Kostarické workshopy, ohlasy účastníků

V prosinci a únoru proběhly v Kostarice pod mým vedením další fotografické workshopy zaměřené na fotografování tropické přírody. Ve dvou termínech se fotografové mohli seznámit se základními návyky pro fotografování divoké přírody a poznat několik biotopů s jejich charakteristickými druhy. Přestože bylo příležitostí dost, myslím, že hlavním lákadlem byli kolibříci. V příspěvku zveřejňuji několik snímků fotografů, kteří se mnou cestovali a ohlasy na fotografickou akci.


Jirka Hřebíček
, www.jirihrebicek.cz
Celý rok 2012 byl celkem bohatý na příležitostí k focení, ale cesta do Kostariky měla být jeho pomyslným vyvrcholením... a tím také bezesporu byla. Věděl jsem, že tamní lokality máš celkem prozkoumaný, ale netušil jsem, že když s Tebou vyrazím na kopec na tukany, tak že tam skutečně tukani poslušně přiletí:)
Až na menší zdravotní problémy proběhlo všechno v naprosté pohodě a myslím, že si to užili všichni, kteří nečekali zbytečný luxus.
Příležitostí k focení (pokud člověk chtěl) bylo opravdu nepočítaně a tak snad vznikla i nějaká zajímavá fotka. I když teď, při jejich prohlížení, bych se nejraději přihlásil na druhý termín a jel to všechno přefotit:)
Proto doufám, že se nenecháš odradit od organizování podobných cest a budu ještě mít příležitost s Tebou někam vyrazit.


Pavel Kamenický
Měl jsem možnost zúčastnit se Ondrova kostarického WS v prosincovém termínu. Navštívili jsme sedm lokalit a nafotili spoustu druhů zvířat a ptáků díky Ondrovým znalostem, zkušenostem a výběrem míst. Pro mě jednoznačně nejsilnější zážitek bylo pozorovat a fotografovat na třech lokalitách létající klenoty - kolibříky, posvátného kvesala (asi má s Ondrou nějakou dohodu, pózoval tam, kde měl). Vzpomínám na Dominical a zdejší pláž, a vlastně každé místo bylo jiné, něčím jedinečné.
Caňo Negro pak bylo finále celé cesty se spoustou příležitostí fotografovat a pozorovat faunu tohoto rozlehlého mokřadu a řeky Rio Frío. Myslím, že organizaci cesty není z mého pohledu co vytknout a akci hodnotím jako velmi vydařenou i díky partě lidí, která se sešla.
Nepodařilo se mi nafotit vše jak bych si představoval, něco se mi nepodařilo nafotit vůbec, ale to padá na vrub mé vlastní neschopnosti, nepozornosti, někdy zbrklosti (nastavení foťáku).
Dnes kdy se prohrabuji GB dat vím, co jsem měl udělat jinak, lépe. Ale tak už to chodí. Ondro díky za takovou akci.


Petr Izdný
Kostarika je naprosto úžasná země. Organizace a příprava ze strany Ondry byla naprosto erfektní. Vůbec jsem nečekal, že těch 16 dní bude tak fyzicky náročných. Dvojitý výstup s 18 kg fotobáglem na "tukaní" kopec v Dominical, kde je 100% vlhkost a snad 40 stupňů ve stínu byl pořádný záhul. Ale stálo to za to. Jinak celodenní focení kolibříků je naprosto fantastický zážitek. Nemáte hlad ani žízeň a vůbec nevnímáte, že vám prší za krk. Co do lokalit rozhodně preferuji La Paz a Savegre. Ondro dík!


Lumír Koutník, www.photolumir.com
Pro milovníky fotografování opeřenců je Kostarika nepochybně velmi zajímavou destinací.
V mém hledáčku zájmu bylo fotografování především kolibříků a to se mi splnilo.
Několik zajímavých fotografií jsem si přivezl, ale určitě se mám ještě hodně co učit.
Už nyní se těším na setkání s nimi v příštím roce, tentokrát zase někde jinde :-)


Dan Huml, www.dah7.cz
Jaká byla má fotografické očekávání před prosincovou cestou do Kostariky a jak se naplnila? Mé první (1) očekávání bylo, že Ondrou vybrané lokality jsou „tutovka“, tj. že na dané lokalitě se dopředu avizované „objekty focení“ budou vyskytovat a že lokalita bude pořízení fotografií umožňovat* a v dalším jen bude záležet na schopnostech fotografa, na počasí a samozřejmě i na štěstí. Co se týká vlastních „objektů“ mého fotografického zájmu, priority jsem měl nastaveny následovně: (2) kolibříci, (3) rybaříci, (4) kvesal a volavky, (5) vše ostatní je bonus navíc.
Realita: Ondrou vybrané lokality byly tutovka a i další má očekávání byla překročena. Kolibříků se mi podařilo vyfotit více druhů než jsem čekal, rybaříky a volavky se mi též povedlo zachytit a kvesala chocholatého jsem nejen viděl ale i vyfotil. A bonusové fotky jsem si z Kostariky rovněž odvezl.
Musím samozřejmě dodat „ale“ ...
První ale: sebekriticky přiznávám, že v několika případech jsem porušil pravidlo „využij každé příležitosti“ – a příležitost se samozřejmě již neopakovala.
Druhé ale: na některých lokalitách bych se zaměřil na jinou část příslušné lokality, resp. při některých příležitostech bych zvolil jinou, z ex-post pohledu vhodnější sestavu foťák + objektiv, resp. jiné nastavení na foťáku.
Toto krátké hodnocení lze z mého pohledu uzavřít pouze takto: Kostarika určitě stojí za návštěvu a pokud budu mít příležitost, navštívím Kostariku znovu.


Libor Šejna, www.makov.cz
Cílem mé cesty do Kostariky byli kolibříci a těch jsme si první týden opravdu užili. Podařila se řada pro mne skvělých fotek, ale zážitkem bylo jen je pozorovat. Výbornou lokalitou byl i kaňon řeky Cano Negro s nespočtem druhů vodních ptáků, klidně bych tam mohl být déle.


Jirka Machálek
Když nás Ondra požádal o několik vět k WS Kostarika, tak mne napadlo několik rad a doporučení .
Workshop s Ondrou doporučuji:
1. Všem, kteří to s focením myslí vážně a jsou schopni a ochotni se přizpůsobit aktuálním podmínkám (počasí , ubytování, strava, kolektiv). Všem, kteří mají dost kuráže do kolektivní rivality, která v konečném výsledku plodí ovoce v podobě těch nejlepších fotek.
2.Všem, kteří dokáží v rozumné míře respektovat autoritu a akceptovat vedení zkušeného člověka, který přípravou WS tráví většinu svého volného času a to někdy i na úkor vlastní rodiny (díky Marto za trpělivost s ním)
3. Všem, kteří hledají zážitek víc než komfort a dokáží fungovat jak samostatně, tak v rámci kolektivu.
4. Všem, které spojuje láska k focení a přírodě.
5. Ondro a všichni co jste byli se mnou na únorovém WS v Kostarice, děkuji za úžasných 14 dní.
6. A ještě jedna rada na závěr : když budete brát antimalarika na cestách , počítejte s tím, že se Vám může měnit nálada. Tím nechci nabádat k nebrání , nebo naopak ke spotřebě antimalarik (zdravím Mecana).


Na závěr ještě několik fotografií na téma "Fotografové v akci"


Související odkazy
Workshop Fotografování zvířat v Kostarice
Únorová Kostarika, pokus o vzpouru
Kostarický workshop bilance po návratu
Kolibříci v Kostarice, zase o kousínek dál
Kolibříci v Kostarice, L´art pour l´art
Kostarický workshop, bilance po návratu (prosicnec 2012)
Články o Kostarice na NaturePhoto.cz
Zvířata a krajinné pohledy fotografované během kostarického workshopu
Kostarický workshop, den poté
Předvánoční Kostarika, seznam zvířecích druhů (prosicnec 2010)
Kostarický workshop 2010, fotografie účastníků
Kostarický workshop, den poté (únor 2008)
Měsíc v království tropické přírody (seznam 150 druhů zvířat fotografovaných na akci, 2008)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
18. 05. 2013 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Aleš
Zážitek to je neskutečný. Letos jsem byl v Ekvádoru a vše se nechá pořídit za velmi slušné peníze. Jen to chce si to udělat sám a trávit cca 15 večerů na Google a najdete úplně všechno :-)
Jirka
Kdo má na tuhle fotografickou výbavu a cestu prachy, je šťastnej člověk :-) Přeji vám to a zároveň závidím :-( No, snad někdy v příštím životě.....fotky parádní.
Michal Mašík
Musí to být krásný zážitek. Také bych se tam rád někdy podíval.
Už se nemůžu dočkat příštího termínu!