Sýček králičí, strážce knihovny

Přestože si to mnoho fotografů zvířat neuvědomuje, je pro fotografii velmi důležitá příprava. Pokud chcete něco konkrétního vyfotit, nemá smysl bloumat po lese a doufat, že vytoužený objekt zájmu zahlédnete. Často se tomu tak opravdu stane, ale z nečekaného setkání, příliš povedených fotografií mít nebudete. Na příkladu fotografování sýčka králičího (Athene cunicularia) na Floridě přiblížím způsob, jak si cestu usnadnit.

Ne každý má tolik peněz, aby jej specializovaná agentura zavezla pod čumáky ledních medvědů (i to už je nyní pro fotografy za 5tis. USD možné) a ne každému jsou po vůli cirkusová představení sokolníků, kteří vám za úplatu předvedou sovu v jakékoli životní situaci. Pokud chcete fotografovat zvíře ve volné přírodě, je nutné strávit mnoho hodin studiem. Je to dlouhé, ale mě to baví. Mám pak pocit že jsem si fotku zasloužil, že to není práce někoho jiného.

Bod první: Inspirace
Jsou to především neomezené možnosti internetu, které fotografa přivedou k tomu, že jej něco zaujme. Byl to i můj případ. Když jsem připravoval cestu na Floridu, příliš často jsem v souvislosti se západním pobřežím, volavkami a fotografováním, registroval fotografie zemních sov sýčků králičích. V portfoliu je měl každý americký fotograf zvířat, který alespoň na týden zavítal na Floridu. To bylo podezřelé a inspirující. Když tam budu, musím je také mít!

Sýček králičí (Athene cunicularia) Sýček králičí (Athene cunicularia) Burrowing Owl, Autor: Ondřej Prosický, Fotoparát: Canon EOS 1D Mark II N, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 320, Režim měření expozice: se zdůrazněným středem, Kompenzace expozice: +1/3 EV, Blesk: ano (externí Sigma EF-500 DG Super, Better Beamer, -1 EV, Vytvořeno: 14. ledna 2007 16:13, Cape Coral, Florida (USA)Bod druhý: Kdepak ty ptáčku hnízdo máš?
Až na světlé výjimky (snažím se, abych k nim patřil), žádný fotograf zvířat neuvede, kde fotografie pořídil. Důvodu je několik, chce mít druh v portfoliu jako jediný; pakliže bude mít podobnou fotografii někdo jiný, ztrácí na atraktivitě. Nebo, to v záslužnějším případě, nechce, aby byl daný druh rušen při hnízdění nezkušenými začátečníky.
Lokalita pro fotografování, nebo ideálně popis místa hnízdění, je to nejdůležitější co můžete pro fotografii zvířete získat (mnoho zoufalců si stále myslí, že je to fotoaparát a teleobjektiv). Bohužel tyto informace se na internetu běžně neválejí. Pokud ale s vyhledávačem (Google.com) strávíte nějaký čas a budete volit vhodná hesla, bude postupně informací přibývat a popis lokality se bude zpřesňovat. Takže i já jsem se po cestě - Západní pobřeží Floridy – město Cape Coral – dostal až ke hnízdům drobných soviček sýčků králičích.

Bod třetí: Rychlokurz přírodopisu
Tím, že víte u kterého města máte ptačí druh hledat, práce nekončí. Při 14tidenní cestě Floridou bude na sýčka pouze jedno odpoledne, tzn. je nutné jet najisto, bez zbytečného bloumání.
Právě tehdy nastupuje studium všech informací o fotografovaném druhu, způsob života, rozmnožování, hnízdění, příjem potravy, denní cyklus a mnoho dalšího. Každá drobnost se může hodit. Nejdříve jsem byl zklamán, když jsem zjistil, že sýček hnízdí o dva měsíce později než budu na Floridě já, ale hned v dalším dokumentu jsem se dověděl, že i mimo dobu hnízdění se do své zemní dutiny vrací. Podobných případů cenných informací je mnoho.
Pokud studiu věnujete opravdu hodně času, usměje se na vás štěstí v podobě informace, která by se dala vyvažovat zlatem – přesná lokalizace hnízd.
Přesně tak se to stalo i mě; přes „Spolek přátel a ochránců sýčka v Cape Coral“ (hodně volně přeloženo), jsem se dostal k popisům, kde v parcích sýčkové hnízdí.

Sýček králičí (Athene cunicularia) Sýček králičí (Athene cunicularia) Burrowing Owl, Autor: Ondřej Prosický, Fotoparát: Canon EOS 1D Mark II N, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 250, Režim měření expozice: se zdůrazněným středem, Kompenzace expozice: 0 EV, Blesk: ano (externí Sigma EF-500 DG Super, Better Beamer, -1 EV, Vytvořeno: 14. ledna 2007 16:56, Cape Coral, Florida (USA)Bod čtvrtý: Navigace
Doba pokročila, mapu už nikdo nevezme do ruky, máme tady GPS. Satelitní navigační systém je dokonalým pomocníkem fotografa.
Když už jsem měl názvy parků, kde sýčkové králičí hnízdí, nebyl problém hnízdům pomocí služby Maps.Google.com přiřadit přímo adresu a to i třeba s číslem popisným. Místo hnízdění si na leteckých mapách můžete přímo prohlédnout, není překvapením, že některé druhy na leteckým snímcích přímo uvidíte (hnízda volavek ve Venice).
Takto získanou adresu zadáte do navigace (v mém případě TomTom Go 910; Bohdane díky) a uložíte. Tím příprava končí.

Bod pátý: Návštěva u sýčka
Jednoho odpoledne, po fotografování volavek ve Fort Myers, jsme si kolegy Alešem, Vaškem a Standou řekli, že by to chtělo nějakou změnu. Můj návrh: „Tak zajedeme na sovy“, byl sice zpochybněn (přeci jen byla lokalita vzdálena 40 km), ale jelo se. Přišla moje chvíle, zúročí se ty noci strávené na internetu?
V navigaci jsem zvolil adresu prvního hnízda (celkem jsem měl čtyři) a vyrazili jsme na sever. Po hodině nás navigace dovedla do rozlehlého nudného města Cape Coral a za dalších pár minut hlásila že jsme v cíli. A byly jsme, stáli jsme na parkovišti knihovny, byla neděle, kromě nás tu další auto nebylo. Napětí stoupalo, bál jsem se situace, kdy vystoupím z auta a po krátkém hledání řeknu klukům „Bohužel tu žádné sovy nejsou“ a pojedeme zpět. Dramatickou chvíli mi naštěstí usnadnil na kole projíždějící klučina. Na mojí otázku „Kde jsou sovy?“, bez zaváhání odpověděl „Tady všude“. To byl impuls, kdy už nám stálo za to vylézt z klimatizovaného auta.
A opravdu, na zeleném trávníčku obehnán zábranou, aby ji nikdo nerušil, seděla sovička u vstupu do své hnízdí dutiny. Ani nemusím popisovat, jak jsem tu chvíli prožíval. Obzvlášť po tom, když na 200 metrech byla další 3 hnízda (z toho dvě obsazená). Při odjezdu, to už se stmívalo, jsme vyzkoušeli další dvě adresy hnízd a opravdu tam byla.
Když si vzpomenu, že podobně jsme podle mého itineráře „objevili“ dalších pět lokalit pro fotografování (volavky, pelikáni, zobouni, kolpíci, ...), hodnotím fotografování na Floridě jako nejlépe připravenou fotografickou akci. A to mám ještě dalších asi 15 míst, podobně připravených, kam už jsme se nestihli podívat.

Sýček králičí (Athene cunicularia) Sýček králičí (Athene cunicularia) Burrowing Owl, Autor: Ondřej Prosický, Fotoparát: Canon EOS 1D Mark II N, Objektiv: Canon EF 400mm f/5.6 L USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 520 mm, stativ Gitzo 1227, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 250, Režim měření expozice: se zdůrazněným středem, Kompenzace expozice: -1/3 EV, Blesk: ano (externí Sigma EF-500 DG Super, Better Beamer, -1 EV, Vytvořeno: 14. ledna 2007 16:25, Cape Coral, Florida (USA)Nechci aby to znělo tak, že podobnými přípravám se nedá vyhnout, jen jsem chtěl zmínit alternativu, která je pro mě běžnou praxí. Obzvlášť v případě, kdy jezdím vždy po světě za zvířaty na vlastní pěst a žádný průvodce s terénním vozem nebo turistická kancelář moje kroky z finančních důvodů neusnadní.

Za pár dní sem přidám něco o tom, jak žije sýček králičí (Athene cunicularia), asi už bych měl jít spát...

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 31.10.2007

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
31. 10. 2007 , kategorie: příroda, ptáci
Klíčová slova
USAUSA
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(2 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Petr Podzemný
Nemůžu
než souhlasit s Milošem a jeho chválou portálu mapy.cz. Před cestou
do Skandinávie jsem strávil několik dní pročítáním cestopisů
(dodinart.ic.cz, travellingbirder.com aj.) a určitě to dost pomohlo.
Rozlišení GoogleMaps je konkrétně ve Skandinávii dost slabé, ale i tak
jsem si některá místa (Varanger, Kevo) upravil (série printscreenů
fotomap z Googlu složená v Photoshopu a zkalibrovaná do OZI Exploreru
v PDA) a v terénu jsem se podle toho celkem úspěšně
orientoval.

www.petrpodzemny.com
Pěkný článek.
Jako studnici tipů internet také používám, ale přesné lokalizace pomocí
GPS a Googlu platí spíše pro USA, třeba ve Skandinávii je mapové
rozlišení Googlu mizerné. U nás skvělé mapy.cz. Pro vytipování míst supr
(fotomapy i turistické), v Evropě podle mých zkušeností bez konkurence
(bohužel), jak v informacích, tak v ovládání. A rovněž podtrhuji, že
tip na správné místo pro focení zvířet má cenu zlata a šetří spoustu
času a zbytečně najetých km.