Špaček obecný ve svatebním, na berlínském trávníku

Od mého prvního fotografování špačka obecného ve svatebním šatu už uběhlo pět let. Od té doby jsem je naháněl mnohokrát, byla to fajn zábava, bohužel výsledky nikdy neodpovídaly vynaložené snaze. Buď nebyly dobré světelné podmínky, nebo se mi k nim nedařilo přiblížit. O to více mě potěšilo vyloženě náhodné, a krátké, fotografování špačků v Berlíně.

Špaček obecný (Sturnus vulgaris) Špaček obecný (Sturnus vulgaris) European Starling, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno v leže z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 10. dubna 2010 15:59:46, Berlin (Německo)Do Německa s plnou polní
Na německou vernisáž mé výstavy jsem jako tradičně vyrazil s „plnou polní“, vždy připraven, kdybych potkal nějaký vhodný objekt k fotografování. Vyplatilo se, na čerstvě zeleném trávníku lehce skrápěném jarním deštíkem se pásla skupina šesti špačků a jejich nádherné lesklé duhově černé peří svítilo do okolí. I díky krásnému rozptýlenému světlu, od slunce svítícího do deště. Ani na chvilku jsem nepřemýšlel, vytáhl jsem fototechniku a k údivu spořádaných Berlíňanu ulehl do trávy a začal se plazit do blízkosti špačků. V podobných případech, často v centru měst, je nutné se povznést na pošklebky hlavu si málem ukroutivších domorodců a soustředit se na opatrné přibližování k fotografovanému druhu.

Canon 5D Mark II
V poslední době u sebe pozoruji neobvyklý jev, když si mám vybrat, co mám dát na pětistovku za tělo, častěji volím díky dokonalému obrazu Canon 5D Mark II před tělem 1D Mark III. Raději se smířím s tím, že mi nějaký moment uteče. Nejinak to bylo v sobotu, použil jsem full frame a nelituji. Co senzor „pětdéčka“ pobral je neuvěřitelné. Kresba v úplných světlech a stínech do posledního pixelu.

V blízkosti špačků
Špačci počkali, když jsem byl v klidu, došli ke mně až na čtyři metry. Snad jen dvě vady fotografování mělo. Při pastvě byli špačci neustále v pohybu a špatně se při malé cloně ostřilo jinam než na střed a díky žalostným 3 sn./s mi utekly záběry, kdy si špaček hází do zobáčku nalezenou potravu. Třeba budu mít štěstí příště, rozhodně využiji příležitosti fotografovat tyto krasavce i v budoucnu.
Pozn. Za špačkem obecným nemusíte nutně do Berlína, lze jej potkat v Česku i jinde v Evropě.

Související odkazy
Datel černý (Dryocopus martius), na Studenci
Šumavské sýkorky z promrzlého krytu
Vlha pestrá, v makových květech
Puštík bělavý, jak jsem fotil sovu na Šumavě
Tetřívek obecný, souboj u brány Šumavy
Ledňáček říční, drahokam české přírody

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 13.4.2010

Špaček obecný (Sturnus vulgaris) Špaček obecný (Sturnus vulgaris) European Starling, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno v leže z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. dubna 2010 16:02:16, Berlin (Německo)  Špaček obecný (Sturnus vulgaris) Špaček obecný (Sturnus vulgaris) European Starling, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno v leže z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 10. dubna 2010 15:58:23, Berlin (Německo) Špaček obecný (Sturnus vulgaris) Špaček obecný (Sturnus vulgaris) European Starling, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno v leže z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 10. dubna 2010 16:04:23, Berlin (Německo) Špaček obecný (Sturnus vulgaris) Špaček obecný (Sturnus vulgaris) European Starling, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L USM + TC Canon 1,4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 700 mm, fotografováno v leže z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 10. dubna 2010 15:59:44, Berlin (Německo)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
13. 04. 2010 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(9 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

j.cvrk
ten kdo skutečně miluje (naturephoto) je vždy připraven :)

když budeš tak nařikat, nakonec si koupíš 1ds
Je opravdu obdivuhodné, jak krásně se dá zachytit i takto "obyčejný" běžný pták. Na zeleném trávníku jim to sluší. Jen bych se zeptal, zda při použití TC 1,4 byl využit AF nebo jste ostřil manuálně. Děkuji.
Ten poslední má dobrý výraz - něco jako "Co mi to sem leze??":-) Pěkné Ondro!
Jiří Zuzánek
Děkuji za info. Asi si vyrazím do města příště s foťákem a opět přivezu plnou kartu holubisek :-)
Ahoj Ondro. Do hajzlu! :-) Minulý víkend jsem je naháněl u nás na wenkoeě a vždy se mi vysmáli... Takže teď si mne pěkně naštval... Máš to vážně pěkný. Povedlo se ti to moc!
Honza
nádhera!
Jiří Zuzánek: Bylo to uprostřed města, kde je spousta lidí, jejich přirozená divokost byla potlačena. Jejich trpělivost bych přirovnal našim kosům, i když bych se k nim jinak než vleže asi nedostal. Holoubci to úplně nebyli :-)
Jiří Zuzánek
Super, tak to musím v brzké době vyzkoušet, bohužel po okolí si také všímám jen spousty špačků na stromech, ale určitě se na zemi nějaký najde. Jen bude fuška se k němu přiblížit. V Berlíně mají ty špačky poloochočené, né ? To vypadá jako holuby u nás :-)
Ondro,jsou naprosto perfektní.U nás na dvoře máme 3 velké jasany a slétají se na ně celá hejna Špačků,jsou jich 100ky.Bohužel vysoko,tak 20metrů a na zem se jim nechce.Nejvíc se mi líbí 2 a 4 ,ale i ty ostatní nemají chybu,gratuluji