Výstava Terra Viridis, vernisáž v Bratislavě

Až nyní jsem se dostal k tomu, abych stručně obrazově shrnul, jak bylo před dvěma týdny na vernisáži výstavy Terra Viridis v Bratislavě. Od několika autorů se mi sešly fotografie, které jsem doplnil o snímky, které pořídil Petr, když jsme výstavu instalovali. Taková rychlá reportáž pro ty, pro které to bylo do Slovenského národného múzea daleko.

Rozhovor před mými milovanými kolibříky. Autor fotografie: Ondřej Uhlíř

Když umělci věší obrazy

Samotná instalace nakonec nebyla tak děsivá, jak jsem se původně obával. Za poměrně hladký průběh mohou pracovníci muzea, kteří nám pomáhali. Tedy, abych byl upřímný, kdyby tam nebyli, výstava nevysí doteď. Bohužel se u mě i Petra naplno projevilo, že už jsme fakt asi “umělci” a v praktických věcech moc k užitku nejsme.
Rámování na deskách Kapa nalepených fotografií den před vernisáží jsme ještě s úpěním zvládali, ale jak přišlo na vyměřování polohy obrazů na stěně, objevil se neřešitelný rébus, kdy nám metr ani kalkulačka příliš nepomohla.
To sledovat ředitele Přírodovědného muzea s jeho laserovou vodováhou Bosch PLL 360 byla úplně jiná kategorie. Při pohledu na to, jak se kolem poledne obrazy rychle objevovaly na stěnách, jsem se trochu uklidnil a o pár chvilek později při lepení popisek fotografií jsem konečně začal věřit, že výstava opravdu bude.

První ohlasy na výstavu

Večerní vernisáž byla moc fajn. Už dlouho před oficiálním začátkem se začali objevovat první návštěvníci, které jsme s Petrem znali, aby bylo v 18. hodin plno. Po přivítání ředitelem muzea, měl úvodní slovo k výstavě kamarád Tomáš Hulík, který je zkušeným fotografem a kameramanem přírody a vlastně stál u prvních krůčků příprav výstavy. Výstava byla zahájena a s Petrem se nám po 14 měsících příprav ulevilo. Krátká chvíle slávy vyvrcholila návštěvou reportérky s kameramanem televize TA3, která nás střídavě vyzpovídávala možná 20 minut, i když se do vysílané reportáže dostal jen zlomek natočeného. Reportáž možno zhlédnout tady (v čase videa 9:25-12:48).
Těžko hodnotit, jak se výstava návštěvníkům vernisáže opravdu líbila. Mluvili jsme o ní především s kamarády, kteří nemuseli být objektivní. Ale z těch prvních dvou týdnů je ohlas především kladný. I když musím přiznat, že už došlo na to, čeho jsem se bál - návštěvníci srovnávají fotografie obou autorů, které jsou lepší a které horší. Bohužel já s některými živějšími záběry Petrovy technické dokonalosti fotografií nikdy nedosáhnu. To ale nebylo smyslem. Chtěl jsem, aby výstava Terra Viridis fungovala jako celek a byla co nejpestřejší. Trochu jsem za poslední měsíce příprav výstavy nabyl přesvědčení, že jsem asi lepší kurátor než fotograf.

Na množící se dotazy “... a kdy bude výstava v Praze?” odpovídám, že na hledání nějakého pěkného místa pracujeme. Snad to dobře dopadne a v zimě bude výstava Terra Viridis v Česku.

Související odkazy

Výstava Terra Viridis, Slovenské národné muzeum

Stránky věnované výstavě

www.terraviridis.sk, www.terraviridis.cz

Stranka o výstavě na Facebook

www.facebook.com/terraviridis.cz


Laserová vodováha, bez ní by to asi nešlo. Autor fotografie: Petr Bambousek První fotografie na stěně, Petrův levhart z Thajska. Autor fotografie: Petr Bambousek bamb_2302 Vydatná pomoc pracovníků muzea. Autor fotografie: Petr Bambousek IMG_2274 IMG_2274 Ten papírek na zemi není smetí, to je příprava z domova jak mají být fotografie rozmístěné. Autor fotografie: Petr Bambousek Pečlivé lepení popisků fotografií, které stejně popadaly na zem. Autor fotografie: Petr Bambousek Pohled na jednu z místností s již instalovanými obrazy. Autor fotografie: Petr Bambousek Z montérek do košile a výstava může začít. Autor fotografie: Petr Bambousek Úvodní slovo ředitele Přírodovědného muzea. Autor fotografie: Peter Jakubáč O výstavě promluvil slovenský fotograf a kameraman Tomáš Hulík. Autor fotografie: Peter Jakubáč IMG_7288 Návštěvníci výstavy při zahájení. Autor fotografie: Peter Jakubáč IMG_7268 Na vernisáž dorazili i ctění zástupci Wildlife Fotofóra. Autor fotografie: Peter Jakubáč Zamyšlení autora při úvodních slovech k výstavě. Autor fotografie: Peter Jakubáč jak_7307 Petr Bambousek při rozhovoru s návštěvníkem výstavy. Autor fotografie: Peter Jakubáč Kousek pralesa z Kostariky, Thajska a Sulawesi. Autor fotografie: Peter Jakubáč Konečně s úsměvem na tváři. Autor fotografie: Peter Jakubáč Povídání o kolibřících pro televizi TA3. Autor fotografie: Peter Jakubáč Petr povídá o těch drobnějších zvířátkách z Bornea. Autor fotografie: Peter Jakubáč Vyprávění o tom, jak se fotografuje mravenečník s mládětem. Autor fotografie: Karol Srnec Návštěvnici výstavy širokoúhlým objektivem. Autor fotografie: Ondřej Uhlíř Vernisáž výstavy Terra Viridis. Autor fotografie: Karol Srnec Petr Bambousek se svými kudlankami a dalšími drobnými živočichy. Autor fotografie: Ondřej Prosický

 

Výstava:   Terra Viridis

Autoři:   Ondřej Prosický, Petr Bambousek

Termín výstavy:   5. 9. – 31. 10. 2014

Adresa:   Slovenské národné múzeum – Prírodovedné múzeum, Vajanského nábrežie 2, Bratislava

Otevírací doba galerie:   denně 09:00 – 17:00 hod

Informace o výstavě:   www.terraviridis.cz, www.terraviridis.sk

Aktuálně o výstavě:   www.facebook.com/terraviridis.cz

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
21. 09. 2014 , kategorie: akce, výstavy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

sherpa
nakolko je cela vystava na juznej strane muzea, dostava plne svetlo pocas dna, odporucam teda vystavu pozriet pocas denneho svetla za slnecneho pocasia. farby potom ziaria z kazdeho obrazu prirodzene.
sherpa
tak vystava je ozaj pekna. bol som tam za plneho jasu na obed, a latkove zaluzie to svetlo krasne zmakcili, takze ani nebolo treba ziadne dodatocne svietenie, velkoplosne okna to tam robia dobre presvetlene {nie ako v SNG kde je tma ako v rohu}, to je stastie.
fotky su uzasne aj v tych obrich rozmeroch. niektore ramiky nelicovali presne v niektorych 4 kombinaciach....ale to mozno uz nejake deti prstami pohli.....ved kto by si nepichol do exotickeho krokodila.
vsetka cest, velmi krasna vystava!
sherpa
to nasvietenie obrazov v galerii je v poriadku? zda sa mi, ze to nie je centrovane na obrazy ale niekam o pol metra vyssie....teda ci to nerusi prehliadku, ak su rohy tmavsie...aspon tak to vidno z niektorych pano fotiek.
pojdem sa ale pozriet aj osobne.
Michal Mašík
Gratuluji. Vernisáž byla určitě fajn. Pokud bude v Praze rád se přijedu podívat.