Kamzík horský, v alpském údolí

Stejně, jako se vždy snažím, aby zvířecí druh za kterým vyrážím měl své náhradníky, kdyby to na lokalitě nevyšlo, měl jsem zálohu pro cestu pod Gran Paradiso. V italské části Alp jsem chtěl především najít kozorožce alpské, ale pokud by nebylo dost štěstí, měl jsem promyšlené fotografování svišťů a kamzíků. Rohaté kozorožce jsme nakonec našli a těm svišťům a kamzíkům se vlastně vyhnout ani nedalo.

Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Chamois, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L USM, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. srpna 2012 18:32:46, Parco Nazionale Gran Paradiso (Itálie) Ranní rozcvička kousek od parkoviště
Už po dlouhé noční cestě a zaparkování auta pod do nebe stoupajícími kopci, jejichž skalnaté špičky se ještě v temném ránu začaly barvit do sytě oranžové barvy, jsme měli na focení kamzíku první příležitost. Chladného rána sešli ze skal na pastvinu se svěží zelenou trávou a v klidu se začali pást. Ač jsem byl z auta rozlámaný a v té kose se mi vůbec nechtělo převlékat, jak jsem kamzíky zmerčil, nic jsem zbytečně neodkládal. Podle svého hesla “Tady a teď”, jsem už za dvě minuty pořizoval první fotografie.
Zelená poměrně vysoká tráva, od které jsem za chvilku byl mokrý do půli stehen, ve fotografiích kamzíkům vůbec neslušela. Ale stačilo několik opatrných taktických naháněk a kamzíci byli tam, kde jsem je chtěl mít. V kytičkách a se skalami v pozadí. Pět minut fotografování a hned fotografie, ze kterých jsem měl poměrně hezký pocit. A to jsme ještě neopustili parkoviště!

V kopcích s opatrnými kamzíky
Další příležitosti byly až nad chatou ve výšce 2700 m, ve skalách prostých stromů a na zvlněných pastvinách. Zejména první den, kdy se před námi ještě kozorožci ukrývali. Kamzíci se zdržovali na skalnatých svazích a v pozdním odpoledni se v klidu pásli v řídké trávě. Stačilo promyslet taktiku odkud a v jakou chvíli vzhledem k poloze slunce se k nim přiblížit a s velkou opatrnosti to šlo.
Obzvlášť při výborné spolupráci s Pavlem, hlídkujícím na nejvyšším vrcholu v okolí, který mi do vysílačky dával instrukce, kterým směrem se stádečko na odvrácené straně kopce pohybuje. Abych je náhodou z příliš těsné blízkosti nepřekvapil nepřipravený.
Slunce se pomalu sklánělo k západu za hřeben Gran Paradiso, když jsem se rozhodl pro finální akci. Nízké světlo začínalo mít krásnou žluto-oranžovou barvu, zbývalo jen kamzíky dostat na hřeben, kde svítí slunce a do pozadí něco tmavého, aby vynikly kontury prosvětleného kožichu. I přes malé zdržení konverzací se strážcem národního parku jsem ale vymyšlenou fotografii stihl.

Související odkazy
Kozorožec alpský, oťukávání na Gran Paradiso
Kamzík horský, divočina na Studenci
Jelen lesní, říje v plném proudu
Sysel obecný, prochladnutý spáč
Pižmoň severní, nejnudnější zvíře na světě

 

Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Chamois, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. srpna 2012 7:02:38, Parco Nazionale Gran Paradiso (Itálie)  Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Chamois, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. srpna 2012 18:12:39, Parco Nazionale Gran Paradiso (Itálie) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Chamois, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L USM, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. srpna 2012 7:02:17, Parco Nazionale Gran Paradiso (Itálie) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Chamois, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L USM, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/3200 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. srpna 2012 18:32:56, Parco Nazionale Gran Paradiso (Itálie)

Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Chamois, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L USM, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. srpna 2012 18:41:12, Parco Nazionale Gran Paradiso (Itálie)  Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Chamois, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L USM, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. srpna 2012 18:17:06, Parco Nazionale Gran Paradiso (Itálie)

Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Kamzík horský (Rupicapra rupicapra) Chamois, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L USM, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2, Blesk: Ne, Vytvořeno: 17. srpna 2012 18:26:23, Parco Nazionale Gran Paradiso (Itálie)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
20. 11. 2012 , kategorie: příroda, savci
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(1 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Zdravím Ondro,
rád bych se zeptal na tvůj názor a první dojem z Canonu 1DX pro fotografování zvířat ve volné přírodě, je pravdou, že nové tělo je především vhodné pro reportáž a sportovní fotografii. Předem děkuji za tvůj čas a budu vděčný za odpověď.S přáním AŤ SE DAŘÍ Ruda.