Na šumavské brhlíky s mamutem

Čím dál častěji do svých fotografických projektů zapojuji svého tříletého syna Olivera. Pomáhá mi při fotografování s blesky nebo s odraznou deskou při fotografování vážek a orchidejí. Případně se s maminčiným kompaktem bravurně zhostí pořizovaní akčních fotografií na téma „Jak táta fotí“, kdy tak mám alespoň nějaký backstage dokument. Ne každé fotografování zvířat je ale pro prcka atraktivní.

Brhlík lesní (Sitta europaea) Brhlík lesní (Sitta europaea) Eurasian Nuthatch, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 26. srpna 2012 13:21:22, Prachaticko, Šumava (Česko)

Get Flash to see this player.


Video z pevného krytu pořízené telefonem iPhone 4S.
Interiér: Pavel Bače (Kovárna Pěkná), kamera: Ondřej Prosický, v hlavní roli: Oliver a bezejmený medvídek


Mamuti a tygři uprostřed Šumavy
Když už je čekání na přílet atraktivního druhu na šumavské pastvinné koupátko příliš dlouhý, a synáček mi chce zdrhnou z krytu, uchýlím se k podlému triku. Atraktivní animovaná pohádka z hollywoodské produkce přehrávaná na zařízení iPad ještě žádné dítko neurazila. Pobyt v krytu tak lze prodloužit i o více než hodinu! Tímto tedy zviditelňuji další příležitost, jak může být iPad užitečný pro fotografy přírody.

Tvrdý a chladný polštářek

Samostatnou kapitolou může být i to, že když je maminka velmi daleko, po obědě nechodí děti spát do postýlky, ale samozřejmně do fotografického krytu, aby mohl tatínek fotografovat. Tímto si veřejně poznamenávám, že šumavské kryty ve verzi 2. by mohli být dětem více přátelské pro spaní. Ne každá vlhká kamenná zídka je vhodným polštářkem.

Odkazy
Apple iPad, hračka pro fotografy
Čížek lesní zapomenutý otužilec
Rehek domácí, první chvíle mimo hnízdo
Budníček menší, v modrofialových lupinách
Lesní fotografické studio nejen pro parukářky
S pěvci u lesního bazénku
Žluna šedá, zoufalé předjaří na Šumavě
Kulíšek nejmenší, schovávaná na Šumavě
Šumavské sýkorky z promrzlého krytu

Doporučené filmy
Doba ledová / Ice Age (2002) | ČSFD.cz
Doba ledová 2: Obleva / Ice Age: The Meltdown (2006) | ČSFD.cz
Rio / Rio (2011) | ČSFD.cz
Madagaskar / Madagascar (2005) | ČSFD.cz
Garfield ve filmu / Garfield: The Movie (2004) | ČSFD.cz

 

Brhlík lesní (Sitta europaea) Brhlík lesní (Sitta europaea) Eurasian Nuthatch, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 25. srpna 2012 17:34:16, Prachaticko, Šumava (Česko)  Brhlík lesní (Sitta europaea) Brhlík lesní (Sitta europaea) Eurasian Nuthatch, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM + TC Canon 2x, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 2000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 25. srpna 2012 16:47:47, Prachaticko, Šumava (Česko)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
28. 08. 2012 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(9 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Dobrý tip. Na příští rok plánuji focení WL se svou nyní dvouletou Zuzankou. Zatím jsem si to moc neuměl představit, tak se na to musím pořádně připravit.
Jak to s ním děláš ve fotovoru? :-)
Radek: Na stálo není nic, pokud mě na cestách někdo klepne, budu bez. Ale ano, 1DX jsem koupil na začátku července.
Radek
Ahoj Ondro, 1dx mas nastálo?
Petr Salinger: Jo, ta poslední úplně expozičně nevyšla, na spodek svítilo sluníčko a brhlík byl ve stínu, musel jsem ten kontrast trochu stáhnout a zase dát pozor abych to moc nezmastil, určitě by to šlo ještě v Křivkách potahat.
Na hraní doporučuji i nějaké hopsačky (myslím hry) a rozšířil bych sbírku filmů o další animované ... Jak vycvičit draka, Lovecká sezóna, Ratatouille, Roboti, Vall, Vzhůru do oblak a Slepičí úlet a zas budeš mít na delší dobu vystarané. Proto žádný iPad do krytu, protože bych na to čuměl i já.
Brhlík je parádní a na nějaké shodnocení 1Dx bych byl taky zvědavý.
Pěkné, promyšlené snímky a přitom velmi přirzené. Vím, jaká je to řehole... kdysi jsem fotil ptactvo nebeské. Přeji hodně zdaru v dalším díle. Josef Král.
Petr Salinger
Ta poslední fotka se mi zdá poněkud šedá. Vidím že 1Dx už je doma. dočkáme se nějakého hodnocení (popřípadě porovnání s 5d mark III)
jzdenka: Když čučí na pohádku, nikdy nemluví, o to násilněji si to vynahradí, když zrovna nečučí. Čučí výjimečně, takže mluví vlastně furt... v krytu umí i šeptat, na pěvce hlasitěji, na srostloprsté tišeji a na krahujce skoro mlčí.
jzdenka
parádní nápad se spaním ve fotokrytu. Ale jak to děláš, že ti to dítě nemluví? :-)