Sýček obecný, žabožroutek maďarský

Každé fotografování vysněného a často pečlivě plánovaného zvířecího druhu má i své „fotografické vedlejší produkty“. Jsou to zvířata, která se při pobytu v krytu ve výhledu objeví, nebo je při cestě lesem za touženým objektem náhodou potkáte. Vedlejší fotografické úlovky jsou často zvířata, se kterými můžete setkání naplánovat pouze obtížně. Například sovy. O to větší radost pak mám, když se „do záběru připletou“. Jako o víkendu sýček obecný při fotografování vlh pestrých.

Sýček obecný (Athene noctua) Sýček obecný (Athene noctua) Little Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. června 2011 14:39:16, Kiskunsági Nemzeti Park (Maďarsko) Dlouhé chvíle v horkém úkrytu
Pobyt ve fotografickém krytu je obvykle z velké časti nudná činnost mnohdy svádějící ke spánku (kterému často opravdu podlehnete). Mnohokrát se třeba hodinu nic neděje, aby se na chvilku na aranžované větvičce usadila vlha pestrá a o pár vteřin později odlétla do dutiny. A čeká se další čas. U dudka chocholatého i mandelíka hajního to o víkendu někdy byly i dlouhé hodiny bez aktivity. Občas se v pohledu usadil nějaký pěvec, jinak poměrně uspávající nuda. Někdy ale přijde štístko a přichystá překvapení.
Oddychová zastávka při cestě na lov
Periferně jsem koutkem oka zahlédl pomalu letící šedohnědý chomáček, který se usadil za kmínkem tak, že mu vykukovalo pouze několik pírek na hlavě. O chvilinku později se objevilo i zvědavé žluté očíčko a bylo to jasné. Prostor pro odsedávání vlh pestrých při své cestě za potravou využil k zastávce sýček obecný. Drobná nenápadná sovička, byla ukrytá za kůrou a dávala nám možnost pro fotografování pouze sporadicky. Bohužel, jak rychle se objevila, tak rychle pokračovala třepotavým letem dále.

Záhadná v písku vyválená oběť

Trvalo to však jen několik minut a stejně tichým letem se sovička usadila za kmínkem z druhé strany. Opět jí koukal jen kousínek hlavy. K mému překvapení však rychle vyhopsala nahoru a vystavila se v celé kráse. Hned bylo patrné, že drží něco drápkách, ale až po chvilce jsem přesnější determinování potravy zúžil na ještěrku nebo žábu. Nyní po detailním prohlédnutí fotografií se kloním spíše k žabce, ale jednoznačně určit ji neumím. Obvykle znám žabky jiné, čisté, barevné, s lesklým povrchem těla. V písku vyválená oběť, která měla děsem rozevřenou tlamičku a roztažené nožky s blánami, nepřipomínala nic, co znám.
Sýček jen postával na kmenu, koukal do objektivu jako by říkal, „Podívej, co nesu do hnízda svým mláďatům!“. Se vztyčeným zobákem k nebi si o pár vteřin později užíval svých pár minut slávy. Když jsem jeho úlovek fotograficky zdokumentoval, pokračoval rychle do hnízda.

Obratný lovec v otevřené krajině
Sýček obecným byl v minulosti na území ČR velmi početný, avšak v současnosti silně ubývá. Sov už jsem v Česku pozoroval nebo slyšel několik druhů, ale sýčka jen v Itálii a v Maďarsku. Tato drobná sovička velikosti kosa má nejraději otevřenou krajinu s jednotlivými stromy, hřbitovy, stará stromořadí nebo parky. Poměrně typické jsou pro jeho výskyt hospodářská stavení v zemědělské krajině.
Jeho potravou jsou obyčejně drobní obratlovci (hraboš polní), v literatuře jsou popsány případy, kdy sýček slupnul králíka nebo potkana (asi sražené autem). Z obojživelníků si nejvíce pochutná právě na žábách.

Setkání se sovami ve volné přírodě patří k mým největším zážitkům. I proto, že jsou tak vzácné a připravit se na ně obvykle nedá. Podobně to probíhalo s kulíškem nejmenším, kalousem pustovkou nebo puštíkem bělavým. Snad jen sýček králičí na Floridě byl jednoznačně plánovaný.

Související odkazy
Kulíšek nejmenší, schovávaná na Šumavě
Jak jsme fotili endemickou sovu
Puštík bělavý, jak jsem fotil sovu na Šumavě
Sýček králičí, strážce knihovny
Mandelík hajní, opožděná sezona
Poštolka rudonohá, kolonie u proskleného posedu
Vlha pestrá
Tetřívek obecný, 16 samečků na jednu samičku
Tenkozobec opačný, se zobákem nahoru
Bažant, který se vůbec nebál
Tenkozobčí láska v posledních paprscích
Datel černý (Dryocopus martius), na Studenci

Seznam všech článků publikovaných na NaturePhoto.cz


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 13.6.2011



Sýček obecný (Athene noctua) Sýček obecný (Athene noctua) Little Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. června 2011 14:35:09, Kiskunsági Nemzeti Park (Maďarsko) Sýček obecný (Athene noctua) Sýček obecný (Athene noctua) Little Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. června 2011 14:38:55, Kiskunsági Nemzeti Park (Maďarsko) Sýček obecný (Athene noctua) Sýček obecný (Athene noctua) Little Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. června 2011 14:39:03, pozn.: výřez fotografie, Kiskunsági Nemzeti Park (Maďarsko) Sýček obecný (Athene noctua) Sýček obecný (Athene noctua) Little Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. června 2011 17:01:16, Kiskunsági Nemzeti Park (Maďarsko)

 

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
13. 06. 2011 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(9 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

prosím kde bich mohl vydět sýčka obecného a kde bich ho mohl koupit a jak vicvičit
Tak ten detail je úžasný!!
Ponga: Tak nějak jsme se o víkendu shodli, že Bence není vhodná volba (i proto že si to tam nenechá přestavovat, modifikovat). Naštěstí není v Maďarsku jediný a lze využít kryty i jinde (a prostředí si u nich přestavit k obrazu svému - loni vyzkoušeno). Myšlenka výborná, ale v Česku nerealizovatelná (vandalismus, odpor - nebo spíše lenost a pohodlnost - ochránců přírody). Naštěstí mi schodné větvičky na fotce žíly netrhají, sledovat přirozenou aktivitu ptáků před krytem se mi neochodí!
honza , Ponga.cz
Moc hezke... Gratuluji. A tise zavidim, zatim jsem nemel to stesti. Jedine co mne na tech madarskych ukrytech vadi, je ze pulka Evropy ma pak libovolny druh na stejne vetvicce (jako treba vloni u mandeliku, kde jsem stejnou odsedaci vetvicku videl u nekolika ruznych fotografu). I kdyz je pravda ze tuhle jsem jeste nevidel-). Ale myslenka s kterou prisel Bence Mate je to vyborna. At se dari.H.
Rudolf: Pozadí je originál, světle zelená je pole za sýčkem (vzdálenost asi 25 metrů), ta tmavě zelená horních částech fotografie je les na obzoru (vzdálenost asi 1 km). Vždy si říkám, že to vezmu i dokumentačně širokáčem, ale pokaždé to v tom šrumci prokaučuji...
Jirsa
Pěkný úlovek!
Rudolf Linhart
Moc hezké fotky! To pozadí je originál?
Tomas
Moc pěkné fotky. Ps: jedná se o blatnici skvrnitou.
Krásně pózoval Ondro, moc pěkné fotky.