Bělokur horský, protažení na ledové pláni

Když jsme putovali národním parkem Dovrefjell–Sunndalsfjella za pižmoňem severním, mnohokrát jsme na poměrně velkou vzdálenost omylem vyplašili bělokury horské. I když mě to vždy zamrzelo, nepřekvapovalo mě to. Se svojí absolutně bílou barvou na snad ještě bělejším sněhu se vlastně ani nic jiného stávat nemohlo. Pokud ovšem nemá fotograf štěstí.

Bělokur horský (Lagopus mutus) Bělokur horský (Lagopus mutus) Rock Ptarmigan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 29. března 2012 15:55:32, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Sněžnice hluboko ve sněhu
Naše návraty z kopců byly náročné, hodinové pochody na sněžnicích v silném větru s těžkým batohem na zádech by odrovnaly i člověka trénovaného. Nohy se nám pletly a i přes použití sněžnic občas zapadávaly hluboko do sněhu. O tom, že by se člověk ještě za chůze rozhlížel kolem sebe, mohl jen snít.

Trpělivá samička bělokura
Přesto se stalo, že jsem při jednom kroku na kraji sněho-ledového svahu pouze pět metrů od sebe zahlédl přikrčenou samičku bělokura. Protože byl Bohdan s Láďou jen pár metrů ode mne, myslel jsem, že moje tradiční tiché lehnutí do sněhu a schování za batoh, který jsem během nenápadného pomalého pádu sundal před sebe, pochopí. Nepochopili, bělokura neviděli. Až moje slova, kterými jsem ztratil drahocenné vteřiny, jejich pohled na bělokura přivedly.
Naštěstí bělokur stále seděl a nevěděl, co dělat. Nervozita na něm byla patrná, ale až s dolováním našich teleobjektivů a nasazováním fotoaparátů krátce odběhl. Nutno přiznat, že byl tentokrát Bohdan o několik vteřin rychlejší. Od našeho společného fotografování endemického kalouse šel do sebe a v kompletaci techniky v rozhodujících chvílích už bývá lepší než já. Na svoji obhajobu musím uvést, že jsem byl po ztrátách z minulých dní, kdy mi vítr při vybalování teleobjektivu nenávratně odnesl kusy vybavení, možná přehnaně opatrný.

Protažení na ledové pláni
Bělokur stále zůstával ve fotitelné vzdálenosti, i když mě absence telekonvertoru nutila plazit se exponovanou ledovou plání stále blíž. Samotná čtyřstovka bez telekonvertoru je na full frame fotoaparátu skoro jako širokáč.  Rozkročený jsem ležel na umrzlém sněhu a při plazení se snažil alespoň špičkou boty trochu jistit před uklouznutím. Pohled dolů mě děsil. Sice jsem věděl, že při uklouznutí by se mi na těch 300 m nic moc nestalo, ale čtyřstovku bych asi instinktivně pustil.
Naštěstí se žádná tragédie nepřihodila a během krátké chvíle jsem pořídil několik fotografií. I díky naprosto dokonalému přepracovanému systému ostření na digitální zrcadlovce Canon EOS 5D Mark III.

Bělokur horský (Lagopus mutus)
Se svojí velikostí 36 cm se jedná o poměrně malého ptáka, kterého spatříte spíše v letu, kdy svá křídla roztáhne do šířky 60 cm a na sněhových pláních bude kontrastně vynikat jeho tmavý ocas. Pouze samečci mají nad okem výraznější červenou skvrnu. Asi nejbližší místo, kde můžete bělokury horské spatřit, je právě Norsko nebo oblast Alp.
Dle vyjádření naší hostitelky Anne je prý bělokur horský "velmi chutný".


Nedočkavce chci ubezpečit, že na materiálu s fotografiemi pižmoně severního se pilně maká.

Související odkazy
Skandinávie, ve sněhu a ledu (Norsko a Švédsko)
Tetřívek obecný, 16 samečků na jednu samičku (Švédsko)
Tetřev hlušec, když se štěstí unaví (Švédsko)
Bažant, který se vůbec nebál (Holandsko)
Ostrov Runde, průvodce fotografa (Norsko)
Papuchalk bělobradý (Norsko)
Chaluha velká, lovci fotografů (Norsko)

Bělokur horský (Lagopus mutus) Bělokur horský (Lagopus mutus) Rock Ptarmigan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 29. března 2012 15:51:41, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko)  Bělokur horský (Lagopus mutus) Bělokur horský (Lagopus mutus) Rock Ptarmigan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 29. března 2012 15:57:59, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Bělokur horský (Lagopus mutus) Bělokur horský (Lagopus mutus) Rock Ptarmigan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, 29. března 2012 15:56:45, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Bělokur horský (Lagopus mutus) Bělokur horský (Lagopus mutus) Rock Ptarmigan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, 29. března 2012 15:57:33, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko) Bělokur horský (Lagopus mutus) Bělokur horský (Lagopus mutus) Rock Ptarmigan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, 29. března 2012 15:52:54, Dovrefjell–Sunndalsfjella National Park (Norsko)

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
22. 04. 2012 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Jirka Slama
To ma tak nekdo kliku co Ondro ;-) ...super fotky, ja jsem na placheho jeste nenarazil a letos nebyl na foceni vubec cas, belokurove jsou nadherni ptaci! Vidm, ze jste si vylet na sever patricne uzili!