Ara hyacintový, modrá křídla nad Pantanalem

Musím přiznat, že vidět ary hyacintové ve volné přírodě mě lákalo už dlouho. Podnětů jsem k tomu měl několik. Tím prvním jednoznačně bylo časté registrování zpráv o ohrožení a snižování počtu těchto úžasných ptačích zástupců v jejich přirozeném prostředí. Druhým impulsem byla náhodná setkávání s dalšími druhy papoušků na mnoha místech Střední a Jižní Ameriky, kdy mi dali trochu nakouknout do jejich života, ale stále mi toho spoustu ukrývali.

Přestože v tropech papoušky na mnoho kilometrů slyšíte, málokdy vás k sobě pustí blíže. Pro cestu do Brazílie jsem měl tedy poznávání a fotografování života aru hyacintových jako jedno hlavních témat ke zpracování.
Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. září 2011 6:47:06, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ráj papoušků v Barranco Alto
Stále dokola obcházím starý mohutný strom a nemůžu uvěřit, že pouhých 200 metrů od místa, které se stalo na dva týdny naším domovem, je obsazená dutina s hnízdícími ary. Když jsem dojednával náš krátký azyl v brazilském Pantanalu, tušil jsem, že právě okolí Barranco Alto bude vhodné místo pro pozorování arů hyacintových ve volné přírodě. Skutečnost ale předčila moje očekávání. Hnízdo na dohled terasy ubytování!
Jak se po dvou týdnech 200 km severozápadně od Campo Grande ukázalo, v blízkém okolí se zdržovalo až pět párů těchto modrých krasavců. V podstatě neexistoval den, kdy bych při svých toulkách brazilskou přírodou na ary hyacintové nenarazil. Dokonce jsem si po několika dnech vypracoval sofistikovaný způsob obcházení míst, na kterých se ptáci zdržovali během dne. Na některá chodili ptáci pít, jinde dováděli v časném ránu, na palmách konzumovali ořechy. Zakreslena jsem měl čtyři hnízda a znal jsem místo, kde se ptáci ve větší skupině shromažďovali každý večer.
Přestože je brazilský Pantanal dokonalé místo na pozorování a fotografování zvířat, kde máte v daný okamžik problém se okamžitě rozhodnout, na co soustředíte svoji pozornost, jak byl poblíž nějaký ara hyacintový, dostal vždy přednost.
Spíše než nějaké hluboké pralesy preferuje ara hyacintový otevřenou rovinatou krajinu, kde jsou stromy spíše náhodně. Ne proto, že by se mu v původních pralesích nelíbilo, ale vzhledem k tomu, že už jich moc nezbylo, musel se přizpůsobit. Najdeme ho u palmových hájů v savanách a v suchých řídkých lesích. Panatanal je se loukami, zaplavenými plochami, pastvinami a ostrůvky lesa je pro jejich život jako stvořený.
Bohužel, ačkoli areál rozšíření arů hyacintových kdysy pokrýval poměrně jednolité rozsáhle území Jižní Ameriky, nyní je můžete najít pouze na třech malých ostrůvkovitýh plochách. Dvě jsou v jižní části brazilské Amazonie a jedna v jižní části Brazílie při východních hranicích Bolivie a severovýchodních hranicích Paraguaye. Tam jsem poznával ary hyacintové i já. Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 3. září 2011 21:32:50, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. září 2011 17:29:20, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Probouzení v prvních parscích
Papoušci ara jednoznačně patří k nejhlasitějším zvířatům v Pantanalu. Již půl hodiny před východem slunce, když se začíná pomalu rozednívat, začínají na vysokých ztrouchnivělých kmenech zvyšovat svoji aktivitu. Neustále na sebe zblízka pokřikují, zakousnutí do sebe zobáky se s roztaženými křídly přetahují, aby z kmenu na pár metrů odlétli a usadili se i kousínek vedle, kde na ně nebude jiný pták dorážet.
Když nízké oranžovo-červené slunce začne slabě olizovat nejvyšší špičky stromů, ptáci se zvednou a odletí někam za potravou, třeba do palmových hájků. Po několika časných ranních setkáních mám pocit, že místa, na kterých jsem je na začátku dne nacházel, jsou ta, kde strávili noc. Ptáci se každý večer shromažďují, ale podle mého pozorování na tomto místě nikdy opravdu netráví noc.
Možná někoho napadne „Když jsou tak hlasití, jistě je není problém hledat?“. Opravdu není, ale z počátku to tak jednoduché nebylo, z jednoho prostého důvodu. Společně s ary hyacintovými se v oblasti vyskytují početné skupiny papoušků ara ararauna (Ara ararauna) a ara zelenokřídlý (Ara chloropterus), kteří do okolí řvou velice podobně, a trvalo mi možná pět dní, než jsem krákání jednotlivých arů bezpečně rozlišoval. Ne, že by bylo na škodu místo arů hyacintových najít ary jiné, ale ostatní dva velké druhy papoušků nebyly k bližšímu poznávaní tolik nakloněni. Obvykle se zvedli k úprku již na vzdálenost 150 m.
V případě, že jsem tedy ary hyacintové zaslechl, bylo už poměrně snadné určit azimut a vyrazit. Mnohokrát jsem pak ptáky našel tam, kde jsem je poprvé v dálce slyšel. I proto, že se jedná o obrovské zvíře a jejich úžasná modrá barva je z dálky nepřehlédnutelná.
Ač jsem si každý den říkal, že ve vedrech atakujících 40° C ve stínu musím alespoň na pár hodin zvolnit, schovat se a ne pořád běhat za zvířaty, stejně jsem to obyčejně nevydržel. Když jsem seděl na terase a promazával na počítači fotografie pořízené během rána, stačilo krátké vrznutí hlasu ary hyacintového u blízkého hnízda a bylo po odpočinku. Věděl jsem, že papoušek právě vylézá z hnízda a půjde se napít do pár metrů vzdálené řeky Rio Negro. Jak jsem ke stromu doběhl, papoušek už byl ve stínu stromu rozkoukaný a nízkým průletem slétl na břeh k hladině, aby se v horkém brazilském poledni osvěžil. Třikrát se krátce napil, otočil se ke stromu a vrátil se do dutiny. Přestože se podobné občerstvení opakovalo každý den několikrát, když jsem byl poblíž, nikdy jsem nevynechal příležitost být nablízku.
Když se nyní za chováním arů ohlížím, napadá mě, že právě osvěžování pitím byla asi jediná činnost, kdy byli ptáci v klidu. Dokonce si vzpomínám, že několikrát se početná skupina arů shromáždila u velkého koryta vydlabaného z mohutného kmenu, který byl na kraji pastviny pro dobytek. V tu chvíli pilo těsně vedle arů hyacintových šest!
Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. září 2011 11:23:39, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. září 2011 6:22:49, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Mohutný zobák jako třetí noha
Vzhledem k tomu, že s podobnými příbuznými papoušky se ve volné přírodě už spíše nesetkáte, lze říci, že ara hyacintový je v podstatě s jiným ptákem nezaměnitelný.
Největší z těchto papoušků je velký 90 – 100 cm a váží 1200 – 1700 g, když roztáhne křídla, naměřily byste v rozpětí 120 cm. Nejtypičtější poznávacím znakem je však jejich lesklé modré peří, pouze okolo očí peří nemají. Na hlavě pak vynikají plochy žluté kůže. Bohužel samec a samice jsou na první pohled úplně stejní, proto je moje laické oko nemohlo v terénu rozlišit.
Pro ary hyacintové je charakteristický i mohutný zobák, který je větší než u dalších příbuzných ar a kromě drcení ořechů slouží jako třetí noha. Často jsem byl svědkem toho, jak si ptáci (podobně jako další druhy papoušků) zahnutým zobákem pomáhají při lezení po kmenech a větvích stromů. Krátké robustní nohy jsou pak uzpůsobené nejen k lezení, ale i k zavěšení vzhůru nohama.
Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/8000 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. září 2011 5:55:30, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. září 2011 6:26:32, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Společné hodování na palmách
Během doby strávené v Pantanalu nešlo přehlédnout jak společenský ara hyacintový je. Pokud jsem našel samotného ptáka, bylo to vždy u hnízda nebo když na krátkou chíli hnízdo opouštěl. Mnohem častější byl pohled na dvojice ukryté na mohutných větvích v korunách stromů, prolétávající hejnka o 3 – 6 ptácích nebo malé skupiny hodující na palmách.
Na palmových ořechách (například Acrocomia iasiopatha a Astryocaryun tucuma) jsou arové závislí, je to jejich hlavní složka potravy. Na jídelníčku mají obvykle osm druhů ořechů, které jsou bohaté na živiny a tuk, k jejichž rozkousnutí používají svůj účinný zobák. Kromě palmových ořechů nepohrdnou ani různými výhonky nebo dokonce hlemýždi. Stravují se na zemi nebo i v korunách stromů, protože jsou pro lezení svojí anatomií dokonale přizpůsobeni.
Svým stravováním plní i důležitou roli v ekosystému, protože na svém území rozptylují semena a ořechy.
Pár neustále zůstává spolu a asi i díky jejich povahové družnosti probíhá u nich páření v průběhu celého roku.  Jak už jsem v úvodu naznačil, nejaktivnější bývají ptáci během rána a časného dopoledne a s přibývající horkem se jejich aktivita utlumí až k pozdnímu odpoledni, kdy ze sebe nevydají skoro ani hlásku (ani když společně na palmě hodují).
Během dne ptáci odlétají ve větších skupinách za potravou. Pokud mají blízko palmy, není to nikdy příliš daleko, vždy se zdržují pár kilometrů od domova. Ale protože jsou na potravě závislí, v momentě, když přijdou o svůj zdroj, musí hledat jinde a to jsou pak schopni cestovat i velmi daleko.
Přestože může ara hyacintový hnízdit po většinu roku, ze 100 párů jich v roce zahnízdí pouze 7 – 25 párů. Což je pravděpodobně způsobeno jejich dlouhověkostí, nemají potřebu hnízdit často. Ptáci se mohou dožít až 50 let, bohužel tato skutečnost není ještě příliš prostudovaná. Nikdo jednoho jedince ve volné přírodě tak dlouho nestudoval. Na rozdíl od arů hyacintových v zajetí, kde se můžou dožít až 80 let! Jsou to ptáci monogamní, s jedním partnerem zůstávají celý život a mláďata mívají až v posledních desetiletích svého života.
Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 4. září 2011 14:58:57, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. září 2011 9:17:16, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Na návštěvě u obsazeného hnízda
Hnízda si papoušci vybírají v dutinách stromů, ať už živých nebo starých ztrouchnivělých, nebo v dutinách hlinitých svahů.  V literatuře je uváděno, že jsou hnízda obvykle ve výškách 4 – 14 metrů, ale většina zde prezentovaných fotografií byla pořízena u hnízda, které bylo ve výšce sotva dva metry. Přestože k páření dochází celý rok, k hnízdění obvykle ptáci přistupují v období dešťů, které Pantanal zalévají od listopadu do dubna. Pod vodou se tak ocitne až 80 % plochy území. Přestože může mít ara hyacintový i dvě vejce, zpravidla se stará pouze o jedno vylíhlé mládě. Inkubační doba, kdy samice stráví až 70 % času na vejcích, je 25 – 28 dní a samec ji během této doby krmí. To byl i případ „mého“ hnízda, kdy samice opouštěla dutinu pouze v případě, kdy na krátko odlétla k blízké řece. Případně, když přilétl samec s potravou.
Přestože občas vejce nebo malé ptáky z dutiny vybere nějaký predátor, je úspěšnost hnízdění velice pěkných 90 %. Mláďata se opeří až ve 13 týdnech a se samicí zůstávají dokonce 18 měsíců.  S přihlédnutím k jejich dlouhověkosti navíc vůbec nepřekvapí, že pohlavní dospělostí ptáci dosáhnou až ve věku 8 – 10 let.
Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 6. září 2011 12:06:33, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 6. září 2011 14:19:50, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Dokonale úspěšný projekt pomoci
Důvodem, proč je arů hyacintových ve volné přírodě tak málo, přijde každému na mysl hned, jak se déle zakouká do překrásného modrého peří ptáků. Chovatelé ve snaze mít ary hyacintové ve své klícce obětují opravdu hodně. Aktuální cena ptáků odchovaných v zajetí se pohybuje mezi 200-250 tisíci korun a samice jsou ještě o pár desítek tisíc korun dražší. Bohužel, stále je hodně případů, kdy se k chovatelům černým trhem dostávají ptáci z volné přírody.
Už jen málo milovníků přírody si vzpomene, že velkých modrých papoušků ara byly ještě v nedávné minulosti čtyři druhy. Bohužel s průlety krajinou mohou pokračovat už jen dva z nich (a jeden z nich pravděpodobně ne na dlouho). Ara tyrkysový (Anodorhynchus glaucus) vyhynul okolo roku 1950, ara spixův (Cyanopsitta spixii) se v počtu 60 kusů nachází pouze v zajetí a ary kobaltového (Anodorhynchus leari) můžete najít v přírodě jen 450 kusů. U posledně jmenovaného není výjimkou ani to, že jej celníci po nelegálním dovozu objeví i v Česku (jeho cena na černém trhu je 3 miliony korun).
Ara hyacintový byl se svojí početností v nejhorší situaci okolo roku 1980, kdy ještě poměrně intenzivně, a bez jakýchkoli postihů, kvetl obchod s ptáky a ročně z Brazílie mizely tisíce arů. V té době byla ve volné přírodě odhadovaná populace 2500 – 3000 arů hyacintových. Pak se začala situace zlepšovat a jen v Pantanalu, kde bylo v nejhorších časech 1500 ptáků, se populace za deset let zdvojnásobila na 3000 volně žijící arů! Jak k takovému pozitivnímu vývoji došlo?
Možná to bude znít jako pohádka, ale mám to ze dvou zdrojů, tak je to snad i pravda. V roce 1980 mladá studentka Nieva Guedes při sledování průletu skupiny arů hyacintových slyšela od svého profesora větu, že během jejího života i tito úžasní arové vyhynou.
Nadšenou studentkou biologie tato zpráva otřásla a děsivá informace jí na mnoho let změnila život. Rozhodla se, že takovýto osud pro ary hyacintové nechce.  Nepřijala děsivou předpověď a nastartovala projekt na záchranu krásných papoušků.     
Se stopami záchranného programu jsem se mohl v Brazílii setkávat i v září 2011. Když jsem chodil krajinou za křikem arů hyacintových, přivedli mě jednoho rána k obrovskému stromu, na kterém byla umístěná na české poměry velká ptačí budka s otvorem přímo předurčeným pro hnízdění arů. Právě zvyšování příležitostí pro hnízdění bylo jednou z náplní projektu. Vzhledem k tomu, že se brazilská krajina přeměnou na pastviny pro dobytek a zemědělskou půdu mění, ubývá i přírodních hnízdišť pro ary.
Díky tomu, že Nieva Guedes intenzivně zvyšuje povědomí o arách hyacintových, tu a tam farmáři při drancování původní krajiny ušetří mohutný strom, který bývá dlouhá léta obsazován papoušky. Příhodné je pak na takových místech i zmenšit vstupní otvor do hnízda pouze na velikost těla ary, aby do hnízda pro mláďata nemohli predátoři (nosálové, tukani, sojky, vrány).
V rámci projektu též probíhal poměrně intenzivní sběr dat v terénu, což mimo jiné vedlo k ochraně palem, na kterých arové pravidelně sbírají potravu.
Tím samozřejmě ochrana nekončí. Podle mne svoji velkou úlohu hraje i to, že Nieva Guedes se svým projektem zviditelnila ary hyacintové jako klenot, na který jsou všichni Brazilci hrdí. Zejména pak farmáři, kteří mají jejich hnízda na svých pozemcích. Uvědomují si, že nyní tolik populární ekoturistka jim možná přinese k chovu dobytka další peníze. Tím se samozřejmě snižuje i hrozba nelegálního obchodu.

Moc mě těší, že těmito řádky a prezentovanými fotografiemi pro vás mohu mít lepší zprávu, než dostala vědkyně a úspěšná bojovnice za ary hyacintové Nieva Guedes před 30 lety od svého profesora. V brazilské provincii Mato Grosso do Sul jsem se na vlastní oči přesvědčil, že se překrásným velkým papouškům daří, mají kde hnízdit, kde sbírat potravu a jejich populace se již pár let velice pomalu zvyšuje. Věřím, že pokud se do oblasti v příštích letech vydáte, najdete tam tyto úžasné ptáky takové, jaké jsem viděl já.

 

Související odkazy (Brazílie)
Mravenečník velký, nevidím, neslyším
Sýček králičí, s prvními slunečnými paprsky
Tukani, zobáky z vrcholků stromů
Vydří hrátky na Rio Negro
Nandu pampový, společná procházka
Pes Maikong, nebo snad krabožravá liška
Čáp jabiru, krátká návštěva u fazendy
Kapybara mokřadní, přerostlá myš
Zoboun americký, první ranní rybička
Fotografická projížďka nočním Pantanalem
Jelenec pampový, pvní zvíře
Brazilský Pantanal, fotografická ochutnávka

Seznam všech článků publikovaných na NaturePhoto.cz

 

Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. září 2011 16:24:47, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/8000 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. září 2011 17:28:04, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. září 2011 6:45:51, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 3. září 2011 21:25:48, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 6. září 2011 14:29:36, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. září 2011 6:44:17, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. září 2011 8:12:19, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 6. září 2011 10:36:29, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 7. září 2011 6:25:14, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 6. září 2011 10:31:53, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. září 2011 6:01:03, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. září 2011 6:56:45, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 6. září 2011 10:42:16, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II + TC Canon 1.4x, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. září 2011 8:12:19, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky, Clona: 10, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. září 2011 17:03:27, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. září 2011 7:19:46, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 14. září 2011 17:18:43, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Ara hyacintový (Anodorhynchus hyacinthinus) Hyacinth Macaw, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 6. září 2011 11:59:30, Barranco Alto, Pantanal (Brazílie)

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
18. 03. 2012 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(12 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Jirka Lefan
Našel jsem toto místo náhodou, lově (bohužel jen obrázek) modrého papouška pro dcerku, moc díky za článek i fotky, vyjímaly by se v nějaké knize o papoušcích. Osobně si myslím, že pro zvířata lepší než CITES je ohrožené druhy co nejvíce rozmnožit(i v zajetí) a rozptýlit všude po světě k těm, kteří je mají rádi a dovedou se o ně postarat. Uvítal bych větší formát fotografií a pro příklad, jak bychom je uviděli svýma očima, mít tak peníze na cestu, barevně neretušovaný snímek vedle toho hotového.
NÁDHERNÉ!!!!!!! velice dobře vyfocené
Fakt nádhera, závidím a kdyby se našlo místečko i pro žaky bylo by to skvělé. Pokračuj, super práce:D
Skvělý článek! Fotky jsou nádherné je to úžasný pták!!!!
Štěpán Červený: Tak video by se hodilo určitě, ale jak je co fotit, na video si ani nevzpomenu. Už jsem si to párkrát zkusil (a zkusím i v budoucnu), ale je to děsně schizofrenní, focení bude vždy prioritní.
Ahoj Ondro. Moc pěkný článek a fotky. Zaujalo. Radek
Olda
Děkuji za upřímnou odpověď, moc si toho vážím Ondro.
Ahoj Ondro. Video by nebylo? Přijde mi, že u těchto, sociálně velmi citlivých ptáků by mělo video velkou vypovídací schopnost.
Olda: Dříve jsem používal Picture Style Standart a občas Landscape (pro živější modrou za zelenou). Ale nyní mám na foťáku vždy Neutral, dělá to "šedivky bez kontrastu", ale mám jistotu, že foťák pobere všechna data co "vidí". Pak poměrně intenzivně tlačím na kontrast v Křivkách, aby ty barvy vylezly. A když nevylezou mám dvě Akce pro Photoshop, kterými to proženu a barvy do-míchám, ať je to živější. Vyvážení bílé mám ve foťáku stále "na mráček, pro teplejší podaní; nebo jedu ve stupních Kelvina
Olda
Zajímavý článek, moc hezky jsem si početl. Líbí se mi tvůj správný přístup k přírodě. Fotky jako vždy perfektní, z některých, hlavně těch ranních na mně přímo čiší atmosféra onoho místa.
Pokud to není tajemství Ondřeji, rád bych věděl, zda používáš picture style a jak se na místě zabýváš vyvážením bílé barvy. Dále jak se při vyvolání RAW orientuješ při korekci barev.
Naprosto souhlasím s Markem, nejen fotky excelentní, ale i článek. Aru hyacintového toužím alespoň spatřit jednou v jeho přirozeném prostředí. Ty fotky mi to částečně kompezují. Jsou úžasný, gratuluju.
Marek
Líbí se mi, že cílem autora není jen pořízení úžasných fotografií zaznamenávající chování zvířat v jejich přirozeném prostředí, ale hlavně, že umí upozornit i na to, co se se zvířaty děje. Když už nic jiného, tak tohle smysl má.