Dudek chocholatý, asi letošní mláďata

„Hu hu hu,..... hu hu hu“, krátké, ale do daleka slyšitelné ozvání mě ubezpečovalo v tom, že tu dudkové chocholatí někde jsou. Po pravé straně v blízkém háječku se vzrostlými stromy byli minimálně dva. Ačkoli byla na dohled i kolonie vlh pestrých, čekali jsme právě na dudka. V Maďarsku je pro to více příležitostí než v Čechách a na Moravě.

Dudek chocholatý (Upupa epops) Dudek chocholatý (Upupa epops) Hoopoe, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. června 2011 9:48:47, Kiskunsági Nemzeti Park (Maďarsko)

Get Flash to see this player.


Video dudka jsem si natočit musel, kdoví, kdy ho zase uslyším. Když se mi bude stískat, pustím si zvuk nahlas a můžu si zadudat.

Zoufalé hledání v Česku
Dudání dudků mám naposlouchané několik let. Poprvé jsem je fotografoval v roce 2006 na ostrově Gran Canaria, ale od té doby jen pár náhodných setkání. Třebaže jsem jejich sledováním, s vidinou toho, že mě přivedou k hnízdu, nachodil desítky kilometrů na Jižní Moravě, nebo i nedaleko České Lípy, nikdy jsem štěstí neměl. Až bude času víc, znovu se k této na čas a fyzickou kondici náročné metodě vrátím. Letos jsem jen na chvilku vyžil krytu, který pro nás připravil maďarský fotograf Bance Mate.

Dudčí mláďata před maďarským krytem

Přestože jsme obdrželi informaci, že se u dutiny chystají podruhé zahnízdit dospělí dudkové, skutečnost byla podle mého pozorování trochu jiná. Dudci, kteří se před našimi teleobjektivy předváděli, byla nejspíše z části letošní mláďata. Poměrně trpělivá k blízkému hluku zrcátka fotoaparátu a s nepatrnými zbytky prachového peří na korunce.
U pískem zasypané a lehce porostlé betonové skruže, která byla jejich hnízdem, se zdržovali velmi sporadicky a nahodile. Svým motýlím zmateným letem se objevili pokaždé z jiného směru, aby před naším objektivem strávili pár desítek sekund. Pak pokračovali dále. To byla příležitost, abych si udělal lokalitu „fotograficky přívětivější“. Dudek na betonu sice není nic nesmyslného, vždyť hnízdí i ve zdivu a v podlahách rozpadlých domů, ale proč mu nevysázet květinovou zahrádku v pozadí.

Dudci objevili pouze párkrát, bez výraznější snahy držet se u hnízda, proto nebylo pro fotografování moc příležitostí. Předkládám tudíž jen pár popisných fotografií. Při hnízdění, někdy jindy a jinde, bude třeba šancí víc.

Související odkazy

Dudek chocholatý, frajer s chocholkou (Gran Canaria)
Vlha pestrá, vytoužené páření (Maďarsko)
Sýček obecný, žabožroutek maďarský
Mandelík hajní, opožděná sezona (Maďarsko)
Poštolka rudonohá, kolonie u proskleného posedu (Maďarsko)
S pěvci u lesního bazénku (Maďarsko)

 

Seznam všech článků publikovaných na NaturePhoto.cz


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 11.8.2011

 

Dudek chocholatý (Upupa epops) Dudek chocholatý (Upupa epops) Hoopoe, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. června 2011 7:29:05, Kiskunsági Nemzeti Park (Maďarsko)  Dudek chocholatý (Upupa epops) Dudek chocholatý (Upupa epops) Hoopoe, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. června 2011 7:38:15, Kiskunsági Nemzeti Park (Maďarsko) Dudek chocholatý (Upupa epops) Dudek chocholatý (Upupa epops) Hoopoe, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. června 2011 6:59:07, Kiskunsági Nemzeti Park (Maďarsko) Dudek chocholatý (Upupa epops) Dudek chocholatý (Upupa epops) Hoopoe, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. června 2011 9:48:47, Kiskunsági Nemzeti Park (Maďarsko) Dudek chocholatý (Upupa epops) Dudek chocholatý (Upupa epops) Hoopoe, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. června 2011 6:49:17, Kiskunsági Nemzeti Park (Maďarsko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
11. 08. 2011 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(6 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Z předložených obrázku je zcela jasné, že mládě dudka chocholatého je pouze na 1. a 6. snímku (smímky včetně videa), ostatní jsou staří ptáci. Je to poznat podle délky zobáku. Bílé koutky mají ptáci jen krátkou dobu po vyvedení z hnízda, tyto záhy mizí a pak při běžném pozorování je možné je určit jen podle délky zobáku.
musashi: Přiznávám, je to ostuda, někdy mi to uteče bez opravy. Poslední týdny mám děsný šrumec, polepším se. O.
Paradni fotky, c. 1 a 5 se mi opravdu moc libi!
S cim mam ale problem (a nemyslim to ve zlem!) je ta gramatika v clancich. Chapu, ze ne kazdy to musi resit, ale zbytecne to kazi dojem z jinak vyborneho webu. Nemas moznost nechavat clanky nekde korigovat?
Je mi jasne, ze kdyz to clovek pise ve spechu, leccos mu vypadne.
Moc pěkné snímky Ondro, dudání na videu super. Díky za možnost nahlédnout ;-)
Jiří Liščák
Dostal jsem odkaz na Váš článek o dudcích v Maďarsku, kde píšete, že jste fotil již jen mladé ptáky. Z obrázků, které jsou moc malé a špatně čitelné, je vidět, že s největší pravděpodobností jedná o staré jedince. Dudky fotím na jižní Moravě pravidelně každý rok a tak se můžete na mém webu podívat jak vypadá mládě dudka chocholatého. Co je vidět na první pohled, tak to jsou bílé koutky.
Krásna reportáž. 2x som už mal tú česť ho na pár sekúnd náhodne zazrieť v mojom malokarpatskom rajóne a vždy aj tých pár sekúnd stojí za to.
Ešte raz Fajné :)