Na telegrafním sloupu

Původně jsem měl v hlavě název titulku „Sex na telegrafním sloupu“, ale uvědomil jsem si, že nestojím o to, aby mi sem z vyhledávačů chodili návštěvníci, pro které by byl tento floridský příspěvek zklamáním. Ne tak pro vás, mám tu jeden zážitek s káňaty od silnice č. 41 nedaleko Everglades City na Floridě.

V Národním parku Everglades, jsme s kolegy strávili několik dní, i když to bylo bohužel zejména v blízkosti silnice a prašných cest. Ale i tam bylo spousta zvířátek, ke kterým jsme směřovali přední čočky našich teleobjektivů. Nejčastěji to byly volavky, anhingy, kolpíci, pelikáni, ledňáčci nebo i káňata. Především kvůli těm posledním jmenovaným moje oči pravidelně kontrolovaly telegrafní sloupy.

Káňata jsem takto fotil mnohokrát, ale znáte to, telegrafní sloup na atraktivitě snímku příliš nepřidá, většina fotek skončila v koši. Nechal jsem si pouze tuto, i když díky mé neschopnosti technickou kvalitou příliš neoplývá, barev a fotografického papíru by na ní bylo škoda.

Káně Gmelinova (Buteo magnirostris) Káně Gmelinova (Buteo magnirostris) | Roadside Hawk, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark II N, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM + TC Canon 2x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 1040 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 11, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: ne, Vytvořeno: 16. ledna 2007 10:35, NP Everglades, Florida (USA)Byla to typická ukázka toho, jak člověk zmatkuje, když zahlédne nějakou zvířecí akci a ví, že rozhodují vteřiny. Často se jedná o náhodu, kdy fotograf snímá něco zcela jiného.
Telekonvertor Canon 2x jsem při dosednutí samce na samici nasadil během asi 3 vteřin, ale v rychlosti manuálně zaostřit s ohniskem 1000mm je jen pro zkušené fotografy. Obzvlášť v případě, když se fotografovaný objekt hýbe. Žádná sláva, exponoval jsem 6 fotografií, ale bída, nejsou ostré, tato je nejlepší.

Poučení pro příště, určitě bych udělal lépe, kdybych ihned fotil s tím co jsem měl v ruce (Canon 400/5.6 L USM). Ptáci by byli menší ale určitě ostří, zejména díky fungujícímu autofokusu.

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 4.11.2007

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
04. 11. 2007 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
USAUSA
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář