Výstava Terra Viridis, Slovenské národné muzeum

Přípravy jsou v plném proudu, dokonce by se dalo říci že vrcholí, proto je myslím vhodná chvíle propagovat velkou výstavu Terra Viridis, pořádanou ve Slovenském národném muzeu v Bratislavě, i na stránkách NaturePhoto.cz. A to nejen proto, že k výrobě posledních 15 ks fotografií nám chybí ještě čtvrtina financí. Podpořit výstavu můžete třemi způsoby, které zmíním v závěru pozvánky.

 

Výstava:   Terra Viridis

Autoři:   Ondřej Prosický, Petr Bambousek

Termín výstavy:   5. 9. – 31. 10. 2014

Vernisáž výstavy:   4. 9. 2014, čas bude upřesněn

Adresa:   Slovenské národné múzeum – Prírodovedné múzeum, Vajanského nábrežie 2, Bratislava

Otevírací doba galerie:   denně 09:00 – 17:00 hod

Informace o výstavě:   www.terraviridis.cz, www.terraviridis.sk

Aktuálně o výstavě:   www.facebook.com/terraviridis.cz






 

Společné fotografování tropické přírody

Pohnutek k velké výstavě o tropické přírodě bylo hned několik. Myslím si, že tu téma podobným způsobem nikdo nezpracoval a věřím, že si to všechna ta divoká zvířata v zelených tropických koutech zaslouží. Po prvním impulzu ze Slovenského národního muzea v Bratislavě jsem hned od začátku věděl, že zkusím oslovit mého kamaráda fotografa Petra Bambouska, kterému je příroda tropů stejně blízká jako mě. Chtěl jsem, aby to bylo výjimečné, pestré, aby se motivy a zpracování jednotlivých fotografií neopakovaly. Aby to nebyla obyčejná prezentace autorů, ale mělo to nějaký přesah.
Oba dva fotografujeme v tropech dlouhou dobu, každý rok se tam i několikrát vracíme a je to pro nás srdeční záležitost. Přestože máme v tropech mnoho společných motivů, fotografovat odlétáme každý zvlášť. Oba tak máme cestu ke zpracování úplně jinou.
Při přípravách výstavy, které trvaly přesně jeden rok, jsem poslání společné výstavy začal věřit tolik, že bych snad prodal část objektivů, aby bylo možné výstavu finančně zajistit. Doufám, že si návštěvnici výstavy, kromě poznání zajímavých zvířat, prohloubí povědomí o tom, že bychom přírodu mohli chránit.

Dárek pro příznivce fotografie a přírody na Slovensku

Já i Petr máme na Slovensku hodně příznivců a nikdy jsme je neviděli, věřím, že je společně s těmi co už známe, potkáme na vernisáži.
Přestože jsme už prezentovali své fotografie kromě Česka i v Německu, Itálii, Číně, Belgii nebo v Polsku, na Slovensku zatím nikdy. Výstava velkoformátových fotografií Terra Viridis je tak i formou poděkování za přízeň slovenským milovníkům fotografie přírody.
Tajně doufám, že se po akci v Bratislavě ozve někdo, kdo nabídne nějaké pěkné prostory pro přestěhování výstavy na zimu do Česka. Ideálně do Prahy, ať mají možnost zájemci o přírodu výstavu vidět i tady.

Nervy a peklo při přípravách výstavy

Na rovinu přiznávám, že kdybych tušil do čeho jdu, asi bych se do podobného kolotoče nepustil. Chvílemi jsem si připadal jako bych chystal olympijské hry. Protože připravuji článek o tom, co výstavní projekt obnáší, vím přesně, kolik jsem odeslal emailů, měl telefonátu a na kolika jsem byl schůzkách. Než o technické stránce, jak fotografie tisknout, je to především o jednání s lidmi. Nejnáročnější tak bylo najít subjekty, které by výstavu finančně podpořili, bez těch několika firem by výstava vznikala velmi obtížně.
Moc děkuji také Petrovi, že se občas vrátil z focení do Česka a dodal mi podporu. Když fotil v Panamě, v zoufalé situaci jsem výstavu málem zrušil.
Možná trochu nepochopitelně pro mě byl obtížný i samotný výběr fotografii na výstavu. Čím déle fotografuji, tím více jsem nespokojený s výsledky. Všechny fotografie, a nejen ty moje, mi připadají jako klišé, které jsem už viděl mnohokrát. Kdybych fotografoval jen pro výslednou fotku, před dvěma lety jsem se na focení vyprdnul a jezdil jen s dalekohledem. S podobnými pocity bylo obtížné vybírat fotky pro výstavu. I tady pomohl Petr, myslím, že jsme to společně poskládali pěkně, sám bych to ale nezvládl.
Přestože je s tiskem a propagací výstavy stále hodně práce, pomalu to vše spěje ke zdárnému konci, fotografie jsou na papíře nádherné! Těší mě, že to naše fotografování divoké přírody má nějaký další smysl.

Možnosti jak podpořit fotografickou výstavu Terra Viridis

Budeme s Petrem oba moc vděční, pokud nám s výstavou pomůžete. Ať už finančně, nebo tím, že výstavu zpropagujete. Přiznávám, že právě se zviditelňováním projektu na Slovensku mám rezervy.

Aktuální možnosti jsou,
- hledáme subjekt (firmu, instituci), která poskytne posledních 20tis korun k výrobě zbývající 1/4 fotografií
- možnost koupě výstavních zvětšenin velikosti 100 x 70 cm vytištěných v profesionální laboratoři Thalia Picta na 5 mm desce Kapa  za mimořádnou sníženou cenu 3000 Kč / 110 Euro, které si můžete si odnést hned po ukončení výstavy.
- můžete pomoci s propagací výstavy, všechny materiály (fotografie, plakát, tiskové zprávy) jsou dostupné na http://terraviridis.cz/#!/propagace/

V případě zajmu si mi prosím ozvěte přes kontaktní formulář.

Moc děkujeme firmám, které už k realizování výstavy pomohly. Kromě Slovenského národního muzea to byly Poštovná banka, Z Studio, Newton Media, Thalia Picta nebo Entire Studio. Velké díky patří i časopisům Příroda - Wildlife, Koktejl a FotoVideo, kde pomohli s propagací výstavy.



Držte nám palce, uvidíme se na vernisáži, Ondra a Petr


Aktuality související s výstavou, můžete sledovat na stránce výstavy na Facebooku, třeba poslední reportáž z výroby fotografií ve fotolaboratoři Thalia Picta.

 

Autor fotografie: Ondřej Prosický Autor fotografie: Petr Bambousek Autor fotografie: Ondřej Prosický Autor fotografie: Petr Bambousek Zkušební tisky fotografií ve fotolaboratoři Thalia Picta Zkušební tisky fotografií ve fotolaboratoři Thalia Picta Zkušební tisky fotografií ve fotolaboratoři Thalia Picta

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
05. 08. 2014 , kategorie: akce, výstavy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

sherpa
skvela propagacia.....ak ich nekontaktoval Ondrej/Petr tak to zrejme maju odo mna {ako tip}.
--www.ephoto.sk/fotoscena/vystavy-a-fotoakcie/vystava-terra-viridis---ondrej-prosicky-petr-bambousek/
Dobrý den,
Trochu jsem váhal, byl jsem s vámi v kontaktu přes email vícekráte ale vždy ten který workshop z mé strany nevyšel...ani nyní se nedostanu do Bratislavy, ale, bude-li možné si vybrat nějakou fotografii, rád bych si ji od vás zakoupil a osvěžil si domov. Potřebuju ale váš pohled na to, jak se dohodnout. Moc děkuju za odpověď, až ušetříte chvilku ve své hektické situaci.
Hezký den
jirka pavel
Lepsie sa to nedalo ani vymysliet, lodou parkujeme hned vedla takze sa urcite pridem pozriet :)
Karel
Přijedu, už se nemůžu dočkat!
Když čtu řádky vidím že chystání muselo být někdy opravdu výživné. Určitě se vám vynaložená energie vrátí zpět i s úroky :) Držím palce i ve zbývající části příprav! a věřím, že si na ni zajdeme i u nás v Česku.