Laowa 15 mm f/4 Macro Shift

Při fotografování divoké přírody se vždy prioritně snažím, aby společně s fotografovaným objektem, zvířetem nebo rostlinou, bylo na snímku i co nejvíc z okolního prostředí. Obzvlášť v případě, kdy je krajina podobně atraktivní. U zvířat to není problém, ale u makra, díky malé hloubce ostrosti, ano. Teprve s objektivem Laowa 15 mm f/4 Macro Shift můžete docílit velkého zvětšení a zároveň zachytit okolní krajinu.


Pro svůj záměr jsem už vyzkoušel leccos. Klasické širokoúhlé objektivy mají velkou hloubku ostrosti a obecně vyšší minimální světelnost, hlavní malý zaostřený objekt nejde oproti okolí “odpíchnout”. Většina z nich má i poměrně dlouhou minimální zaostřitelnou vzdálenost. Pracoval jsem i se širokoúhlými objektivy s vysokou světelností (minimální clona f/1.4), ale kvůli nemožnosti přiblížit se těsněji k drobným objektům a nemožnosti použit mezikroužek to pro můj zájem také nebylo příliš praktické.

Výrobce Venus Optics, nejen speciální makroobjektivy

Objektivy pod obchodním názvem Laowa vyrábí nový čínský výrobce techniky pro fotoaparáty ChangGeng Optical Technology Company Limited (Venus Optics) se sídlem Hefei v Anhui.
Kromě širokoúhlých makroobjektivů  s bajonety Canon EF, Nikon F, Sony A, Sony FE a Pentax K v jejich nabídce najdete i další speciální širokoúhlé objektivy s parametry, které byste u tradičních výrobců hledali marně. Jako další v pořadí na vyzkoušení mám v hledáčku objektiv Laowa 12mm f/2.8 Zero-D. Rád bych vyzkoušel i speciální makroblesk pro zde testovaný širokoúhlý makroobjektiv Laowa 15 mm f/4 Macro Shift
Je myslím škoda, že jsou tyto objektivy poměrně neznámé. Jsou velmi kvalitní a odhaduji, že se v následujících letech velmi rozšíří.

Precizní konstrukce makroobjektivu Laowa

I přes svůj nevšední výkon má objektiv velmi drobnou konstrukci, obtěžuje snad jen přední výrazněji se rozšiřující část o průměru 84 mm. Podle mého laického názoru to snad ani nebylo nutné, protože přední čočka není zas tak veliká. Jediný důvod pro přední šířku objektivu je to, aby šel bezproblémově nasadit filtr. Tato možnost není u hodně širokoúhlých objektivů příliš běžná. Osobně ten přední rozměr ale překonám, možnost použití filtru s průměrem 77 mm je pro mne jednoznačné plus, ať už se jedná o filtr polarizační nebo tmavý neutrální pro použití v krajině. Na běžném makroobjektuvu Canon EF 100mm f/2.8 L IS Macro USM mám polarizační filtr pro zvýraznění barev nasazený neustále.
Objektiv Laowa 15mm f/4 Macro Shift váží 410 gramů (což mi připadá velmi výhodné, spousta širokáčů je mnohem těžší) a jeho délka je 65 mm.
Clona se nastavuje na předním kroužku objektivu manuálně a chod clonového prstence je velmi plynulý a tuhost přiměřená. Kroužek blíže tělu objektivu se používá k ostření, ale ještě lépe k nastavení stupně zvětšení, jak je zřejmé z potisku na povrchu objektivu. Na kovovém objektivu všechno pěkně sedí a působí velmi kvalitním dojmem.
Jestli konstrukci něco “vytknout”, je to nasazování sluneční clony, které je poměrně obtížné. Hladké nasazení potřebujete trochu praxi a plynulé to nebude asi nikdy. Osobně ale používám širokáče bez slunečních clon.

Krtek obecný (Talpa europea) Krtek obecný (Talpa europea) European mole, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Laowa 15 mm f/4 Macro Shift, Clona: 4, Doba expozice: 1/80 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1, 17. července 2017 20:31:08, Prachaticko, Šumava (Česko)

Fotografování detailů rostlin a hmyzu s okolní krajinou

Jednoznačné určení objektivu Laowa 15 mm f/4 Macro Shift je pro snímání malých objektů s velkým zvětšením spolu s okolním prostředím. Představte si situaci v lese, kde najdete na padlé kládě nějakého pěkného hmyzáka a toužíte po fotografii s okolním prostředí. Může to být tesařík, nebo třeba i mravenec. S objektivem Laowa 15 mm f/4 Macro Shift se můžete přiblížit skoro na dotek a zároveň dokomponovat atraktivní krajinu. Nemusíte používat nijak vysokou clonu, začněte na té minimální f/4, teprve kdybyste chtěli trochu zvýraznit okolní les, malinko přicloňte. Platí, že čím blíže budete fotografovanému objektu (hmyzák bude menší), pozadí bude více rozmazané. Podobně to funguje při nastavování zvětšení na prstenci objektivu, čím větší zvětšení, tím více rozmazané pozadí. Osvědčilo se mi nepoužívat to největší zvětšení, to je vhodné jen pro opravdu titěrné objekty. Musíte být velmi blízko a budete mít problém s nasvícením (viz níže). Ostří se manuálně  prstencem pro zvětšení, mně se ale zalíbilo spíše přibližování a vzdalování objektivu od fotografovaného živočicha nebo rostliny.
Jednoznačně nejkomfortněji se s objektivem Laowa fotografuje v režimu Live View (živý náhled na displeji) a na fotoaparátu, který má výklopný displej. Nemusíte rýt tváří v lesní hrabance, kompozici nastavíte velmi komfortně a bezproblémové je i přesné zaostření při 100 % zvětšení na živém náhledu.

Funce Shift, posun objektivu

Zajímavostí, kterou se makroobjektiv Laowa 15 mm f/4 Macro Shift vymyká, je možnost posunu optické osy pro srovnání kácejících se linií - funkce Shift. Pokud totiž při fotografování objektiv nakloníte dolu od vodorovné osy, v horní části se vám budou vždy kácet jinak svislé linie. S funkcí posunu Shift, lze toto v mnoha případech srovnat.
Objektiv má na sobě kovově lesklou vystouplou pojistku, pokud ji zmáčknete, můžete v tom místě objektiv nahoru a dolů o 6 mm vyosit. Musím přiznat, že jsem s tím poprvé trochu zápasil, ale to bylo spíše tím, že jsem se Shift objektivem neměl nikdy zkušenost.
Funkce srovnání linií se vám hodí zejména v lese, kde budete fotografovat nějaký detail, srovnáte kácející se stromy v horní částí snímku. Jedinou nevýhodou je ovšem to, že funkce Shift je dispozici pouze při snímání na APS-C snímači.

Překvapivé optické vlastnosti

Optická soustava objektivů se skládá z 12 členů v 9 skupinách. Jsou v ní zahrnuty 3 refrakční členy a 1 člen s nízkým rozptylem světla. Vícenásobné antireflexní vrstvy zvyšují obrazovou kvalitu tím, že snižují výskyt rušivých reflexí a stínů.
Přestože jsem si objektiv nepořizoval na fotografování krajiny, nenašel jsem pro to na objektivu žádné limity. Ostrost objektivu je výborná, a to i v úplných krajích snímků, i když mírně deformovaných. Poměrně překvapivá je absence aberace a ani deformování linií není při fotografování přírody nijak znatelné.
Velkou výhodou objektivu Laowa 15 mm f/4 Macro Shift, zejména při fotografování velkých detailů hmyzu, kde budete stát o mírné rozostření okolního prostředí v pozadí, je možnost použití 14-cti lamelové kruhové clony. Ta se významně kladně podílí na výsledném vzhledu bokehu. Pokud budou v pozadí výrazné světelné zdroje, prosvětlená kolečka budou působit velmi příjemným dojmem.
Co mě velmi zaujalo při fotografování detailů ve velkém přiblížení je to, že i při minimální cloně f/4 je poměrně velká hloubka ostrosti. Vejde se do ní celý zaostřený detail, ale hned kousek dále za ním je už prostředí rozmazené. Hloubka ostrosti není ani při větším zvětšení (přiblížení k objektu) tolik titěrná jako u běžných makroobjektivů.

Kalypso severní (Calypso borealis) Kalypso severní (Calypso borealis) Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Laowa 15 mm f/4 Macro Shift, Clona: 4, Doba expozice: 1/13 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1, 8. června 2017 21:26:21, Oulanka NP (Finsko)  S objektivem Laowa v přímém protisvětle

Spíše náhodou při fotografování skokana jsem otestoval chování objektivu Laowa 15 mm f/4 Macro Shift v protisvětle. Fotografoval jsem žabku v nevelké louži, s přihlížejícím kamarádem a návštěvnickým centrem národního parku v pozadí. Přestože na snímku odlesky najdete, nepůsobí nijak rušivě, spíše dodávají a umocňují atmosféru protisvětla. O kvalitách optické soustavy svědčí i to, že obraz v přímém protisvětle nepřišel o celkový kontrast.
S objektivem Laowa 15 mm f/4 Macro Shift se dají fotografovat blízké detaily v protisvětle i z dalšího důvodu. Pokud budete těsně u nějakého zvířete, odraz světla od přední čočky způsobí poměrně citlivé přisvícení blízkého objektu, což působí velmi příjemně. Fotografovaný objekt nebude v protisvětle tmavý, což může být rušivé.
Nevýhodou blízkého přiblížení pro zvětšení totiž bude v terénu často především nemožnost si nasvícený objekt přisvítit. Malá odrazná deska se k objektivu nevejde a ani klasickým externím bleskem si příliš nepomůžete. Ideálním řešením tak bude blesk s označením “Laowa KuangRen makro blesk KX-800”, speciálně určený pro testovaný objektiv.

Z testování rovnou do fotobatohu

Objektiv jsem měl zapůjčený na testování při fotografování nejkrásnější evropské orchideje ve Finsku, ale hned po návratu jsem si jej od dovozce koupil. Za velmi přívětivou cenu jsem v něm našel přesně to, co jsem dlouho hledal. Objektiv Laowa 15 mm f/4 Macro Shift asi nikdy nebude z důvodu manuálního ostření u většiny fotografů na úplně běžné fotografování, ale těm, kteří tíhnou k fotografování detailů s okolním prostředím, poslouží dokonale. Každý objektiv jiné kategorie, o kterém budete kdy uvažovat, má nějakou alternativu, ale výrobek podobný objektivu Laowa 15 mm f/4 Macro Shift díky jeho výjimečným schopnostem nenajdete.

Související odkazy

Články o fotografické technice na NaturePhoto.cz

Skokan hnědý (Rana temporaria) Skokan hnědý (Rana temporaria) Common frog, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Laowa 15 mm f/4 Macro Shift, Clona: 4, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 200, Kompenzace expozice: +1, 8. června 2017 11:36:30, Oulanka NP (Finsko) Řeka Oulankajoki Řeka Oulankajoki Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark IV, Objektiv: Laowa 15 mm f/4 Macro Shift, Clona: 13, Doba expozice: 1/40 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -2/3, 8. června 2017 11:22:20, Oulanka NP (Finsko)

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
19. 08. 2017 , kategorie: fototechnika, objektivy
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(3 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

Olda
Ondro, ten krtek byl naživu, nebo je to "ještě použitelná mrtvolka" :-) Ahoj
Michal Masik
Ta orchidej je nádherná.
Jirka K.
O nečem podobném dlouho uvažuji, moc děkuji za inspirativní článek!