se mě někdo ptá, co používám pro určování fotografovaných ptáků na cestách a já vždy odpovídám podle toho, odkud jsem se právě vrátil. Pro každou lokalitu nebo zemi jsem míval vždy knížky typu “Birds of...”, ale to už neplatí. Nyní si na internetu po přihlášení generuji atlasy svoje. Přesně podle toho, co právě vyrážím fotografovat.


Turako Schalowův (Tauraco schalowi) Turako Schalowův (Tauraco schalowi) Schalow's Turaco, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 1. července 2012 16:41:54, Victoria Falls, Zambezi River (Zimbabwe)

Dokonalá ptačí edice, která zatíží knihovnu

Kdo se alespoň trochu zajímá o ptáky, ať už jako ornitolog, birdwatcher nebo fotograf, jistě mu neunikla edice Handbook of the Birds of the World španělského nakladatelství Lynx Edicions. V několika tlustých svazcích najdete vyčerpávající informace o všech skoro 10 tisících druhů ptáků. Mám doma dva díly (z celkových šestnácti!) a musím říci, že se pod nimi knihovna slušně prohýbá, každý díl váží skoro 5 kg a stojí 212 euro. Pro mne jako milovníka všech určovacích příruček, atlasů a map je pokaždé slast v nich listovat. Vyčerpávající informace o této dokonalé ptačí edici se dozvíte v článku od Tomáše Grima.
Podobnou libůstku jsem měl s atlasy do terénu. I když musím přiznat, že do pralesa se spíše nedostaly, to jsem je raději naskenoval a nosil uložené v telefonu nebo tabletu. Na to mám knížky moc rád, před huntováním v terénu je chráním. Listoval jsem si jimi především před cestou doma u kafíčka, nebo jsem je občas někomu polil červeným vínem (Libore promiň!).
Knihovna se tak v průběhu let plnila různými Birds of Costa Rica, Birds of Pantanal a pod., až se vlastně zaplnila. Byla takto před cestami k potřebě i kamarádům, kteří vyráželi fotografovat, například na Sri Lanku.
S koncem roku jsem zvažoval koupit další knihy, ale nakonec jsem to udělal trochu jinak, praktičtěji.

HBW Alive, vytvořte si vlastní atlas na internetu

Nakladatelství Lynx Edicions nabídlo za pár desítek euro službu, kdy máte snadný přístup ke všem průběžně aktualizovaným datům edice Handbook of the Birds of the World. Už nemusíte kupovat za velké peníze těžké knihy a můžete mít nejpravdivější informace snadno po ruce kdekoli na světě (tedy, pokud budete mít připojení k internetu nebo informace vykopírované).
Procedura je to velmi snadná. Kliknete na objednat, zaregistrujete se, ideálně platební kartou zaplatíte, doplníte svůj profil a po ověření hesla si můžete vygenerovat třeba atlas kolibříků v Kolumbii. Což jsem samozřejmě hned cvičně učinil.



Zvolit si můžete, jestli se u daného druhu zobrazí jen jedna kresba, nebo několik, jak mají být obrázky veliké, nebo na jakém pozadí. Pokud se vám řazení na stránce nelíbí, můžete jednoduše posunutím řazení změnit. Ostatně, co bych to popisoval, pěkně je to vidět na videu.
Na zkoušku jsem si nechal vykreslit i kolibříky z ostrovů Trinidad a Tobago. Protože jsem je v lednu všechny fotografoval, vím, kteří by v atlase měli být. A skutečně tam byli.
Největší devizou prostředí HBW Alive je ovšem rychlost při přípravách před cestou. Když potřebuji najít informace o nějakém kolibříkovi v originální knize, trvá mi to více než minutu (obvykle dvě). V prostředí HBW Alive jen pár vteřin. Data jsou totožná, kresby, fotografie. Najdete tu i videa a odkazy na související literaturu, kterou si můžete v rozšířené verzi rovnou rozkliknout (pokud je ovšem veřejně dostupná). Informace o druhu můžete i ve spodní části stránky ptačího druhu obohatit o vlastní aktuální postřehy, fotografie nebo videa.

Ovšem, abych jen nechválil, zkusil jsem vykreslit kolibříky na ostrově Martinik, ale nenašlo to žádného, přestože bezpečně vím, že tam jsou.
Pochopitelně, služba by se mohla zdokonalit v mnoha úrovních. Nejvíce mi vadí, že vygenerované náhledy nejde nějak smysluplně exportovat například do PDF, nebo si vygenerované uložit v prostředí databáze pro další práci. Do budoucna by se mi líbilo, kdyby se mohla lokalita zadat specifičtěji (ne jen názvem státu, ale i oblasti, okresu, údolí, nebo jen souřadnicemi).
Dokážu si představit, že by se mohl v mobilním zařízení generovat náhled ptačích druhů čeledi podle místa, kde se právě nacházíte. Nakladatelství tato data má, navíc by se mohly informace přímo z terénu snadno aktualizovat. Stejně tak by jistě nebyl problém do edice dodat české názvosloví, které má třeba Avibase - The World Bird Database.
Myslím, že pokud ještě není, nějaká šikovná aplikace pro iOS by službu posunula do další ještě praktičtější dimenze.

Podotýkám, že jsem zatím HBW Alive nepoužíval příliš intenzivně, teprve se postupně seznamuji. Proto mi možná něco z toho, co „krytizuji“, uniklo. Aktuálně mám přístup ve verzi “Basic Subcription” za 29.95 euro, ale brzy asi skočím po “Supporting Subscripttttttion”.

I když mi přístup do internetového prostředí edice ušetří spoustu času při studiu, přípravách a určování, ke klasickým atlasům a knihám zůstane můj vztah stále velmi vřelý. Stejně si velmi pravděpodobně z edice ještě letos jednu knížku koupím.


Související odkazy

Portfolio Kolibříci
Ptáci Evropy, severní Afriky a Blízkého východu
Ptáci Evropy, dokonalá kniha do terénu?

 

Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii) Chesnut-mandibled Toucan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1120 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 15. prosince 2010 7:36:01, Dominical (Kostarika)  Drongo africký (Dicrurus adsimilis) Drongo africký (Dicrurus adsimilis) Fork-tailed Drongo, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 5. července 2012 12:22:14, Chobe National Park (Botswana) Potu obecný (Nyctibius griseus) Potu obecný (Nyctibius griseus) Common Potoo, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 18. ledna 2014 14:39:29, Arima (Trinidad & Tobago) Guan chocholatý (Penelope purpurascens) Guan chocholatý (Penelope purpurascens) Crested Guan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 8. ledna 2011 14:59:44, Parque Nacional Tikal, El Petén (Guatemala) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. září 2011 6:45:51, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie)

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
18. 12. 2014 , kategorie: otázky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Petr
Díky za článek, to vypadá moc dobře, prostuduji!