Tenkozobec opačný, se zobákem nahoru

Některé zvířecí druhy jsou u nás běžně a v přírodě je občas potkáváme, některé však spatříme pouze náhodou. Při jarním nebo podzimním tahu, nebo v případě, že pátráním po nich strávíme dlouhé týdny. U některých druhů, pokud je chceme poznat více, je pak vhodnější vycestovat jinam do Evropy. Kde je jich více a mohou být k blízké přítomnosti člověka tolerantnější. Takovým druhem je i zajímavý tenkozobec opačný, za kterým jsme na jaře vyjeli do Holandska.

Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 6. května 2010 7:25:30, Vagejot, ostrov Texel (Holandsko)

Get Flash to see this player.


Na videu pořízeném digitální zrcadlovkou Canon EOS 5D je zachycen tenkozobec při čištění peří, v druhé půlce záznamu pak při sběru potravy.

Nepočetný obyvatel mělkých vod

Tenkozobec opačný patří mezi bahňáky a v Čechách se každoročně vyskytuje pouze několik párů a část z nich nepravidelně i zahnízdí. Tenkozobci u nás začali pravidelně v malém počtu vyvádět mláďata na začátku devadesátých let, po téměř čtyřicetileté přestávce. Tito jednoznačně identifikovatelní ptáci se nejlépe cítí na jižní Moravě a na Českobudějovicku, kde je více vodních ploch s mělkou hladinou. Vyhledávají bahnité břehy a vypuštěné rybníky. Mimo ČR pak především mořská pobřeží, písčiny a bahnitá slaná jezera.
Zjednodušeně lze říci, že v posledních letech v České republice zahnízdí 0 – 8 párů tenkozobců opačných. Pozitivním jevem je však to, že se jejich počty na našem území nenápadně zvyšují.
V okolních státech je situace různá. Na Slovensku jsou na tom s početností tenkozobců podobně jako my (stejně bídně, do 12 párů), v Polsku jen dva páry. Lépe jsou na tom v Maďarsku, kde se vyskytuje až 400 hnízdících párů, o něco méně v Rakousku (60 – 100 párů). Z našich sousedů jsou na tom nejlépe v Německu, kde hnízdí až 7000 párů tenkozobců. Pár tisíc jich podle mě bude i v Holandsku.

Jarní výprava za tenkozobcem opačným
Při cestě na holandský ostrov Texel, byl pro mě tento černobílý pták s charakteristicky nahoru zahnutým zobákem hlavním lákadlem. Přestože je ptačí život v období časného jara na ostrově i jinak bohatý, s tenkozobci jsem strávil času nejvíce.
Během prvních chvil na ostrově, jsem pod silnicí pozoroval první ptáky, kteří se pomalým krokem brodili v mělké vodě a se zobákem kmitajícím zleva doprava a zpět čeřili vodu. Bylo to pod násypem silnice, u vodní louže 60 metrů široké a 150 metrů dlouhé, kde jim společnost dělali rackové, rybáci, husice nebo ústřičníci. Už tehdy jsem si odechl, tenkozobci tu jsou. Při podobných cestách do poslední chvíle nevím, jestli druh, o který se zajímám, v cíli cesty opravdu najdu. Nemůže být pro fotografa s jasným plánem nic horšího než jízda Evropou k vodní ploše, kde není ani pírko.
Už s prvním pohledem na tenkozobce jsem věděl, kdy na ně bude dopadat nejlepší světlo (díky šikovné aplikaci pro iPhone) a v kterých místech louže jim to bude nejvíce slušet (na to už jsem přišel sám). Trochu s obavami jsem ale sledoval břeh, jehož velká strmost předpovídala časté a nepohodlné artistické výkony (to v případě, kdy jsem chtěl fotografovat od hladiny). Jak se během čtyřdenního pobytu opravdu potvrdilo, fotografováním jsme všichni získali průpravu pro Cirkus Humberto.

Drobotina na dlouhých nohách
Tenkozobci, pokud zrovna nesedí na vejcích, tráví většinu času na hladině, kde se na dlouhých nohách procházejí a hledají potravu. Zobákem, kmitajícím ze strany na stranu, čeří v mělké vodě bahno. Na jejich jídelníčku jsou nejčastěji larvy, korýši, měkkýši, brouci, larvy tiplic, červi a rybí potěr.
Tenkozobec je poměrně nápadný a s jinými druhy obtížně zaměnitelný druh. Snadno identifikovatelný je zejména svojí černo bílou barvou a výrazně nahoru ohnutým zobákem. Co mě ale při prvním setkání překvapilo (poměrně nepříjemně) je jeho nevelký vzrůst. Pokud bych měl velikost (což je zbytečně lichotivé) tenkozobce k něčemu přirovnat, tak snad k holubovi s dlouhým zobákem na ještě delších nohách. Drobný tenkozobec není příliš ideálním objektem pro vyplňování hledáčku fotoaparátu.
Možná to někoho překvapí, ale tenkozobec má další tři velmi blízké příbuzné ve světě, tenkozobec hnědohlavý v Austrálii, tenkozobec americký v Severní Americe, tenkozobec andský v Jižní Americe.

Ceremoniální střídání rodičů na hnízdě
Tenkozobci opační jsou v jižnějších oblastech evropského rozšíření stálí nebo přelétaví, ale hnízdiště v severní Evropě (včetně České republiky) opouští a přezimují na západním pobřeží Francie, ve Španělsku, Portugalsku a až na pobřeží severní Afriky. Populace tenkozobců z východní Evropy pak zimuje v oblasti Perského zálivu, Iráku a ve východní Africe.
Tenkozobci nejčastěji na hnízdiště přilétají už v párech. V bohatších lokalitách se sdružují do malých skupin o 6 – 12 ptácích, v Čechách ale hnízdí spíše samostatně.
O námluvách a páření tenkozobců jsem se podrobně rozepsal tady, snad jen dodám, že hnízdo mívají umístěné na malých vyvýšeninách bahna a je nejčastěji tvořeno ze suchých rostlin. Hnízdí jednou do roka a snůška začíná koncem dubna. Pouze ojediněle, pokud o snůšku přijdou, můžou mít tenkozobci snůšku náhradní. Na vejcích sedí 25 dní a ptáci se v sezení na vejcích střídají. Výměna ptáků v sezení na vejcích probíhá poměrně ceremoniálně. Pták, který přichází v sezení vystřídat partnera, oběhne několikrát hnízdo a hází na něj drobné předměty z okolí hnízda. Sedící pták potom odběhne a nasedající tenkozobec obrací opatrně zobákem všechna vejce a až poté usedne na hnízdo. Mláďata jsou už dva dny po vylíhnutí odváděna do bezpečnější vysoké trávy a po pěti týdnech můžou létat. Dospívají koncem třetího roku a můžou se dožít až 12 let.

Na pár dní pozorným divákem
Setkání s tenkozobcem na ostrově Texel splnilo přesně to, co mám na fotografování nejraději. Strávit s daným druhem alespoň čtyři dny a pozorovat jej při jeho rozličných činnostech. Jako je hledání potravy, starost o hnízdo, šarvátky na hladině, roztržky s jinými ptáky nebo, když se opravdu usměje štěstí, třeba i námluvy a následné páření. V podobných situacích můžu jen litovat, že u nich nemůžu být i ve chvíli, kdy mláďata poprvé opouštějí hnízdo. Zvířat, ke kterým mě to láká je jen v Evropě tolik...

Pokud se za tenkozobci opačnými na ostrov Texel (a nejen tam) vydáte, doporučuji maximálně ctít doporučení místních ochránců přírody a vlastníků pozemků. Na místech, kde budete mít pocit, že vás žádné bystré oko nespatří pak používat rozum. Hnízda tenkozobců (ale i dalších ptáků jako rybáci a další bahňáci) jsou velmi nenápadná a můžete je snadno přehlédnout. Často je to pouze několik (až ledabyle) položených klacíků. Někdy si ptáci nedají práci ani s tím a vejce snesou pouze do prohlubně v písku. Při nepozornosti je pak neštěstí hned na světě. Pokud budete mít pocit, že jste na místě, kde nemůžete žádné ptáky ohrozit a stejně vás budou místní vyhánět, respektujte to. Občas se už v Evropě stává, že vás domorodci odsoudí jen podle české poznávací značky a jakékoli kontakty z místními ornitology se obtížně navazují.

Související odkazy
Kulíšek nejmenší, schovávaná na Šumavě
Puštík bělavý, jak jsem fotil sovu na Šumavě
Kalous pustovka, jak jsme fotili endemickou sovu
Sýček králičí, strážce knihovny
Mandelík hajní, opožděná sezóna
Bažant, který se vůbec nebál
Tenkozobčí láska v posledních paprscích
Tetřívek obecný, mrazivá mlha
Špaček obecný ve svatebním, na berlínském trávníku
Datel černý (Dryocopus martius), na Studenci
Šumavské sýkorky z promrzlého krytu
Vlha pestrá, v makových květech
Tetřívek obecný, souboj u brány Šumavy
Ledňáček říční, drahokam české přírody

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 3.9.2010

 

Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1,4x , Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 20:53:35, Vagejot, ostrov Texel (Holandsko)  Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 6. května 2010 7:42:49, Vagejot, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 20:27:34, Dijkmanshuizen, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. května 2010 20:46:03, Vagejot, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 19:34:43, Dijkmanshuizen, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. května 2010 6:34:04, Vagejot, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 6. května 2010 7:28:07, Dijkmanshuizen, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2000 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 6. května 2010 6:48:11, Dijkmanshuizen, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. května 2010 7:11:04, Dijkmanshuizen, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. května 2010 20:29:50, Vagejot, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 6:40:29, Dijkmanshuizen, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM + TC Canon 1.4x, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. května 2010 6:28:49, Vagejot, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 6:46:40, Dijkmanshuizen, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1 2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 5. května 2010 20:27:57, Dijkmanshuizen, ostrov Texel (Holandsko) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) Pied Avocet, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark IV, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 910 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 4. května 2010 20:45:01, Vagejot, ostrov Texel (Holandsko)

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
03. 09. 2010 , kategorie: příroda, ptáci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

jasne, chapem,
polarizak mam :)
takze na letovky Landscape, hej,,,?
ja pouzivam 99% "verny" (mam menu v cestine) :) nespominam si ako je to v AJ, ale je to ten uplne napravo (7D), ostrost mam na +3
dik otestujem
K té obloze, prioritně jsem letícího tenkozobce snímal ve směru po slunci, kde je obloha nejmodřejší. Další dokonala korekce do mínusu, ztmavení (a pomohla expozici bílého peří) a především zvolený Canon Picture Style Landscape, který modrou ztmaví a oživí. Obecně se snažím letovkám proti obloze vyhnout, ale na placatém ostrově Texel nebylo příliš jiných příležitostí.
Neon
Polarizační filtr a možná v RAWu ztmavení modré
chcem sa opytat,
co je tam ten letiaci tenkozobec, ako to ze je ta obloha taka modra aj ked mas -2/3EV ? mne vzdy vyjde cela seda, az ked dam povedzme +1EV, tak mi to hodi fotku vo farbach ake chcem
dikes :)