Tetřívek obecný, mrazivá mlha

Co by to bylo za začínající jaro, kdybych nemohl alespoň na jedno ráno na tokaniště tetřívků. Tato temně lesklá neskutečně plachá stvoření jsou pro mě v české přírodě symbolem divokosti. Že to není pohled scestný, mě urputným bojem během toku přesvědčili loni. I když letošní tokání je ještě na začátku a samečci spíše jeden druhého testují, pobyt v jejich blízkosti stojí za to.

Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, fotografováno z krytu, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. dubna 2010 6:41:48, Prachaticko, Šumava (Česko)

Ráno bez velkých očekávání
Když mě v sobotu ráno, ještě v úplně tmě, Pavel pečlivě zakrýval slámou, bylo mi jasné, že tolik štěstí na přírodní divadlo letos můžu mít těžko. Když se mi tetřívci před objektivem rvali loni v květnu, létala pérka široko daleko. Náhoda.

Mlha na tokaništi
Sobotní ráno bylo velmi chladné. Jarní Šumava mě zastihla výjimečně nepřipraveného. Když jsem v pátek s rodinkou vystřelil z Prahy, zapomněl jsem na své „drtiče mrazu“. V -7 °C během svítání jsem si pak v leže, bez možnosti pohnutí, nadával. Po dvou hodinách už jsem se klepal tak, že jsem nemohl tetřívky v hledáčku ani najít.
Těch handicapů však bylo víc. Během pobytu tetřívku na tokaništi byla většinu času mlha, kterou nešlo prohlédnout, kdy jsem tetřívky okolo sebe jen tušil. O jejich existenci jsem věděl pouze v momentě, kdy zasvištěla křídla, začali při poskakování vydávat pšoukavé zvuky nebo v klidu tokat. Na tetřívky zasvítilo pouze na pár minut, ze kterých jsou první dvě fotografie.

Tokání za horizontem
Když se za sobotním fotografováním ohlédnu, byl to přesně ten den, kdy řeknu: „Na prožitky něco úžasného, na fotky bída“. Tetřívci se většinu času zdržovali za horizontem, ze kterého jej občas povyskočili, byli poměrně daleko a tři z pěti se zdržovali na druhé straně krytu za mými zády.
A aby toho nebylo málo, když se mlha rozplynula a na tetřívky zasvítilo sluníčko, na horizontu se objevil „pracovník“ Národního parku Šumava s dalekohledem, který všech pět tetřívků samečku a jednu samičku vyplašil.

Nevyšlo to nyní, vyjde to příště

Není každý den posvícení. Obtížně mi to někdo uvěří, ale užiji si i takové chvíle. Navíc vím, že to vyjde někde jinde, s něčím jiným. A tetřívci? Na ty mám před odjezdem do Holandska ještě dva víkendy, ale to už možná na druhé straně Česka.

Související odkazy
Špaček obecný ve svatebním, na berlínském trávníku
Datel černý (Dryocopus martius), na Studenci
Šumavské sýkorky z promrzlého krytu
Vlha pestrá, v makových květech
Puštík bělavý, jak jsem fotil sovu na Šumavě
Tetřívek obecný, souboj u brány Šumavy
Ledňáček říční, drahokam české přírody

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 13.4.2010


Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, fotografováno z krytu, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. dubna 2010 6:41:38, Prachaticko, Šumava (Česko) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, fotografováno z krytu, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. dubna 2010 7:16:00, Prachaticko, Šumava (Česko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
18. 04. 2010 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(19 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Pro Štěpána: marek.drha@npsumava.cz
Poznámku Marka Drhy beru, osobně to dost řeším, i když jsem většinou s upozorňováním na problémy spojené s rušením při fotografování ptáků mezi kolegy spíše za debila. Myslím, že to, že tetřívci v mé přítomnosti zůstávají celé ráno, a okolo procházející, provádějící monitoring, kryt ani nespatřil, mluví za vše. Jak už jsem tu několikrát v podobné souvislosti psal, podle sebe soudím ostatní, věřím že používáme mozek a objektivně v podobných situacích vyhodnotíme riziko.
Pro Marka: Za odkaz dekuji a urcite prozkoumam. Jsem si vedom, ze me informace nejsou uplne. Vim i o problemech vypousteni polodivoke zvere a vysoke umrtnosti. Nic mene tetrevy v brdech jsou. Osobne jsem jej v brdech dvakrat spatril ( jednou kohouta a jednou slepicku) a to se v brdech pohybuji minimalne. Dekuji za informace. Muzu s vami hodit rec na mailu?
Pro Štěpána: Nemáte úplně správné informace. Probíhající projekty najdete na této adrese. http://www.npsumava.cz/1501/sekce/zoologie/
Jinak co se týká vypouštění tetřeva. To tady také probíhalo. Má to ale svá úskalí, např. míchání divoké a polodivoké populace a hlavně mortalita vypouštěných jedinců se rovná téměř 100%. Jinak v Mynářovicích je odchovna tetřevů, která je v provozu taky již několik let. Vlastníkem jsou LČR.
Ještě se zeptám: Ve vojenském prostoru Brdy existuje již jedenáctým rokem program na obnovu Tetřeva hlušce, kdy se každým rokem vypouští do přírody 50 jedinců. Možná se pletu ale neslyšel jsem o tom, že by NP Šumava měl podobný program. A při tom si dovoluji tvrdit že díky záštitě NP by se finance velmi rychle našly. Ať už ze zdrojů eú nebo rezerv - když se nezažádá včas. Proč Tetřevů ubývá, když možných tokanišť je na Šumavě dost? Že by management?
Vzhledem k tomu, že se jedá o poslední místo na Šumavě, měla by správa parku sama podporovat možnosti monitoringu a tím si nejen vydělávat na živobití. ale zároveň má i kontrolu nad pohybem zájemců o tuto lokalitu v kritické době toku Tetřívka obecného. Zákazy nic neřeší a každej hulvát je poruší a naopak tím naděá ještě větší paseku. Sám jsem z vesnice, ale vidlákovskej přístup správců parku (osobní zkušenost - nic proti Markovi) mě nutí zamyslet se nad tím, kdo vlastně škodí
Pro Štěpána: S tím samozřejmě souhlasím. Není to o "pracovnících", ale o lidech.
Pro Štěpána: Myslim, že se pletete. Není to nic osobního, jen smutný fakt.
pro Marka: vadí mi váš tón. A to z jednoho prostého důvodu. Pokud je mi dobře znám ritmus Tetřívka obecného v toku, tak jej obezřetný a přírodumilovný fotograf/ badatel/ vědec nemůže z utajaného kritu rušit. Ale naopak jej ruší "pracovník" NP sám že tam jde po ránu na procházku .... A to mi přijde o to horší, protože onen pracovník předpokládám ví, že se jedná o jedinou lokalitu na Šumavě a umí číst v kalendáři. V takovém případě je TRESTUHODNÉ že se na lokalitě takto pohyboval.
Sám fotografuji a i přesto, že jsem " u zdroje", tak tam raději ani nejedu. Tím ale nemám vůbec nic proti Vám (právě naopak). Jen bych rád upozornil na toto smutnou skutečnost, která bohužel není ku prospěchu tetřívkům a ani fotografům, kteří se v přírodě umí chovat. Ps: Ta v mlze je vážně dobrá. S pozdravem MD.
Pro Marka: Vadí mi váš tón
Dobrý den, musím trošku zareagovat na tento článek. Protože jsem také "pracovníkem" národního parku. Místo které popisujete velice dobře znám, i když nejsem přímo odtud. Je to už bohužel poslední lokalita s výskytem tetřívka na Šumavě a díky tomu se z toho pomalu stává foto-turistická atrakce. Bohužel v době, kdy by tento druh potřeboval hlavně klid, je nejvíce rušen. Zakázat to samozřejmě nelze a ani to by asi nepomohlo.
ta s mlhavou atmosférou je super, ahoj
Tomáš
Dobrý den
vím přesně jak jste se cítil ;-) ze soboty na neděli jsem si postavil kryt resp ručně upravený maskáčový stan a také jsem čekal - s rozdílem v Jizerských horách. Naněštěstí bylo -10 stup. C a v super péřovém spacáku a jedné larise drkotal zuby a třásl se jako osika. Fotky mizerné repsektive skoro žádné, zážitek na který nikdy nezapomenu. Přeji mnoho úspěchů a snad někdy na nějakém náhodném setkání v přírodě a nebo na vašem workshopu. Vrkoslav
Ono propašovat do fotky zároveň dokonalé prostředí, skvělé světelné podmínky, technickou kvalitu a hlavně nějaký akční moment je obvykle dílem velké náhody. Tak nějak jsem smířen s tím, že si to budu uždibovat po částech :-) Díky za zastavení, O.
Abych pravdu řekl, ten poslední v mlze má pro mě nejlepší atmo :)
mně osobně víc sedí tato letošní první shora víc, než ty rvací z loňska.
hlavně světelně...
Helena Kuchynková
Ahoj Ondro,
má to obrovské kouzlo i v té mlze..........gratuluji, závidím tiše.......
...ach jo. Jsem závistivej parchant!