Vlha pestrá

Jsou zvířecí druhy, jejichž pozorováním jsem strávil mnohonásobně více času než fotografováním. Buď nebyly ideální podmínky a prostředí, nebo byly návštěvy příliš sporadické pro vážnější práci. Typickým příkladem je překrásná vlha pestrá. K jejímu fotografování jsem se po čtyřech let studování pořádně dostal až minulý víkend.

Vlha pestrá (Merops apiaster) Vlha pestrá (Merops apiaster) European Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. července 2009 14:56:42, Púchov (Slovensko)

Get Flash to see this player.


Na krátkém videu je zachycena vlha pstrá na okraji hnízdní kolonie, jak po ulovení slupne šmeláka. Video bylo pořízeno digitálním fotoaparátem Canon EOS 5D Mark II.

Svatební cesta za vlhou pestrou

Byla to léčka. Pod záminkou krásné červnové svatební cesty v romantické krajině moravské Pálavy, jsme se s mojí ženou Martou vydali na týden na Moravu. Bylo to před třemi lety, ale pamatuji si to jako dnes. Z domova jsem měl připravenou mapu 1 : 50 000, kde byla pečlivě vytipovaná místa s možným hnízděním vlhy pestré. Lokality, kde by měly prostor pro hnízdění, hlavně ale dostatečný přísun potravy (čmeláci, motýli nebo třeba vážky). Nejčastějším pomocníkem byly satelitní mapy na internetu, avšak dostal jsem se k i ornitologickým zprávám o hnízdění od 50. let minulého století (v té době u nás začínaly vlhy pravidelně hnízdit).
Po příjezdu na „svatební cestu“, pak už stačilo jen všech 25 lokalit objet. Přestože jsem tímto způsobem našel pouze pět míst s obsazenými dutinami (dohromady skoro šestnácti hnízdních párů) , naježděných kilometrů nelituji. Našel jsem i zvířata a rostliny, které jsem do té doby v Čechách nikdy nepotkal (dudek chocholatý, břehule říční a další).

Když je fotograf více ornitologem
Následují roky jsem se na místa vracel s fotoaparátem, klidně jsem jej ale mohl nechat doma. Občasné návštěvy vlh byly spíše za pozorováním a studiem, kdy fotografovali hlavně kamarádi, které jsem pro cestu na Moravu vzal s sebou. Už tehdy jsem věděl, že tento překrásný pták s výraznými životními projevy chce do fotografie něco víc. Bohužel, podmínky nikdy nebyly takové, aby se to skutečně podařilo. Páření probíhala ve vzdálenosti třiceti metrů, hnízdění na příliš strmém svahu. Smutným příkladem může být i to, že jsem jednou prošvihl krmení mláďat (cesty na Runde). Desítky hodin strávené v krytu, nebo jen pod maskovací sítí, často v obtížně představitelném vedru, mi však nikdy nevadily. Každou minutku jsem se o vlhách pestrých dovídal něco nového. Vlhy jsem na Moravě a na Slovensku pozoroval přibližně na desítce lokalit, ale žádná nebyla taková, abych si řekl, „tak konečně něco vyfotím“. Až letos.

Vlhy pestré v makových květech
Minulý víkend jsem využil nabídky a navštívil hnízdiště vlh nedaleko Půchova. Na rozlehlé lokalitě tu 10 – 40 metrů od sebe hnízdí okolo 6 – 8 párů. Po časně ranním příchodu na lokalitu pro mne bylo obtížné vybrat dutinu, u které postavím na celý den fotografický kryt. Přestože byla pohodlnější místa, taková, kde by byli ptáci blíže nebo nebyli většinu dne v protisvětle. Zvolil jsem úplně jinou. Na křivé písčité hraně, kde jsem musel používat pětistovku s telekonvertorem a navíc tam, kde byly vlhy celý den v protisvětle. Důvod byl jediný. Za větvičkou, kde vlhy odsedávaly s úlovky, byla stráň s rozkvetlými máky. Podobně atraktivní pozadí bylo v místě letu vlhy do dutiny. S nadějí jsem doufal, že až odpoledne lépe zasvítí, mohl by se podařit nějaký atraktivní záběr. Není to úplně dokonalé, ale něco se povedlo.

Vlha pestrá (Merops apiaster)
O životě vlhy pestré, přestože je na území Česka a Moravy stále spíše hostem, by se dala napsat kniha. Článků s popisem druhu je ale spousta, udělali to před mnou jiní a lépe. Aktuálně doporučuji třeba letošní druhé číslo časopisu Naše příroda, kde je o vlze pestré rozsáhlý článek, který doprovází mnoho fotografií od kamaráda, Honzy Vebera. Další informace o vlze pestré přidávám do odkazů.

Související odkazy
Fotografování vlh na Sri Lance
Na vlhách beze zbraně, článek od Honzy Vebera

Vlha pestrá (Merops apiaster), v encyklopedii Biolib.cz

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 19.7.2009

Vlha pestrá (Merops apiaster), Vlha pestrá (Merops apiaster) European Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. července 2009 14:47:54, Púchov (Slovensko) Vlha pestrá (Merops apiaster), Vlha pestrá (Merops apiaster) European Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 11, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. července 2009 14:36:51, Púchov (Slovensko) Vlha pestrá (Merops apiaster), European Bee-eater Vlha pestrá (Merops apiaster), European Bee-eater Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. července 2009 16:10:27, Púchov (Slovensko) Vlha pestrá (Merops apiaster) Vlha pestrá (Merops apiaster) European Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. července 2009 14:58:10, Púchov (Slovensko) Vlha pestrá (Merops apiaster) Vlha pestrá (Merops apiaster) European Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 10, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 160, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. července 2009 15:13:38, Púchov (Slovensko) Vlha pestrá (Merops apiaster) Vlha pestrá (Merops apiaster) European Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 13, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. července 2009 11:24:44, Púchov (Slovensko) Vlha pestrá (Merops apiaster) Vlha pestrá (Merops apiaster) European Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. července 2009 16:26:13, Púchov (Slovensko)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
19. 07. 2009 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(13 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

ta fotka s tou vlhou jak má v zobáku toho motýla(druhu babočka bodláková) se mi moc nelíbí protože mám rád motýli všeho druhu(dokonce jsem se pojmenoval od můry z čeledi lišajovitých(sphingidae),jinak krásné obrázky,také znám vlhu núbijskou z asie a vlhu ozdobnou mislím že také z asie.
Roman Hradecký
Po
čase jsem se juknul na tvé stránky a tenhle design se mi moc líbí. Samo
sebou i skvělé fotky s popisem jejich vzniku. Ahoj a dobré světlo!
Ahoj Ondro, perfektní práce!
pali hradisky | trpas.com
ak pojdes nabudúce bezo mna, tak sediet budem ja :-)
Radek Demjan
Skutecne nadhera... ach joo
Roman Šlejmar
To jsou parádní
fotky!! Čekání se ti vyplatilo
Jirka Š.
povedená série Ondro. Předpokládám že už máš v plánu další focení
vlh? :)
Stefan: O tom násilí na
vlhách při hnízdění jsem četl, hrůza, dostat se mi ten magor do
rukou, tak si to klidně odsedím...
Karel Pagačík
Tak European mají
všechny v názvu tak tedy ta 16:10:27 :)
Karel Pagačík
Moc
pěkné fotky Ondro, další vyjímečná je tato" European Bee-eater".
Dle fotek okolo Půchova asi hodně ubylo vážek jsou to pěkný hladovci ty
mlhy :)
Stefan
Nadherne obrázky a kludny pozitivny
clanok k veci. Vitaj spat.. :-) Gratulujem k uzasnym ulovkom.
V
suvisloti s vlhami nemozem nespomenut kauzu oklo ich znicenych hniezd na
vychode Slovenska. Zatail to preslo len verbalnym odsudenim ale ci tam
uz policia nieco uzavrela sa neda dozvediet. Taketo clanky sa citaju
lepsie.Stefan
Michal | PhotoNature.cz
Po dlouhé době něco, co se mi opravdu líbí! Fakt
se ti to povedlo. Už se na ně taky těším. Měj se a gratuluji, Michal.
Petr Bambousek
Fakt krása!