Kolibřík na hnízdě, trochu jinak

Občas si fotograf něco vysní, má jasnou představu o výsledné fotografii, dlouho po tom prahne a když se dočká, není to ideální. Ačkoli má co chtěl, podmínky jsou takové, na které rozhodně připraven není. To byl i případ kolibříka s mláďaty na hnízdě, o kterém vám napíšu dnes.

Sen o kolibříkovi na hnízdě
Bylo to na ostrově Martinik v roce 2003, kdy jsem poprvé z blízka viděl rychlé třepotání křídel, které tak charakterizuje kolibříky. Po dni s nimi strávenými jsem si říkal, jak asi malá musejí být jejich čerstvě vyklubaná mláďata, když oni sami mají pouhých několik málo centimetrů.
Od té doby jsem ve střední Americe navštívil několik míst, kde jsem fotografoval kolibříky a vždy jsem si na svojí touhu z prvního dne pozorování vzpomněl a vždy nějaký čas věnoval i hledání obsazeného hnízda. Vždy bez úspěchu, kolibříci mají obvykle hnízda vysoko v korunách stromů a lézt ve větvích se mi nikdy nechtělo. Nejblíže svému snu jsem byl několikrát v kostarické rezervaci Monteverde, kde jsem našel několik prázdných hnízd. Smůla.

Kolibřík zelený (Colibri thalassinus) Kolibřík zelený (Colibri thalassinus) Green Violet-ear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + mezikroužek Kenko 20mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ano (3x externí Canon 580 EX II), Vytvořeno: 20. února 2008 15:18, Savegre (Kostarika)Když se štěstí usměje
„Jé podívej, támhle si sednul kolibřík“, takto to z úst mojí ženy Marty začalo. Byl jsem překvapen, co dělá kolibřík na terase našeho dočasného domova, ale jen do té chvíle, než jsem zjistil, co ho k nám tolik přitahuje. Blízko pod stropem bylo na proutěné lampě vystavěné asi 6 cm velké hnízdo kolibříka. Chuchvalec mechů, drobných vláken rostlin a snad i pavoučích sítí, byl pevně přichycen ke stěně lampy ani ne 5 centimetrů pod dřevem obloženým stropem. Když kolibřík za naší přítomnosti rychle odlétl, přinesl jsem si židli a do hnízda nahlédl, byli tam! Dvě kolibříčí holátka, s ještě zalepenýma očima, ani ne 2 cm veliká. Euforie. Konečně, kolibřík na hnízdě a krmí mladé!

Atelier uprostřed pralesa
Nadšení bohužel ihned vystřídalo trauma, „...vždyť tohle přece nejde fotit, ke hnízdu se nedostanu, tma je tu jako v pr..li, není se kam schovat a v pozadí hnízda je ze všech stran překližka“. Schován za oknem s výhledem na hnízdo jsem začal přemýšlet. Vzpomněl jsem si, co jsem psal v několika článcích, „v životě zvířat neexistuje nic, co nejde vyfotografovat, je jen k tomu potřeba hodně času“. Času jsem měl dost, ze Savegre jsme měli odjíždět až druhý den. Měl jsem více jak šest hodin.
Když zděšení opadlo, ihned jsem věděl, že jedinou cestou jak dostat do tmavého místa světlo, je provizorní ateliér s několika blesky. To nebyl problém, jelikož jedním z cvičení na mém kostarickém workshopu byla stavba ateliéru pro fotografování letovek kolibříků. Blesky jsem měl. Stejně tak z domova dovezené papírové pozadí zelené barvy bylo pro zakrytí nevzhledného dřevěného pozadí to pravé.
Protože blesky na stativech nedosáhly až do úrovně hnízda, improvizuji a rozkládám je na donesené židličky, pod úhlem 45° směřují k hnízdu ve vzdálenosti asi 1 m. Fotografické pozadí, jsem pak přichytil lepící páskou ke stropu, asi půl metru za hnízdem.
Možností, jak toto rozestavit bylo mnoho, ale tak nějak intuitivně to vyšlo hned napoprvé. Protože už mám s fotografováním velmi lesklých kolibříků zkušenosti, používám mléčnou rozptylku Sto-fen a ať je bleskové světýlko ještě měkčí, balím blesk do bublinkové folie. Dvě skupiny blesků (A: dva blesky na kolibříky a B: jeden blesk na pozadí) byly ovládány řídící jednotkou na těle fotoaparátu.

Makroobjektivem na kolibříka
Jak je z poslední přiložené fotografie patrné, na teleobjektiv to rozhodně nebylo. Jako dokonalá alternativa posloužil objektiv Canon EF 200mm f/2.8 L USM, na který jsem kvůli snížení minimální zaostřitelné vzdálenosti namontoval mezikroužek Kenko 20 mm. Tuto sestavu občas používám i na fotografování motýlů a vážek.
Stativ už žádný nezbyl, jako opora mi proto dobře posloužil strop terasy, o který jsem opřel dlaň s fotoaparátem. Na těle Canon EOS 1D Mark III nastavuji ISO 800 (ať není světlo blesků tolik dominantní, clonu f/7.1 (ať se do hloubky ostrosti vejde kolibříčí maminka i s mláďaty) a čas 1/160 sec (to by snad mělo stačit a s oporou to snad i udržím).

Tak poleť ptáčku, poleť
Za oknem s výhledem na hnízdo jsem pak čekal na kolibříka. Byla to jediná možnost, jak nechat maminku sednout k mladým. Když jsem totiž postával u hnízda (ve skutečnosti spíše horečně stavěl aparaturu), samička mě pozorovala z nedalekých keřů, v mé přítomnosti by se do hnízda nevrátila.
Jak kolibřík sednul do hnízda, opatrně jsem prošel dveřmi, vylezl na židli (opět dobře patrné z poslední fotografie), zapřel ruku o strop a fotil. Slastná chvíle, krmení kolibříků v hledáčku fotoaparátu, trvala asi 10-15 vteřin.
Přestože fotoaparát zvládá 10 snímků za sekundu, bylo k ničemu, kvůli dobíjení blesku v sérii je potřeba exponovat tak jeden snímek za sekundu, ať se najednou dobijí a jsou na další záběr připravené všechny.

Kolibřík zelený (Colibri thalassinus), Green Violet-ear Kolibřík zelený (Colibri thalassinus), Green Violet-ear výřez fotografie, Autor: Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2.8 L USM + mezikroužek Kenko 20mm, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 260 mm, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ano (3x externí Canon 580 EX II), Vytvořeno: 20. února 2008 15:18, Savegre (Kostarika)Modelka workshopová
Nejdříve jsem koketoval s myšlenkou, že si nález snad nechám pro sebe, ale pak ve mě zvítězil „dobrák Ondra“ a všichni účastníci workshopu se u hnízda v improvizovaném ateliéru vystřídali.
Trochu jsem se o kolibříky bál, nešlo u hnízda příliš dlouho strašit. Když jsem nebyl schován, posedávala samička na okolních stromech, jak jsem se šel schovat, začala mláďátka napájet. Pořád jsem bral na zřetel, že se už kvůli našemu focení třeba k mladým nevrátí. Tolik riskovat kvůli focení se nevyplatí.

Souvisejí odkazy
Kolibřík, divadlo na dešti
Fotografie kolibříků ve Fotobance
Portfolio Kolibříci
Zpráva z poslední cesty po Kostarice

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 24.6.2008

Ateliér trochu jinak... Ateliér trochu jinak... Provizorní ateliér na terase našeho bydlení, tři stativy s blesky, ke stropu přilepené zelené pozadí, autor příspěvku na židličce fotografující kolibříka v hnízdě umístěném na lampě...

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
24. 06. 2008 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(20 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

NADHERNY. Mame jich zde v Kalifornii more. Mam krmitka na balkone a celi brok si jich uzivame pozorovat.
absolutní paráda!
apropo-200-ku už mám natrvalousazenou v batohu :-)
Honza
Vladimír Bělohradský
Tak to jsem měl špatnou
informaci. To se omlouvám. :-) Tak mě napadá, nějaká lit. o práci s
mezikroužkama? Asi před rokem jsem hledal a nic nenašel. Inernetové
články které jsem našel to moc podrobně nerozebírají. Jenom to obecně
známé, že zkracujou ostřící vzdálenost a taky že snižují světelnost. Ale
o kolik který, to by mě zajímalo.
pali hradisky/www.trpas.com
keby medzikrúžok
predlžoval ohnisko...to by bola pecka...načo telekonvertor za 7litrov
ked 20mm medzikrúžok stojí tisícku?

vlado f pohode... budem
mudrovat, ale medzikrúžok ti len skráti zaostrovaciu vzdialenost
Vladimír Bělohradský
Měl jsem za to že i mezikroužek se započítává do výsledného ohniska tj.
220mm. Mohu se mýlit, v tom případě se omlouvám za rozruch. :)
pali hradisky
vladimir...a ako sa tam
započítava medzikrúžok??? to ti z 200fky urobi 180tku??? dajak tomu
nerozumiem :)
Vladimír Bělohradský
Ahoj! Brnklo mě přes oč,i hodnota EQ 35mm
.. není započítaný mezikroužek ;-)
Pavel Šťastný
Supr,
díky. To sem myslel, že to bude míň ;-)
Pavel Šťastný: Tuším, že s
tím mezikroužkem se to mohlo o tak 30-40 cm zkrátit, normálně je to
150 cm. A že si samička našla divné místo pro hnízdo, asi měla pocit, že
ji tam žádný predátor neohrozí, to je pro ptáky asi jediné
kritérium.
pali hradisky
jj...vymakat kompoziciu, pozadie, ostrost...si v
tom macher no...co si budeme nakecavat. a este kusok toho fotostastia a
nic viac netreba....
Pavel Šťastný
Že se
usídlili zrovna tam :)

Můžus e zeptat na jakou vzdálenost zaostří
200/2,8L USM II s tim mezikroužkem 20mm?
To je až k nevíře v
jakých podmínkách dokážete improvizovat a udělat super fotky!

Na
vašich fotkách je skutečně vidět jak moc pro ně dokážete
udělat!

Gratuluju!
Radek D.: K
souboji ma nejblíže toto -

http://www.fotoaparat.cz/g/08/03/31/511306_4a99e.jpg
- ale určitě
to není ideální. Ostantě, ono těch momentů že života kolibříku k focení
je spousta, ale to bych se k mim musel vždy na zimu přestěhovat :-)
Radek D.
Je tedy
vubec nemam predstavu jak dlouho jsou v hnizde... ale asi si zažili to
je pravda :( Ted jeste vyfotit nejaky ten souboj samečků... Co já vím
tak spolu sokove sokujou u kolibriku nebo se pletu?
Radek D.: Když si
představíš, jaký asi měli večer, když se po nás nastěhovbali nějací
Amíci a rozhodli se večer číst knížku na terase pod rozsvěcenou
lampou... ani nemyslet :-(
Jirka Š.
mě se taky druhý taky líbí více :o)
obě jsou ale super.
Radek D.
Jo jo... to je fakt sila. Ty
chudacci meli na Lampe peknou diskoteku. Fotky jsou fakt bezva!
Hubert Poláček
Jo :) Poradil si si krasne,
a bolo to dobre stastie. Fotka cislo 2 sa mi paci viac.
Vladimír Bělohradský
Fantastické!! Ty fotky jsou naprosto úžasný! S tím jak se kolibřice
bála mě napadlo, že jste mohl zkusit fotoaprát nějak narafičit a ovládat
ho z notebooku pomocí WiFi. Ale to by jste asi musel použít stativ a
jeden z těch blesků přilepit izolepou na zeď nebo podobně. Každopádně
gratuluju k vyplnění snu, ty fotografie jsou opravdu nádherný.
Petr Bambousek
Tak
to je Ondro nářez :-)