Fotografování vlh na Sri Lance

Když jsem před téměř dvěma lety o cestě na Sri Lanku poprvé hovořil s Honzou Veberem, naším základním tématem byli zástupci srostloprstých ptáků - vlhy. Dokonce to chvíli vypadalo, že je na ostrov pojedeme fotografovat spolu. I když k tomu nakonec nedošlo, bylo pro mě nyní fotografování vlh na Sri Lance jedním z hlavních témat. Po prvním setkáni s vlhami na ostrově, mi bylo jasné, že o nich musím Honzovi podat podrobnou zprávu.

A protože to třeba bude zajímavé i pro další, doufám, že se nebude Honza zlobit, že mu napíši veřejně.

Ahoj Honzo,
Jak jsem slíbil, tak plním. Dalo se to čekat, setkával jsem se tvými pestrými opeřenci každý den, snad jen s výjimkou horského pralesa Sinharaja. Během tří týdnu to byl pro mě jeden z nejvíce fotografovaných ptáků, příležitostí bylo mnoho. Poprvé přímo v hlavním městě Colombo na drátech elektrického vedení, přes fotografování z okénka auta, až z bezprostřední blízkosti na jejich oblíbené větvičce z pod maskovací sítě.

Vlha modroocasá (Merps persicus) Vlha modroocasá (Merops philippinus) | Blue-tailed Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. listopadu 2007 10:14:37, Bundala National Park (Sri Lanka) Na ostrově, podle mých ornitologických knih (viz seznam v závěru), žijí čtyři druhy vlh, i když u jedné mám pocit, že na ostrov pouze v části roku zalétá. Nejčastěji viděné jsou dvě, vlha modroocasá (Merops philippinus), jejíž dlouhý ocas fotografovi tropí potíže, nechce se vejít do hledáčku. Tou druhou je pak poměrně drobná a velmi hojná vlha východní (Merops orientalis).
Ačkoli jsme na okraji národního parku Uda Walawe jedenkrát pozorovali (a Juraj bleskově vyfotil) vlhu hnědohlavou (Merops leschenaulti) byla to pouze náhoda. Trochu zklamáním je pak to, že tu jedinou naší známou vlhu pestrou (Merops apiaster) jsme tu neviděli nikde, na ostrov by se měla pouze zatoulávat z Pakistánu.

Vlha modroocasá (Merops philippinus)
Letní návštěvník nížin na severu Indie a v zimě rozšířen až k jihu Sri Lanky. Můžeme ji potkat i na jihu Číny, v Indonésii a na Papua Nová Guinea.

Vlha východní = vlha proměnlivá (Merops orientalis)
Rozšířená po celé Asii a v Africe, hnízdí jak v Indii tak i na Sri Lance.

Vlha hnědohlavá (Merops leschenaulti)
Obvykle hnízdí v podhůří Himaláje, na jihozápadě Indie a pravděpodobně i na Sri Lance a jinde v jižních částech Asie.

Vlha pestrá (Merops apiaster)
V Asii hnízdí především v Pakistánu a v pohoří Kašmír, do Indie a na Sri Lanku pouze v zimě zalétává. Běžná v jižní Evropě.

Vlha proměnlivá (Merops orientalis) Vlha východní (Merops orientalis) | Little Green Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. listopadu 2007 8:08:32, Bundala National Park (Sri Lanka), výřez fotografieV akci Jak se ukázalo hned třetí den, jednoznačně nejlepším způsobem jak na Sri Lance fotografovat vlhu, je z okénka pomalu se přibližujícího auta. Nejednou se stalo, že bylo vhodnější ohnisko 300mm než dlouhých 500mm. Při pomalém dojíždění (nutný je zkušený řidič) vlha na fotografa přibližně ve 40 % případů počká a lze ji nerušeně fotografovat. U obzvlášť trpělivých kousků, můžeš v bezprostřední blízkosti setrvat i několik minut a počkat na to, až něco zajímavého uloví. Nejčastěji je to včela, mravenec, vážka nebo motýl, v tom se neliší od těch našich.

Klasicky po česku Jak jsem zvyklý z letních fotografování vlh pestrých na jižní Moravě, zkusil jsem se u jedné vlhami oblíbené větvičky (přibližně 40 cm nad zemí) zamaskovat. Jaké bylo moje překvapení, když jsem se ani nestihl pořádně uvelebit a na větvičce, ani ne 4 m přede mnou seděla, první vlha. A to jsem přes sebe měl pouze lehkou maskovací sniperskou šálu velikosti 1x2 m, ze které na mnoha místech vykukovaly části mého těla. Déle čekat snad ani nešlo, velké vedro je na Sri Lance i bez krytu. I přesto toto fotografovaní doporučuji, je to poměrně pohodlné a při čekání na zajímavý akční záběr ideální. Jen se nesmíš podivovat, když se u tebe zastaví nějaký ten zvědavý vesničan.

Vlha modroocasá (Merps persicus) Vlha modroocasá (Merops philippinus) | Blue-tailed Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 6. prosince 2007 9:14:08, Bundala National Park (Sri Lanka)Něco pro velmi trpělivé Mnohokrát jsem uháněl vlhy během šoulačky v otevřené krajině. To co by sis na Moravě u vlh pestrých nemohl dovolit, tady při troše trpělivosti přinášelo výsledky a to i s na ptáky poměrně krátkým ohniskem 400 mm. Jen to chce se pomalu přibližovat, hlavu mít neustále schovanou za tělem fotoaparátu (majitelé řady 1D jsou ve výhodě, z nich bude vidět méně) a nenechat se odradit pravděpodobnými neúspěchy. Jako vhodné opět doporučuji hodit si na hlavu maskovací sniperskou šálu. Rekord při popisovaném přibližování k vlze mám cca 4 metry před zobák, ale to byla spíše náhoda. Obvykle se vlha vyplaší na 5-7 metrů. Což je stále lákavé, na rozdíl o mandelíka indického, který naštvaně zvadal křídla, když ve vzdálenosti 50 metrů fotograf (ještě bez fotoaparátu v ruce) začal vážně uvažovat o jeho fotografování.

Kdepak ty ptáčku hnízdo máš Ačkoli jsem na většině míst, kde jsem vlhy pozoroval, snažil najít hnízdní dutiny, nikde se mi to nepodařilo. Jistě proto, že nebylo hnízdní období a vlhy se mohli zdržovat mimo svůj oblíbený areál. Ačkoli jsem to nikde neviděl, jejich nejoblíbenější
místem asi bude hnízdění přímo v hliněné zemi. Ostatně toto jsem pozoroval i u našich vlh pestrých v Pouzdřanech.

Vlha východní (Merops orientalis) Vlha východní (Merops orientalis) | Little Green Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/300 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 4. prosince 2007 9:36:10, Bundala National Park (Sri Lanka) Šťastnou cestu Přestože situace na Sri Lance není stále zcela bezpečná (bombové útoky jsou na denním pořádku a to i v hlavním městě), musím ti cestu na ostrov za vlhami doporučit. Pro člověka, který jako ty zná více z jejich života, jsou podmínky ideální. Pokud by jsi se více věnoval studiu literatury o vlhách na Sri Lance, jistě by jsi běžně fotografoval i další dva druhy a to třeba i při hnízdění. Pro mě to na ostrově byl pouze jeden mnoha druhů, kterým jsem se při fotografování věnoval.
Protože budu za chvilinku v Praze - Holešovicích z vlaku č. 508 Pendolino vystupovat, musíš další informace ze mě vydolovat až se opět potkáme :-)

Do jara 2008 do Fotobanky nacpu okolo 15 nejpovedenějších fotografií vlh, malá ochutnávka je v článku. Krásné chvíle při fotografovaní nejen vlh přeje, Ondra.

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 8.1.2008

Literatura:
Wijeyerathe G. (2005) Birds of Sri Lanka and Southern India. Eco Holidays
Gerwal B., Harvey B., Pfister O. (2002) A Photographic Guide to the Birds of Sri Lanka & India. Pariplus Editions
Samarpan A. (2006) A photographic guide to the Birds of Sri Lanka. Vijitha Yaa Publications

Související odkazy:
Vlha pestrá (Merops apiaster)
28 druhů vlh v encyklopedii Wikipedia

Vlha východní (Merops orientalis) Vlha východní (Merops orientalis) | Little Green Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227 LVL, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 28. listopadu 2007 9:39:23, Bundala National Park (Sri Lanka)

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
21. 01. 2008 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(7 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Děkuji za pěkný článek a ještě krásnější fotky :) Určitě jste museli být i v jiných národních parcích, jako například tyto: http://www.exotickapriroda.cz/blog/clanky/narodni-parky-na-sri-lance-jake-jsou-ty-nejexotictejsi dokážu si představit tu nádheru, co jste tam museli vidět :)
Ahoj
Ondro,

přichystal jsi mi na úvod letošního roku opravdu velmi
krásné překvapení! Strašně moc Ti děkuji nejen za velmi skvěle a
netradičně napsaný článek a v žádném případě se nemám sebemenší důvod
nějak zlobit, ba právě naopak!
Úmysl navštívit Srí Lanku a
fotografovat tam vlhy mne v žádném případě případě neodradil (ikdyž tak
mistrovské fotografie tam zcela určitě neudělám!)a věřím, že se tam
vydám!
Ještě jednou díky moc Ondro!!
Juraj Macko www.photo-base.biz
Ondro som si
istý že si pamätáš ten mrazivý pocit na ceste od Pererovcov do Colomba
keď nás obiehali
takíto:


www.srilankans.com/profiles/blog/show?id=966320%3ABlogPost%3A9717
Juraj Macko www.photo-base.biz
www.army.lk/morenews.php?id=10060

nepripomínajú ti tých z
náklaďákov? :-)

Najväčším problémom zdá sa byť pumpovanie
peňazí DO LTTE cez mimovládne organizácie po celom svete.
Ano, Juraj,
jde to tam tím konfliktem dost do pekel, alespoň s tím vláda nyní
udělá něco razantního. Vzpomeň si na ty odhodlané a všeho schopné
vojáky. U jezera Wirawila bylo pěkně, nyní bych se tam asi bál.
Juraj Macko www.photo-base.biz
www.sundayobserver.lk/2008/01/20/sec01.asp
Juraj Macko www.photo-base.biz
Pekne si
Honzovi napísal. Len by som predsa len na záver doplnil že sme mali
neuveriteľné šťastie, nakoľko od nášho príchodu domov sa tam toho veľa
zmenilo. Najhorší je štvrtkový masaker v dedinke na druhej strane
nádrže - podrž sa - Wirawila.
Dnes v tej dedine zasa zabili troch
policajtov, takže de facto sa bojuje už v Tisse ...
Taký malý
prehľad posledných udalostí pri ktorom ma trochu mrazí keď si
predstavím že pred mesiacom sme na tých miestach
boli:
www.sundayobserver.lk/2008/01/20/sec01.a