Prstnatec český, endemit z rákosí

Ač se to běžnému návštěvníkovi přírody asi nezdá, několik druhů českých orchidejí je vyloženě běžných. Avšak jsou druhy, a je jich hned několik, které se v Čechách vyskytují pouze na jedné lokalitě. Dokonce existuje rostlinka, která roste pouze na jednom místě a jinde na světě ji nenajdete. Prstnatec český, endemit z Českolipska.

Prstnatec český (Dactorhiza bohemica) Prstnatec český (Dactorhiza bohemica) Czech Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. června 2010 18:11:44, Českolipsko (Česko) Marné hledání, překvapivé nálezy
Když jsem se za prstnatcem českým vypravil loni, minul jsem jej o pár desítek metrů. Jak jsem si potvrdil letos, byl jsem opravdu blízko a vlastně na dohled. Zvykám si, ne každý výjezd za rostlinkou je úspěšný. Přibližně ve 30 % procentech hledám na lokalitě rostlinu marně. Důvod může být ten, že se na historické lokalitě již nevyskytuje, letos kytka nevykvetla nebo, a to pravděpodobněji, místo výskytu je v literatuře udáno velmi zeširoka. Není to na škodu, jen ti vytrvalejší rozkvetlou rostlinku najdou. Ačkoli jsem tenkrát prstnatec český nenašel, objevil jsem vlhkou loučku s prstnatci plamatými, o kterých jsem tehdy vůbec nevěděl. Jednalo se o jedinou lokalitu v Čechách!

Prstnatec v království rosnatek
Při příchodu na lokalitu je zřejmé, že už tu někdo byl. A přestože je lokalita mokřadem s nevzrostlým rákosem, choval se celkem ohleduplně. Své kroky volil s rozmyslem a žádná rosnatka ani další orchidej hlízovec loeselův (o té si napíšeme příště) průchodem k endemitům neutrpěla. Jen okolo ideálně rozkvetlých prstnatců českých je mírně „spaseno“. Je bláhové si myslet, že při návštěvě lokality zůstane místo beze stop. Důležité je, že orchideje byly bez patrného zásahu.  Bylo jich tu několik málo desítek, a přestože jsou běžnému pozorovateli velmi podobné dalším prstnatců a vstavačům, své kouzlo mají. Především proto, že se jedná o endemickou orchidej, kterou na jiné lokalitě nenajdete.

Prstnatec český (Dactylorhiza bohemica)
Typickým místem pro růst prstnatce českého jsou vápnitá vlhká slatiniště, nebo staré louky. V případě lokality, na které jsem fotografoval, se pravděpodobně jedná o nějaký zazemněný starý rybníček. Jediné místo výskytu najdete na Českolipsku nedaleko Doks.
Druh pravděpodobně vznikl křížením jiných prstnatců, a to i opakovanou a následnou stabilizací populace, kdy původní rostliny na lokalitě již nerostou. Prstnatec český se i nadále velmi rád kříží, třeba s výše zmíněným prstnatcem plamatým.

V sobotu (24.7.) se chystám na Strakonicko a na Šumavu, právě kvůli orchidejím. Pokud má někdo zájem, rád se s někým podělím o náklady na benzín. Upozorňuji však, že šance že najdu to, co hledám je do 30 %, jedná se o poměrně vzácné druhy. U dvou navíc tuším, že jsou týden odkvetlé. Jedná se spíše o potvrzení výskytu. I když, překvapení už jsem byl svědkem tolika…
V případě zájmu se mi ozvěte (608 515 410), odjezd časně ráno z Prahy, návrat ve večerních hodinách.

Související odkazy
Tořič včelonosný (Ophrys apifera), samoopylovač
Vstavač bahenní (Orchis palustris), z mokřadu
Tořič čmelákovitý Holubyho, v Karpatech
Korálice trojklaná (Corallorhiza trifida)
Vstavač kukačka (Orchis morio), po setmění
Vstavač Dietrichův, hledání křížence
Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 22.7.2010

Prstnatec český (Dactorhiza bohemica) Prstnatec český (Dactorhiza bohemica) Czech Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. června 2010 17:43:01, Českolipsko (Česko) Prstnatec český (Dactorhiza bohemica) Prstnatec český (Dactorhiza bohemica) Czech Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. června 2010 18:08:12, Českolipsko (Česko) Prstnatec český (Dactorhiza bohemica) Prstnatec český (Dactorhiza bohemica) Czech Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. června 2010 18:01:29, Českolipsko (Česko)

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
22. 07. 2010 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(6 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Juraj Macko
Tak to si mal "štígro" :-D
Aporia crataegi sa každý deň nevidí
Petr Podzemný: Jsem si říkal, jestli si někdo všimne, ale jistotu jsem neměl :-) Mám rád když se to nějak pěkně poskládá - http://www.naturephoto.cz/hledani.html?slovo=mot%C3%BDl+orchidej&x=0&y=0 Ať se dobře vede i Tobě, O.
Petr Podzemný
Parádní fotky nejsou překvapením, ale zaujal mě ten motýlek. Ať mě entomologové opraví, ale podle mě je to bělásek ovocný, ještě před deseti lety u nás považovaný za vyhynulého, nyní se od západu šíří do Čech, na Moravě dodnes velká vzácnost, což dodavá již tak unikátní fotografii ještě další rozměr. :)
Viz: http://www.lepidoptera.cz/index.php?id=148
Ať se daří i nadále, zdraví PetrP.
Návštěvnost těchto lokalit jak před deseti lety,tak i dnes je stejná.Tím,že se teď díky medializaci lidé o vzácné rostliny zajímají více a vyhledávají je,spatřej někdy i nehezké věci.!Rozhodně bych to neviděl tak černě!Plno lokalit skvétá ,no a je na každém jak se na nich chová,každej podle vlastního svědomí.!....To poslední duo je parádní Ondro!A byl jsi dneska v Háji??
I kdyby tam nebylo šlápnuto, každý návštěvník po sobě zanechá stopu. Po navštívení několika desítek lokalit během třech měsíců vím o čem mluvím. I když myslím na každý krok, stejně po mě stopa zůstane. Kdo tvrdí že ne, je pokrytec. Bohužel viděl jsem větší neštěstí, to ale byla neznalost (fotograf a botanik v tom jsou nevinně). Těch pár řádku tu je spíše vodítko pro ty, kteří se na podobnou lokalitu dostanou.
Ahoj Ondřeji, lokalitu znám a byl jsem na ní několikrát a zřejmě nejsem sám, protože to tam vypadalo tak trochu jako od čunat. Nechci nikoho soudit, už vůbec ne vás, ale proč ten alibismus v článku, u vás snad není třeba. Problém je ten, že pokud chcete fotit bohemicy tak se pošlapání rosnatek moc nevyhnete, ale to jen na okraj:) mějte se prima