Tetřívek obecný, souboj u brány Šumavy

„Když se štěstí unaví, sedne i na vola“. Toto rčení se mi v souvislosti fotografováním přírody vybaví, když si vzpomenu na dnešní ranní zážitek. Přestože mám hodně fotografií dlouho připravovaných a vyloženě vyčekaných, jsou akce ze života zvířat, které pouze z velké dálky vidím a říkám si, třeba příště. Z opačného konce je dnešní štístko z fotografování tetřívků na Šumavě.

Obtížné hledání přírodního krytu
Jsou čtyři hodiny ráno, zvoní mi budík, rychle beru fotobatoh a za deset minut jsme s Pavlem u auta. Šumavské tokaniště tetřívků obecných (Lyrurus tetrix) důkladně zná, vždyť má nedaleko chalupu. Ačkoli jdeme od auta pouze kousek, v bezměsíčné noci pouze pod hvězdami nalézáme drobný přírodní kryt ve škarpě pouze s obtížemi. I nasoukání mi činí drobné potíže, uvnitř je však útulno. Ačkoli je slabě pod nulou, vím, že tu vleže čtyři hodiny vydržím. Poslední úpravy, sláma na stříšku a do blízkosti objektivu a už se loučíme, na studené louce zůstávám sám. Když mi Pavel přeje hodně štěstí, příliš v něj nedoufám. Svého jediného tetřívka jsem viděl v ZOO v Bavorském parku, kde příliš životními projevy neoplýval. Říkám si, že už jen slyšet jejich tok, bude zážitek, který mě uspokojí.

Když skřivan zavelí
Hned v první minutě se ozývá skřivan a příroda šumavské louky se začíná probouzet. Skrz oko maskovací sítě tuším siluetu jelena, ale ani se nepokouším obracet na druhou stranu. Hlavně se nehýbat, ať tetřívky od příletu na tokaniště neodradím. Skřivánčí ranní píseň netrvá ani 15 minut, jeho hlas utichne. Tmavým klidem se po chvilce rozezvučí plácání křídel, ano, nemůže to být nic jiného, jsou tady. Nemám výhled a je tma. Ale tuším, vlevo od krytu jsou ve vzdálenosti 50 m minimálně dva tetřívci. Přestože mi bylo teplo, vzrušením jsem se rozklepal. Kde je ksakru to světlo, cožpak dnes to slunce nevyjde?!
Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. dubna 2009 7:06:37, Prachaticko, Šumava (Česko)Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. dubna 2009 7:05:25, Prachaticko, Šumava (Česko)Když daleko je opravdu daleko
Už mi po dvou hodinách tuhne pravý bok na kterém ležím, ale tetřívci se procházejí a tokají skutečně daleko, 60 metrů je daleko i na pětistovku s telekonvertorem 1.4x, škoda, právě nyní by jim to v první paprscích slušelo. Už tak jsou jejich krátké přelety a poskakování atraktivní na koukání. Pokud se ovšem právě tetřívci neusadí na druhé straně krytu. Už nyní vím, že jsou pouze dva, to ještě nevím, že se k nim přidá samička a začne rvačka.

Tahle samička bude moje
Přibližně okolo sedmé hodiny ranní tuším, že se opravdu něco začíná dít. Do společnosti tetřívků přiletí samička. Jen si to uvědomím, začínají tanečky se zobákem skloněným k zemi a ocasními pery doširoka rozevřenými. Netrvá to ani čtvrt minuty a samečci se začnou nelítostně řezat. V přírodě jsem strávil hodně času, ale něco podobného jsem nikdy neviděl. Silnější tetřívek (na prezentovaných fotografiích ten vlevo) zobákem vytrhává peří druhému takovou rychlostí, že vytržené ani nedopadne na zem a už má v zobáku další. Vzdálenost je nyní ideální, když tetřívci roztáhnou křídla, vejdou se tam oba. Jen to nepokazit, nebylo by to poprvé. Kontroluji expozici, ISO 800, f/7.1, čas 1/1600, jo to by mělo vyjít. Řežba trvá dlouho a tetřívci se z horizontu v boji přibližují ke mně. U poměrně pohodového fotografování zjišťuji jeden limit, fotoaparát nestíhá ukládat, přeci jen rychlostí 10 snímků za sekundu, přibývají tetřívci na kartě opravdu rychle. Chtělo by to kartu s rychlejším zápisem, takto foťák ukládá, místo aby fotil. I přesto, se něco zachytit povedlo.

Tohle jsem si nezasloužil

Když akce za přihlížení samičky skončí, dochází mi, čeho jsem byl svědkem. Jsem v rozpacích, vždyť Pavel sem chodí tři roky a něčeho podobného svědkem nebyl. Tohle jsem si nezasloužil. Z myšlenek mě vytrhává vybrování telefonu v kapce; „Jsou v pryč“, hlásí mi Pavel, který celou akci viděl z dálky dalekohledem. Když opouštím kryt, modlím se, aby na kartě něco bylo. Bylo.

Článek doprovázejí fotografie narychlo zpracované, pouze ořez do 20% a Kontrast automaticky, až se dostanou na řadu, pohraju si s nimi pečlivěji. Mám skluz, snad někdy na podzim…

Související odkazy
Hlas tetřívka obecného

Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. dubna 2009 7:06:37, Prachaticko, Šumava (Česko) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. dubna 2009 7:06:57, Prachaticko, Šumava (Česko) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix), Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix), Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. dubna 2009 7:07:09, Prachaticko, Šumava (Česko) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. dubna 2009 7:07:10, Prachaticko, Šumava (Česko) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Tetřívek obecný (Lyrurus tetrix) Black Grouse, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 26. dubna 2009 7:07:13, Prachaticko, Šumava (Česko)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
26. 04. 2009 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(10 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Radek Demjan
Dobry clanek, zejmena posledni odstavec me dostal :( holt
stesti je stesti)

Pekne fotky, at se dari!

Zdravim.
O tomhle sním od dětství, co
jsem četl Lesní noviny od Vitalije Valentinoviče Biankiho... Kolibříci a
exotika jsou krásní...ALE TOHLE JE NÁŘEZ A ZÁŽITEK!!!
Neskrytě závidím! Ondro blahopřeji!
Jedním slovem "SUPER!" závidím a přeju
Moc hezký článek. Tohle by se v Přírodě
vyjímalo.... ; ) Opravdu velice hezky napsané, smekám. Po cizokrajných
ptácích svěží změna. Fotečky super, pomalu ale jistě se z tebe velice
solidní "pisálek" v oblasti fotografie přírody. Už nyní se těším
na text z dalšího českého fotolovu.., přeci jen, divočina Česka (potažmo
centrální části Evropy) je mi daleko bližší, než exotika, no a proto pro
mě není větší radosti, než zjištění, že máš krom cizích krajů místo i na
"czech wildlife" ; )
pali hradisky | trpas.com
tha ty si jaký truhlík ... luxus ondrej,
fakt luxus ...

pali
honza
tou
pokorou a originalitou jsem myslel stranky kolegy z prvniho
prispevku, mozna to vyznelo jinak.
Evžen Takač
Ahoj Ondro.
Koukám jak se dnes pěkně dařilo a doufám, že jsi si to
řádně užíval.
honza
Moc pekne fotky a urcite moc
perfektni zazitek.Neda mi to abych neokomentoval prvni prispevewk do
diskuze. Precetl jsem si koment nize a kouknul na stranky kolegy , ktery
se trochu vytahuje. Nevim proc ale mam dojem ze ten jeho web i vsechno
okolo je tak trochu okopirovane od Vas. Neco ve stylu ty mas trabanta
tak ja musim mit skodovku-))). Trochu pokory a originality by
neuskodilo. Dobre svetlo vsem.
Zdenek
Zdravim
Ondro, super fotky, jen co je pravda. Velmi pěkné světlo. Co jsem měl
možnost slyšet od myslivců, tak na Šumavě bylo tento týden obrovská
sposuta fotografů. Tetřívků, musím potvrdit, bylo letos celkem hodně.
Jinak těch podobných fotografií najdete na webu celou řadu, jen nejsou
tak známí a oblíbení k fotografování, protože jsou u nás celkem vzácní a
jen tak se k nim nedostanete. Mějte se
Ahoj
Ondro ten Pavel to byl určitě Pavel Bače vid? Byl s námi na podzimním
workshopu v Herálci byl jsem s ním na pokoji. Výborný kluk a
znalec Šumavské přírody. Vypravoval mi o tomto tokaništi a jak je
složité tam fotografovat proto opravdu oceňuji tyto fotky. Zdravím
tebe i Pavla