Uganda, divočina na rovníku

Asi nejjednodušší šancí, jak nyní vyrazit dál za divokou přírodou, je ve svém okolí vyprovokovat kamaráda se stejným zájmem. Tušil jsem, že když Davidovi, jako milovníkovi opic po celém světě, napíšu o gorilách a šimpanzích v Ugandě, do pár minut mi odpoví. Hledání dalších spolucestovatelů v téhle době sice chvilku trvalo, ale když pominu ten škraloup v závěru, bylo fotografování v Ugandě tím nejlepším v Africe.

Savana i prales

Asi není v Africe místo, kde by bylo tolik různých biotopů na tak malé ploše jako v Ugandě. Svojí pestrostí, kdy jsme každý den vídali úplně jiný typ krajiny, mi připomínala Kostariku. Když jsem dva měsíce před cestou itinerář ladil a důsledně hlídal, aby nebyla cesta příliš dlouhá (= drahá), stejně mi to vyšlo na 21 dní... Po domluvě s Davidem a Martinem jsme to museli proškrtat, ale i tak to bylo skoro 17 dní. Přidat ještě dvě místa, měli bychom z hlavních lákadel úplně všechno. Ale jak často říkám, “alespoň bude důvod se vrátit”!
Užili jsme si parádní savany, plavili se po řekách i jezeře, procházeli se lesem v nížině i pralesem na svazích sopek. Každý den byl úplně jiný a my je celé strávili v terénu. Asi jsme měli i parádní ubytování, nevím, viděl jsem ho často pouze v noci, když jsem šel z večeře do postele.
Výjimečnost fotografování zvířat v Ugandě byla v tom, že jak jsme něco dostali do hledáčku, s velkou pravděpodobností to bylo zvíře, které na žádné jiné africké cestě nebylo. A skoro bylo jedno, jestli to byl savec nebo pták. A když tam zároveň můžete potkat to "tradiční" z Afriky jižní a východní, stává se tak Uganda asi nejlepším místem na fotografování zvířat v Africe vůbec.
Svoji roli asi hrálo i to, že jsme měli štěstí, což je k fotografování zvířat ve volné přírodě potřeba vždy. Když “ugandyznalým” vyprávím třeba o tom, že jsme viděli čtyři jedince levharta ve třech různých národních parcích, nikdo mi to nevěří.

Vlha sametová (Merops gularis) Black bee-eater, Kibale Forest National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600 mm F4 GM OSS (SEL600F40GM) + 2X Teleconverter (SEL20TC), 1200.00 mm, f/8.0, @1/160 s, ISO 1000, úterý 10. srpna 2021 18:11:03
Slon africký (Loxodonta africana) African bush elephant, Victoria Nile, Murchison Falls National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS (SEL70200GM), 200.00 mm, f/4.0, @1/200 s, ISO 400, neděle 8. srpna 2021 7:38:22

Jistota s Vildou

Pokud si v Africe nejezdíme sami se stanem na střeše, závisí pohoda a úspěch cesty na našem průvodci, který je i řidičem. Nemůžeme si jej vybrat, musíme doufat, že splní naše přání a bude respektovat naše nevšední fotografické choutky. Přesto, když jsem cestu připravoval, požadoval jsem někoho, kdo po zkušenosti z minulých podobných cest nebude mít “vady” svých předchůdců.
Vyšlo to parádně. Náš Wilson, přestože jsme i tak na cestě tu a tam remcali, byla osoba dokonalá. S tváří jako Will Smith, každý den v čistém nažehleném tričku, bezpečně řídil jak na rušných cestách při průjezdu městy, tak i v terénu, když jsme se přes kameny na divoké cestě škrábali k úpatí sopek.
I díky Vildovi (ano, aby nevěděl, že se v češtině o něm bavíme, dostal přezdívku) byl náš ugandský výlet asi nejpohodovější cestou v Africe. Všechno fungovalo jak mělo a my se mohli bez starostí soustředit na poznávání a fotografování přírody.
Pro Vildu byly typické večerní “projevy”, to když jsme dojídali večeři a chystali se na dezert. Vždy se přesný jako hodinky objevil (obvykle nevečeřel v naší přítomnosti), krátce shrnul příležitosti proběhlého dne a velmi důrazně přednesl podrobný plán dne následujícího. V kolik se bude ráno snídat, v kolik se bude odjíždět, jak bude cesta dlouhá, kde se bude zastavovat, kdy se dostaneme do cíle, včetně toho, jaké asi bude počasí a co si máme vzít na sebe. Přestože se moji spolucestovatelé Vildovým večerním projevům smáli, já jsem měl pochopení. Jezdím s klienty po světě 18 let a vím, že přesně to by měl každý průvodce správně dělat. V čase, kdy budou všichni pohromadě a vnímat, říci vše podstatné na příští den. Ale bacha, neodvažujte se ptát na podrobnosti dva dny dopředu, to byste Vildu fakt naštvali!

Chameleon Johnstonův (Trioceros johnstoni) Ruwenzori three-horned chameleon, Bwindi Impenetrable National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, FE 90mm F2.8 Macro G OSS, 90.00 mm, f/5.6, @1/320 s, ISO 500, neděle 15. srpna 2021 15:18:45
Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius) Hippopotamus, Kyambura Gorge, Queen Elizabeth National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS (SEL70200GM), 95.00 mm, f/4.5, @1/100 s, ISO 100, pátek 13. srpna 2021 7:25:10

Toyota bez okna

Přestože jsme na za přírodou chodili po svých více než na jakékoliv jiné africké cestě, jak se projíždělo národním parkem (safari), z auta se vystupovat bez dovolení nesmělo. Byli jsme odkázáni na fotografování z auta. Což je pro mne vždy peklo. Měřím 190 cm a moje světelná šestistovka, přestože je lehounká, rozhodně není žádný drobeček. Hned první den se ukázalo, že okénko auta se sice otevřít dá, dokonce lze objektiv tou mrňavou škvírou i prostrčit, ale fotografovat lze pouze v úhlu přímo kolmém na sklo. Bohužel, další rezerva na pohyb objektivem doprava nebo doleva nebyla.
Naše dvacet let stará osmimístná Toyota byla pro nás pět úplně ideální, ale jediným místem, kde mohlo objektivem pohodlně manévrovat, bylo ze zvednuté střechy. Což, jak jistě tušíte, není úhel pro focení zvířat z očí do očí úplně vhodný.
Moc dlouho jsem tohle trápení nevydržel. První požadavek na vystoupení z auta pro lepší fotku jsem měl hned druhý den. A jak času s Vildou a zákeřnou Toyotou přibývalo, v účelných případech, kdy nebyl čas, jsem se ani neptal a z auta hned vyskakoval. Musím ale přiznat, že tak “hodný” jako v Ugandě jsem v Africe nikdy nebyl. Když byl čas se zeptat, Vildy jsem se zeptal, a pouze jednou, přestože mi to nedovolil, jsem s auta stejně vylezil.
Cestování po Ugandě je pohodové, všude nové, ani ne pět let staré asfaltové silnice. Tam, kde byl ještě před krátkým časem přívoz přes řeku, nové velké mosty. V tom má prsty Čína, stejně v jako dalších afrických zemích, její vliv je vidět všude. Chudým zemím půjčí na silnice a železnice peníze a pak desítka tisíc jejich dělníků stavby postaví. Uganda je tak sice na dlouho finančně a vlivem zavázaná, ale vzkvétá. Jestli je to dobře nebo špatně, by bylo na dlouhou diskuzi. Můj názor je, že čím rozvinutější země bude, tím nižší bude porodnost, s větší šancí, že se planeta nebude dále přelidněním huntovat.

Voduška kob (Kobus kob thomasi) Uganda kob, Queen Elizabeth National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/320 s, ISO 250, sobota 14. srpna 2021 17:26:25
Žirafa Rothschildova (Giraffa camelopardalis) Rothchild's giraffe, Murchison Falls National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS (SEL70200GM), 93.00 mm, f/9.0, @1/400 s, ISO 100, neděle 8. srpna 2021 14:37:21

Plné paměťové karty

Přestože se k nejkrásnějším pozorováním zvířat vrátím v samostatných článcích, pokusím se vyzdvihnout nejsilnější zážitky z cesty. Bez pořadí, tak jak přicházely. Třeba jako lákadlo pro ty, kdo o cestě za fotografováním do Ugandy uvažují.
První šimpanzi v Bodongo Forest, pavouk jako pěst požírající gekona nad postelí, koupající se stádo slonů za deště v deltě Victoria Nile, skupina 70! žiraf v Murchison Falls NP, dikobraz přes cestu, lvice se dvěma pětitýdenními koťaty, namlouvací tanečky jeřábů královských, kolonie vlh při vyjížďce lodí k vodopádům, velké skupiny šimpanzů a další druhy opic v Kibale Forest NP, nalezení pralesní vlhy sametové, svítání nad mlhou v lese rokle Kyambura Gorge, hledání chameleonů pří výstupu v Rwenzori Mountains NP, kolonie tisícovky rybaříků jižních na Kazinga Channel, výr bělavý v Ishasha, hroši na kongžském břehu řeky, lvi na stromě v Queen Elizabeth NP, pro mne čtyři nové druhy vlh a pět druhů strdimilů, setkání s gorilami v Bwindi Impenetrable NP a Mgahinga Gorilla NP, kaloni plaví v Kisoro, kočkodani zlatí pod Mount Mgahinga, večerní safari v Mburo Lake NP, člunozobci v Mabamba Swamp a čtyři levharti na třech různých místech v Ugandě!
Na žádné cestě jsem toho tolik nikdy nevyfotil. Tradičně to bývá tři až pět tisíc fotek, v Ugandě to nyní bylo skoro 10 tisíc fotek. Obvykle mají cesty do Afriky dny, kdy třeba ani nevezmu fotoaparát do ruky, tady se fotilo každý den od rána do večera.

Levhart skvrnitý (Panthera pardus) Leopard, Queen Elizabeth National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/125 s, ISO 1000, čtvrtek 12. srpna 2021 18:08:24
Gorila horská (Gorilla beringei beringei) Mountain gorilla, Mgahinga Gorilla National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS (SEL70200GM), 143.00 mm, f/2.8, @1/320 s, ISO 1600, úterý 17. srpna 2021 9:19:19

Covidová Uganda

Tradiční epidemiologické okénko :-)
Při našem příletu do Ugandy tam právě po šesti týdnech končil místní “loukdaunek”. Bylo to parádně vidět v ulicích a na silnici, všichni se hned radostně vydali ven, všude plno. V přírůstku nových případů byli právě na konci první pořádné vlny, ve městech venku všichni(!) nosili roušku, před vstupem do každé budovy měřili teplotu, dezinfekce. Za celý život jsem si tolikrát neměřil teplotu jako nyní v Ugandě! Jak se člověk dostal od velkého města, venku měla roušku sotva polovina místních. Přesto, jak jsme kdekoli přijeli do ubytovnání nebo zastavili v restauraci na jídlo, hned po vystoupení z auta další prolití dezinfekcí, opět měření teploty a zapsání jména a kontaktu. V restauraci k dispozici jen každý druhý stůl, nás (cizince) prioritně usazovali do zahrady. Za poslední “covidový” rok jsem navštívil 10 zemí různě po světě, ale Uganda v účelných protiepidemiologických opatření vede.
I během letního lockdownu mohli cizinci do Ugandy cestovat a všechny služby pro ně byly dostupné, přestože místní zůstávali doma. Což se na silnicích důsledně kontrolovalo a mnoho ozbrojených checkpointů bylo v provozu ještě během naší cesty. Nikde jinde na světě jsem jich neviděl tolik. Byla místa, kde byli vojáci a policie snad po kilometru jízdy. Jak ale viděli auto s turisty, nikdy je nezastavili! Myslím si ale, že ozbrojené hlídky v Ugandě fungovaly i v minulosti.
Na rozdíl od dubnové Etiopie bylo v Ugandě poměrně dost dalších návštěvníků. Možná i proto, že je v tuto dobu levnější permit za gorilami než byl v čase před Covidem.
Jediný škraloup jinak pohodové cesty se objevil v úplném závěru. Dva dny před odletem domů jsme zašli na tradiční povinný předodletový Covidtest a po dlouhém stresujícím čekání na výsledky se zjistilo, že jeden člen výpravy je pozitivní (bez jakýchkoliv příznaků) a musí místo návratu v Ugandě zůstat. Nakonec nezůstal sám, a místo pěti jsme letěli domů jen tři. Z testovacího centra posílají výsledky hned na letiště, nápad, zajít si na test i jinam, nám několik místních jasně rozmluvilo. Navíc, ten papír o výsledku má téměř všechny bezpečnostní prvky, skoro jako cestovní pas. Ve srovnání s ním je Česko země rozvojová - nejen, že je tam jasně definovaný QR kód, ale na papíru s výsledkem je i vaše fotografie z testování!
Zbytek naší výpravy si tak nedobrovolně prodloužil pobyt o týden. Bez nějaké nařízené karantény se mohl volně pohybovat z hotelu, při dalším testu oba negativní. To je bohužel realita aktuálního cestování. Přestože máte obě dávky očkování, vlastní protilátky z pozitivity v dubnu, a stále do nás budou hustit jak nás očkování vysvobodí z problémů, stejně můžete být na cestě pozitivní se starostmi při návratu! Očkování zaručí, že nezemřete (možná), ale pozitivní být můžete kdykoli, stejně pozitivitu šíříte dál ve svém okolí...
To jen stručně k Ugandě, a prvních pár fotek.
Mám v plánu o nejsilnějších zážitcích napsat podrobně. Zejména těsné setkání s gorilami horskými patřilo k tomu nejúžasnějšímu co jsem v přířodě zažil.

Související odkazy
Články o fotografování přírody
Etiopie, trochu jiná Afrika
Nabídka fotografických workshopů

Strdimil bronzový (Nectarinia kilimensis) Bronzy sunbird, Kisoro, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.5, @1/400 s, ISO 400, neděle 15. srpna 2021 13:32:54
Kočkodan zlatý (Cercopithecus kandti) golden monkey, Mgahinga Gorilla National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/500 s, ISO 800, středa 18. srpna 2021 10:31:41
Člunozobec africký (Balaeniceps rex) Shoebill, Mabamba swamp, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600 mm F4 GM OSS (SEL600F40GM) + 2X Teleconverter (SEL20TC), 1200.00 mm, f/8.0, @1/640 s, ISO 250, sobota 21. srpna 2021 10:41:38
Šimpanz učenlivý (Pan troglodytes) Chimpanzee, Kibale Forest National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.5, @1/100 s, ISO 800, úterý 10. srpna 2021 9:39:30
Bůvolec jimela (Damaliscus lunatus jimela) Topi antelope, Ishasha, Queen Elizabeth National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/160 s, ISO 1000, sobota 14. srpna 2021 18:34:50
Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius) Hippopotamus, Queen Elizabeth National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-7RM3, Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS (SEL70200GM), 115.00 mm, f/8.0, @1/125 s, ISO 320, pátek 13. srpna 2021 16:55:29
Buvol africký (Syncerus caffer) African buffalo, Kazinga Channel, Queen Elizabeth National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/6.3, @1/800 s, ISO 500, čtvrtek 12. srpna 2021 10:53:55
Orel jasnohlasý (Haliaeetus vocifer), African fish eagle, Kazinga Channel, Queen Elizabeth National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/11, @1/320 s, ISO 400, čtvrtek 12. srpna 2021 15:57:21
Gueréza šedonohá (Piliocolobus tephrosceles) Ugandan red colobus, Kibale Forest National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.0, @1/400 s, ISO 1000, pondělí 9. srpna 2021 15:50:30
Kočkodan diadémový (Cercopithecus mitis) Blue monkey, Bwindi Impenetrable National Park, Uganda
Ondřej Prosický | www.NaturePhoto.cz, Sony ILCE-1, Sony FE 600mm F4 GM OSS (SEL600F40GM), 600.00 mm, f/4.5, @1/800 s, ISO 1000, neděle 15. srpna 2021 11:32:35
Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
13. 09. 2021 , kategorie: cesty, svět
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(4 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Veľmi pekné fotografie ma očarili. V dobrom Vám závidím. Nepochybne expedícia to bola perfektná, hoci článok ju popisuje iba ilustratívne.
Na margo Vášho vyjadrenia: Očkování zaručí, že nezemřete (možná), ale pozitivní být můžete kdykoli, stejně pozitivitu šíříte dál ve svém okolí...
Nemôžem sa ubrániť dojmu, že čiastočne spochybňujete očkovanie. Áno, zaočkovaný človek môže byť tiež infikovaný, ale jeho organizmus si spravidla lepšie poradí s vírusom a teda šíri vírus do okolia menej intenzívne. I to je plus. Zatiaľ nemáme nič lepšie.
ONDŘEJ | NATUREPHOTO.CZ
Jsem rád, že se fotografie líbí.
Vznikl nový velmi nepříjemný druh chřipky, kterou musíme prodělat abychom získaly protilátky, neví se, jestli očkování funguje, zlepší jen průběh, když se nakazíte, osobně očkování nevěřím, i když kvůli nesmyslným omezením sám naočkovaný jsem.
Skvělá expedice, vynikající fotografie.
Přeji mnoho dalších!
ZO
Ondřej | NaturePhoto.cz
Děkuji, vyšlo to parádně.
Ondro perfektní článek a krásné fotky. Ta vlha sametová je teda něco :-)
Ondřej | NaturePhoto.cz
Díky! Na vlhu sametovou, když nám ji nešlo v lese najít, nás nakonec zavedl kuchař našeho ubytování, byl po zásluze odměněn :-)
Michal Mašík
Krásný text. A fotky? Ty jsou nádherný.
Ondřej | NaturePhoto.cz
Michale, byla to tam nádhera, spousta příležitostí!