Canon EOS 5D Mark II – 3, fotografování zvířat

Protože se mi na fotoaparátu Canon EOS 5D Mark II brzo přehoupne číslo nafocených snímků do druhé tisícovky, myslím, že můžu stručně nakousnout první postřehy z používání v praxi. Fotoaparát jsem zatím paradoxně používal zejména na fotografování zvířat, i když jej prioritně mám na něco jiného. Dnes zmíním tři postřehy, kterých jsem si při fotografování všiml.

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) Veverka obecná (Sciurus vulgaris) Red Squirrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. prosince 2008 9:45:54, Mladá Boleslav (Česko) Sojka obecná (Garrulus glandarius) Sojka obecná (Garrulus glandarius) Eurasian Jay, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: +1/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. prosince 2008 9:30:12, Mladá Boleslav (Česko)

Rozmístnění AF bodů a automatické ostření
Bohužel už ze specifikace bylo patrné, že to bude podobná tragedie jako u předchůdce. Rozmístění ostřící bodů je stále stejně hloupé. Všechny body jsou nahňácany blízko vedle sebe, kdy se ani ten vnější krajní nepřiblíží linii zlatého řezu. Smysl mi uniká, pochybuji, že to má vůbec nějaký záměr.
V praxi je obtížné pokrýt ostřícím bodem to, co má být ostré. Při fotografování zvířat, jste pak nuceni chtě nechtě komponovat na střed. Když fotíte zvíře a vyplňuje celý hledáček, je nemožné mu zaostřit na hlavu, obvykle v jejím místě žádný bod není.
Další velkou limitou je citlivost AF bodů. V podstatě jediným dokonale fungujícím je ten středový, pouze ten se chová tak, jak se od ostřícího bodu v 21. století očekává. Ty ostatní, jsou na pohybující se zvířata velmi špatně použitelné. Za mírně zhoršených podmínek se prostě nechytají (tady bych to neuzavíral, chce to ještě testování i v jiné situaci).
Veverka obecná (Sciurus vulgaris) Veverka obecná (Sciurus vulgaris) Red Squirrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/200 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. prosince 2008 8:58:19, Mladá Boleslav (Česko) Sojka obecná (Garrulus glandarius) Sojka obecná (Garrulus glandarius) Eurasian Jay, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. prosince 2008 10:01:05, Mladá Boleslav (Česko)Hledáček lepší než na řadě 1D
Když jsem fotografoval s Canon EOS 5D Mark II, příliš jsem si to neuvědomoval. Avšak, jak se vybila baterie a přešel jsem na Canon EOS 1D Mark III, rozdíl byl na první pohled patrný. Hledáček je na 5D mnohem světlejší, barvy jsou barevnější a ten kontrast, labůžo. Nejdříve jsem to bral s rezervou, ale doma při srovnání jsem zjistil, že zrcátko na 1D je jakoby slabě šedě kropenaté, kdežto u 5D se jeví při pohledu do hledáčku proti světlu jako zcela čiré.
Veverka obecná (Sciurus vulgaris) Veverka obecná (Sciurus vulgaris) Red Squirrel, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/100 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -2/3, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. prosince 2008 9:04:07, Mladá Boleslav (Česko) Sojka obecná (Garrulus glandarius) Sojka obecná (Garrulus glandarius) Eurasian Jay, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/250 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. prosince 2008 10:28:13, Mladá Boleslav (Česko)Živý displej pod slunečnou oblohou
Nejdříve jsem si toho ani nevšiml, ale v jednu chvíli už to nešlo přehlédnout. Displej fotoaparátu Canon EOS 5D Mark II nastavuje svojí intenzitu podle úrovně okolního osvětlení. Prostě, když je vystaven sluníčku, svítí hodně a je kontrastnější, naopak, když si zhotovené fotografie prohlížíte ve stínu, jeho intenzita je mnohem nižší.

Sojka obecná (Garrulus glandarius) Sojka obecná (Garrulus glandarius) Eurasian Jay, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 500mm f/4 L IS USM, stativ Gitzo 3540LS + RRS BH55, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/320 s, ISO: 500, Kompenzace expozice: -1, Blesk: Ne, Vytvořeno: 29. prosince 2008 10:24:54, Mladá Boleslav (Česko)
Pokračování pohádky o fotoaparátu Canon EOS 5D Mark II bude až za delší dobu. Ve čtvrtek odlétám a do té doby příliš jiného kromě pečlivého balení nestihnu. Stejně tak další veverky a sojky budou až poté, co se jimi v klidu proberu.


Související odkazy

Canon EOS 5D Mark II, fotografie 1 (obsahuje fotografie JPG a RAW ke stažení)
Canon EOS 5D Mark II, fotografie 2 (obsahuje fotografie JPG a RAW ke stažení)

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 2.1.2009

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
02. 01. 2009 , kategorie: fototechnika, fotoaparáty
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(13 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Zdenek: Problémy s expozicí jsem žádné neshledal, používám nejčastěji prioritu clony, čas se dopočítává, korekce musím dělat minimálně. Vše OK.
Parádní fotky. Dotaz, nemá 5D Mark II problémy s expozicí ? V RAWU se to dorovná , ale abych korigoval každý snímek pokaždé jinak se mi jeví absurdní, zkusil někdo jak to vypadá s expozicí u Nikonu. Viděl jsem snímky z D300 a bylo to o něčem jiném.
sorry for english - We've
added this to the 5D blog at http://bit.ly/Fh1Bx We""ve got more 5D
reviews/still/video samples than anywhere else on the planet.
Ondro, přeju po všech stránkách vydařenou expedici,
těším se na obrázky i čtení a hlavně šťastný návrat! Miloš
Peca
Diky za
odpoved, tesim se. A preji hodne uspechu s tucnakama :)
Peca: Už
jsem natáčel drbajícího se racka na dřevěném kůlu (s 500/4)! Technicky
to bylo HD (rozuměj maximálně možně dokonalé), ale obsahově by to ještě
něco chtělo. V únoru se budu věnovat videu na Canon EOS 5D Mark II v
samostatném článku, to už bude snad i něco k prezentování.
Peca
Ta veverka je perfektni. Muzu se zeptat uz jste skousel nejake video?
Jinak k tem ostricim bodum, myslim ze je to zamerne take z duvodu aby
meli v dalsich radach co vylepsovat, preci udelat dokonaly fotak hned,
kdo by si pak kupoval novou verzi ze :)
thr
Proč tam jsou body takto ti řeknu
naprosto přesně - čidlo má totiž základní body přímo převzaté z 20D
včetně jeho velikosti. Jenže na fullframe to jaksi vyjde daleko víc do
středu... Prot 20D tam jsou navíc nějaké skryté body pro Servo AF a fakt
je, že u původní 5D bylo chování Servo AF lepší než u 20D, ale to je
jiné téma.
Petr Bambousek: Canon EOS 5D není na
zvířátka úplně komfortní na focení, ale pokud se fotka fakt povede,
je to po technicky opravdu dokonalé. Nevím, proč tam ty AF body jsou
takto...
Petr Sváda: Ne ne,
kolibříci to nebudou, něco úplně jiného :-) Zítra vložím upoutávku.
Petr Bambousek
Sleduju tuhle tvoji pohádku
od začátku. Kamarád teď přešel z 10D na 5D (tu starší) a všiml jsem si
tam těch nepochopitelných ostřících bodů. To je mi fakt záhada, co tím
autor myslel. Každopádně ti přeju hodně štěstí na cestě, kdyby nic,
tak racka na pláži, a hlavně si vzpomeň na Limonádového Joe :
"Noci jsou chladné??? Tak to abych si vzal .... teplé prádlo
..." :-)))
smekám nad novými snímky!paráda! asi
začnu nad 5D uvažovat hlouběji, než jsem uvažoval do teď ;-)
Honza
Petr Sváda
Ondro, moc pěkné fotky z
mladoboleslavska. Odlétáš za kolibříky na Kostariku?