NatureArt.cz, představení nových webových stránek

Už jsem o tom přemýšlel dlouho, ale stále jsem nemohl vymyslet vhodnou formu, jak to provést. Na stránkách NaturePhoto.cz mám z těch osmi let co fotografuji přes 6000 fotografií. I proto, že si za každou cenu nehraji na umění, ale baví mě také pro lidi, co mají rádi přírodu, přinášet obyčejné dokumentační fotky z divoké přírody. To má bohužel jednu vadu. Pokud se jednou za čas nějaká fotografie z mého pohledu trochu povede, v záplavě těch obyčejných a průměrných se nenávratně ztratí.

Není, z čeho vybírat
Tíživost situace jsem si uvědomil v lednu, kdy jsem se po pěti letech abstinence opět rozhodoval vybrat nějaké snímky do soutěže Veolia Wildlife Photographer of the Year. Ne, že bych nutně potřeboval s fotografiemi sportovat, ale spíše jsem se chtěl trochu ohlédnout a nad obrázky do jednotlivých kategorií popřemýšlet. Bohužel, výsledek byl zoufalý. Nenašel jsem jedinou fotografii, o které bych si myslel, že vybočuje z průměru! Výběr byl samozřejmě značně ztížený tím, že pár tisíc fotek se velmi špatně prohlíží. Tak letos zase bez soutěžení, naděje na zopakování úspěchu z roku 2007 se tedy konat nebude.
Svoji nemalou roli v tom samozřejmě hraje i to, že už nemám ambice si v soutěžích dokazovat, že moje fotografie za něco stojí, jako v roce 2007, kdy jsem horlivě s fotografováním zvířat začínal.


Provoplánovitě líbivé fotografie

Ale jeden pozitivní efekt to přeci jen mělo. Připravil jsem stránky www.NatureArt.cz, kde se tu a tam budou objevovat fotografie zvířat, které u mě i po delší době nějak „fungují“ a myslím si, že alespoň maličko odpovídají mé zoufalé snaze přiblížit se dokonalému snímku z divoké přírody.
Přestože se v nové doméně honosně skví slůvko „Art“, nečekejte nějaké dech beroucí neokoukané umění. Spíše se jen jedná o „prvoplánově hezké“ fotografie pro masy. Doufám ale, že pokud se v budoucnu něco opravdu povede, objeví se to právě na stránkách NatureArt.cz.
Po těch několika letech fotografování zvířat už vím, že u mě stále bude spíše převládat touha prezentovat fotografie, které jen popisují zajímavé druhy zvířat a jevy z přírody, než křečovitá snaha být za každou cenu umělcem.

Mrkněte na NatureArt.cz, snad to není tak hrozné a na některé fotky se dá koukat i opakovaně.

Pravidelné návštěvníky stránek NaturePhoto.cz chci uklidnit, budou žít stále stejně jako doposud. V průběhu roku bych jen rád výrazněji přepracoval záložku Portfolio. Stále tam trůní relikty, za kterými si už příliš nestojím; nově tam budou mít prostor aktuální fotografické projekty.

Aby to bylo pestřejší, občas se na nových stránkách objeví i snímek zvířete chovaného v zajetí, který bude označený písmenem „C“ (captive).
V poslední době se hodně rozmohlo to, že se v soutěžích honosících se přízviskem Nature a Widlife objevují snímky ochočených dravců, aranžovaných ježků nebo plazů a hmyzáků z akvárek.  Jako porotce podobných soutěží ambice těchto „zoufalých balamutníků“ asi nikdy nepochopím. Podle mě je serioznější jít s pravdou ven.

Současně bych rád veřejně poprosil o fotografa vládnoucího německým jazykem, mám tu ještě k dopracování německou verzi stránek (pár termínů k přeložení). Ozvěte se mi, jistě se nějak domluvíme.

A nyní už přeji pohodové pokoukání tady.

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
30. 04. 2012 , kategorie: akce, novinky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(7 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Čau Ondro, nemohu Ti než říci ....bezva. Po pár letech práce , kdy člověk pracuje trochu sběratelsky, trochu experimentátorsky a vytváří si nejen portfolio živočišných druhů, zajímavých momentů i různých způsobů jejich zpracování.... je tenhle Tvůj krok docela logickým posunem. Držím Ti palce...a jsem zvědavý co se tady objeví. Honza
Lumír
Ahoj Ondro. Myslím, že podobně přemýšlejí i jiní fotografové, kteří chtějí oddělit to nejlepší pro snadnější orientaci pro diváka. U tebe je ale mnoho krásných snímků i na Naturephoto a návštěvníci mají i různý vkus a každý obdivuje něco. U NatureArt se mi líbí jednoduchost a přehlednost snímků.
Je to určitě dobré a věřím, že každý kdo k tobě chodí bude navštěvovat obě domény. Já tedy určitě. Čauky, Lumír.
tibor: Portfolio přepracuji a mírně obohatím, budou tam zpracované jednotlivé projekty, kterým se věnuji. Snad se bude na co koukat i tu :-)
tibor
ahoj,je to fajn,ale říkám si,jestli by nebylo lepší aktualizovat Portfolio,které jsem si vždy rád prohlídl a které máš pěkně zpracováno.
Máří
Jako prezentace moc krásné, ale přiznám se, že jsem očekával web po ty, kteří by jeho prostřednictvím chtěli zveřejňovat to své nej. Nejspíš mě k tomu vedl název webu. Ale jak jsem už jednou napsal, i tak moc krásné.
Olda
Ahoj Ondro, konečně jsem se dočkal :-). Myslím, že je to dobrý nápad, něco podobného jsem očekával a určitě nejsem sám. Je to trochu jiná forma prezentace, ale zato díky menšímu množstní fotografií přehledná a oslovující. Držím palce ať to má min. takovou návštěvnost jako naturephoto.cz. Ahojo
MichalM
Super nápad,super fotky.