Kolibříci, natáčení videa digitální zrcadlovkou

Jednou z činností, na které jsem se při poslední cestě do Kostariky zaměřil, byla snaha pořídit alespoň trochu smysluplné videosekvence, ke krátkému cvičnému sestřihání a zpracování. Jak asi někdo správně tuší, točit kolibříky díky jejich titěrnosti a hbitosti není na digitální full frame zrcadlovce s malou hloubkou ostrosti zrovna sranda. Ale učím se.

Co je to ale platné. Když jsem pár vzorků poslal kamarádovi Mirkovi Hrdému (jinak skvělému fotografovi a především podvodnímu kameramanovi), hned jsem dostal kázání, co je špatně a na co jsem zapomněl. A měl pravdu. Chybami se člověk učí, jen to u kolibříků děsně dlouho trvá. Odhaduji, že ještě tak 5 - 10 let, a bude se to dát koukat, třeba i s nějakým příběhem.

Get Flash to see this player.


S digitální zrcadlovkou se snažím nahodile natáčet od roku 2008, jen to nemám kdy pečlivě zpracovávat. Článek na toto téma mám dlouho rozpracovaný, třeba ho někdy i dokončím.

Děkuji Mirkovi za zpracování krátké vidoochutnávky.


Související odkazy
Kolibříci v Kostarice, L´art pour l´art
Kolibříci v Kostarice, zase o kousínek dál

Únorová Kostarika, pokus o vzpouru
Fotografování kolibříků v Belize
Video - fotografická idylka u kolibříků
Sylfa vlajková, v huňatých bačkůrkách
Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera)
Fotograf kolibříků botanikem v tropech
Za kolibříky do Ekvádoru
Kolibřík, létající drahokam
Fotografování kolibříků v tropickém lese
Kolibřík na hnízdě, trochu jinak
Kolibřík, divadlo na dešti
Portfolio Kolibříci
Fotografie kolibříků ve Fotobanka

 

Kolibřík fialkový (Campylopterus hemileucurus) Kolibřík fialkový (Campylopterus hemileucurus) Violet Sabrewing, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 8. února 2013 13:12:53, aranžovaná fotografie, La Paz, Cordillera de Talamanca (Kostarika) Kolibřík zelenotemenný (Heliodoxa jacula) Kolibřík zelenotemenný (Heliodoxa jacula) Green-crowned Brilliant, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 18. února 2013 9:00:57, aranžovaná fotografie, La Paz, Cordillera de Talamanca (Kostarika) Kolibřík ploskoocasý (Discosura conversii) Kolibřík ploskoocasý (Discosura conversii) Green Thorntail, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1250, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 9. února 2013 14:32:53, La Paz, Cordillera de Talamanca (Kostarika) 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
15. 03. 2013 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(2 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Helena Kuchynková
Tak to video je kouzelné....
pali hradisky
výborná vecička Ondrej :-)