Zimní dravčí a soví workshop ve fotografiích

S malým odstupem, a především pro účastníky workshopu, jsem vybral několik fotografií z víkendové akce na Vysočině. Počasí bylo fotograficky přívětivé, svítilo sluníčko, občas drobně padal sníh a teploty poskakovaly okolo nuly. Příležitostí bylo výjimečně dost, mohli jsme fotografovat bez návratu na oběd, jen s řízečkem v terénu, od úsvitu do soumraku.

Kalous ušatý (Asio otus) Kalous ušatý (Asio otus) Long-eared Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1 2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. února 2011 14:19:33, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko)  

Překvapení se svéhlavým Dannym
Největším překvapením na dravčím workshopu byli jednoznačně opeření svěřenci Heleny Kuchyňkové ze Stanice Stop. Nejenže nám nic z dohledu zákeřně neulétlo, což už se bohužel v minulosti několikrát stalo, ale ptáci plnili, co měli. Nejvíce radosti asi udělal výr velký Danny, který ukázkově létal mezi vzrostlými stromy (obvykle má tak trochu svojí hlavu, s vlastním programem). Letovku na louce zvládne každý, ale zkuste si to v lese!

Sibiřský exot na Vysočině
Svojí premiéru měl vzácný podruh sovy, poprvé v Česku jsme měli možnost fotografovat výra velkého západosibiřského, kterému to ve sněhu a v březovém háječku evokujícím ruskou tundru moc slušelo. Své si s námi užil kalous ušatý, nejen se stříbrnou deskou, ale dokonce i se zlatou, experimenty neměly meze, i když o reálnosti výsledků by se dalo dlouho diskutovat. Klasické přestavení měla naše workshopová stálice orel mořský, který nám na Dráteníku pěkně kroužil.

Zapomenutý podzim s pálenkou
V pozdním odpoledni, když už bylo sluníčko nízko nad obzorem, se mi nedaleko Herálce podařilo objevit kousek zapomenutého podzimu pro sovu pálenou. Krásné oranžové listí, před kterým byla přistávající sova vyloženě kýčovitá. A protože pálenka nadšeně využila příležitosti zalétat si, měli účastnici dost šancí a něco se snad povedlo.

Jestřáb odlétávající s modřínového lesíka
V opadaném modřínovém lesíku dostal svůj prostor jestřáb lesní. Jeho aktuální krásné vybarvení (oproti minulým létům nám výrazně dospěl) pěkně kontrastovalo s mechem a drobnými šiškami na větvích. Překvapením pak byly jeho krátké řízené odlety, což byla oproti minulosti také novinka.

Zatoulanci na dravčím a sovím workshopu
Trochu stranou ponechám hodnocení káně Harrisova. Tomu to v zimní Vysočině moc nesluší (jeho biotop je výrazně odlišný), ale lépe než s čímkoli jiným si na něm můžete učit letovky. Podobně je na tom volavka popelavá a malé prase divoké, kteří nejsou ani dravec, ani sova, ale účastníci si je během pátečních porad vždy poměrně jednoznačně odhlasují. A ani já, který při podobných jednáních disponuji několika hlasy, nedokážu jejich plán zvrátit.

Občasné focení pod nátlakem
K prezentovaným fotkám přistupte raději jako k dokumentu podmínek. Při aranžování, vedení a násilném promazávání fotek účastníků jsem moc dalšího nestíhal a často sám fotil až pod nátlakem. Pořád zoufale věřím, že kdybych měl ptáky jen pro sebe, dalo by se při focení více experimentovat. Třeba se Helence přihlásím na podobnou akci s dravci, kterou dělá pro fotografy, kteří už přesně vědí, co má na fotografii být.

Opakovaně žádám účastníky, aby se nebáli a poslali mi 4 – 6 snímků ke kritice! Vašek Koláček a Petr Vaculík už mají hodnocení za sebou, fotografování nezanechali a ani se nezhroutili. Totéž může udělat i kamarád Bohdan Němec, který byl na akci jako host a třeba i jako pomocník účastníkům fotografujícím se značkou Nikon.

Znovu připomínám, že žádný můj názor, jak má fotografie vypadat, není obecná pravda, ale jen můj pohled.

V případě zájmu o účast na podobné akcikontaktujte, až bude termín, oslovím vás přednostně.

Souvisejí odkazy

Zimní fotografický workshop: Dravci a sovy VIII.
Sova pálená, křídla nad Českým Švýcarskem
WS Draci a sovy IV., nekonečná zima
Workshop Dravci a liška v Českém Švýcarsku
WS Dravci a sovy V., hrátky v protisvětle
WS Dravci a sovy IV., rychlé ohlédnutí
Ptačí workshop v Českém Švýcarsku
Dravci a sovy, konečně ve skalách
Workoshop Dravci a sovy, reportáž


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, 21.2.2011


Sova pálená (Tyto alba) Sova pálená (Tyto alba) Barn Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. února 2011 15:25:04, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Kalous ušatý (Asio otus) Kalous ušatý (Asio otus) Long-eared Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 125, Kompenzace expozice: -2, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. února 2011 14:37:08, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Výr velký (Bubo bubo) Výr velký (Bubo bubo) Eurasian Eagle Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. února 2011 12:35:01, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Orel mořský (Haliaeetus albicilla) Orel mořský (Haliaeetus albicilla) White-tailed Eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. února 2011 13:04:32, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Kalous ušatý (Asio otus) Kalous ušatý (Asio otus) Long-eared Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/500 s, ISO: 125, Kompenzace expozice: -2, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. února 2011 14:37:08, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko)

Jestřáb lesní (Accipiter gentilis) Jestřáb lesní (Accipiter gentilis) Goshawk, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D Mark III, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 650 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. února 2011 10:23:53, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Výr velký západosibiřský (Bubo bubo sibiricus) Výr velký západosibiřský (Bubo bubo sibiricus) Eurasian Eagle Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. února 2011 8:17:12, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Orel mořský (Haliaeetus albicilla) Orel mořský (Haliaeetus albicilla) White-tailed Eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. února 2011 12:33:53, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko) Výr velký západosibiřský (Bubo bubo sibericus) Výr velký západosibiřský (Bubo bubo sibericus) Eurasian Eagle Owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ne, Vytvořeno: 12. února 2011 2:01:09, zvíře v lidské péči, Herálec, Vysočina (Česko)

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
21. 02. 2011 , kategorie: akce, workshopy
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(10 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Připojuji se, kalous vede!
Marta
Třetí fotka je naprosto skvostná! A to i přesto, že je na ní zobrazen pták :-)
Jano Pomothy
Ondro, diky moc za super straveny vikend. Pri zhliadnuti Tvojich fotiek a naslednom nazreti do mojej vikendovej tvorby mi ostavaju iba oci pre plac, ale ja sa nevzdavam. Dufam sa este uvidime pri podobnej akcii. Este raz dakujem a chcem sa podakovat aj manzelom Kuchynkovym za ich nekonciacu trpezlivost.
Daniel Černý
No ta první fotka je fakt něco, asi se připojuji k názoru Tibora , že lepší fotku jsem neviděl.
pali hradisky
sa pripájam k davu (1 a 3), pozerám, že sa na tých WS dá nafotiť i niečo normálne ak človek rozmýšľa !!!
první a třetí jsou fakt super !!!
tibor
ta první fotka je nádherná.troufám si říct,že jsem neviděl lepší :-)
Krásné fotky i článek, Ondro. Hlavně ten kalous v lese v tom světýlku je úchvatný. Moc gratuluji k fotoúlovkům. Doufám, že kalous půjde i na zvětšeninu.............zasloužil by si to:-)
Jiří Zuzánek
Trojka
!!!
Focení opravdu nezanechávám, kritika byla až překvapivě mírná:-) Díky Ondro ještě jednou za povedený víkend, užil jsem si to moc, ačkoliv zdravotní následky nesu ještě teď:-) Teď budu až do podzimu podnikat nějaké pokusy i ve WL, žel bohu Helgoland asi zase letos opět nevyjde:-(, a doufám, že se na podzim zase někde potkáme. Co se týče nabídky stran 300/4, tak ta samozřejmě platí.