Krkonošský hořec na konci léta

Minulý týden proběhl na hřebeni krkonošských Rýchor další z workshopů pořádaných společně se Správou KRNAP, který je zaměřený na fotografování rostlin a hmyzu . Počasí nám poměrně přálo, žádné ostré slunce, bez jediné kapičky deště a i vítr byl k fotografujícím poměrně milosrdný (nefoukal). Přestože to v některých navazujících momentech skřípalo, viníka, který naštěstí nebyl v našich řadách, jsme si našli.


Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea) Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea) Willow Gentian, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 15. září 2012 11:26:13, Rýchory, Krkonoše (Česko) Polní cesty plné hořců
Drobnou limitou akce mohla být i absence překrásných květů rostlin, louky byly z velké části posečené, ale o to větší výzva to pro účastníky byla. Vyfotit krásný květ umí každý trouba, ale zkuste z odkvetlého hořce udělat poutavou fotografii!
Neoficiálního Mistrovství České republiky ve fotografování hořců se tak zúčasnilo jedenáct soutěžících, kteří se pod mým vedením pokoušeli tradiční krkonošskou rostlinu vyfotografovat co nejnápaditěji. Jak jsem sám hned zjistil, a hlasitě na místě lamentoval, ani pro mě jako lektora to fakt nic jednoduchého nebylo.
I tak jsem několik povedených snímků, nebo jen pokusů na velmi dobré cestě, viděl. Většinu fotografií účastníků jsem po obědě podrobil tradičnímu veřejnému hodnocení a co si vzpomínám, myslím, že jsem i chválil. Pocitově nejsnaživější a nejšikovnější fotografy jsem pak odměnil suvenýry a informačními DVD, které věnovala Správa KRNAP.

Nově víkendová akce pro fotografy
Příští rok na konci května by jsme měli mít na podobnou akci v dostupnější lokalitě celý víkend a rád bych to pojal mnohem více ze široka. Předpokládám, že na rána a večery by jsme se mohli při vhodných podmínkách nakousnout i něco z krajinářské fotografie. Více prostoru by pak mělo být i na hodnocení fotografií na projekčním pláně. Rád bych se večer věnoval i zpracování fotografií z formátu RAW a další drobné úpravy v programu Photoshop, což k fotografování přírody patří.
Takže, pokud vás láká fotografování přírody ve všech jeho podobách, sledujte aktuální nabídku workshopů.

Všem účastníků bych ještě jednou rád poděkoval za shovívavost, tentokrát jsem ji potřeboval více, než kdy jindy. Snad jsem ale nějaké náznaky, jak pořídit zajímavou fotografii, předal.


Několik zoufalých fotografických pokusů (když mi zrovna nikdo nebral makrobjektiv) jsem také v rychlosti učinil. I proto, že bílou formu hořce tolitovitého jsem viděl poprvé!

Další fotografické workshopy pořádané do konce roku 2012

Související odkazy
Fotografický workshop Zacloněné makroKrkonoše
Makroworkshop a průzkum na krkonošských Rýchorách (akce s KRNAPem v červnu 2012)
Sklenobýl bezlistý, lesní duchařina
Šumavské orchideje, nekonečný příběh
Stručná zprávička o orchidejovém kvetení
Italské Gargano, hlavní město evropských orchidejí
Výstava orchidejí 2011, skleník Fatamorgana
České orchideje, seznam druhů (53)
Smrkovník plazivý, orchidej z borového lesa
Prstnatec Traunsteinerův, poklad ze Šumavy
Hlízovec Loeselův (Liparis loeselii)
Prstnatec český, endemit z rákosí
Tořič včelonosný (Ophrys apifera), samoopylovač
Holandské tulipány
Vstavač bahenní (Orchis palustris), z mokřadu
Tořič čmelákovitý Holubyho, v Karpatech
Korálice trojklaná (Corallorhiza trifida)
Vstavač kukačka (Orchis morio), po setmění
Vstavač Dietrichův, hledání křížence.
Vstavač bledý (Orchis pallens), první orchidej

 

 

Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea) Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea) Willow Gentian, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 15. září 2012 11:56:22, Rýchory, Krkonoše (Česko)  Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea) Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea) Willow Gentian, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 15. září 2012 11:41:57, Rýchory, Krkonoše (Česko) Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea) Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea) Willow Gentian, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, 15. září 2012 11:58:55, Rýchory, Krkonoše (Česko)

Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea) Hořec tolitovitý (Gentiana asclepiadea) Willow Gentian, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, stativ Gitzo, Clona: 3.2, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, 15. září 2012 11:21:12, Rýchory, Krkonoše (Česko)

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
21. 09. 2012 , kategorie: akce, workshopy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(2 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Olda
Ty jsi pořád tak nespokojený, co byc chtěl? :-) Co já bych za takové obrázky dal. 3 a 5 jsou fakt super.
Michal Mašík
Hořce jsou nádherný. Příští rok mám v plánu cestu za hořcema do Alp. Tak snad to klapne.