Tořič včelonosný (Ophrys apifera), samoopylovač

Nějak se mi to tu hromadí. Už nestíhám příliš zpracovávat fotky, jen objíždím další nové lokality našich orchidejí. Někdy s úspěchem, někdy bez úspěchu. Od začátku roku jsem již fotografoval 22 pro mě nových druhů českých orchidejí a jejich celkový počet na mém harddisku se blíží k padesátce. Dnes večer vám představím dalšího zástupce tořičů.

Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Bee Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/25 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 26. června 2010 6:36:44, Bílé Karpaty (Česko)

Tři druhy českých tořičů
Tořiče mám z českých orchidejí jednoznačně nejraději, především pro jejich pestrost. Žádná kresba květů není úplně totožná jako u rostlinky sousední. Vždy se malinko liší a ani barva květů není nikdy stejná. Jestli mě někdy něco přinutí vyrazit za orchidejemi za hranice České republiky, budou to určitě tořiče.
Jak už jsem psal, u tořiče čmelákovitého Holubyho se v České republice vyskytují tři druhy tořičů. Jeden najdeme v Čechách a další dva jsou domovem na Moravě. Jedním z nich je právě tořič včelonosný (Ophrys apifera).

Zajímavosti s opylením
Mezi ostatními tořiči (kterých v Evropě najdete přes 30 druhů) je tořič včelonosný výjimečný. Jako jediný z celého rodu se opyluje vlastním pylem (je obligátně autogamický). I když, i opylení z cizí rostliny je u něj stále možné.

Nepravidelně pravidelné kvetení
K dalším zajímavostem tohoto tořiče je to, že má ze všech středoevropských zástupců rodu nejnepravidelnější kvetení. Zatímco v jednom roce mohou být na lokalitě desítky rostlin, o rok později třeba nevykvete žádná. Z vlastní zkušenosti jsem měl zatím vždy štěstí, na všech lokalitách, kromě jedné, jsem vždy alespoň jednu kytku nalezl a vždy v podobném množství jako loni. Pokud tedy na v literatuře popisované lokalitě nenajdete ani kvítek, neznamená to, že tořič už na louce nikdy nebude. Prostě si jen vzal oddychový čas. Čím se ale můžou tořiče včelonosné pochlubit, je dodržení data jejich prvního květu. Ať je jaro jaké chce, vždy po 10. červnu se objevují první květy. Rostliny vydrží do konce měsíce a pak rychle odkvétají. Na suchých kamenitých stráních i o týden dříve.

Na travnaté karpatské stráni
Tořič včelonosný (Ophrys apifera) kvete na výslunných travnatých stráních a vždy se objevuje na bazickém až vápnitém podloží. Zajímavostí je i to, že na Moravě byl poprvé zaznamenám až v roce 1980 v Bílých Karpatech (na lokalitě, ze které je i většina přiložených fotografií). Co se mi podařilo zjistit, tořič včelonosný nyní na Moravě roste na 3 – 5 lokalitách. Překvapením z poslední doby je to, že jedna jeho lokalita byla v roce 2009 objevena v Českém Středohoří!

Tolik jen pár zajímavostí. Popisů rostliny je na internetu spousty. Příště se podíváme za endemickou orchidejí na Českolipsko.

Související odkazy
Vstavač bahenní (Orchis palustris), z mokřadu
Tořič čmelákovitý Holubyho, v Karpatech
Korálice trojklaná (Corallorhiza trifida)
Vstavač kukačka (Orchis morio), po setmění
Vstavač Dietrichův, hledání křížence
Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 20.7.2010

 

Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Bee Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1 2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 21. června 2009 13:01:50, Bílé Karpaty (Česko) Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Bee Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. června 2010 6:49:36, Bílé Karpaty (Česko) Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Bee Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 0.5 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. června 2010 5:48:48, Bílé Karpaty (Česko) Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Bee Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. června 2010 7:24:28, Bílé Karpaty (Česko) Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Tořič včelonosný (Ophrys apifera) Bee Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 27. června 2010 5:59:41, Bílé Karpaty (Česko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
20. 07. 2010 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(2 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Petr Bambousek
Ta poslední je moje favoritka! Vyplatilo se vstát.
Krásné Ondro!Je to opravdu parádní autogamická orchidej.Zvláštní je v nepravidelném kvetení,takže na místech kde jich roste spousty,nemusí být po další roky vůbec nic.Nález v Čechách může být příkladem,a správný management lokality jen přínosem:) Zdar Jirka