Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM

Poměrně často používám v přírodě makroobjektiv. Proto mě nemohlo téměř před rokem nechat v klidu představení stabilizované stovky. A když přišla nabídka na dlouhé dvoutýdenní testování v praxi, hned jsem možnosti využil. I proto, že o změně uvažuji.

Předchůdce, Canon EF 100mm  f/2.8 Macro USM
Stovkový makroobjektiv používám pět let a mám jej v ruce možná častěji, než dlouhý teleobjektiv na zvířátka. Původně jsem si jej pořizoval na fotoaparát s krop faktorem 1.6 x, tzn. 100/2.8 byl dostatečně dlouhý. Bohužel nyní na Canon EOS 5D Mark II je to tragédie, zejména při fotografování motýlů a vážek, kdy se musím přiblížit na pár centimetrů. Ideální by u makroobjektivu bylo ohnisko 200 mm.
Proč to ale píši. Právě popsané je u stávající stovky jediná věc, která mi vyloženě vadí.
Stará nestabilizovaná stovka má i velmi pomalé automatické ostření. Sice většinu statický záběrů ostřím ručně pomocí funkce Live View za použití stativu, ale pokud něco mírně vlaje ve větru, nebo se hmyzáci posouvají, kvalitní AF bych ocenil. Celkem sympatická je váha. A na to že nemá „L“ úpravu, je objektiv velmi odolný. Po pěti letech používání na něm není z cest ani jedna stopa.

Novinka, odolná konstrukce objektivu

Firma Canon se pustila do inovace svého nejprodávanějšího makro objektivu poměrně z gruntu. Totálně přeskládala optickou soustavu, přidala stabilizaci objektivu a objektiv zásadně zodolnila. Přestože nestabilizovaná stovka měla slušnou povrchovou konstrukci, Canon přistoupil k provedení „L“. Ačkoli praktický rozdíl ve zpracování není zásadní, s novým objektivem budete mít při focení v dešti více klidu. Předpokládá se, že by měl být objektiv mnohem lépe utěsněn proti povětrnostní nepřízni (prach, voda).
http://www.e-service.cz/export/obr/objektivy/689.jpg

Zkušenosti se stabilizací v terénu

Asi největším argumentem pro pořízení novinky Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM je stabilizace obrazu, kterou je objektiv osazen. Právě u makro objektivů je stabilizace účelnější než kdekoli jinde. Při fotografování hbitých a opatrných hmyzáků není vždy možnost rozložit stativ. Buď na to není čas, nebo to není třeba v rákosí u vážek příliš praktické.
Vzpomínám, jak jsem při fotografování na Sri Lance před třemi lety Jurajovi záviděl stabilizovanou stovku od Nikonu. Tam, kde jsem já musel kvůli kritickým časům na udržení zvyšovat hodnotu ISO, Jura ještě se stabilizací v klidu fotografoval. Ač nerad, musel jsem přiznat, že právě zde měl tehdy Nikon navrch.
A jak stabilizace funguje? Při fotografování tesaříků alpských a tesaříků piluna jsem většinu fotografíí fotografoval právě z ruky se zapnutou stabilizací. Tam kde bych bez stabilizace měl mít čas 1/100 , jsem v pohodě (i když ne zcela stoprocentně) udržel časy okolo 1/10 s. Při čase 1/30 s byly fotografie ostré vždy. Z toho je patrné, že stabilizace pár clon přidá. Je to vhodné například při fotografování hmyzáků v lese. I když je pod mrakem, v kombinaci s vyšší hodnotou ISO (500 – 1000) lze poměrně dobře fotografovat bez stativu. Pro vážnější práci, kdy je brouček blízko, a je potřeba poměrně dost clonit, se stativu samozřejmě nevyhnete.
Je zajímavé, že podobně kritické časy (1/30 s) bezpečně z ruky se stabilizací udržím i u ohniska 500 mm. Přitom, logicky, by měla být fotografie z kratšího ohniska ostrá i při časech delších?! Je to způsobené tím, že pětistovka je mnohem těžší a v ruce se mnohem lépe stabilizuje než  makroobjektiv s šestinovou hmotností.
Tesařík alpský (Rosalia alpina) Tesařík alpský (Rosalia alpina) Rosalia Longicorn, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: 0, Blesk: Ano, Vytvořeno: 20. července 2010 12:37:34, Doksy (Česko) Tesařík alpský (Rosalia alpina) Tesařík alpský (Rosalia alpina) Rosalia Longicorn, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/125 s, ISO: 640, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 20. července 2010 13:05:56, Doksy (Česko) Rychlejší automatické ostření
Jak jsem naznačil v úvodu, nestabilizovaná stovka měla za špatných světelných podmínek velmi špatné automatické ostření. Ne, že by nebylo přesné, to fungovalo, ale AF byl děsně pomalý. Byť jsem jej používal minimálně, občas mi to fotografování ztěžovalo.
U objektivu Canon EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM je to jiné kafíčko. Ostření lítá jak má, podobně jako u jiných objektivů (např. u Canon EF 200mm f/2.8 L USM). AF velmi slušně pracuje i za špatných světelných podmínek, a to i s krajními body. I když na Canon EOS 5D Mark II je občas složitější.

Moje první zkušební testování
Ač jsem doteď žádné testy nikdy nedělal, pustil jsem se do srovnání optických vlastností se starou verzí.
Když jsem sadu zkušebních snímků porovnával, bylo při pečlivém prohlížení viditelné, že první testovaný objektiv je na většině clon o něco ostřejší a mírně kontrastnější. Srovnání jsem prováděl vedle sebe při stoprocetním zobrazení v programu Zoner Photo Studio 12, který z EXIFu nevypisuje typ použitého objektivu. Proto jsem složku po chvíli otevřel v Canon Digital Photo Professional a měl jsem jistotu. První ostřejší sada byla z objektivu Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM. Ne o moc, ale patrné to bylo, zejména v rozsahu clon f/2.8 – f/10. Pokud se přicloní více, výsledky se vyrovnávají (jsou podobně odporné), ale stabilizovaná verze má navrch i tady.
Když už jsem byl v tom testování, v praxi jsem vyzkoušel i to, na jakou clonu je objektiv nejostřejší. Nijak překvapivé je zjištění, že je to okolo clony f/6.3 – f/8.0 pokud se přicloní více, jde ostrost do kytek, a od clony f/16 pak poměrně hodně. Naopak clony f/2.8 – f/6.3 obstály poměrně slušně.
Asi nejvýraznější rozdílem při testování bylo zobrazení obrazu mimo hloubku ostrosti. Devítilamelová clona stabilizované novinky dělá divy. Na prosvětlených bodech žádné hranaté osmiúhelníky, ale krásný souvislý kroužek. Pozadí je díky tomu krásně plynule rozmazané, nevznikají žádné hrůzy, které by fotku rozbily. Celkové je podání rozostřeného pozadí u objektivu Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM značně pohlednější.

www.naturephoto.cz/100mm test.rar
Ke stažení 48 zkušebních srovnávací snímků v plném rozlišení (320 MB), ze kterých je při stoprocetním zvětšení patrné, že na všech clonách je stabilizované verze ostřejší. Součástí i jsou i snímky, kdy jsem zkoušel bokeh devítilamelové clony a ostrost na delší vzdálenost, i tam je objektiv lepší.

Má nový objektiv nějaké nevýhody?
Samozřejmě, každá novinka i má i pár vlastností, které nesednou každému. Mně osobně nejvíce vadí použitý průměr závitu pro filtry. Hodnota 67 mm není právě číslo, které by se často u objektivů vyskytovalo. U předchůdce bylo 58 mm, což mi přišlo ideální.  Nevýhoda může být i ta, že větší průměr filtru více stojí a zbytečně prodražuje náklady na pořízení objektivu.
Další vlastností, nedá se říci vadou, je složitá konstrukce objektivu. Stará verze má čoček 12, ale u novinky je jich 15! Na obraz to negativní vliv překvapivě nemá, ale složitou konstrukcí objektivu jste blíže problémům. Objektivy se stabilizací jsou více náchylné na poškození. Tam, kde nestabilizovaná verze snese několik pádů, verze IS se v mnoha případech rozpadá.
Cena mi vzhledem k užité hodnotě a jisté nutosti vývoje připadá celkem adekvátní (22tis. Kč).
Tesařík alpský (Rosalia alpina) Tesařík alpský (Rosalia alpina) Rosalia Longicorn, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 20. července 2010 12:53:10, Doksy (Česko) Tesařík alpský (Rosalia alpina) Tesařík alpský (Rosalia alpina) Rosalia Longicorn, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/160 s, ISO: 800, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 20. července 2010 12:36:42, Doksy (Česko) Nejvhodnější polarizační filtr na makroobjektiv
Každý, kdo se mnou někdy fotografoval, si jistě všiml, že mám neustále nasazen polarizační filtr i na makroobjektivu. Důvod je jednoduchý. Mám úchylku na barevné podání výstupu a pravě díky polarizačnímu filtru dostanu do fotky to, co potřebuji – intenzivní a vyvážené barvy. To co některým připadá jako zvýšená saturace, jsou v mnoha případech jen odstraněné odlesky vegetace, čímž se zvýrazní barvy zejména na rostlinách. Obzvláště pak v situaci, kdy je po dešti.
Ale který polarizační filtr si pořídit? Nabídka je široká, ale pro fotografování pohyblivějších věcí je nejvhodnější filtr ten, který vám vezme nejméně světla. Například filtry Hoya HD, o kterých před časem podrobně psal Petr.

Vyplatí se koupit stabilizovaný objektiv Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM?
Pokud žádný makro objektiv nemáte a rozhodujete se mezi starší verzí a novinkou, doporučil bych přišetřit a koupit stabilizovanou verzi. Těm co jsou v situaci jako já (starší verzi mají), poradím jen obtížně. Novinka je po všech stránkách lepší, ale v terénu to ocení málokdo. Takové podmínky, aby jste v divočině poznali, že je Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM ostřejší stejně nikdy nejsou. Díky všemožným kompromisům se mi málokdy daří dostat z fotografické techniky maximum. Pokud však jste na obrazové výstupy pedanti (s předpokladem velkých tisků), a máte s focením delší praxi, výměnu doporučuji. I díky stabilizaci bude v určitých podmínkách vaše práce více pohodová.

Není co psát více, pokud jsem na něco zásadního zapomněl, rád své postřehy v komentářích rozvinu. Podrobnou specifikaci objektivu najdete na stránkách firmy Canon.

Za zapůjčení objektivu na testování děkuji českému zastoupení, společnosti Canon CZ, s r. o.


Související recenze na NaturePhoto.cz

Canon EOS 1D Mark IV, praxe s jedničkou
Canon EOS 7D, univerzál do divočiny
Canon EF 200mm f/2 L IS USM
Canon EF 200mm f/2.8 L USM
Canon EOS 5D Mark II – ostření
Canon EOS 5D Mark II – obraz
Canon EOS 5D Mark II – fotografování zvířat
Canon EF 400mm f/5.6 L USM
Canon EOS 5D

 

Ondřej Prosický| NaturePhoto.cz, 7.6.2010

 

Tesařík alpský (Rosalia alpina) Tesařík alpský (Rosalia alpina) Rosalia Longicorn, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 4.0, Doba expozice: 1/60 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 20. července 2010 12:53:10, Doksy (Česko) Tesařík alpský (Rosalia alpina) Tesařík alpský (Rosalia alpina) Rosalia Longicorn, Autor: Ondřej Prosický | NaturePhoto.cz, Model: Canon EOS 5D Mark II, Objektiv: Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 100 mm, fotografováno z ruky, Clona: 5.0, Doba expozice: 1/30 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: -1/3, Blesk: Ano, Vytvořeno: 20. července 2010 13:01:36, Doksy (Česko)

 

 

 

 

Fotograf
Ondřej Prosický
Ondřej Prosický

se ve své tvorbě zaměřuje na fotografování divoké přírody. Na snímcích chce nápaditě zaznamenat chování zvířat v jejich přirozeném prostředí. Fotografické workshopy a expedice zaměřené na přírodu organizuje od roku 2006, snímky publikuje v médiích a má za sebou více než čtyři desítky autorských výstav.

K jeho největším úspěchům patří účast ve finále prestižní fotografické soutěže Wildlife Photographer of the Year. Členem Asociace profesionální fotografů České republiky je od roku 2009. V květnu 2011 udělila Evropská federace profesionálních fotografů Ondřejovi Prosickému titul QEP (Qualified European Photographer) v kategorii Wildlife Photography a v témže roce získal v Bruselu ocenění FEP Landscape Golden Camera. Nejnovějšími oceněními jsou nominace a hlavní ceny soutěží Czech Press Photo, Czech Nature Photo a z Festival de l'Oiseau et de la Nature ve Francii.

Vloženo
30. 07. 2010 , kategorie: fototechnika, objektivy
Klíčová slova
Sdílejte s přáteli

Komentáře ke článku

(21 příspěvků)
Přidat komentář

Přidat komentář

tomas
Ahoj, super clanek, dekuju moc. Kamarad ted jede do japonska, tak premyslim, jestli ho poprosit o nejake to sklo (prece jen koupit novy objektiv za cenu bazaroveho v CR neni spatne). Kazdopadne chtel jsem se zeptat. S focenim s pritelkyni zaciname oba. Oba chceme fotit prevazne krajiny a makro. Poridili jsme si prvni zrcadlovku a to 1100d. Chtel bych se zeptat, zdali tento objektiv na tohle zrcadlo je az moc velky luxus (kdyby ano, jaky jiny vybrat) nebo zdali se hodi i na takto levny stroj.
mozna hloupej dotaz ale na to makro pouzivate jen UV filtr a nebo polarizacni
Hoya HD Circular PL nebo HD UV 58 mm – polarizační nebo oba najednou.dekuji za odpoved
PK81: Canon MP-E 65mm F/2,8 1-5 už je hodně speciální objektiv a práce s ním není příliš jednoduchá. Měl jsem jej na focení asi třikrát a nezvykl jsem si. Ale jsou zkušení uživatelé, kteří jej používají a dokáží z něj dostat věci, které by jiným objektivem nešly (drobný hmyz, mravenci, apd.) Myslím, že konvenční makroobjektiv je univerzálnější.
Děkuji za rychlou odpověď...
Makro mě láká a tak nad tím hodně přemýšlím. Vím, že to je trochu mimo téma tohoto článku, ale máte nějaké zkušenosti s "králem" makra - tj. objektiv Canon MP-E 65mm F/2,8 1-5 Macro Photo. Přemýšlím, jestli by se nevyplatilo za tu cenu už koupit raději tohle.
PK81: Jak popisuji v předposledním odstavci, nevhodnější jsou PL filtry Hoya HD, které tolik světla nevezmou, jsou světlejší, ale polarizační účinek je stejný. Normální PL filtr bere dost světla a práce není jednoduchá (nutnost zvýšit ISO).
Dobrý den,
děkuji za skvělou "recenzi" na tento objektiv, který mě ještě více přesvědčil k tomu, že si jej pravděpodobně také koupím. Zmínil jste se zde i o polarizačním filtru. Přemýšlím o něm také, nicméně mi bylo jedním člověkem sděleno, že polarizační filtr velmi výrazně pohlcuje světlo, až o 2 EV. To je většinou dost nežádoucí - co si o tom myslíte? Jaká je teorie a jaká praxe? Předem děkuji za jakékoliv info...
Ahoj Honzo, na 1D Mk III jsem objektiv nezkoušel, krop by to sice trochu protáhl, ale zásadnější protažení bylo až na krop 1.6x. Já už fotím skoro vše na 5D Mk II :-) Clona se naštěstí dodává s objektivem.
Ahoj Ondro, tak nevím, zda jsem udělal dobře, že jsem s tou koupí makroobjektivu ještě počkal :-), napadá mne několik otázek.
Zkoušel jsi ho i s Markem III.? , pokud ano, jaké byly výsledky? Ten crop by tam mohl malinko pomoci nebo se mýlím? A nikde jsem se nedočetl, zda se vůbec dodává se sluneční clonou a zatím mi také nikdo neodpověděl. Každopádně díky za skvělej článek, ve kterém je vše potřebné k tomu, abych už konečně asi rozbil to prasátko ;-)
Krásné léto Ondro.
Honza
Zdravím všechny. Já nevím, jestli se zbavovat strého dobrého skla canon 100mm/2,8. Zdá se mi, že se s ním dají pořídi podobné snímky. Stativ je ovšem nutnost.
Srovnání zde:
http://www.fotohanc.com/displayimage.php?pos=-3373
Ahoj Martine, ve většině případů mám u makrofotografie externí Canon 580 EXII na kabelu, reguluji tak směr a někdy i intenzitu dopadu bleskového světla. Na hlavně blesku mám trvale mléčnou bílou rozptylku Sto-fen. Tak nějak se mi to za ta léta osvědčilo, byť to není příliš pohodlné.
Ahoj Ondro, moc se mi líbí tvé fotky tesaříka, prosím tě, jaký používáš blesk při makro. Děkuji za odpověď.
Michal: To by mě také zajímalo, pokud by byla cena srovnatelná (u optiky to předpokládám) měl bych velké dilema, mám delší ohniska raději, asi bych vzal tu 180/3.5 L (i když nemá IS). Ohnisko 100mm na FF klade velké nároky na opatrné přiblížení k hmyzákům a je nesmírně důležitá práce s prostředím (pozadím) a hloubkou ostrosti. Pro mě by bylo ideální 200/3.5 L IS Macro USM, za 30tis :-)
nazdar, nepridate este kratke porovnanie s canonom 180mm f3.5 macro ? v com su vyhody / nevyhody, cisto pri foteni macro, nemyslim v inych oblastiach ako to ze so 100mm sa daju aj portrety alebo ze je lahsi/lacnejsi,,, cisto len vystup myslim a pouzitie. ak mate skusenost. dik
Výborný článek! Jen z takových článků se člověk doví vše praktické!!! Díky
asina: Jedinou výhodou objektivu 400/4 DO L IS je jeho nízká hmotnost, bohužel ty nevýhody to trochu zabíjejí. Objektiv se nechová příliš pěkně v prostisvětle a bohužel ani není příliš ostrý (ve srovnání s 400/5.6; 400/2.8), v kombinaci s TC je to ještě horší. Ale, měl jsem jej jen krátce. Už jen to, že jej moc lidí nepoužívá, o něčem svědčí.
asina
Článek opět supr a srozumitelný ale chtěl bych se Vás zeptat jestli nemáte zkušenosti z Canon ef 400/4 DO IS USM.Děkuji
Marián" I video jsem plánoval, bohužel jsem se k němu, jako často, nedostal.
Ke stahování složky tam byla špatná cesta, už by to mělo jít. Najet na odkaz a dát Uložit odkaz jako...
Odkaz na testovací snímky vyhazuje chybu 404 - stránka nenalezena. Jinak díky za článek, je výborný.
Odkazy na zkušební snímky jsou nefunkční (neexistující soubor).
To je náhoda, minulý víkend som v Bielych Karpatoch tiež fotografoval z novou 100/2,8 IS a zrovna tiež fúzača alpského. Skutočne som si tiež pri tom preveril vlastnosti stabilizátora na fotografiách ale tiež aj pri nakrúcaní videa s 5D Mk II. Aj tam je stabilizátor užitočný. Je to skutočne výborný objektív ale kvlaitu AF si človek naplno užije len asi s telami s väčším pokrytím ako má 5D. Ale už stará verzia má veľmi dobré vlastnosti. Kto teda kupuje prvý objektív, určite doporučujem novú...