QEP - Qualified European Photographer

Když jsem před lety na karibském ostrově Martinik poprvé viděl kolibříky, jak divoce nasávají u květů, jen jsem udiveně kroutil hlavou a v duchu pronesl větu, „To se přeci nedá fotit“. O to více mě v květnu potěšila zpráva, že právě po prezentování série fotografií kolibříků mi komise Evropské federace profesionálních fotografů (FEP) udělila titul Qualified European Photographer (QEP) v kategorii Wildlife Photography.





Nekončící snaha nápaditě a technicky dokonale zachytit kolibříky v letu mě přivedla k fotografování divokých zvířat. To, v co se to zvrtlo, můžete již několik let sledovat především tady na stránkách. Těší mě, že se mi alespoň občas daří do fotografií zvířat dostávat to, na co jsou zvyklí profesionální krajinářští, svatební či reklamní fotografové. Občasný umělecký vklad a nekompromisní technickou kvalitu výsledných fotografií na papíře. Vím, že to může jít i lépe, ale právě u fotografování zvířat ve volné přírodě je to práce na dlouhá léta.

QEP (Qualified European Photographer)
je neuniverzitní titul pro profesionální evropské fotografy. Vydává jej Federace evropských profesionálních fotografů (FEP) se sídlem v Bruselu, která sdružuje národní fotografické federace z 24 evropských zemí. Titul jejím jménem uděluje mezinárodní komise na základě anonymního hodnocení předloženého portfolia, které musí vypovídat o vysokém profesionálním standardu s přihlédnutím k osobnímu přínosu autora. Ocenění deklaruje výtvarnou a technickou kvalitu fotografií.

Poslední setkání FEP proběhlo v Bruselu 10. – 12. května 2011. Ocenění QEP nově získalo 18 evropských fotografů v různých kategoriích. Titul QEP jsem získal jako jediný fotograf z České republiky.

V Čechách titul QEP společně se mnou nyní  vlastní dvacet fotografů. K těm nejznámějším patří profesor  Miroslav  Vojtěchovský, fotografové krajiny Ladislav Kamarád a Václav Sojka, nebo aktuální vice president FEP Jana Matějková.

Souvisejí odkazy
FEP – zpráva z posledního setkání
Držitelé ocenění QEP v Evropě
Držitelé ocenění QEP v České republice
Portfolio Kolibříci
Fotografie kolibříků ve Fotobanka

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 1.6.2011

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
07. 06. 2011 , kategorie: akce, novinky
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(35 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Michal Petro
Krásny a zaslúžený úspech, gratulujem!
Gratuluji, Vaše fotografie jsou opravdu skvělé.
Jan Bainar
*zasloužené
Gratuluji, ocenění je bezpochyby zasloušené.
Ondro jsi jednička a už si toho všimli i v Evropě.
Gratulace!
Lumír
Veliká gratulace :-)
Pavel
Připojuji se ke všem gratulantům, ale jedno mi stále vrtá hlavou. Je Ondra pořád ještě geolog a současně fotograf nebo už "jenom" profesionální evropský fotograf?
Pavel Zamrazil
Velká gratulace. Jistě si ocenění zasloužíš.
Jirka
Gratulace!!!
Štěpán Mikulka
To by potěšilo určitě i ty kolibříky, nechceš jim napsat:-)? Moc gratuluji.
honza , Ponga.cz
Gratuluji-)
PetrP.
Gratulace :)
Petr Podhajský
Gratuluju Ondro!!!!
I já se připojím ke gratulantům. Blahopřeji k zaslouženému ocenění!!!
Teda ty jedeš chlape :-) Jedno ocenění za druhým. Někomu to trvá celý život a někdy i déle. Moc blahopřeji a přeji plno úspěchů i kvalitních zážitků. Kdo umí, ten umí....
Moc gratuluju Ondro :)
Děkuji všem za milé gratulace a slibuji, že se budu snažit udržet koukatelnost fotografií i do budoucna. Nosík mám zatím pod kontrolou, ohlídám to! Ondra
Marta
Jsme na Tebe Ondro všichni pyšní!
A toho, že by Ti narostl nosík se opravdu nebojím. Stačí jak dlouho už víš, že jsi QEP získal a jak skromně jsi se zveřejněním otálel.
Obrovská gratulace Ondro, 100% si ti zalsoužíš. Přeji Ti, ať se fotografování daří stejně dobře, nebo i lépe a doufám, že ti moc nenaroste nosík :-) nahoru. Byla by to škoda
gratuluju, tak koukej vzít do Maďarska nějakou flašku, ať to zapijeme :-))
Super! Gratulujem
Přidávám se ke gratulantům :-)
Blahopřeju Ondro, zasloužíš si to
Gratuluj Ondro!
Grattis ze severu!
Velká gratulace ! K udělení titulu snad ani nemohlo být pochyb ! S pozdravem Jirka.
Ahoj Ondro,samozřejmě gratuluji!Je za tím kus práce:-)
MichalMašík
Gratuluji k ocenění. Zasloužíte si ji právem. Vaše fotografie jsou naprosto úžasné a pro mnoho lidí inspirací. Jste opravdu profesionál. Těším se na další fotografie. Přeji mnoho úspěchů do další práce.
gratulace Ondro!
Vrelá Gratulácia k takémuto prestížnemu oceneniu !!!!
Evžen Takač
Super Ondro, tiše ti to závidím, ale hlavně moc přeji. Zasloužíš si to!!!
Vašek Koláček
Ahoj Ondro, gratuluji!
pali hradisky
veľka paráda Ondrej, GRATULUJEM, zajtra to patrične oslavíme
Martin Ševčík
Ondro, gratuluji k získané ceně. Spíše bych se divil, kdyby ti ji neudělili. ;)