Špicberský zápisník, půlnoční slunce

14.7.2013, Lyngyaerbyen - Je mi jasné, že z cesty v hlavě všechno neudržím, proto jsem se rozhodl si dělat stručné zápisky. I proto, že v případě, když opravdu medvědy lední najdeme, na zážitky z pozorování dalšího arktického života se rychle zapomene. Nyní tedy párkrát žádné hodnotné články, ale deníkový zápisníček z cesty.

Lyskonoh ploskozobý (Phalaropus fulicarius) Lyskonoh ploskozobý (Phalaropus fulicarius) Grey Phalarope, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. července 2013 22:56:18, Longyearbyen, Špicberky (Norsko)

Tam, kde slunce nezapadá

Už při přeletu z Osla na Špicberky s leteckou společností Norwegyan.no bylo zjevné, že si opravdu užijeme světla. Půlnoc a světla je jako ve dne. To ale ještě skrz okénko letadla.
Že bude spaní trochu rozhozené, vůbec nevadilo. Jsme tu druhý den a je zřejmé, že klasický biorytmus noc a den budeme srovnávat až v Praze po návratu.
Aktuálně máme podivnost arktické noci umocněnou tím, že je už druhý den nečekaně úplně jasno s modrou oblohou a světelné podmínky jsou úplně stejné celých 24 hodin. Snad jen dvě hodiny okolo půlnoci lze hovořit o lepším světle (o pěkném večerním se ale mluvit nedá). Přestože se intenzita slunce lehounce sníží, svojí nepěknou bílou barvu má pořád.
Není se co divit, slunce se sice během večera trochu k západu sklání, ale okolo půlnoci se ve výšce 20 stupňů nad obzorem odrazí a začne zase stoupat.
Ne náhodou probíhalo naše první soustředěnější fotografování na Špicberkách mezi 22. a 2. hodinou v noci.

První zvířata na letišti

Letiště je na Špicberkách tři kilometry od městečka Longyaerbyen. Proto jsme při nočním příletu ignorovali nabídku odvozu do města a na pár hodin setrvali u letiště, kde jsme doufali ve větší divočinu než ve městě. A byla.
První fotografií byl ne úplně vybarvený jespák obecný na oblázcích mořského pobřeží, poté rybáci hnízdící v blízkosti kempu na malém ostrůvku zátoky nebo chaluha v klidu vysedávající v trávě.  Tím pro nás nejatraktivnějším byl ale samec a samice soba polárního, kteří nás překvapili právě při fotografování chaluhy. Sobi byli k našemu fotografickému počínání tolerantní, tak jsme v jejich blízkosti nějakou chvíli nerušeně strávili.
„Noční“ výlet byl ve znamení intenzivního fotografování rybáků dlouhoocasých, kteří hnízdí přímo pod mírným násypem cesty uprostřed města. Přestože jsme z asfaltu neslezli, dostali jsme několik prvních přesných zásahů bílým smradlavým trusem a já i první špicberské klovnutí do hlavy. Ani se nedivím, že tito udatní ptačí rváči dokáží ve své kolonii zahnat i ledního medvěda.
O kousek dál hnízdily kajky mořské v blízkosti kotců tažných polárních psů, kde se na hnízdech cítily v bezpečí. Do blízkosti psů (i když za plotem) se nemohl přiblížit jejich častý predátor, liška polární. Třešinkou na dortu pak bylo krátké setkání s lyskonohem ploskozobým v mělké loužičce obklopené trávou (asi jediná na Špicberkách). Právě na dnešní noční focení plánujeme k lyskonohovi návrat.
Až na to ostré sluníčko zatím ve městě idylka, fotografovat je co, k jídlu to není daleko. Ceny ve městě jsou úplně stejné jako v Česku, jen (bohužel) v norských korunách (1 NOK = 3.58 CZK).
Dokonce jsme viděli i prvního medvěda ledního, i když trochu staticky (poslední fotografie).

 

Související odkazy

Špicberky, na poslední chvíli za medvědy ledními (Norsko)
Polární záře na mrazivém Islandu (Island)
Buřňák lední, strážci islandských vodopádů (Island)
Sněhule severní, na hranici islandské noci (Island)
Canon EF 24-70mm f/4 L IS USM (testováno na Islandu)
Pižmoň severní, nejnudnější zvíře na světě (Norsko)
Bělokur horský, protažení na ledové pláni (Norsko)
Skandinávie, ve sněhu a ledu (Norsko)
Tetřívek obecný, 16 samečků na jednu samičku (Švédsko)
Jeřáb popelavý, mlhavé chladné ráno (Švédsko)
Finsko a Dánsko, zprávička z fotografické cesty (Finsko)

 

Sob polární  (Rangifer tarandus) Sob polární (Rangifer tarandus) Svalbard Reindeer, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. července 2013 3:41:59, Longyearbyen, Špicberky (Norsko)  Jespák obecný (Calidris alpina) Jespák obecný (Calidris alpina) Dunlin, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. července 2013 2:53:48, Longyearbyen, Špicberky (Norsko)

Kajka mořská (Somateria mollissima) Kajka mořská (Somateria mollissima) Common Eider, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1 1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. července 2013 21:45:13, Longyearbyen, Špicberky (Norsko)  Rybák dlouhoocasý (Sterna paradisaea) Rybák dlouhoocasý (Sterna paradisaea) Arctic Tern, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. července 2013 22:23:10, Longyearbyen, Špicberky (Norsko) Chaluha příživná (Stercorarius parasiticus) Chaluha příživná (Stercorarius parasiticus) Artic Skua, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 9.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 250, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. července 2013 4:00:20, Longyearbyen, Špicberky (Norsko) Medvěd lední (Ursus maritimus) Medvěd lední (Ursus maritimus) Polar Bear, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X, Objektiv: Canon EF 400mm f/2.8 L IS II USM, fotografováno z ruky, Clona: 2.8, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 13. července 2013 22:05:43, Longyearbyen, Špicberky (Norsko)

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
30. 07. 2013 , kategorie: cesty, deníky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(6 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Nazdar mistře, na 3. foto jespák mořský v letním šatě (viz tmavá skvrna za okem)
honza
Ondro, ty lumpe! Děláš si legrácky viď, celý web je prvoplánovitý tak, aby zaujal a je silně komerčně laděn, proti staré verzi, ale to je správné a nikdo tě za to soudit nebude! Hlavně web je tvůj, tak se nikomu neomlouvej! Udělej hodně článků, teda zápisníků či deníčků, pak šup nějaký ws, nebo nabídku, to je chytrý obchodní tah a udržíš návštěvnost. Jo a p.s. chci taky medvědy :) H.
Petr Podzemný
Ahoj, Ondro, jenom tiše závidím, já se letos na sever nedostal a docela mi to chybí. Píšu ale kvůli tomu jespákovi, řekl bych, že je to spíš mořský, než obecný - i popisované prostředí by odpovídalo, i když ruku do ohně za to z této jediné fotky nedám. Dobré světlo a ať se daří i nadále.
Nikdy jsem neprezentoval jen to, co by mohlo prvoplánovitě zaujmout. Ten deníček tu mám i pro sebe, omlouvám se, pokud to někoho obtěžuje. Medvídci budou, je to poměrně rozsáhlý materiál a v tuto chvíli neumím vybrat 20 fotek, které by to unikátní setkání dobře popsaly, vždyť je to přes 100 GB dat. Jen stručně - 14x medvěd lední, 4x k pěknému focení a z toho jedna výjimečná příležitost. První medvědy lední tuším ve třetím pokračování Špicberského zápisníčku :-)
Vrkoslav
Těžká závist ;) a za médi se taky přimlouvám.. I když ta směska je taky moc fajn. Hezkou do dovolenou!
Vrkoslav
Thomas
Zdar Ondřeji, odpad a kachny si nech, já chci vidět medvídky :)