Orchideje, výlet na Slovensko

O víkendu jsem využil pozvání mého kolegy, fotografa z Bánovců nad Bebravou a s kamarádem Petrem Bambouskem jsme vyrazili hledat exotičtější druhy orchidejí, než jsou k nalezení u nás v Čechách. Petr má o orchidejích jednoznačně větší přehled než já, i pro něj ale byl výlet atraktivní.

Fotografování českých orchidejí se v měsících květen až červenec věnuji poslední tři roky a můj zájem velmi rychle stupňuje. Jak poznávám další a další druhy, vnímám jejich variabilitu a orchideje jsou pro mě čím dál atraktivnější. Radost mám z každé rostliny, ale musím přiznat, že opravdové potěšením mi způsobí nalezení nového druhu. Zejména v případě, že se jedná o unikát s velmi omezenou plochou výskytu.
Okrotice červená (Cephalanthera rubra) Okrotice červená (Cephalanthera rubra) Red Helleborine, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 24. května 2009 9:35:53, v lese (Slovensko) Vstavač Spitzelův (Orchis spitzelii)
Jednoznačně největším klenotem, který jsme na Slovensku nalezli je vstavač Spitzelův (Orchis spitzelii). V jeho případě se jedná o unikát i v evropském měřítku. Na Slovensku se vyskytuje pouze na jedné mikrolokalitě a v Čechách není k nalezení vůbec. Na Slovensku byl objevený až v roce 1988. Místem s jeho nejsilnějším výskytem je oblast Alp a Balkánu.
Vstavač Spitzelův roste zejména v bukových lesích a na jejich okrajích. Rostlina je vysoká 20–40 cm. Hlízy podlouhlé až vejčité, 11 - 13 cm dlouhé a 1,8 - 3,3 cm široké, hladké, lesklé a neskvrnité, světle zelené až zelenohnědé, se zřetelnou podélnou žilnatinou, 1 - 2 pochvaté malé lístky, v době květu zčásti odumřelé, objímající nebo těsně obklopující lodyhu. Lodyha tenká, horní polovina fialovopurpurová, dolní světlezelená, květenství válcovité, 6,1 cm dlouhé a 2,4 cm široké, středně husté, 10-35ti květé, fialově hnědé úzké listeny, 1,5 cm dlouhé. Okvětní lístky vejčité, tvoří otevřenou přilbu, vnitřní lístky kratší, z vnitřní strany nazelenalé až slabě růžové se znatelnou zelenavě zbarvenou žilnatinou uprostřed a fialově tečkované, z vnější strany fialovo-purpurové, pysk trojlaločný, širší než delší, s dvěma postranními dozadu ohnutými laloky, střední lalok tupě dvojklaný, 11 - 18 mm dlouhý a 9 - 12 mm široký, růžovo-purpurově zbarvený a od báze až po konec kolem středu hustě tmavofialově tečkovaný, ostruha překlopená směrem k pysku v ostrém úhlu, světleji zbarvená (jako podklad pysku), postupně se zužující a na konci tupá, dlouhá 6 - 10 mm a 3 - 4 mm široká, semeník válcovitý.
Vstavač mužský (Orchis mascula) Vstavač mužský (Orchis mascula) Early Purple Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. května 2009 13:44:51, na louce (Slovensko)Hnědenec zvrhlý (Limodorum abortivum)
Dalším zajímavým druhem, který jsme měli možnost fotografovat, byl hnědenec zvrhlý (Limodorum abortivum), který se u nás vyskytuje pouze na jihu Moravy. Hojnější je na Slovensku, zejména pak v západní části. Roste v lesostepích a světlých lesích, často na vápenci, v pásmu od nížin do podhůří.
Nezelená vytrvalá bylina s hluboko uloženým oddenkem, 20–80 cm vysoká, lodyha přímá, listy zakrnělé, šupinovité, kopinaté, objímavé, přitisknuté k lohyze, fialové až hnědé. Květy velikosti 6 –25 cm v květém klasu, který je až 30 cm dlouhý, listeny kopinaté, špičaté, květy velké, fialové, tmavě žilkované, sepaly vejčitě kopinaté, až 25 mm dlouhé, petaly kratší a úzce kopinaté, pysk až 22 mm dlouhý, nezřetelně dvoudílný , ostruha tenká, svislá, slabě zahnutá. Kvete od května do července, někdy vykvétá i pod zemí. Plodem je tobolka.
Vstavač Spitzelův (Orchis spitzelii) Vstavač Spitzelův (Orchis spitzelii) | Spitzel´s Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 8.0, Doba expozice: 1.0 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. května 2009 8:45:19, v lese (Slovensko)Orchidejová sezóna v plném proudu
Fotografovaných orchidejí bylo několik druhů, během víkendu jsem fotografoval šest pro mě nových orchidejí. Bonusem navíc byl hned v prvních minutách sobotního rána atraktivní obojživelník, o kterém napíši později. Přestože v pátek odjíždím fotografovat na sever Evropy, můj zájem o orchideje nepolevuje a v červnu se k nim vrátím hned po návratu. Mám vytipováno několik dalších lokalit, které slibují zajímavé nálezy, třeba se i nějaké fotografie podaří.

Souvidejí odkazy
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí
(všechny letošní nové orchideje budou ve Fotobanka až na konci léta)

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 25.5.2009

Vstavač vojenský (Orchis militaris) Vstavač vojenský (Orchis militaris) | Military orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. května 2009 12:44:03, na louce (Slovensko) Hnědenec zvrhlý (Limodorum abortivum) Hnědenec zvrhlý (Limodorum abortivum) Violet Limodore, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 24. května 2009 8:16:22, v lese (Slovensko)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
25. 05. 2009 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(16 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Marián Kulfan: B+W a Hoya mají mnoho typů a
provedení, obecně lze říci že jejich kvalita je srovnatelná, ale B+W
jsou o chlup lepší.
Marián
Kulfan: Ta rozptylka může být jakákoli, dobře poslouží i igelitová
taška. Ten kabel byl OC-E3, jistě by to šlo i s řídící jednotkou se
dvěma blasky, ale tohle kolikrát stačí. Polarizační filtr jsem měl
nasazený i při focení s bleskem. Není to jednoduché ale mám rád
zvýrazněné barvy při fotografování, tohle je jedna z cest.
Zabudol som to pripísať k predchádzajúcemu komentáru. Sú polarizačné
filtre B+W kvalitnejšie než Hoya? Ďakujem za odpoveď.
Ešte som zabudol. Použili ste PL filter aj pri fotografovaní s bleskom?
Zrejme tiež kvôli odstráneniu odleskov. Kvôli tej rozptylke stofen -
zrejme nestojí zato ju objednávať z USA zvlášť tak preto som sa pýtal.
Zdravím, chcel by som sa spýtať či nie je možné nahradiť rozptylku
STOFEN nejakým iným rozptylovým materiálom ako napríklad použitie bielej
textilnej fólie alebo niečím podobným napríklad softbox a pod. A ešte
jedna vec, tým káblom myslíte použitie vyvedenia pätky OC-E3? Tiež je
zrejme možné použiť sústavu bleskov 580 EX II a riadiacej jednotky.
Zrovna som totiž v Malej Fatre, kde rastú tiež rôzne druhy vstavačov.
pali hradisky | trpas.com
tých kvietkov mám na tento rok až
až.... vyfotil som viac ako za celu "foto" karieru, ale ta
okrotica je fakt LUXUSNA ... a koli takýmto fotkám to budem asi skúšať
ďalej ... si macher, furt to vravím :-)
David
Ty jo, fakt
pekny orchie ta okrotice se mi libi.
Jo medvedi ve Finsku to je
maso, tedka tam byl jeden kamarad myslivec od nas z Jiznich Cech a rikal
ze je to pecka, tedka se tam hrnou vsichni fotografove z Evropy, je tam
celkem naval. Mej se a preju hodne stesti
Jirka Bělohoubek: Díky,
snažím se. Střevíčníky pantoflíčky jsem už tři zpracoval, ale všechny
orchidejky sem dám najednou, až po létě. Myslím, že to bude
působivější.
Martin Víta: Ve všech případech byl použit
polarizační filtr B+W (zvýšení intenzity barev, odstranění odlesků),
sebere sice světlo, ale stojí to za to. Odrazná plocha použita nebyla.
Účelnější se mi v těchto případech jeví velmi citlivé použití blesku s
účinnou rozptylkou (Sto-fen), Expozici je ale nutné nastavit podle
pozadí, aby nebylo příliš tmavé. Na blesku mám trvale -3 EV, jen na
kabelu koriguji intenzitu vzdáleností a směrem záblesku. Největší
limitou je vítr a slunce.
Díky za
článek, doopravdy úžasné fotky.
Jestli bych se Vás mohl zeptat na pár
technických detailů: Použil jste polarizák? Použil jste odraznou/clonící
desku na úpravu světla, nebo jste jen vybral vhodně umístěné
kytičky?
Předem dík za odpověď.
Jirka Bělohoubek
Zdravím Ondřeji. Máte naprostou pravdu, že vymyslet něco akčního nebo
zajímavého při fotografování orchidejí (resp. rostlin obecně) je
velmi náročné. Proto se internet hemží spoustou sice technicky
dokonalých, ale statických snímků bez "ducha", které člověka
ničím jiným neupoutají. Vaše snímky však dokazují, že to jde velmi
dobře. Už se těším na ty střevíčníky z Peruce .....(:-)).
Radek Demjan
:) A
ja jsi rikal ze jedes na medvedy...

JJ do fotky kytky musi dat
clovek i velkou davku fantazie a pokud mozno u toho jeste neseslapat 5m
ctverecnich okolo...

Ta prvni fotka je velmi super (takova
promyslena az)
Michal Soukup
Krásné kousky. Orchidejím vůbec nerozumím,
ale jelikož jsem si zskoušel cvaknout sněženku, vím jak je těžké
zaznamenat něhu těch květů. Pravděpodobně zůstanu pouze u pozorování
stránek Petra Bambouska, který to umí téměř dokonale, teda vedle tebe
Ondro ;)
Petře,
jsem říkal už v lese, "Není možný, aby měl Petr tu okrotici
lepší" :-) jsem nad ní dumal, až se mi hlavy čoudilo. Ono si to moc
lidí neuvědomuje, ale něco těm kytkám přidat je obtížnější než fotit
zvířata. Těším se na tvoje hmyzáky v květech!
Petr Bambousek
Ta okrotice je fakt povedená (ne že by ty
ostatní nebyly) :-) Ještě dlouho z toho budu žít!
Docela jste mne navnadili s Petrem. Pěkné fotky a
asi se pokusím taky něco cvaknout. Ať se daří!