Tetřev hlušec, hra na schovávanou

Hlavním tahounem k letošnímu návratu do švédských lesů byla představa, že by se mohlo na tetřevím tokaništi něco zajímavého dít. Na stejném místě bylo v roce 2011 sice nádherně živo se spoustou samiček a samečků, ale všechno se odehrávalo moc daleko. Místo je tam nádherné, jen to chce mít kliku kam si na noc rozložit fotografický kryt. Prostě se musejí podmínky sejít.


Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Western Capercaillie, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/4 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 24. dubna 2015 5:13:30, Bergslagen (Švédsko)

Tmavý rejnok před fotografickým krytem

Asi největší výhodou při fotografování tetřevů na tokaništi je skutečnost, že víte (ideálně už z noci nebo večera), kde tetřev sedí. Protože tam, kam tetřev na sklonku dne sedne, tam se ráno probudí. Má to obrovskou výhodu, jste krok napřed. Což poměrně výrazně zvyšuje šanci pro kloudnou fotografii. Nemusíte úzkými průzory krytu prohledávat stovky metrů velmi členitého borovicového lesa.
Přesně tohle se letos povedlo. Tetřev seděl na mechem porostlé skalce pár metrů přede mnou, což se mi povedlo zjistit dlouho před rozedněním. No seděl, spíše ležel. Když není tetřev hlušec aktivní, odpočívá, těsně se rozloží na zem - jak jsem od té doby začal asi poměrně výstižně říkat “udělá rejnoka”, černou placku ve tmavém lese, ze které trčí jen hlava.
Řeklo by se, “paráda, tetřev jak na dlani, jen počkám, až vzbudí”, to bych ale nesměl mít zkušenost z fotografování tetřevů z roku 2011 na stejném místě. To totiž tetřeva předtím než se v šeru rozednívání rozkoukal z mého dohledu vyhnal jeho sok.
Letos to bylo hodně podobné. S rozedněním, ještě než se na tokaništi začalo pořádně něco dít, tetřev volně bez pořádně rozevřeného ocasu odešel do míst, kde jsem na něj jen obtížně viděl. Tetřevy jsem z dálky pozoroval, měl jsem skvělý přehled, co se na tokaništi děje (skoro nic...) a na fotografování jsem se vyprdnul.

Nudné představení bez samičky

Podobně jako u tetřívků je pro atraktivitu dění na tokaništi zásadní přítomnost samičky, ideálně ovšem samiček v co největším množství, pochopitelně. Jinak je tam nuda. Tmaví ptáci pouze pomalu smutně bloumají mezi borovicemi a jen výjimečně se zastaví, aby ze zobáku vyloudili ten svůj charakteristický podivný zvuk.
Samičky letos skoro nebyly. Nebo se jim nechtělo na tokaniště. Jak je jejich zvykem, jen posedávali na větvích po okrajích tokaniště a nechtěli slétnout dolů. Bylo špatné období, nevhodné počasí, strašily je naše kryty nebo se tetřevi nepředváděli tak, aby to pro ně bylo zajímavé? Nevím.
Výsledkem bylo o poznání méně příležitostí k zaznamenání toho, co se může dít na tokaništi. Když jsem si toto uvědomil, vzpomněl jsem si na své video z roku 2011, tam to bylo vše poměrně výstižné. Přestože to bylo děsně daleko, natáčené dlouhým teleobjektivem s telekonvertorem, přes půlku Švédska.

Schovávaná v borovicovém lese

V zoufalství toho, že se asi nedočkám zážitku, kvůli kterému jsem sem už podruhé přijel, jsem se soustředil na to, pro co podmínky byly. Vždy klientům na workshopech říkám, že pokud se nedočkají vysněných podmínek (a platí to stejně pro fotografování zvířat jako pro snímání krajiny) je důležité si v tom málu najít něco, za čím může být nějaký příběh a ne otráveně hodit batoh na záda a vracet se domů.
Tetřevi se mi na tokaništi spíše schovávali, tak jsem se to snažil zaznamenat. Tak, abych, když budu fotografie prezentovat, nemusel psát žádné romány (a stejně zase píšu) a každý bude hned vědět, “nojo, zase to stálo za .... prd”.
To je totiž můj sen, přivést fotografie, deset, dvacet, nějakého zajímavého druhu, nepsat k tomu ani řádek a každý bude hned znát příběh. Zatím to neumím nebo nebyly podmínky nebo se jen vymlouvám. Učím se, třeba se to někdy povede.

Svým způsobem, který asi pochopí jen pár fotografů, mám podobné situace rád. Nedokážu si představit to prázdno, kdybych tetřevy brilantně vyfotografoval ve vysněných podmínkách. Možná bych neměl důvod se k nim znovu podívat a hlavně na co se těšit.
Je to podobné jako s jeřábkem lesním na Šumavě. Mnohokrát jsem ho na jeho oblíbeném místě asi 600 m od chalupy potkal, na procházce s dalekohledem, při trhání malin s dětmi, nebo když jsem si šel zaběhat. Při soustředěnějším snažení pod maskovací sítí s nahrávkami a teleobjetivem se nikdy ani neukázal.
Neštve mě to, mám další důvod se na Šumavu pořád vracet, na co se těšit.

Kdyby vám snad připadlo, že na některých fotografiích žádný tetřev není, tak se k nim prosím ještě vraťte a podívejte se pečlivěji.

Souvisejí odkazy

Tetřev hlušec, když se štěstí unaví
Tetřívek obecný, svítání na tokaništi
Fotografie tetřívků obecných v Portfolio

Tetřívek obecný, 16 samečků na jednu samičku

Tetřívek obecný, souboj u brány Šumavy
Tetřívek obecný, mrazivá mlha
Rosomák sibiřský, rychlý severský společník
Červnové Finsko, noci s medvědem a rosomákem
Medvěd hnědý, říje v suchopýru
Medvěd lední na Špicberkách
Liška polární, s hnědošedým letním kožíškem
Finsko a Dánsko, zprávička z fotografické cesty
Orlovec říční, rybář ptačí říše

 

 

 

Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Western Capercaillie, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/10 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 24. dubna 2015 5:28:50, Bergslagen (Švédsko)  Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Western Capercaillie, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 25. dubna 2015 7:17:25, Bergslagen (Švédsko) Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Western Capercaillie, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 25. dubna 2015 7:16:18, Bergslagen (Švédsko) Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Western Capercaillie, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 400 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 0.3 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 23. dubna 2015 5:20:53, Bergslagen (Švédsko) Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Western Capercaillie, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, 25. dubna 2015 7:51:26, Bergslagen (Švédsko) Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Tetřev hlušec (Tetrao urogallus) Western Capercaillie, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 25. dubna 2015 7:23:33, Bergslagen (Švédsko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
05. 08. 2015 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Michal Mašík
Skvělé fotky. Myslím, že si každý při pohledu na fotografie musí ten příběh který se tam odehrával dotvořit sám. A myslím, že to ve fotkách je!