Kolibříci - Digitální foto magazín, č. 83

V aktuálním červnovém čísle Digitálního foto magazínu si můžete přečíst můj článek o technice fotografování kolibříků v Ekvádoru. S kolibříky jsem byl v Andách v listopadu a prosinci 2009 a v článku najdete i několik fotografií.

 

Absah aktuálního červnového čísla Digitálního fotomagazínu, č. 83

Jak na jarní a letní květy
Přelom jara a léta přináší jedinečnou možnost pořídit krásné snímky květin. Ukážeme vám několik jednoduchých a přitom nápaditých fíglů.

Jak fotografovat kolibříky
Fotograf divoké přírody Ondřej Prosický se za kolibříky vydal do Ekvádoru a radí, jak je fotografovat

 

David Spurdens
Profesionál David Spurdens míří opravdu vysoko a podělí se s vámi o tipy a dovednosti, s nimiž můžete i vy dostat své letecké fotografie do nadoblačných výšin

Ztracený ráj v éře pixelů
Galerie Rudolfinum připravila na téma krajiny a jejího idealizovaného zobrazení pozoruhodnou fotografickou výstavu Double Fantasy

 

Frank Fournier
Fotografie umírající třináctileté Omayry Sánchezové, uvězněné v sutinách a bahně, zůstane navždy jedním z nejdrásavějších snímků

Zvládněte to napoprvé!
Unavují vás průměrné snímky, které pak musíte hodiny vylepšovat u počítače?
Poradíme vám, jak se vyvarovat chyb, zbavit se špatných návyků a získat působivý záběr – hned na první pokus.

 

Jak zvládnout HDR
Snímky HDR vypadají skvěle, ale požadavky na pořizování a následné zpracování řadu zájemců odradí. Ukážeme vám, jak je to ve skutečnosti snadné!

Malá hloubka ostrosti
Snažíte se o ostré záběry květin s atraktivním rozostřeným pozadím? Vysvětlíme vám, jak je možné ovládání hloubky ostrosti přenechat Photoshopu.

Jarní barvy v Camera Raw
Ukážeme vám, jak v editoru Adobe Camera RAW mírně zvýraznit tóny a barvy, aniž by došlo k poškození jemných detailů

 

Jak upravovat snímky zvířat
Toužíte po působivých záběrech volně žijících zvířat? Naučíme vás, jak efektivně upravovat fotografie, aby výsledkem byly snímky v profesionální kvalitě.

Selektivní úpravy barev
Jestliže něco odlišuje jarní krajinu od zimní, je to především barva. Ukážeme vám, jak dosáhnout živých barev pomocí Photoshopu.

Časosběrná animace
Jaro můžete využít k vytvoření časosběrných snímků rozkvétající rostliny a z nich vytvořit působivou animaci

Thorsten Milse

V divočině se cítí jako doma, miluje ledové pláně Antarktidy i rozpálené duny v národním parku Pobřeží koster v africké Namibii. Navíc je oficiální tváří značky Canon a hodně toho ví i o digitální technologii.

 

Sony NEX-3 a NEX-5
Naše první dojmy z nejnovějších „zrcadlovek bez zrcátka“ od Sony

Sony α850
Odlehčená verze první plnoformátové zrcadlovky od Sony nabízí rekordní rozlišení a skvělý hledáček – stačí to však?

Photoshop CS5 (beta)
Nový Photoshop CS5 přináší úžasné nové nástroje, ale jaký vliv to bude mít na naše fotografie? Otestovali jsme betaverzi.

Sony Cyber-shot DSC-HX5V
Kapesní ultrazoom od Sony je vybaven novým snímačem, GPS modulem a celou řadou zajímavých funkcí

Ultrazoomové objektivy
Nasadíte-li na svou zrcadlovku ultrazoomový objektiv, jste připraveni téměř na jakoukoli situaci. Otestovali jsme osm nejlepších objektivů této kategorie.

Panasonic Lumix DMC-TZ10
Oblíbený kapesní ultrazoom od Panasoniku teď dokáže lokalizovat pořízené snímky a nabízí i manuální režim

Ovládněte Photoshop!

Druhý díl videa Photoshop CS4 pro fotografy je zaměřen na Režimy prolnutí. Připomínáme, že tento kurz je určen pro středně pokročilé uživatele. Na CD najdete i video představující zásadní inovace v nejnovější verzi Photoshopu CS5. Další informace se pak můžete dočíst v recenzi beta verze na stranách 84 až 86. Další video je ukázkou z výukového DVD Fotografie extrémních sportů – dokonalé zachycení okamžiku. O rady se s vámi podělí profesionál Dan Vojtěch. Všechna výše zmíněná videa jsou namluvena česky.
Připravili jsme pro vás i několik tutorialů v PDF.

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
31. 05. 2010 , kategorie: akce, média
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(0 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář