Výstava Czech Bird Photo 2010, v Přerově

Opožděně, ale přece. Rád bych zviditelnil výstavu, kterou by si neměl nechat ujít žádný fotograf přírody. V první půlce roku proběhla soutěž Czech Bird Photo 2010 (Ptáci 2010) a právě nyní si můžete v Přerově prohlédnout vítězné snímky. O tom, že ve výběru figuruji, jsem zjistil už dříve, jen se mi nedařilo dopátrat, která fotka vlastně na výstavě visí. Na to jsem přišel teprve nedávno, jsou dokonce dvě.

Návštěvník výstavy se pokouší zobáčkem blíže seznámit z mojí sojkou, zpovzdálí výjev sleduje má vlha pestrá. Fotografie je "zapůjčená" ze stránek Přerovského muzea.
Informace o výstavě od pořadatele:


Výstava nejlepších snímků ptáků od českých fotografů

Výstava pod záštitou ministryně životního prostředí představuje 47 nejlepších fotografií ze skoro 350 snímků, které se sešly v soutěži PTÁCI 2010 vyhlášené ORNIS Muzea Komenského.

Fotografická technika učinila v posledních deseti letech obrovský skok kupředu, digitální technologie zpřístupnily fotografii přírody širokému okruhu zájemců a výsledkem je ohromné množství velice kvalitních snímků. Vysokou technickou i estetickou úroveň snímků potvrdil i předseda soutěžní poroty Petr Velkoborský.

Hlavní cenu, stativový dalekohled Meopta se speciálním nástavcem pro digiscoping, si ze soutěže PTÁCI 2010 odnesl za snímek orlovce říčního Marián Polák. Druhé a třetí místo obsadili Jan Ovesný (snímek dlaska tlustozobého) a Daniel Černý (snímek alkouna úzkozobého).

Kromě vítězů jsou na výstavě zahrnuty fotografie následujících autorů: Tomáš Bělka, Robert Doležal, Marta Duchoslavová, Adolf Goebel, Jiřina Chalupská, Josef Jeřábek, Luboš Kadeřávek, Jiří Kamp, Miloslav Kratochvíl, Bedřich Landsfeld, David Mahovský, Martin Mecnarowski, Ivan Mikšík, Radoslav Motal, Marcela Ovčáčíková, Martin Pelánek, Petr Podzemný, Zdeňka Pohanková, Ondřej Prosický, Petr Salinger, Radek Severa, Jiří Sláma, Petr Šaj, Miloš Truhlář, Zdeněk Tunka, Vladimír Tupý, Zdeněk Tyller, Jan Vrbský.

Soutěž, která byla základem pro uspořádání výstavy, byla otevřená všem fotografům ptáků žijícím či působícím v České republice. Své soutěžní snímky zaslalo celkem 81 autorů, náměty jsou nejrůznější evropští ptáci od nejběžnějších sýkor, dlasků nebo volavek až po pro Středoevropana exotické alkouny, papuchalky a plameňáky žijící na různých pobřežích Evropy.

Po ukončení v Přerově 29. 8. 2010 bude výstava putovat po dalších městech ČR. Výstavu tvoří 27 panelů A1, které se snadno převážejí i instalují. V případě zájmu o zapůjčení výstavy kontaktujte prosím RNDr. Josefa Chytila, PhD., 581 219 910, chytil@prerovmuzeum.cz.

Uspořádání výstavy podpořili: Meopta - optika, s.r.o., Českomoravský štěrk, a.s. a Ministerstvo životního prostředí ČR. Katalog byl vytištěn jako součást projektu Přírodě OK+ za finanční podpory SFŽP a MŽP.

 

 

Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 15.6.2010

 

Sojka obecná (Garrulus glandarius) Sojka obecná (Garrulus glandarius) Eurasian Jay, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55,Clona: 5.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. prosince 2008 9:30:16, Mladá Boleslav (Česko) Vlha pestrá (Merops apiaster) Vlha pestrá (Merops apiaster) European Bee-eater, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 11. července 2009 16:00:14, Púchov (Slovensko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
15. 06. 2010 , kategorie: akce, výstavy
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(8 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

David Mahovský
Katalog je precizně zpracovaný, působí opravdu profi po všech stránkách - papír, struktura katalogu a samozejmě i snímky. Vystavené fotografie v přerovském zámku jsou ve velice solidní kvalitě a v důstojných prostorách. Tak by to mělo při seriózních soutěžích vypadat vždy! Blahopřeju všem, kteří "Visí" na výstavě ;) Tvoje sojka je Ondro v katalogu vedle mého kvakoše ;)

Pevně věřím že Czech Bird Photo bude v příštích letech pokračovat a že se do ní bude zapojovat stále více fotografů....
Daniel: Tak to gratuluji! Ostatně jako všem, kdo se do výběru dostali (umístěným obzvlášť). Myslím, že je fajn, že něco podobného proběhlo. Mrzí mě, že jsem se, zatím, na výstavu nedostal. Snad dorazí alespoň ten katalog. Co vím, tak soubor všech vystavovaných fotografií nikde na internetu není, asi je to škoda.
Deniel Černý: Katalog bych rád viděl, jen se do Přerova bohužel nedostanu. Tak jsem oslovil naší knihovnu, jestli by neměla zájem o tuto krásnou výstavu :-)

Kdyby jste někdo věděli o dalších místech uspořádání výstavy, nebojte se tu napsat :-)
Daniel Černý
POKRAČOVÁNÍ
všech 50 nejlepších fotek. Tato výstava by prý měla jezdit po celé republice
Daniel Černý
Ahoj Ondro, v návštěvníkovi se zobáčkem na Tvé fotce jsem poznal sám sebe:) Jak píšeš výše, obsadil jsem v této soutěži třetí místo a musím přiznat, že když jsem až na místě zjistil jací profíci a kolik lidí se zůčastnilo a že jsem v této konkurenci skončil třetí jelo se mi domů náležitě veseleji. Pochopitelně fotky těch největších profiků jsem si musel velmi podrobně pěkně zblízka prozkoumat:):):)
Jinak odpověď pro Jiřího Zuzánka je, že z výstavy je k dispozici pěkný katalog kde je
Ahoj Ondro, podle katalogu co mám z výstavy doma, tam máš ještě jednu fotku. Myslím, že je to tahle.http://www.naturephoto.cz/fotobanka/ptaci-birds/3650-terej-bily-morus-bassanus.html Všechny jsou parádní a gratuluji.
Je možno někde na internetu vidět zbytek fotografií z výstavy ?
Gratuluji Ondro.Když to vyjde,pojedu se podívat.