Tetřívek obecný, 16 samečků na jednu samičku

Tímto rozehraným turnajem se poměrně nenuceně procházela jediná samička, což ještě více nastartovalo mnohem nápadnější samečky. Za chvilinku všude stříkala voda z louží a poletovalo vytrhávané peří. Pírka ještě ani nedosedla na zem a z krku byla tetřívkem vytržena další dávka. Občas se stalo, že se některý ze samečků, který zrovna nebojoval, pokusil s tetřívčí samičkou spářit. Více o fotografování tetřívků ve Švédsku v článku.

Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:12:49, Bergslagen (Švédsko) Hlavně si s sebou vezměte holinky!
Když jsem někdy v prosinci 2010 poprvé komunikoval s Mattiasem, neopomněl v záplavě informací o fotografických příležitostech během naší švédské návštěvy okrajově zmínit skutečnost, že bychom si měli na cestu přibalit holinky. Informaci jsem zaregistroval, ale více méně ignoroval, „Co zvládne holínka, ustojí i Gore-tex mých bot a návleků“. Aleš a Láďa sice měli pár vtíravých telefonátů na téma „Mám si vzít, nemám si vzít holínky“, ale moje odpověď: „Tak drsné to přeci nebude“, je přinutila rozhodnout se podle sebe. Prozřetelný Aleš si holínky vzal, ale důvěřivý Láďa byl podobně jako já odsouzený si ve Švédsku koupit své nejdražší holínky v životě. Trochu jsem při nákupech v outdoorovém obchůdku ve městečku Skinnskatteberg skuhral, ale nyní jsem frajer. Takovéto krásné holínky v české přírodě nikdo mít nebude!

Jak se neutopit na louce
Už při Alešově dotazu, jestli je vhodné vzít si pro cestu k tetřívčím krytům dvoukolový vozíček Ekla, pro snadnější transport 300/2.8 a 600/4 (a další přibližně tuny nezbytností), jsem začal tušit nějakou kulišárnu. Mattias se podíval takovým pohledem, jako bychom se v hustých švédských lesích ptali na žirafy. Cesta byla opravdu dobrodružná a když jsem v dálce po několika kilometrech zahlédl kryty, opravdu jsem si oddechl.
Naše první kroky lesem po opuštění komfortního auta ještě vůbec nenasvědčovaly tomu, že o pár stovek metrů dále budeme promýšlet každý krok. Stezka byla obtížně viditelná, občas s 20centimetrovou hladinou stojaté vody. V nových krásných švédských holínkách ale slušně průchozí. Jak však začal borovicový les řídnout, koberec mechů pod našima nohama začínal chystat nástrahy. Když už i neexistují pěšinku hledající Mattias zpomalil a pronesl větu: This is not good“, začínala být situace vážná. Živě jsem si vybavil své šumavské fotografování vzácného prstnatce májového rašelinného loni v létě, kdy mi život při propadání do rašeliny zachránil blízký sotva metrový smrček. Děsem se mi naježily chlupy na rukou. Tím jsem si fakt nechtěl projít znovu.
Nyní už bezpečně vím, že tam, kde je mech béžový a načervenalý, lze s lehkým ladným krokem slušně projít. Ale pozor na mech čerstvě zelený, ten jsme, pokud to ještě šlo, obcházeli velkým obloukem. Tam bychom měli tak pět minut, než by nám pod terén zahučela i vyděšená hlava. Naštěstí, při rozvážném promýšlení, šlo cestu pevnějším terénem zatím hledat. I když. Prvním, kdo významně zahučel, byl Láďa, ale poměrně rychle se ze 60 centimetrů dostal. O pár chvil později jsem to byl já, který tmavou rašelinnou vodou pokřtil nové holínky i s jejich vnitřní částí a ponožkami z vlny novozélandských ovcí. O mokrých kalhotách ani nemluvě. Bohužel mě v tu chvíli nenapadala žádná vhodná technologie jak v noci, až bude opět pod nulou, toto v krytu usušit.
Po pár desítkách minut dobrodružného bahnění se na obzoru maskované stany naštěstí objevily a všem se náramně ulevilo. Na dřevěných paletách, uprostřed podmáčeného rašeliniště nasyceného vodou stály tři kryty Ameristep, na kterých jsme se po chvíli drželi jak trosečníci na rozbouřeném moři. Ač byly maskované stany od sebe vzdáleny pouze několik metrů, ani jeden z naší trojice se po Mattiasově odchodu neodhodlal k návštěvě toho druhého. Jako klíšťata jsme se drželi svých suchých azylů a připravovali se na ráno s divadlem plným tetřívků.

Ráno u tetřívků světelně střídavě proměnlivé
Ač byl večer (stejně jako celý den) slunečný s úplně jasnou oblohou, ráno před rozedněním mi v krytu přišlo nějaké podezřelé. Ač už se mělo pomalu rozednívat, bylo nějak temno. Vysvětlení jsem dostal za chvilku při vykouknutí škvírou krytu, nebyly vidět hvězdy a bylo zataženo. Po krásném večeru jsem si vůbec nepřipouštěl, že by se snad ráno sluníčko neobjevilo!
Bohudík, jak se během rána ukázalo, tak zoufale jednostranné to nebylo. Sice mě nepřítomnost těch úplně prvních slunečních paprsků mrzela, ale už hodinu po papírovém svítání se paprsky začaly drát mezi mraky. Byly ještě hodně slabounké, ale úplně ideální na tmavě lesklé modročerné peří tetřívků. Dokonce bylo chvílemi světlo tak krásně difúzně rozptýlené, že se dala korektně exponovat bílá rozložená ocasní pera tokajících samečků. Jenže podmínky se pořád měnily. Užili jsme si tedy krátkého deště i ostrého slunce těsně před definitivním odletem teřívků. Zpětně hodnotím světelné podmínky jako velmi dobré a kdybychom měli i těch prvních 15 minut ranního slunce, snad bych se slastí i poslintal.

Tokání, pšoukání, vrkání, škrundlání, kloktání
Po třech letech pozorování a fotografování tetřívků na šumavské louce jsem tušil, co mě bude ráno čekat. Při toku bývá obvykle živo, ale švédské divadlo byla úplně jiná kategorie. Bohužel, česká tokaniště jsou v posledních letech poměrně chudá, často se sejdou pouze dva samečci. To má za důsledek to, že dochází ke konfliktům pouze v malé míře a s menší intenzitou (až na výjimky). To největší vzrůšo přichází, když je samečků alespoň šest.
Když se ráno ještě za tmy začali tetřívci poprvé ozývat, odhadoval jsem jejich počet na šest až osm. Jak se rozednilo, dopočítal jsem se úžasného čísla 16. Dlouho jsem ve vyšší trávě nemohl objevit žádnou samičku, až po čase jsem jednu jedinou nebožačku, kvůli které ranní podívaná probíhala, nakonec objevil. Na 80 % říkám, že tam jiná samička nebyla, i když Aleš tvrdí, že mohly být i dvě. I tak, velmi zajímavý nepoměr, kvůli kterému mohlo dojít k masakru.

Létající peří na podmáčené louce
Na vlhké loučce s vyšší trávou a rašelinou, s pozadím řídkého borovicového lesa tak probíhalo představení, které mi ze všeho nejvíc připomínalo rytířský šachový turnaj. Na ploše 150 x 200 m byly rozmístěny dvojice samečků, kteří se snažili přesvědčit, kdo je na tom lépe s kondicí. Ať už svým hlasovým projevem nebo poměrně agresivněji útokem na svého soka. Neustále některý krátce poskakoval nebo jen na pár metrů popolétl. V pozadí zase jiný druhému vytrhnul ze hřbetu chomáč peří. Nevěděl jsem kam se koukat dříve a snažil jsem vytipovat pár nejaktivnějších (pro fotografování nejatraktivnějších). Naštěstí byly i dvojice bez výrazných ambicí, které se vyplatilo teleobjektivem ignorovat.
Občas se i stalo, že během pár vteřin se všichni tetřívci zvedli a odletěli do lesa. Poprvé, tenkrát skoro ještě za tmy, mě to vyděsilo. Ale jak se ukázalo po asi deseti minutách, tetřívci jak rychle zmizeli, tak rychle se vrátili. Toto se během rána opakovalo asi třikrát. Výborná příležitost se na chvilku uklidnit, zkontrolovat fototechniku a v pohotovosti připravené další příslušenství úhledně zpřehlednit. Ať ho nemusím v případě naléhavé potřeby zmateně hledat.

Brutálně vyrušeni při páření

Tímto rozehraným turnajem se poměrně nenuceně procházela jediná samička, což ještě více nastartovalo mnohem nápadnější samečky. Za chvilinku všude stříkala voda z louží a poletovalo vytrhávané peří. Pírka ještě ani nedosedla na zem a z krku byla tetřívkem vytržena další dávka.
Občas se stalo, že se některý ze samečků, který zrovna nebojoval, pokusil s tetřívčí samičkou spářit. Hupsnul na ní, zobákem se zahryznul do béžového strakatého peří na krku, roztáhnul křídla a .... Než k čemukoli došlo, sestřelil ho ze hřbetu jiný samec a samičce se povedlo jen tak tak vyklouznout. O pár chvilek později už seděla otřesena na nízké borovičce, kde byla jednoznačně v bezpečí, a sledovala dění kolem. Tento kolotoč se několikrát opakoval a mám pocit, že toho rána snad k žádnému úspěšnému páření nedošlo. Jen si představte, všude okolo dalších 15 soků, kteří chtějí totéž!

Divadlo s tetřívčí samičkou v hlavní roli

Na tetřívčím tokaništi jsem měl více štěstí, než o pár dní dříve s tetřevy. Celou dobu jsem měl tetřívky jako na dlani ve vzdálenosti 2 – 200 m a mohl si vybírat, kterým to aktuálně na fotce bude slušet nejvíce. Bylo nutné se rychle rozhodovat, protože jen o pár vteřin později vypadalo tokaniště úplně jinak.
U tetřívků se pořád něco dělo, asi nejdůležitější bylo vždy správně odhadnout situaci a být na tyto atraktivní výjevy připravený. Jak byl zajímavý děj na paměťové kartě, hned změnit pohled a soustředit se na něco jiného, třeba na roztažená bílá tetřívčí ocasní pera uprostřed borovic. To už se ale na scéně opět objevila tetřívčí samička a schylovalo se k pokračování představení. Musel jsem samičku teleobjektivem neustále sledovat, dříve nebo později na ni někdo vlítnul.

V pohodlí krytu uprostřed rašeliny

Pobyt v krytu na kraji tokaniště byl téměř idylický. Spousta místa, pohodlná madrace, okénka na všechny strany. Jen jsem nevěděl, jak si usušit věci z večerního rašelinného koupání. Zima mi ve spacáku rozhodně nebyla, ale když jsem s končící nocí odkryl víčka, zábly mě oči. Do mokrých promrzlých ponožek se mi před focením vůbec nechtělo, tak jsem celé ráno fotil v krytu naboso. Musím přiznat, že jsem si na promrzlé nohy v tom šrumci ani nevzpomněl.
Jak vylezlo slunce, kryt se naštěstí příjemně prohřál (nebo jsem si jej podobně jako hledáček fotoaparátu vzrušením zafuněl). Bohužel to s sebou přineslo jednu nepříjemnost. Pokud jsem teleobjektiv zasunul zpět do krytu (třeba když jsem chtěl opatrně vyměnit okénko), ihned se zamlžil a měl jsem na pár minut po focení. Poučen jsem se těmto neuváženým operacím zbytek rána vyhýbal.

Ranní návrat pustinou raději s průvodcem
Cesta zpět byla už bez větších nechtěných bahenních lázní. V mokrých ponožkách, které i tak ve vlhkých holínkách hřály. Děkoval jsem prozřetelnosti, že jsme Mattiase přesvědčili, aby nás přišel vyzvednout, a neakceptovali jeho nápad, že se vrátíme k autu podle modrých fáborků, které v mokřadu při večerním návratu pro naši ranní cestu rozvěsí. Klidně se mohlo stát, že bychom tam bloudili dodnes. To v lepším případě, hrob v mokré rašelině nechtěl mít nikdo z nás.

Bohužel se mi asi nepodařilo úplně výstižně zaznamenat to, co jsme během pár hodin u tetřívků prožili. I když jsem si své pocity podobně jako na každé cestě v každé volnější chvilce heslovitě zapisoval do iPhonu, věrně přiblížit zážitky z pozorování přírody asi nejde nikdy. Vím, že při fotografování přírody přijdou další čerstvé novinky, které úžasné ráno s tetřívky přebijí. Tyto řádky tedy píšu i pro sebe, protože za pár měsíců už nebudou vzpomínky tak živé.

Související odkazy
Tetřívek obecný, mrazivá mlha
Tetřívek obecný, souboj u brány Šumavy
Ostrov Texel, krátké ohlednutí
Plameňák růžový, Camargue, Francie
Camargue, za plameňáky do Francie
Ostrov Runde, průvodce fotografa
Ostrov Helgoland, nejen za terejem a tuleněm
Poštolka rudonohá, kolonie u proskleného posedu
Tenkozobec opačný, se zobákem nahoru
Kulíšek nejmenší, schovávaná na Šumavě
Mandelík hajní, opožděná sezona
Bažant, který se vůbec nebál
Tenkozobčí láska v posledních paprscích
Špaček obecný ve svatebním, na berlínském trávníku
Datel černý (Dryocopus martius), na Studenci
Puštík bělavý, jak jsem fotil sovu na Šumavě

Seznam všech článků publikovaných na NaturePhoto.cz


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 16.5.2011

 

Fotografie ve větším formátu (1000px) je možné si prohlédnout i v Portfolio Tetřívek obecný, po kliknutí na tento odkaz.

 

 

Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 6:31:33, Bergslagen (Švédsko)  Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 6:28:33, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 6:54:01, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 6:27:49, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 8:04:00, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:09:19, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 6:51:00, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:57:44, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 6:14:57, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:57:17, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 8:10:29, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:47:48, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:10:19, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:08:16, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:57:18, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 8:17:16, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:55:21, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 6:53:03, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:53:00, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 8:08:41, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:49:43, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:44:37, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 6:51:11, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 6:56:27, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:05:40, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:07:40, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:48:31, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 6:50:40, Bergslagen (Švédsko) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Tetřívek obecný (Tetrao tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 22. dubna 2011 7:21:24, Bergslagen (Švédsko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
16. 05. 2011 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(21 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Rostislav Stach
Parádní, tohle se u nás nenafotí...
kristýna
super fotky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
T-R: To se vůbec nevylučuje, oboje si užiji vždy poměrně intenzivně!
T-R
Krásné fotky. Jen by mě zajímalo, zda se cítíte víc jako fotograf nebo milovník přírody? :)
Riso
Aha jasan, dik, aj som si myslel, ze to tak nejak bolo, no vrtalo mi to v gebuli :) Dik za vysvetlenie...
Riso: Téměř ve všech případech byl na pětistovce ještě TC Canon 1.4x, zapomněl jsem ho do EXIFu vygenerovat. Proto výsledné ohnisko 700 mm.
Riso
Zdravim, fotky su fakt uzasne, no chuda samicka ;-). Chcel by som sa ale spytat preco je na Canon 5D MkII ohnisko z objektivu 500mm f/4 prepocitana este na 700mm ked MkII je FF a nenasiel som tam pouzitie extendru. Dik.
Tak, moje oči se zase jednou dosytosti napásly, ale tentokrát se mi výjimečně nejvíc líbí ty detailní fotky, takhle krásně jsem si tetřívkovo peří asi ještě nikde neprohlédl :) Extratřída!
Opravdu krásný...!!!!!
Díky všem, jsem moc rád, že tetřívci líbí. Připravil jsem je i větším formátu - http://www.naturephoto.cz/portfolio/tetrivek-obecny-svedsko.html
Skvělé záběry Ondro, článek jsem sjel jedním dechem! Díky... :)
Jirka Valenta
Moc pěkné fotky a určitě krásné zážitky.
Michal: Být to v Brdech, tak se tam v půli března zahrabu a zůstanu až do konce dubna. Škoda, tetřívci by se tam myslím neměli špatně...
Snad bych se slastí i poslintal :-D Hezký Ondro!
Michal Kupsa
Pekny Ondro, fakt moc pekny. Jen jsem v prvni moment myslel, ze je to na Brdech.
Parádní postřeh z terénu ! A hlavně záběry tetřívka i s jeho stanovištěm.
Pavel: Podobně pestře ze široka (tedy, snažil jsem se) zpracované mám ještě "trumpety" od jezera Hornborga. A co je trumpeta? Tak před časem Petr Bambousek překřtil jeřáby popelavé (sedí to dokonale).
Ahoj Ondro, tak ta první a třetí mě dostaly asi nejvíc! Parádní fotky a super čtení. Ostatně jako vždy :) Fakt paráda! Máš ještě nějaké jiné připravené zvířecí úlovky ze Švédska?
Není co dodat...Perfektní... :)
Martin Platil
Nepíši komentáře k článkům, ale zde udělám vyjímku - gratulace k úlovku :-)
pali hradisky
Caffo, niektoré sú fakt parááááádne ...