Kostarický deník 2010 – Rio Savegre

U horské říčky Rio Savegre byl naším stěžejním objektem fotografického zájmu impozantní pták kvesal chocholatý. Právě tady, v hlubokém údolí, stranou větší civilizace, se nachází poměrně silná populace, která se v posledních letech pomalu zvětšuje. Bohužel, najít a fotografovat kvesala stále není úplně jednoduché.

Kvesal chocholatý (Pharomachrus mocinno) Kvesal chocholatý (Pharomachrus mocinno) Resplendent Quetzal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 12. prosince 2010 6:41:27, Rio Savegre (Kostarika)

Čekání u stromu s planým avokádem.
Kvesal chocholatý tu má několik návyků, které se při fotografování hodí. Oblíbil si několik stromů, kde ho můžete potkat. Problém je, že jeho ovocem obsypané stromy jsou rozesety po údolí a vzdálenosti mezi nimi jsou poměrně dlouhé. Optimální je vytipovat si jeden strom a čekat, jestli tentokrát kvesal na své oblíbené místo zavítá. My jsme v uplynulých dvou dnech zkusili štěstí třikrát a jen jednou jsme měli štěstí. V jeden okamžik, na mechem porostlém vzrostlém stromě ,byli dokonce dva samci a jedna samička. Ne dlouho a občas z druhé strany stromu, ale příležitosti byly. Škoda jen, že na velmi strmém svahu nešel strom obejít, možností pro focení by bylo více.


Krátké chvilky pro focení
Jak se dnes ráno u kvesala ukázalo, ne všichni účastníci workshopu mají zažité bezpečné a rychlé kompletování fototechniky před focením. Když jsme dnes časně ráno ke kvesalovému stromu dorazili, přilétl kvesal zrovna v momentě, kdy jsme si fotonadobíčko smontovávali. Dal nám jen chvilku, někteří stihli, někteří ne. Těm pomalejším jsem po snídaní doporučil trénink, na pokoji si budou zkoušet na čas vybalování fotografické techniky. Když se dostanou pod 10 vteřin, mohou jít fotit do lesa.


To jen stručně (o kvesalovi mám rozpracovaný už poměrně rozsáhlý článek), že se tu neflákame.

Z Kostariky zdraví, Ondřej, Pavel, Jarda, Karel, Honza  a Maruška.

Souvisejí odkazy
Workshop Fotografování zvířat v Kostarice
Zvířata a krajinné pohledy fotografované během kostarického workshopu
Kostarický workshop, den poté
Měsíc v království tropické přírody (seznam 150 druhů zvířat fotografovaných na akci)
Co do batohu na fotografickou cestu
Rio Frio, řeka ledňáčků
Kolibřík na hnízdě, trochu jinak
S fotoaparátem nejen za kolibříky
Když v tropech opravdu prší
Bukač středoamerický, boj se svačinou
Kvesal chocholatý, konečně
Kolibřík, divadlo na dešti
Jak se fotografují volavky
Kostarický workshop pohledem účastníků
Mravenci Atta, šerpové hmyzího světa


Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Rio Savegre, Kostarika, 13.12.2010

 

Kvesal chocholatý (Pharomachrus mocinno) Kvesal chocholatý (Pharomachrus mocinno) Resplendent Quetzal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 12. prosince 2010 6:26:00, Rio Savegre (Kostarika)  Kvesal chocholatý (Pharomachrus mocinno) Kvesal chocholatý (Pharomachrus mocinno) Resplendent Quetzal, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 500 mm, stativ Gitzo, Clona: 4.5, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 12. prosince 2010 6:38:01, Rio Savegre (Kostarika)

 

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
13. 12. 2010 , kategorie: cesty, deníky
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(10 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Lumír
Ahoj Ondro, to jsou parádní kvesalové. Hodně štěstí při dalším fotolovení. Těším se na další obrázky :)
Juraj Macko | www.photo-advent
Ahoj Ondro, skvelé obrázky, môj favorit je "dvojka"
Niekto kto to neabsolvoval, nepochopí že niektoré zvieratá sú na fotkách výnimočné už len tým že tam sú :-D
veľa zdaru a málo snehu na letiskách pri spiatočnej ceste! :-D
Juraj
timmy
jak pise autor sam na svem webu... dalsi toporne sedici ptak na vetvi:) chce to neco noveho a neokoukaneho
Pokud druh nepostojí udělat takovéto fotky je fakt záležitostí především zkušeností. Pěkná práce se světlem! Klobouk dolů!
Doufám, že nějaká z těchto bude k vidění na výstavě :-)
Mecan | Photomecan.eu
Pěkné Ondřeji, užijte si to :) ... deník je dobrý nápad!
Tibor
Někdy je člověk rád,že určitej druh vůbec uvidí,nebo práskne statiku na větvi a má na to pár chvilek :-)Náhodou myslím,že ta první je moc pěkná .
Mas
Krásné fotografie......jsem rád, že nefotíš lidi...mám pocit, že lidí je všude až moc.
Dave
snaz se do tech fotek neco dat tohle jsme uz od tebe videli nic novyho a je to dost slaby.
Peca
Parádní fotky, opravdu povedené ...

Abych řekl pravdu, docela mě mrzí že nefotíš i lidi. Na místech kam jezdíš jsou strašně zajímaví "domorodci" a je velká škoda nevyužít příležitosti. Portréty od tebe by byli asi hodně zajímavé :)
Tibor
krásný fotky,už se těším na další :-)