Hokkaidó, potřetí a konečně s ledem

Vzal jsem s sebou tři fajn fotografy a již potřetí jsem se vypravil na zasněžený ostrov Hokkaidó. Stejný termín jako v minulosti, shodná místa a totožná zvířata v hlavním zájmu pro fotografování. Většina lidí by se asi řekla “nuda”, ale já pokaždé doufám, že žádná příležitost není nikdy stejná, vždy se dá něco zajímavého vytvořit. Podmínky budou trochu jiné.

Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/2500 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: 0, 22. února 2017 6:48:40, ostrov Hokkaidó (Japonsko)

Rausu led z Ochotského moře

Konečně jsem se dočkal. Moře pokryté ledovými krami jsem chtěl k orlům východním už před první cestou. Bohužel globální oteplování je patrné i tady. Tam, kde byl led v minulosti už v lednu, se poslední roky neukáže ani na jeden den za celou zimu.
Vždy před cestou hypnotizuji očima aktuální družicové snímky a snažím se led posunout tam kam potřebuji, do úžiny mezi poloostrovem Shiretoko a Kurilskými ostrovy.
Letos jsme měli štěstí, druhý den po našem příjezdu led zaplnil hladinu před přístavem. Orli odsedávají na krách a obzvlášť v době svítání se sluncem lízající obzor, to má pro mě jako “kýčaře” kouzlo. Přestože jsme měli loď rezervovanou na dvě rána, riskli jsme to a nakonec se nám podařilo loď zajistit i na ráno třetí. Trochu jsem se bál jak vyjde počasí, ale nakonec dopadlo nádherně.

Liščí námluvy v Nemuro

Jestli něco letos vyšlo malinko jinak, spíše by se dalo říci navíc, byla to setkávání s liškami. Vždy fotografům před prvním kontaktem s liškami říkám, “počítejte s tím, že nám většina z nich při fotografování zdrhne, ale věřte mi, že třeba ta desátá bude k našemu snažení o pořízení zajímavé fotografie přívětivější”.
Vyšlo to dokonale. Nejtrpělivější byl nakonec pár lišek při námluvách, které nejen že před námi neutíkaly, ale to my museli utíkat před nimi. Naši přítomnost vůbec nevnímaly a mojí jedinou starostí bylo to, že čtyřstovka je moc dlouhá a vhodnější by byl spíš zoom kratšího ohniska. Zpětně jen lituji, že jsme si je nenašli i následující den, kdo ví, kdy bude takto výjimečná příležitost příště.

Jeřábi stále pod jasnou modrou oblohou

Celkově bych hodnotil, že šance na cestě byly tak na 80 % vysněných příležitostí a že to byl výlet na Hokkaidó nejlepší. Jestli mohlo něco dopadnou lépe, tak meteorologické podmínky u jeřábů mandžuských. Mám tyhle nádherné ptáky rád, ale moje zvrácená představivost si je stále vysnívá v nějaké temné neprostupné chumelenici. A tu jsem za ty tři roky ještě neviděl. Jako, snížek trochu popadával, ale furt to nebylo ono. Sněžení netrvalo dlouho a jeřábi zrovna nezatancovali, jen taková nevinná poskočení.
Lidí, především další fotografové z Japonska, Číny a Jižné Koreje, bylo stejně jako vždy dost. Nesnáším to. Ale jak je na co se koukat, zabořím oko do hledáčku a snažím se vnímat chování zvířat a jedinou známkou rušivého okolí je to, že mi občas někdo kopne do stativu.
Oproti předchozím cestám, jsme se na ostrově Hokkaidó dostali k mému oblíbenému “fotobridwatchingu”. Což je dokumentační fotografování zajímavých druhů ptáků, jejichž snímky nemám a hledání druhů, které jsem na ostrově ještě neviděl. Zejména v případě, pokud není kvůli podmínkám možnost “tvořit”, přinášet na fotografiích něco nápaditého.
Obzvlášť návštěva lesa v mém oblíbeném “Luňákově”, byla velmi bohatá na pozorování. Hodně příležitostí na různé zajímavé dálkovýchodní kachny bylo i přímo v přístavech Rausu a Nemuro. Díky Vláďovy si můžete níže přečíst seznam všech pozorovaných ptáků.

Souvisejí odkazy

Články o zimním Japonsku
Povídání o naší cestě od Vláďi Šoltyse

Seznam pozorovaných druhů ptáků termínu 17. - 26 února 2017, jak zaznamenal Vláďa Šoltys.
Kormorán mořský (Phalacrocorax pelagicus) Pelagic cormorant
Volavka popelavá (Ardea cinerea) Grey heron
Labuť zpěvná (Cygnus cyygnus) Whooper swan
Kachna divoká (Anas platyrhynchos) Mallard
Ostralka štíhlá (Anas acuta) Northern pintail
Polák kaholka (Aythya marila) Greater scaup
Turpan hnědý (Malanitta fusca) Velvet scoter
Kačka strakatá (Histrionicus histrionicus) Harlequin duck
Hohol severní (Bucephala clangula) Bucephala clangula
Morčák velký (Mergus merganser) Common merganser
Morčák prostřední (Mergus serrator) Red-breasted merganser
Luňák hnědý (Milvus migrans) Black kite
Orel mořský (Halliaetus albicilla) White-tailed eagle
Orel východní (Halliaetus pelagicus) Steller's sea eagle
Orel královský (Aquila heliaca) Eastern Imperial Eagle
Káně rousná (Buteo lagopus) Rough-legged buzzard
Káně lesní (Buteo buteo) Common buzzard
Poštolka obecná (Falco tinnunculus) Common kestrel
Jeřáb mandžuský (Grus japonensis) red-crowned crane
Racek stříbřitý (Larus argentatus) European herring gull
Racek šedokřídlý (Larus glaucescens) glaucous-winged gull
Racek kamčatský (Larus schistisagus) Slaty-backed gull
Alkoun mramorovaný (Brachyramphus marmoratus)
Holub černý (Columba janthina) Marbled murrelet
Výr Blakistonův (Bubo Blakistoni) Blakiston's fish owl
Strakapoud usurijský (Dendrocopos kizuki) Japanese pygmy woodpecker
Strakapoud velký (Dendrocopos major) Great spotted woodpecker
Konipas japonský (Motacilla grandis) Japanese wagtail
Bulbulčík japonský (Hypsipetes amaurotis) Brown-eared bulbul
Skorec Pallasův (Cinclus pallasii) Brown dipper
Střízlík obecný (Troglodytes troglodytes) Eurasian wren
Drozd rezavý (Turdus Naumann) Naumann's thrush
Kos černý (Turdus merula) Common Blackbird
Mlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus)
Sýkora babka (Parus palustris) Long-tailed Tit
Brhlík čínský (Sitta villosa) Chinese Nuthatch
Hýl obecný šedobřichý (Pyrhula pyrhula griseiventris) Grey-bellied Bullfinch
Vrabec polní (Passer montanus) Tree Sparrow
Vrabec domácí (Passer domesticus) House sparrow
Špaček východní (Sturnus cineraceus) White-cheeked starling
Straka obecná (Pica pica)  Eurasian magpie
Vrána hrubozobá (Corvus macrorhynchos) Large-billed Crow
Vrána černá (Corvus corone) Carrion crow
Krkavec velký (Corvus corax) Corvus corax



IMG_0072 IMG_0072 Led v přístavu Rausu, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS M10, Objektiv: EF-M15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, Clona: 3.5, Doba expozice: 1/50 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: 0, 21. února 2017 6:01:00, ostrov Hokkaidó (Japonsko)

Liška obecná (Vulpes vulpes) Liška obecná (Vulpes vulpes) Red Fox, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 320, Kompenzace expozice: +1/3, 22. února 2017 15:14:32, ostrov Hokkaidó (Japonsko)  Strakapoud usurijský (Dendrocopos kizuki) Strakapoud usurijský (Dendrocopos kizuki) Japanese pygmy woodpecker, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1/3, 22. února 2017 12:53:32, ostrov Hokkaidó (Japonsko)

Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Orel východní (Haliaeetus pelagicus) Steller's sea eagle, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, 22. února 2017 6:19:45, ostrov Hokkaidó (Japonsko)  Luňák hnědý (Milvus migrans) Luňák hnědý (Milvus migrans) Black kite, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, 23. února 2017 11:59:51, ostrov Hokkaidó (Japonsko)

Jeřáb mandžuský (Grus japonensis) Jeřáb mandžuský (Grus japonensis) Red-crowned crane, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1600 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, 24. února 2017 14:03:47, ostrov Hokkaidó (Japonsko)  Labuť zpěvná (Cygnus cyygnus) Labuť zpěvná (Cygnus cyygnus) Whooper swan, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS M10, Objektiv: EF-M15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/1250 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: 0, 19. února 2017 10:01:35, ostrov Hokkaidó (Japonsko)

Výr Blakistonův (Bubo Blakistoni) Výr Blakistonův (Bubo Blakistoni) Blakiston's fish owl, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 1600, Kompenzace expozice: 0, 20. února 2017 22:10:16, ostrov Hokkaidó (Japonsko)  Jeřáb mandžuský (Grus japonensis) Jeřáb mandžuský (Grus japonensis) Red-crowned crane, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Clona: 8.0, Doba expozice: 1/1000 s, ISO: 400, Kompenzace expozice: 0, 25. února 2017 12:05:51, ostrov Hokkaidó (Japonsko)

Kačka strakatá (Histrionicus histrionicus) Kačka strakatá (Histrionicus histrionicus) Harlequin duck, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/6400 s, ISO: 1000, Kompenzace expozice: -2/3, 20. února 2017 11:26:45, ostrov Hokkaidó (Japonsko)  Bulbulčík japonský (Hypsipetes amaurotis) Bulbulčík japonský (Hypsipetes amaurotis) Brown-eared bulbul, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS-1D X Mark II, Objektiv: EF400mm f/2.8L IS II USM +2x III, Clona: 7.1, Doba expozice: 1/800 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, 23. února 2017 12:22:42, ostrov Hokkaidó (Japonsko)

Vzhůru na moře, noční vyplouvání, Vláďa Šoltys, Ondřej Prosický, Vláďa Jurek a Michal "Lišák" Dobeš.           Foto: bezejmená Číňanka

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
08. 03. 2017 , kategorie: cesty, svět
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(5 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Jiřina Plekancová
Vskutku vydařená výprava. Neskutečné!
Mirek
Taky by me zajimal nejaky clanek o tvych upravach fotek, jestli jeste valcis s Lightroomem atd...:) Skvela podivana.
Michal Mašík
Fotečky pěkný, pár fotek krajiny jsi tam pořídil za těch pár návštěv. Docela by to stálo za nějakou serii fotek s krajinářským námětem. Určitě tam je spousta vhodných motivů.
Olda
Ahoj Ondro, paráda, tiše slintám :-) Používáš stále ještě tvoji klasiku DPP na Rawy + PS na doladění?
Výr parádní,Ondro !