Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii)

Jednu z nejmenších a nejméně nápadných českých orchidejí můžete najít na podmáčených plochách slatinišť a rašelinišť. Květinka je to tak malá, že i když stojíte v její těsné blízkosti, může vašemu pohledu pod řídkým rákosem a ve společnosti výraznějších rosnatek uniknout. Hlízovec Loeselův.

Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii) Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii) Yellow Widelip Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. června 2010 19:13:41, Bílé Karpaty (Česko) Z vlhkého rašeliniště
Hlízovec Loeselův jsem hledal na třech lokalitách, na dvou s úspěchem a na jedné bez úspěchu. Na moravské lokalitě jsem našel pouhé dvě rostliny (avšak netvrdím, že jich tam není více)  a na té Českolipské několik desítek.
V současnosti se u nás hlízovec Loeselův vyskytuje přibližně na 10 lokalitách, převážně v Čechách (zmíněné Českolipsko), na Moravě je známa pouze jedna lokalita. Tato orchidejka obývající mírné pásmo Evropy, Asie a Severní Ameriky preferuje vlhká stanoviště (hladina podzemní vody těsně pod povrchem terénu) s dostatkem světla, stín nesnáší. Typické jsou pro něj bažiny, slatiny a rašeliniště, většinou na neutrálních až bazických půdách, od nížin po pahorkatiny.
Rostlina má nízkou konkurenční schopnost (nesnese okolo sebe další bylinky) a zdecimovalo ji hlavně odvodňování mokřadů. Na slatinných loukách, kde se přestalo hospodařit, je dále ohrožen konkurencí dalších bylin, zejména šířením rákosu a ostřic. Některé lokality v minulosti zarostly náletem dřevin.
Na druhou stranu, a to je zpráva potěšitelná, hlízovec Loeselův se rychle nově objevuje na místech, kde se pro něj utvořili vhodné podmínky (obnažené plochy bez vegetace, zazemněné rybníky).

S drobnými zelenými kvítky
Hlízovec Loeselův je velmi titěrný, 6 – 12 cm (ojediněle více) s drobnými zelenými květy. Přestože se jedná o orchidej velmi vzácnou, jsou místa, kde jsou rostlinky na lokalitě i ve větším počtu.  
V dubnu směrem vzhůru vyrůstají listové růžice, v květnu až červnu rostliny vykvétají. Po odkvětu staré hlízy předávají zbytek zásobních látek a na bázi listových růžic vznikají nové hlízy. Tím se hlízovec trvale udržuje při povrchu přirůstajícího mechového polštáře.

Snad jen s výjimkou tořičů, mají pro mě největší kouzlo orchideje méně nápadné. Jejich krásu si na nich musí člověk najít, rozhodně neupoutají na první pohled. Bohužel mě nenapadá způsob jak tyto zelené prcky fotografovat. Podobným příkladem byla již představená korálice. Příště pro změnu nějaký vzácný šumavský prstnatec.


Související odkazy
Prstnatec český, endemit y rákosí
Tořič včelonosný (Ophrys apifera), samoopylovač
Vstavač bahenní (Orchis palustris), z mokřadu
Tořič čmelákovitý Holubyho, v Karpatech
Korálice trojklaná (Corallorhiza trifida)
Vstavač kukačka (Orchis morio), po setmění
Vstavač Dietrichův, hledání křížence
Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej
Prstnatec plamatý (Dactylorhiza maculata)
Orchideje Bílých Karpat
Rudohlávek jehlancovitý
Orchideje, výlet na Slovensko
Orchideje ve Fotobanka
Fotografie českých orchidejí

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 27.7.2010

Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii) Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii) Yellow Widelip Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 23. června 2010 17:34:46, Českolipsko (Česko) Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii) Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii) Yellow Widelip Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. června 2010 19:18:33, Bílé Karpaty (Česko) Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii) Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii) Yellow Widelip Orchid, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/6 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. června 2010 19:25:49, Bílé Karpaty (Česko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
27. 07. 2010 , kategorie: příroda, orchideje
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(2 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Pekne Ondro.I kdyz na muj vkus docela tmave.Myslim,ze to byla letos posledni mokradni orchidej.Mekkyne ta svine nam letos nevyrostla!:) ahoj Jirka
Jirsa | www.jirsaphoto.cz
Ondro, pěkný úlovek. Před dvěma dny jsem byl fotit rosnatky tak vím co je to fotit malé a titěrné rostlinky. Popral ses s tím docela dobře. Líbí.