Když je venku opravdu hnusně

Občas se to sejde. Máte o víkendu touhu si zafotografovat, ale venku je absolutně nefotografické prostředí. Bílá obloha bez oblaků, místy zasněžená krajina bez barev, navíc mrzne a fouká vítr. Jak by se řeklo, psa by nevyhnal.

Stačí ale málo, zavolá kolega a jede se. Tentokrát to byl Jirka Šebek a naším cílem byly kopečky Českého Středohoří nedaleko Loun. Úplně jsem opustil snahu fotografovat barevně a plně se soustředil, abych viděl krajinu černobíle. To je pro mě obtížné, miluji barvy ve fotografii a černobílá fotografie u mě zatím v plenkách. Narozdíl od mého kolegy, pro kterého je především černobílá architektura hlavní doménou.

Zima na poli I. Zima na poli I. Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Aparát: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 14, Doba expozice: 1/15 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 5. ledna 2008 9:51, někde u Loun (Česko)Nakonec něco vzniklo, ale chtělo to hledat. Je hrozně obtížné si v krajině představit jak to bude nakonec vypadat černobíle. Je důležité se soustředit na struktury, na to, čeho si při fotografování barevně tolik nevšímáme.

Nemalým oříškem je pak převedení dat z fotoaparátu do černobílé podoby, je to alchymie a pro člověka, jemuž to není denní praxí, je to mnohem obtížnější. U prezentovaných fotografií jsem zvolil silnější kontrast, aby vznikly přechody mezi sněhem a místy bez sněhu.

Prima focení, určitě se k něčemu podobnému vrátím. Na závěr ilustrační snímek, jak fotografie v mrazu vznikaly :-)


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 8.1.2008

Zima na poli II. Zima na poli II. Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Aparát: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 14, Doba expozice: 1/8 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 5. ledna 2008 9:32, někde u Loun (Česko) Zima na poli II. Zima na poli II. Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Aparát: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 14, Doba expozice: 1.6 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 5. ledna 2008 8:33, někde u Loun (Česko)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
08. 01. 2008 , kategorie: příroda, krajina
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Z. Vichta: Fotografováno
barevně a převedeno do ČB až pro zpracování barevného RAWu. Možná má
někdo postup jiný, ale mě se to poměrně osvědčilo.
Je to tedy fotografováno barevně (:-)) a
převedeno do černobílé? Je to správnější postup než fotografoat
monochromaticky? Učím se.
Moc pozdravuji a moc velké díky za tyto
stránky.
Z. Vichta
Ahoj Martine, pochvala od tebe potěší,
přeci jen k podobným fotkám máš mnohem blíž! Měj se, Ondra
martingross
Ahoj Ondro, priznám sa že si ma s týmito fotkami
naozaj milo prekvapil. Hlavne prvá fotka je perfektná. Presne podla
mojho gusta. Krásna. drž sa