Vaškova a Rosťova Divočina v obrazech

Před dvěma hodinami poslední z návštěvníků opustil vernisáž velkolepé výstavy Divočina v obrazech, jejímiž autory jsou moji kamarádi Vašek Šilha a Rosťa Stach. Už to, že výstavní prostor měl být v Národním muzeu v Praze, napovídalo, že to bude počin významný. Dnes večer se to nejen potvrdilo, ale pokud můžu mluvit za sebe, odhad byl v mnohém překonán. Podobná prezentace může být snem každého autora.

  

Národní muzeum plné návštěvníků
Už davy, které před začátkem vernisáže proudily po schodištích, nečekali ani autoři a milé překvapení šlo odezírat z jejich tváří. Příjemného zahájení se zhostil ředitel Národního muzea, a ač nedorazil očekávaný ministr zahraničí (důležité povinnosti), o spontánní projevy nebyla nouze. Zejména improvizace cestovatele a kameramana Petra Horkého uvolnila každého čerstvě práci opustivšího návštěvníka. Příjemný večer nabíral na obrátkách, kterému do rytmu pomáhala zručná skupina bubeníků, jejíž název jsem si jako velmi špatný reportér zapomněl poznamenat. Ale od toho tu byli povolanější. V tlačenici u obrazů jsem v akci zahlédl i zkušeného fotoreportéra Vojtu Herouta, který s fotoaparátem navštěvuje jen ty nejzajímavější akce.

Divočina na plátně v dřevěném rámu
Ale konec plkání. Akce byla především o fotkách a ty byly brilantní. Nikdy by mě nenapadlo, nějak jsem se tomu podvědomě bránil, že fotografie na plátně, může působit tak pěkně. Obzvlášť pak v kombinaci s dřevěným rámem a kulisami Národního muzea. Na fotografiích Vašek i Rosťa představili to nejlepší co mají, a dokážu si představit, jak složité to pro ně muselo být vybírání.  Spoustu fotek jsem vůbec neznal, což mile překvapilo, a jistě neudělalo radost jen mě. Trochu si říkám, co je to za výstavu, když v souboru není žádný kolibřík, ale ani absence mých zvířecích oblíbenců nemohla zkazit příjemný dojem z dokonalého počinu. Klukům přeji hodně užaslých a spokojených návštěvníků.

Název výstavy: Divočina v obrazech
Autoři: Václav Šilha a Rostislav Stach
Místo konání výstavy :  Národní Muzeum, historická budova
Výstava potrvá od 9. února do 15. července 2011


Související odkazy:
Oficiální stránky výstavy a další podrobnosti k výstavě

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 8.2.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
08. 02. 2011 , kategorie: akce, výstavy
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(7 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

David Mahovský
WOW! Tak taková prezentace je opravdu asi snem každého fotografa. Nemám slov.
Nojono, Vašek i Rosťa mě zvali, ale trefila mě nějaká choroba a tak...smolík :o( a já se taááák těšil na kulturu...
Jak pojedu do centra tak se tam určitě mrknu.
Pozdravuj doma Ondro!
m.
Moc pěkná upoutávka. Škoda že jsem o vernisáži nevěděl, jak je vidět kdo tam nebyl o hodně přišel! A navíc vidět tolik WL celebrit se jen tak nepoštěstí :-) Přeji pěkné světlo všem fotografům.
Lumír
Jestli najdu čas, určitě tam zajedu.
Tam určitě zadju, díky za tip.
Jako účastník té vernisáže mohu jen potvrdit, že takto byla zahájena opravdu nádherná výstava fotoobrazů v Národním muzeu. Stojí to za zhlédnutí !
Martin Ševčík
Koukám, že to bylo parádní. Do prčic,proč já musím zrovna bydlet na opačném konci republiky. No snad se na tu výstavu dostanu.