Polární záře v Česku, 10. května 2024

Už to není, co to bývalo. Jak je zase Slunce na vrcholu své aktivity, o možném českém výskytu polární záře ví z televize a sociálních sítí každý. Málokdo se ale opravdu odhodlá za fotkami cíleně vyrazit. To mi pak píší i lidé, které neznám, co si jako myslím, jestli to bude stát za to. Jako by ze mě jeden devět let starý článek o polární záři dělal odborníka. Zase jsem to hlídal hned, jak si Slunce pořádně “upšouknulo”. Měl jsem sbaleno a jak napsal i Vojta, že by jel, i kdyby to nakonec stálo za prd, měl jsem jasno, uděláme si noční výlet.

Bez vína

Nejenže jsem si tentokrát opravdu připravil dva stativy Gitzo, ať to stíhám, vyvaroval jsem i se chyby největší, kvůli které už jsem pár rudých nočních představení v Česku propásl - neotevřel jsem si k večeři láhev vína (přece nebudu řídit “pod vlivem”!).
Když Vojta psal, že v klidu dokouká hokej Finsko - Česko, vůbec (skoro) mě to nestresovalo, i když všechny parametry mezi 18. a 19. hodinou ukazovaly čísla, které jsem ještě nikdy nezažil. Věděl jsem, že jestli máme mít štěstí, je jedno, jestli budeme v terénu na začátku noci nebo na jejím konci.
První dvě třetiny Vojtova hokeje jsem tedy věnoval vymýšlení, kam za tím severským divadlem vyrazíme. Jestli to má být nádhera, chtělo to nějakou dominatu s tím, že to budu snímat v úhlu 180 stupňů, záběr od západu k východu. Nakonec padla volba na kopeček jižně od Hazmburku, ať máme v pozadí České středohoří a pár světýlek civilizace. V oblasti znám každou stráň a pohledy do krajiny z cest za monitorováním sýčka obecného.
Kupodivu jsme se nenechali rozptýlit, a tentokrát jsme na místo i dojeli.

Polární záře nad Hazmburkem, Libochovice, Česko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, FE 24mm F1.4 GM, 24.00 mm, f/1.4, @0.5 s, ISO 2000, pátek 11. května 2024 00:50:33, 2024-5-0549.jpg
Polární záře nad Hazmburkem, Libochovice, Česko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Laowa 9 mm f/5,6 FF RL, f/5.6, @5.0 s, ISO 2000, sobota 10. května 2024 23:58:20, 2024-5-5845.jpg

Na široko

Jako expediční vůz jsem prosadil svého šedého veterána. Potřebovali jsme něco rychlého a prostupného, ať neztrácíme na lokalitách čas chozením po značených (i neznačených) cestách. Těch 300 koní se na opuštěné noční dálnici hodilo a zvednutý podvozek po poli mimo cesty také. Použít Vojtovu Fabii jako útočný vůz, s konstrukční rychlostí 157 km/h a nízkým podvozkem, byla blbost.
V přestávce mezi druhou a třetí třetinou už to Vojta u hokeje nevydržel, že to prý dokouká na telefonu cestou na sever.
Musel jsem se vracet. Vojta už byl na cestě, se zprávou, že je za pět minut u mě, když jsem ještě na telefonu zkontroloval podmínky, jak polární záře frčí. Ujistil jsem se, že to může být nejsilnější polární záře, co jsem za 15 let toho českého nahánění zažil. I když se mi to při odpoledním balení fotobatohu jevilo jako absolutní blbost, vrátil jsem se pro to nejširší ohnisko, co doma mám - objektiv Laowa 9 mm f/5,6 FF RL. A dobře jsem udělal.
Pár minut před půlnocí rozhodně polární nebyla jen na severním obzoru (jak všude říkali!), ale táhla od západu až na východ a když jste se podívali přímo na hlavu, byla tam také!
Už s námi byl i Martin, který nám nejdříve pod Hazmburkem svítil do kompozic, ale pak se přidal k nám. Vzpomínám si, že když byla polární záře nejnádhernější, parádně viditelná pouhým okem a její barvy osvětlovaly krajinu, jak jsme do okolních polí všichni nadšeně ječeli, jaká je to krása.
Sdílená radost, největší radost.
I kdyby z toho žádné fotky nebyly, tohle se neochodí, to se dá vidět pořád. A je dobře, že občas nemusíme za tou nádherou letět do Skandinávie. Ta páteční polární záře byla tak silná, že ji fotografoval i Petr na Kanárských ostrovech, na dohled břehů Afriky!

Související odkazy
Články o fotografovnání přírody
Nabídka fotografických workshopů
Nabídka fotografických cest
Polarní záře v Česku, 18. března 2015

Polární záře nad Hazmburkem, Libochovice, Česko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, FE 24mm F1.4 GM, 24.00 mm, f/1.6, @0.5 s, ISO 3200, pátek 10. května 2024 23:24:35, 2024-5-0543.jpg
Polární záře nad Hazmburkem, Libochovice, Česko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, Laowa 9 mm f/5,6 FF RL, f/5.6, @0.5 s, ISO 2000, pátek 11. května 2024 00:11:33, 2024-5-0549.jpg
Ondra v akci, bezejmenný rybníček (asi), pod Hazmburkem, Libochovice, Česko
Foto: Vojta Herout, www.vojtaherout.com
Polární záře nad Hazmburkem, Libochovice, Česko
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Laowa 9 mm f/5,6 FF RL, f/5.6, @5.0 s, ISO 2000, sobota 10. května 2024 23:24:01, 2024-5-5845.jpg
Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
12. 05. 2024 , kategorie: příroda, krajina
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Janči
Aké používate aplikácie na predpoveď?
Ondřej | www.NaturePhoto.cz
Na předpovědi nemám žádné aplikace. Mám jen tři přímé odkazy na aktuální parametry slunečního větru (Bz, rychlost, densita, Kp,...) z swpc.noaa.gov (NOAA / NWS Space Weather Prediction Center), jen je potřeba se v tom "naučit číst".
A pak sleduji aktuální oblačnost na Windy.com a na stránkách ČHMU. Jak bude chvíle, sepsal bych to do článku.