Čápi na hnízdě v přímém přenosu

S dostupností techniky přibývá míst, odkud můžete sledovat chování zvířat v přímém přenosu. Jedno takové jsem si byl v reálu prohlédnout o víkendu v jihočeském Makově. Na hnízdě tu před vylíhnutím zahřívají vejce čápi.

Pár čápů bílých na hnízdě, záběr z kamery v Záchranné stanici živočichů v Makově Zastávka v Makově u Písku
Ani si nepamatuji, kdy a kvůli čemu jsem si s Liborem ze záchranné stanice poprvé psal. Pravděpodobně to byla nějaká konzultace ohledně vhodné techniky pro fotografování zvířat. To jsem ještě netušil, jakého pohodového a přírody znalého člověka jsem poznal. V neděli odpoledne jsme u něj na zahradě, obklopeni zvířaty, strávili s rodinou krásné odpoledne. Přestože jsme se viděli poprvé, jako lidé, kteří mají blízko k přírodě,jsme si měli o čem povídat. I když byla zastávka v záchranné stanici v Makově hlavně záminka k cestě za omrknutím orchidejí, kolik jim zbývá do květu, moc jsme si návštěvu užili. O fotografické technice nepadlo ani slovo.

Čápi na hnízdě v přímém přenosu
Kromě hendikepovaných živočichů v prostorných voliérách má Záchranná stanice v Makově jeden unikát, na hnízdě čeká na svá mláďata pár čápů bílých. Již v minulosti vyvedl pár mnoho zdravých mláďat, která na konci sezony odlétla na jih, ale letos to budou mít s jednou novinkou. Počínání čapího páru na hnízdě trvale přenáší do celého světa kamera. Máte tak skvělou příležitost vidět čapí rodinku v přímém přenosu. Samička čápa (jenž nemá jedno křídlo) právě sedí na vejcích a někdy okolo 12. května by se měla objevit malá čápátka.

Stránky s čapím vysíláním

Přímý přenos můžete sledovat na tomto odkazu, osobně však doporučuji zobrazit si přenos z hnízda v přehrávači na celou stránku, neunikne vám další dění. Třeba přikrmování pěvců na krmítku, kteří se zde v několika druzích pravidelně zastavují.
Pokud vám přenos nebude fungovat, doporučuji nainstalovat vhodný kodek, na který je na stránce odkaz, pak už musí běžet čapí televize každému. Z vlastní zkušenosti musím přiznat, že když dělám na počítači, a je ještě světlo, po chvilkách čápy šmíruji.

Sovisející odkazy

Záchraná stanice živočichů Makov
Webová kamera - aktuální přenos z hnízda

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 28.4.2010

 

Čáp bílý (Ciconia ciconia) Čáp bílý (Ciconia ciconia) White Stork, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 200mm f/2 L IS USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 19. července 2008 9:22:57, Vienna - Schönbrunn (Rakousko) Čáp bílý (Ciconia ciconia) Čáp bílý (Ciconia ciconia) White Stork, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 20D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 640 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 15. dubna 2007 7:21, ochočený pták, Milovy (ČR) Čáp bílý (Ciconia ciconia) Čáp bílý (Ciconia ciconia) White Stork, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 20D, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 640 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3 EV, Blesk: ne, Vytvořeno: 15. dubna 2007 6:58, ochočený pták, Milovy (ČR)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
28. 04. 2010 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(9 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Já bych rád dodal k Ondrovu článku, že na krmítku se pravidelně zastavuje i samička strakapouda velkého. Což nebýt zachranné stanice Makov, nikdy bych ji takhle zblízka neviděl.
Info z Makova: jen pro upřesnění, náš účet organizace tam nesmí být, protože by to muselo ministerstvo financí schválit jako sbírku... proto je tam schválený celorepublikový účet pro všechny stanice, s tím, že se jednotlivé stanice odlišují právě variabilním symbolem.Tolik pro upřesnění.Díky za vaši podporu.Libor Šejna, Makov
Paráda. Také je to pro mne přínosem. Chtěl jsem poslat nějakou korunku co mi zbyla na účtu, ale nechce mě pustit variabilní symbol. Píše to, že 1802 je neplatný.
Také je těch účtů na webu víc (ještě jeden v kontaktech) a to už na mně nedělá nejlepší dojem. Když chce někdo pomoct, jeden účet musí stačit. Takhle to spíš odrazuje.
Jinak dík za další zajímavost.
Napsáno toho mám na knihu, jen není čas to ve větším vkládat. Občas dám něco přednostně. Tento projet si to zasloužil, vážím si lidí, který obětují čas pro něco podobného. Někomu to udělá radost.
Thomas
Ondro to nemas o cem psat? tohle mi prijde fakt bida vzdyt pri tom co fotis a cestujes musis mit plnou hlavu super veci? Trebas ta Francie byla super ale posledni dobou pises ty clanky nejak kratky? sorry a nezlob
Daniel Černý
Jarda: Jardo Jardo ty jsi ale .... viď?
Je to moc super odkaz díky Ondro za něj:)
Ahoj Ondro, ta kamera je super, celé odpoledne ji mám puštěnou na druhém monitoru. Pracuji a přitom jsem v přírodě. Paráda.

Jirka
Jarda
webove kamery a upoutavky na ne uz melo u nas nekolik webu, napr. vim o Honzovi a Liborovi, dokud meli spolecny web, takze opet zadna nova invence, hodne toho uz tady bylo.
To se mi líbí,díky Ondro.Sledovat čápy live bude určitě zábava,pokud bude dost času.Mám je rád,už je dlouho sleduji nedaleko od domova (Mirošov okr.Rokycany a Spálené Poříčí okr.Plzeň jih).Hnízdí tu na starých komínech,ale sledovat je ze země není to pravé jahodové.Přijde mi to jako dobrý nápad