Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa), ukřičené ráno

Ekvádorská rána ve výšce 4000 metrů jsou chladná. Do pohoří táhnoucího se od severu k jihu jsme vyrazili především za kolibříky, ale občas se nám do záběru připletlo i něco dalšího. Třeba sojky tyrkysové (Cyanolyca turcosa), které nás tahaly každé ráno, ještě skoro za tmy, z postele.

Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa) Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa) Turquoise Jay, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 21. listopadu 2009 6:32:39, Papallacta, Cordillera Oriental (Ekvádor)  

Zima na rovníku
Když jsme v listopadu do Ekvádoru odjížděli, pobaveně jsem u Petra na blogu pročítal řádky o „prohřátí kostí v Ekvádoru“. Už z roku 2002 jsem věděl, že i na rovníku může člověk pěkně prochladnout. Skutečnost nedaleko městečka Papallacta, kde jsme bydleli pět dní, byla ale ještě intenzivnější.
Zejména noci byly velmi studené, nijak se netopilo a na pokoji bylo chladno. A co teprve ráno. Přestože jsem se každý den na kolibříky těšil, opustit z noci vyhřátý pelíšek se mi nechtělo. Naštěstí jsme měli na vstávání vydatné pomocníky, sojky tyrkysové.

Budíček v ekvádorských horách
Tato úžasná modrá stvoření byla naším budíčkem. Sojky všude na světě jsou velmi hlučné a nejinak tomu bylo i tady. Jejich křikozpěv (občas až mňoukání) je něco obtížně popsatelného, i proto že je velmi variabilní. Když si nyní pouštím náhrávky, přenesu se ihned do Ekvádoru.
Již z dálky byl před svítáním slyšet jejich křik, jak se postupně přibližuje našemu obydlí. Přestože byla ještě skoro tma, vždy to byl impuls, vylézt z postele, popadnou z večera rozloženou, a někdy ještě mokrou,  sestavu (Gitzo, Wimberley, 7D, 500/4, blesk) a vysoukat se na terasu. Stejně jako vlastně pořád, opět lilo, ale pod střechou s výhledem do zahrady se to snášelo poměrně slušně. Bylo to akorát, sojky již posedávali na dohled.

Pestrá škála křičení, zpěvu a mňoukání od sojky tyrkysové.

Můry a kobylky na jídelníčku
Sojky tyrkysové jsou v této oblasti a vlastně v celém pásu And ve výškách 2000 – 4000 m poměrně hojné a často se sdružují do nepočetných skupin. Na naše měla asi 6 jedinců a byla přesná jako hodinky, vždy před sedmou již posedávali kolem nás.
A co je k nám tolik lákalo? Ekvádorské sojky tyrkysové mají na jídelníčku především hmyz, jako jsou můry nebo velké kobylky.  Toho prvně jmenovaného bylo u nás velké množství. Pod lampou a vlastně na každém místě, které bylo v noci alespoň trochu osvětlené, se ráno našly nějaké můry, ať už mrtvé nebo jen odpočívající. A právě na nich sojky hodovali. Každé ráno k nám chodili na snídaní.
Ve snaze na chvilku si odpočinout od focení kolibříků, jsem se jednoho odpoledne rozhodl zjistit, co dalšího tu sojky vyhledávají za potravu (oříšky tu žádné nemají). Stejně jako jinde ve světě se mi pro tento způsob osvědčil způsob „nepřetržitého putování se zvířetem“. Disciplína v bujném porostu náročná, ale v tropech vždy rychle přinášející výsledky. Během půlhodinového sledování sojka dvakrát chytila zeleného koníka. Dalším zjištěním bylo, že na rozdíl od naší sojky si nic neschovává, vždy vše během krátké chvilky  slupne.

V při podobných vzpomínkách mě vždy mrzí, že na lokalitě nemám více času. Když jsem se rozhodl jet fotografovat kolibříky, věděl jsem, že příliš prostoru na něco dalšího, co bude poletovat kolem, nebude. Tropy jsou rájem zvířat je dobré se soustředit pouze na to, kvůli čemu sem fotograf přijel.  Přesto jsem se několika krátkým rozptýlením neubránil.

Hlavně pro Petra Bambouska, vím, že má pro tyrkysové sojky slabost :-)

Související odkazy
Kolibřík mečozobec (Ensifera ensifera)
Ekvádorská listová kudlanka
Fotograf kolibříků botanikem v tropech
Za kolibříky do Ekvádoru

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 4.3.2010

 

Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa) Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa) Turquoise Jay, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 3200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 21. listopadu 2009 6:33:06, Papallacta, Cordillera Oriental (Ekvádor)  Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa) Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa) Turquoise Jay, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ano, Vytvořeno: 21. listopadu 2009 15:42:09, Papallacta, Cordillera Oriental (Ekvádor) Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa) Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa) Turquoise Jay, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 21. listopadu 2009 6:35:52, Papallacta, Cordillera Oriental (Ekvádor) Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa) Sojka tyrkysová (Cyanolyca turcosa) Turquoise Jay, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 7D, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 800 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 2500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 22. listopadu 2009 7:53:46, Papallacta, Cordillera Oriental (Ekvádor)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
04. 03. 2010 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Nistol
Díky za bleskovou odpověď. Většinou mám nastavenou mírnou korekci-0,3 EV jako pojistku proti přepalům. Zkusím +0,3, jestli to pomůže. Přeju dobré světlo.
A ještě k tomu formátu, všechny fotky v článku bych se nebál dát neodšuměné na papír, A3 určitě. A kromě té druhé, byla mírně podexponovaná, klidně i na A3+, s jistou péčí i formát mnohem větší. Hodně záleží na fotografované scéně, když je vyrovnaná (nic světlého, nic moc tmavého), docela vyjde. Je důležité s tímto vědomím komponovat a přesně exponovat (klidně i do plusu na hranici přepalu).
Nistol: Při zpracování výsledný TIFF neodšumuju. Pokud bych to dával na papír, vypadlo by to děsně sterilně - digitálně. Co se týče prezentování tady, vždy fotku hodím do vrstvy a pozadí lehce odšumím (šum pepř a sůl), ale především proto, aby byly fotky objemově co nejmenší. Co se týče odšumování fotek před prezentováním na papíře, dělal jsem to naposledy u Canon EOS 20D, a to už jsou tři roky. Mám na to trošku jiný pohled, na papíře mi šum nevadí. I proto, že jsem fotil původně na film.
AhojOndro.Jsou to fešandya fotky taky moc pěkné. Dobré světlo.
Nistol
Fotografie pořízené v tmavém vysokohorském pralese jsou skvělé. Úroveň šumu 7D na ISO 3200 mi přijde neuvěřitelně nízká. Chci se zeptat, jestli jste odstraňoval šum v postprocesu a jak moc šumí tyto snímky dejme tomu na velikost A3. Když to porovnám s vlastmi snímky (nepodexponovanými) z podobně tmavého prostředí s Nikonem D300, který by měl být papírově co do šumu srovnatelný, šum je mnohem výraznější (foceno do RAWu,s vypnutou redukcí šumu). Máte na to nějaký extra fígl?